9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

5 Κόλπα για να συνηθίσετε τις καινούργιες οδοντοστοιχίες

Περιεχόμενα

Η στοματική δυσφορία είναι μέρος της ζωής για πολλούς νέους χρήστες οδοντοστοιχιών. Εάν είναι πρόβλημα για εσάς, το να συνηθίζετε τις νέες οδοντοστοιχίες και πώς να φοράτε καλά τις οδοντοστοιχίες είναι υψίστης σημασίας για την υγεία σας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να θυσιάσετε την άνεση για ένα υπέροχο νέο χαμόγελο. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στα νέα σας δόντια.

1. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Όπως  και τα σιδεράκια, οι οδοντοστοιχίες σας θα νιώθουν σαν ξένο αντικείμενο στην αρχή. Μπορεί ακόμη και να είναι ενοχλητικό να μάθεις πώς να μιλάς ή να τρώς φυσικά όταν τα φοράς. Είναι φυσιολογικό να σας δημιουργούν κάποιο σοκ και ταλαιπωρία καθώς το συνηθίζετε, αλλά να θυμάστε ότι δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Καθώς έχετε συνηθίσει να μιλάτε και να τρώτε, η υπομονή είναι το κλειδί. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA), δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε ελαφρύ πόνο μετά την εφαρμογή νέων οδοντοστοιχιών στο στόμα. Οι επισκέψεις στον οδοντίατρό σας για να αναπροσαρμόσουν τις οδοντοστοιχίες σας μπορούν να ανακουφίσουν από κάποια δυσφορία. Επίσης, σκεφτείτε να βγάζετε τις οδοντοστοιχίες σας κάθε τέσσερις ώρες περίπου καθώς τα ούλα και η γνάθος εξακολουθούν να τα συνηθίζουν.

Σε αυτήν την πρώιμη φάση της φθοράς, ωστόσο, μην παραλείψετε τα θρεπτικά τρόφιμα για πιο “εύκολα”, επεξεργασμένα είδη. «Τα χαμένα δόντια δεν πρέπει να σημαίνει χαμένη υγεία», διαβεβαιώνει η American Dental Association (ADA). Ενώ το μάσημα μικρότερων μερίδων μπορεί να διευκολύνει το δάγκωμα, ξεκινήστε με μαλακότερα τρόφιμα που είναι εύκολο να μασάτε στην αρχή και αφιερώστε χρόνο για να επεξεργαστείτε αντικείμενα που είναι πιο σκληρά – όπως το κόκκινο κρέας ή τα μήλα.

2. Τραγουδήστε την ομιλία σας

Λαμβάνοντας μια σελίδα από επαγγελματίες λογοθεραπευτές, ανά Articulate Technologies, η μουσική είναι μια εξαιρετική μορφή εκπαίδευσης ομιλίας. Με τις νέες οδοντοστοιχίες σας, δοκιμάστε να τραγουδήσετε μαζί με την αγαπημένη σας μουσική κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τεχνικές όπως το να τραγουδάτε απαλές, ρευστές φράσεις με πιο αργούς ρυθμούς μπορούν να σας βοηθήσουν να συνηθίσετε να διαμορφώνετε συγκεκριμένες λέξεις πιο εύκολα, έτσι ώστε οι οδοντοστοιχίες σας να μην αισθάνονται εμπόδιο.

3. Ασκήστε τα μάγουλά σας

Οι παρειακοί  μύες σας είναι οι μύες των μάγουλων, οι οποίοι βοηθούν να κατευθύνετε το φαγητό στο στόμα σας καθώς ετοιμάζεστε να το καταπιείτε. Έτσι, όπως η άσκηση οποιουδήποτε μέρους του σώματος, η οικοδόμηση αυτών των μυών τις πρώτες εβδομάδες (ή πριν από την οδοντοστοιχία σας) μπορεί να σας δώσει περισσότερο έλεγχο στα γεύματά σας ενώ τρώτε.

Εάν συνεχίσετε να έχετε πόνο στα μάγουλα, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ακατάλληλων οδοντοστοιχιών. Φροντίστε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο εάν αισθάνεστε οποιαδήποτε συνεχιζόμενη δυσφορία.

4. Πειραματιστείτε με κόλλα

Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας ή τον προσθετολόγο σας για τις καλύτερες οδοντιατρικές κρέμες ή κόλλες που διατίθενται σήμερα και πειραματιστείτε με το είδος που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Μια μικρή ποσότητα μπορεί να μειώσει τον πρώιμο ερεθισμό. Αλλά μην αντικαταστήσετε αυτήν την κόλλα με οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά. Πάντοτε να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε μια πιο διαρκή προσαρμογή για καλύτερη εφαρμογή.

5. Ακολουθήστε το μεταξακτικό πρόγραμμα σας

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε όταν συνηθίζετε τις  καινούργιες οδοντοστοιχίες είναι να ακολουθείτε το σχέδιο θεραπείας σας. Ο καθένας έχει τον δικό του χρόνο θεραπείας, και το στόμα σας θα πονάει μετά από μια δεδομένη εξαγωγή. Ανάλογα με το αν έχετε πλήρη ή μερική οδοντοστοιχία, μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να νιώσετε άνετα όταν  τις φοράτε, καθώς οι οδοντοστοιχίες ταιριάζουν διαφορετικά και η γνάθος  αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, η λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου όπως σας έχει συνταγογραφηθεί ενώ παρακολουθείτε τα ραντεβού σας για όλες τις απαραίτητες αλλαγές θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ταλαιπωρία σας κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης.

Ως συμπέρασμα: μην χάσετε καμία από τις οδοντιατρικές επισκέψεις σας μετά τους πρώτους μήνες της χρήσης οδοντοστοιχιών. Ακόμα και τώρα που έχετε νέα δόντια, είναι εξίσου σημαντικό να παρακολουθείστε τακτικά  και να φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή στο σπίτι. Προϊόντα όπως το στοματικό διάλυμα και η οδοντόκρεμα οπού πρέπει να πλένετε τον ουρανίσκο, την γλώσσα και τα ούλα σας!

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να τις συνηθίσετε τις καινούργιες οδοντοστοιχίες επειδή παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα, λόγω έλλειψης οστού στην γνάθο ή επειδή δεν σας αρέσει η ιδέα του έχετε κάτι που να κουνιέται στο στόμα σας, υπάρχει πάντα η λύση των επένθετων οδοντοστοιχιών με εμφυτεύματα.

Αυτό το άρθρο αποσκοπεί στην προώθηση της κατανόησης και της γνώσης σχετικά με γενικά θέματα στοματικής υγείας. Δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας ή άλλου ειδικευμένου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης με οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρική κατάσταση ή θεραπεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.