9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Άπνοια  Ύπνου

Περιεχόμενα

Τι είναι η Υπνική Άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μια κοινή διαταραχή ύπνου που προκαλεί συχνές παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα περισσότερα άτομα με άπνοια ύπνου εμφανίζουν συμπτώματα όπως δυνατό ροχαλητό και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι δύο κύριοι τύποι υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) και η κεντρική υπνική άπνοια (CSA).

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια στένωση του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου οδηγεί σε διαταραχές της αναπνοής. Η κεντρική υπνική άπνοια, είναι αναπνευστικές διαταραχές που προκαλούνται από την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών που εμπλέκονται στην αναπνοή.

Αυτές οι διακοπές της αναπνοής μειώνουν την ποιότητα του ύπνου και, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν πιστεύετε ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για υπνική άπνοια, ώστε να μπορείτε να λάβετε οποιαδήποτε απαραίτητη εξέταση και θεραπεία.

Η υπνική άπνοια είναι ένας τύπος αναπνευστικής διαταραχής που σχετίζεται με τον ύπνο, μια ομάδα διαταραχών ύπνου που χαρακτηρίζονται από μη φυσιολογικά πρότυπα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα άτομα με υπνική άπνοια έχουν επανειλημμένα μειώσεις ή παύσεις στην αναπνοή για σύντομες περιόδους ενώ κοιμούνται. Αν και αυτά τα κενά αναγκάζουν το άτομο να ξυπνά περιοδικά και να μειώνει την ποιότητα του ύπνου, υπάρχει και η πιθανότητα να μην γίνει αντιληπτό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπνικής άπνοιας, που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την αιτία των διαταραχών της αναπνοής.

Τύποι Άπνοιας Ύπνου

Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) εμφανίζεται όταν ο αεραγωγός στο πίσω μέρος του λαιμού συστέλλεται ή φράσσεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό καθώς ο αέρας εμποδίζεται να περάσει κανονικά. Ως απόκριση στην απόφραξη των αεραγωγών, ένα άτομο συνήθως ξυπνά, με αρκετή ένταση στους μύες του λαιμού και παίρνει αρκετές βαθιές αναπνοές, που συχνά συνοδεύονται από ήχους όπως ρουθούνισμα, ροχαλητό ή πνιγμό.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι ο πιο κοινός τύπος υπνικής άπνοιας. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 10% έως 30% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις παραμένει χωρίς διάγνωση.

Κεντρική Υπνική Άπνοια

Η κεντρική άπνοια ύπνου (CSA) περιλαμβάνει διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών που ελέγχουν την αναπνοή. Ως αποτέλεσμα, η αναπνοή μπορεί να γίνει πιο «ρηχή» και να έχει προσωρινές παύσεις.

Η επικράτηση της κεντρικής άπνοιας ύπνου είναι χαμηλή σε σύγκριση με την αποφρακτική άπνοια ύπνου. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 1% των ανθρώπων έχουν CSA.

Τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις της μη φυσιολογικής νυχτερινής αναπνοής, καθώς και τις επιπτώσεις της μειωμένης ποιότητας ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμπτώματα Άπνοιας Ύπνου

Συμπτώματα Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας

Τα συχνά συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Δυνατό ροχαλητό που συχνά σημειώνεται από λαχανιάσματα ή ήχους πνιγμού.
  • Πονοκέφαλοι το πρωί που μπορεί να επιμείνουν για αρκετές ώρες μετά το ξύπνημα.
  • Ξηροστομία κατά το ξύπνημα.
  • Ανήσυχος ύπνος με περιόδους εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Αυξημένη ανάγκη για τουαλέτα το βράδυ.
  • Ευερεθιστότητα ή εκνευρισμός.
  • Μειωμένη συγκέντρωση.

Ορισμένα συμπτώματα αποφρακτικής άπνοιας ύπνου μπορεί να μην είναι άμεσα αντιληπτά στο άτομο με την πάθηση. Για παράδειγμα, η μη φυσιολογική αναπνοή και το ροχαλητό μπορεί να έρθουν στην προσοχή ενός ατόμου μόνο αφού παρατηρηθούν από τον σύντροφο του στο κρεβάτι.

Πολλά από τα συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλα προβλήματα υγείας, επομένως η πάθηση δεν μπορεί να διαγνωστεί μόνο από τα συμπτώματα.

Συμπτώματα Κεντρικής Υπνικής Άπνοιας

Τα συμπτώματα που συνδέονται συχνότερα με την κεντρική άπνοια ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Μη φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής, όπως η αναπνοή που επιβραδύνεται, επιταχύνεται και διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ξύπνημα κατά την διάρκεια της νύχτας.
  • Ξαφνική δύσπνοια ή πόνοι στο στήθος τη νύχτα.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης.
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι.

Όπως και με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, είναι φυσιολογικό για τα άτομα με κεντρική άπνοια ύπνου να αγνοούν την ακανόνιστη αναπνοή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, εκτός εάν τους το επισημάνει ένας σύντροφος στο κρεβάτι ή ο κηδεμόνας.

Η αιτία των διαταραχών της αναπνοής διαφέρει μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της κεντρικής άπνοιας ύπνου.

Αιτίες της Υπνικής Άπνοιας

Παράγοντες Κινδύνου για Αποφρακτική Υπνική Άπνοια

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την αποφρακτική άπνοια ύπνου σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος και ορισμένα ανατομικά χαρακτηριστικά της κεφαλής και του λαιμού.

  • Ηλικία: Ο κίνδυνος εμφάνισης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου αυξάνεται με την ηλικία έως ότου ένα άτομο είναι στα 60 και στα 70 του.
  • Φύλο: Οι άνδρες είναι γενικά πιο πιθανό να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, ειδικά στα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης.
  • Ανατομία κεφαλής και λαιμού: Η αποφρακτική άπνοια ύπνου εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά, όπως μια μεγάλη γλώσσα και μια πιο μικρή κάτω γνάθο.
  • Σωματικό βάρος: Πολλαπλές μελέτες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Μελέτες έχουν εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ διαφόρων άλλων παραγόντων και αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (ΑΑΥ), αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστεί η επίδρασή τους στην ανάπτυξη ΑΑΥ.

  • Κάπνισμα: Ορισμένες έρευνες έχουν βρει αισθητά υψηλότερο κίνδυνο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου σε άτομα που καπνίζουν τσιγάρα σε σύγκριση με άτομα που έχουν κόψει ή δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
  • Ορμονικές ανωμαλίες: Ορμονικές καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός ή η υπερβολική παραγωγή αυξητικής ορμόνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της ΑΑΥ προκαλώντας πρήξιμο του ιστού κοντά στον αεραγωγό ή συμβάλλοντας σε υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
  • Θέση ύπνου: Η άπνοια ύπνου μπορεί να αναπτυχθεί ή να επιδεινωθεί όταν οι άνθρωποι κοιμούνται ανάσκελα λόγω του πώς αυτή η θέση ύπνου επηρεάζει το σχήμα και τη θέση του ιστού γύρω από τον αεραγωγό.
  • Οικογενειακό ιστορικό υπνικής άπνοιας: Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το οικογενειακό ιστορικό με ΑΑΥ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου ενός ατόμου, που μπορεί να σχετίζεται με ανατομικά χαρακτηριστικά στο κεφάλι και τον αυχένα που είναι κοινά μεταξύ των μελών της οικογένειας.
  • Ρινική συμφόρηση: Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ΑΑΥ.
  • Χρήση αλκοόλ και ορισμένων φαρμάκων: Το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις: Τα άτομα με ορισμένα ιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν ΑΑΥ.

Παράγοντες Κινδύνου για Κεντρική Υπνική Άπνοια

Η κεντρική άπνοια ύπνου (ΚΑΥ) εμφανίζεται συχνότερα ως συνέπεια άλλου ιατρικού προβλήματος, όπως λοίμωξη ή τραυματισμός που επηρεάζει το εγκεφαλικό στέλεχος, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή υπερβολική παραγωγή αυξητικής ορμόνης. Μελέτες έχουν εντοπίσει ορισμένους πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κεντρικής άπνοιας ύπνου.

  • Ηλικία: Τα άτομα που είναι άνω των 65 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της αναπνοής που συνδέονται με την κεντρική άπνοια ύπνου.
  • Φύλο: Η κεντρική άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή σε άνδρες, η οποία μπορεί να σχετίζεται με τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του φύλου.
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων: Η χρόνια χρήση οπιοειδών φαρμάκων και ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ναρκωτικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΚΑΥ.
  • Το να βρίσκεσαι σε μεγάλο υψόμετρο: Το μεγάλο υψόμετρο συνδέεται με το ΚΑΥ λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας οξυγόνου σε περιβάλλοντα μεγάλου υψομέτρου.

Η άπνοια ύπνου πρέπει να διαγνωστεί από γιατρό ή ειδικό ύπνου και υπάρχουν πολλά βήματα στη διαγνωστική διαδικασία.

Ιστορικό Υγείας και Εξέταση Υπνικής Άπνοιας

Η αξιολόγηση για την υπνική άπνοια ξεκινά συνήθως με μια ανασκόπηση των συμπτωμάτων και της συνολικής υγείας ενός ατόμου, καθώς και με μια φυσική εξέταση. Αυτή η εξέταση έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει σημάδια υπνικής άπνοιας και να εντοπίζει παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πάθηση. 

Εξετάσεις συμπτωμάτων υπάρχουν πολλές. 2 από τις πιο συνηθισμένες είναι:

  1. The Epworth Sleepiness Scale
  2. Berlin Questionnaire 

Αν και απαιτείται ειδική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι κάποιος έχει ΑΑΥ, η παρουσία συμπτωμάτων μπορεί να επηρεάσει τη διάγνωση και να βοηθήσει στον προσδιορισμό της σοβαρότητας της πάθησης.

Διάγνωση Υπνικής Άπνοιας
Η λήψη ενός τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι μπορεί να είναι πιο βολικό, αλλά τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται από έναν επαγγελματία υγείας.

Διάγνωση Υπνικής Άπνοιας

Μελέτη Ύπνου

Μια μελέτη ύπνου είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της αποφρακτικής ή κεντρικής άπνοιας ύπνου. Το πιο αξιόπιστο είδος μελέτης ύπνου ονομάζεται πολυυπνογραφία (Polysomnography), η οποία διεξάγεται κατά τη διάρκεια διανυκτέρευσης σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο ύπνου, στο νοσοκομείο ή στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης ύπνου, χρησιμοποιούνται πολλαπλοί αισθητήρες για την παρακολούθηση της αναπνοής, των αφυπνίσεων, του επιπέδου οξυγόνου, της κίνησης των μυών, των σταδίων του ύπνου αλλά και άλλων πτυχών του ύπνου. Μια κλινική μελέτη ύπνου μπορεί να καθορίσει εάν η αναπνοή είναι ανώμαλη και να διαφοροποιήσει την αποφρακτική και την κεντρική υπνική άπνοια. Για την ΑΑΥ, η πολυυπνογραφία μπορεί να περιλαμβάνει μία ή δύο επισκέψεις σε κλινική ύπνου ή στο νοσοκομείο.

Μια μελέτη ύπνου στο σπίτι για την αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια επιλογή για ορισμένους ασθενείς που πιστεύεται ότι έχουν πιο σοβαρή ΑΑΥ. Η λήψη ενός τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι μπορεί να είναι πιο βολικό, αλλά τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται από έναν επαγγελματία υγείας. Το τεστ ύπνου στο σπίτι δεν μπορεί να διαγνώσει την κεντρική άπνοια ύπνου.

Ο στόχος της θεραπείας για την υπνική άπνοια είναι η μείωση των διαταραχών της αναπνοής και η βελτίωση του ύπνου. Η προσέγγιση της θεραπείας ποικίλλει μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της κεντρικής υπνικής άπνοιας.

Θεραπεία Υπνικής Άπνοιας

Θεραπείες για την Αποφρακτική Υπνική Άπνοια
Η θεραπεία θετικής πίεσης αεραγωγών (PAP) είναι μια θεραπεία που προσφέρεται σε όλα σχεδόν τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου

Θεραπείες για την Αποφρακτική Υπνική Άπνοια

  1. Θεραπεία θετικής πίεσης αεραγωγών (PAP)

Η θεραπεία θετικής πίεσης αεραγωγών (PAP) είναι μια θεραπεία που προσφέρεται σε όλα σχεδόν τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η θεραπεία PAP διατηρεί τον αεραγωγό ανοιχτό με πεπιεσμένο αέρα που αντλείται από ένα μηχάνημα μέσω ενός σωλήνα και μιας μάσκας που φοριέται στο πρόσωπο.

Οι συσκευές PAP διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή. Η ατμοσφαιρική τους πίεση πρέπει να βαθμονομηθεί προσεκτικά, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας μελέτης ύπνου.

Ένας κοινός τύπος θεραπείας PAP χρησιμοποιεί μια συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) που στέλνει ένα ρεύμα αέρα που ρυθμίζεται πάντα στο ίδιο επίπεδο πίεσης. Άλλοι τύποι συσκευών PAP, όπως η θετική πίεση αεραγωγού δύο επιπέδων (BiPAP) και η θετική πίεση αεραγωγού αυτόματης τιτλοδότησης (APAP), παρέχουν μεταβλητότητα στην ποσότητα της πίεσης αέρα.

Νάρθηκες άπνοιας ύπνου
  1. Νάρθηκες Άπνοιας Ύπνου

Οι νάρθηκες Άπνοιας Ύπνου που συγκρατούν τη γνάθο ή τη γλώσσα σε μια συγκεκριμένη θέση είναι μια θεραπευτική επιλογή για άτομα με συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά και λιγότερο σοβαρή ΑΑΥ. Αυτές οι στοματικές συσκευές συχνά δεν βελτιώνουν την αναπνοή τόσο πολύ όσο η θεραπεία PAP, αλλά έρευνες στην Αμερική έχουν δείξει ότι τις χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από ότι τα μηχανήματα PAP και προτιμώνται από άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή ενόχληση όταν χρησιμοποιούν συσκευές PAP. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μειώσουν έως και να εξαφανίσουν το ροχαλητό και να μειώσουν τις άπνοιες σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

  1. Χειρουργική επέμβαση

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές μέθοδοι για την βελτίωση της Υπνικής Άπνοιας. Μερικές από αυτές είναι : Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ιστού στο λαιμό, επιμήκυνση της γνάθου και την επέκταση του αεραγωγού μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που έχουν ιστό που εμποδίζει τον αεραγωγό τους. Ένας άλλος τύπος χειρουργικής θεραπείας απαιτεί την εμφύτευση μιας συσκευής για την τόνωση ενός νεύρου που βοηθά στον έλεγχο της αναπνοής.

  1. Αλλαγή Συνηθειών

Ένα επιπλέον συστατικό της θεραπείας για την αποφρακτική άπνοια ύπνου περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αυτές οι προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μείωση της μάζας του σώματος με απώλεια βάρους.
  • Η τακτική άσκηση, η οποία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ΑΑΥ. ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους.
  • Αλλαγή της θέσης ύπνου για να μην κοιμηθούμε ανάσκελα.
  • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Μείωση καπνίσματος.

Θεραπείες για την Κεντρική Υπνική Άπνοια

Η θεραπεία για την κεντρική άπνοια ύπνου συχνά επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του ιατρικού προβλήματος που προκαλεί ανώμαλη αναπνοή. Εάν οι διαταραχές ύπνου είναι ήπιες, η θεραπεία για την υποκείμενη αιτία μπορεί να είναι το μόνο που απαιτείται.

Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα της κεντρικής άπνοιας ύπνου είναι επίμονα ή σοβαρά, μπορεί να συνιστάται πρόσθετη θεραπεία για τη βελτίωση της αναπνοής, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιλύσει το υποκείμενο πρόβλημα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση συσκευών PAP για την προώθηση της σταθερότερης αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άλλες πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν συμπληρωματική οξυγονοθεραπεία ή χρήση φαρμάκων που μπορούν να επιταχύνουν την αναπνοή ενός ατόμου.

Η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί γενικά να αποτρέψει ή να επιλύσει σοβαρές επιπλοκές από την υπνική άπνοια, αλλά εάν η πάθηση αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία.

Η άπνοια ύπνου μειώνει την ποιότητα του ύπνου και οι επιπτώσεις του κακού ύπνου επιδεινώνονται από το πώς η άπνοια ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα.

Επιπτώσεις της Υπνικής Άπνοιας

Συνεπώς, η αποφρακτική άπνοια ύπνου έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο για ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως:

  • Τροχαία ατυχήματα από υπνηλία.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις και μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός.
  • Μεταβολικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.
  • Πνευμονική υπέρταση, η οποία είναι υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες των πνευμόνων που ασκεί υπερβολική πίεση στην καρδιά.
  • Προβλήματα σκέψης όπως μειωμένη μνήμη και συγκέντρωση
  • Διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της ευερεθιστότητας και υψηλότερου κινδύνου κατάθλιψης.
  • Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, η οποία είναι μια αύξηση των εναποθέσεων λίπους στο ήπαρ που μπορεί να συμβάλει σε σοβαρή ηπατική βλάβη.
  • Επιπλοκές που σχετίζονται με την αναισθησία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Στην κεντρική υπνική άπνοια, οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που προκαλεί διαταραχή της αναπνοής.

Αν και συχνά σχετίζεται με ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η υπνική άπνοια μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά. Στα νεαρά άτομα, η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι πολύ πιο συχνή από την κεντρική υπνική άπνοια. Υπολογίζεται ότι το 1% έως 5% των παιδιών έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Τα παιδιά με ΑΑΥ μπορεί να μην εμφανίσουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως παρατηρείται σε ενήλικες με υπνική άπνοια. Αντίθετα, μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Όπως και στους ενήλικες, το ροχαλητό είναι κοινό για παιδιά με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Ωστόσο, τα παιδιά μπορεί να έχουν άλλα συμπτώματα τη νύχτα, όπως εφίδρωση, ενούρηση ή υπνοβασία. Τα παιδιά με σοβαρή ΑΑΥ χωρίς θεραπεία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την ανάπτυξη και την ανάπτυξή τους.

Για πολλά παιδιά, η αποφρακτική άπνοια ύπνου προκαλείται από διευρυμένες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις στο λαιμό και η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση αυτών των ιστών μπορεί να είναι μια επιλογή θεραπείας.

Τι πρέπει να κάνω όταν έχω Υπνική Άπνοια;

Πρακτικά βήματα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που ζουν με άπνοια ύπνου να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία.

  • Συνεργαστείτε στενά με έναν γιατρό: Είναι σημαντικό να παραμένετε σε επαφή με έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή έναν ειδικό ύπνου και να αναφέρετε τυχόν συνεχιζόμενα συμπτώματα, προκλήσεις με τη θεραπεία ή άλλες ανησυχίες που μπορεί να απαιτούν προσαρμογή στο σχέδιο για τη διαχείριση της άπνοιας ύπνου.
  • Φροντίστε σωστά τις συσκευές θεραπείας: Είτε χρησιμοποιείτε συσκευή PAP είτε νάρθηκα Άπνοιας Ύπνου, ο καθαρισμός και η συντήρηση μπορούν να βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θεραπεία και να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου: Τα άτομα με άπνοια ύπνου θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά για άτομα με υπνική άπνοια χωρίς θεραπεία, δραστηριότητες όπως η οδήγηση ή ο χειρισμός βαρέων μηχανημάτων θα πρέπει να αποφεύγονται όταν νυστάζουν.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο αλλαγής της θέσης ύπνου: Αν και δεν έχουν μελετηθεί αυστηρά, ειδικά προϊόντα για την αποφυγή του ύπνου ανάσκελα μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να μειώσουν τα συμπτώματά τους από την αποφρακτική άπνοια ύπνου.
  • Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αλκοόλ: Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να είναι ένα συστατικό του σχεδίου θεραπείας για την άπνοια ύπνου. Σε άτομα με ΑΑΥ χωρίς θεραπεία, ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα αναπνοής τη νύχτα.
  • Ενημερώστε τον νέο σας γιατρό σχετικά με την υπνική άπνοια: Τα άτομα με άπνοια ύπνου θα πρέπει να αναφέρουν αυτήν την κατάσταση σε οποιονδήποτε νέο ιατρό, ειδικά όταν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε ένα νέο φάρμακο ή να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.