9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αξονική τομογραφία δοντιών

Περιεχόμενα

Τι είναι η Αξονική Τομογραφία δοντιών;

Η αξονική τομογραφία δοντιών (CBCT) είναι ένας ειδικός τύπος εξοπλισμού X-ray που χρησιμοποιείται όταν οι 2 διατάσεων (2-D) ακτινογραφίες δοντιών δεν επαρκούν (Όπως π.χ. η Πανοραμική δοντιών)

Ο οδοντίατρος σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία για να παράγει τρισδιάστατες (3-D) εικόνες των δοντιών, των μαλακών ιστών, των νεύρων και των οστών σας σε μία μόνο ακτινογραφία.

Με την αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης, μια ακτίνα X-ray σε σχήμα κώνου μετακινείται γύρω από τον ασθενή για να παράγει μεγάλο αριθμό εικόνων, που ονομάζονται επίσης τομές. Οι αξονικές τομογραφίες και η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης παράγουν εικόνες υψηλής ποιότητας. 

Η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης παρέχει λεπτομερείς εικόνες του οστού και εκτελείται για την αξιολόγηση παθήσεων της γνάθου, της οδοντοφυΐας, των οστικών δομών του προσώπου, της ρινικής κοιλότητας και των ιγμορείων. Δεν παρέχει τις πλήρεις διαγνωστικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες με τη συμβατική αξονική τομογραφία, ιδιαίτερα στην αξιολόγηση δομών μαλακών ιστών όπως μύες, λεμφαδένες, αδένες και νεύρα. Ωστόσο, η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης έχει το πλεονέκτημα της χαμηλότερης έκθεσης σε ακτινοβολία σε σύγκριση με τη συμβατική αξονική τομογραφία.

Πώς γίνεται η Αξονική Τομογραφία; 

Θα σας ζητηθεί να σταθειτε ορθιος και ακούνητος βρίσκεστε στο κέντρο της μονάδας του πανοραμικού όπου ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει και θα ασφαλίσει προσεκτικά το κεφάλι σας. 

Ο οδοντίατρος ή ο στοματοχειρουργός σας θα σας τοποθετήσει έτσι ώστε η περιοχή ενδιαφέροντος να είναι κεντραρισμένη. Θα σας ζητηθεί να παραμείνετε πολύ ακίνητοι ενώ η πηγή ακτίνων Χ και ο ανιχνευτής περιστρέφονται γύρω σας για περιστροφή 360 μοιρών ή λιγότερο. 

Αυτό συνήθως μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 40 δευτερόλεπτα για να καταγράψει ολόκληρη την μια γνάθο, στην οποία απεικονίζεται ολόκληρη η πάνω ή κάτω γνάθος και οι οδοντικές δομές, και λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα για μια περιφερειακή σάρωση που εστιάζει σε μια συγκεκριμένη περιοχή της άνου ή κάτω γνάθου.

Τι θα βιώσω κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία της Αξονικής δοντίων; 

Δεν θα νιώσετε πόνο κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αξονικής τομογραφίας δοντίων και θα μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση.

Προετοιμασία για Αξονική Δοντιών 

Η εξέταση αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία. 

Πριν από την εξέταση, μπορεί να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την απεικόνιση, συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών αντικειμένων, όπως κοσμήματα, γυαλιά, φουρκέτες και ακουστικά βαρηκοΐας. 

Αν και μασέλες δοντιών μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί, καλό είναι να την φέρετε στην εξέτασή σας, καθώς ο οδοντίατρος ή ο στοματοχειρουργός σας μπορεί να χρειαστεί να τις εξετάσει επίσης. 

Οι γυναίκες πρέπει πάντα να ενημερώνουν τον οδοντίατρο ή τον στοματοχειρουργό τους εάν υπάρχει πιθανότητα να είναι έγκυες. 

Ποια είναι τα οφέλη έναντι των κινδύνων; 

Οφέλη 

  • Η εστιασμένη δέσμη ακτίνων Χ μειώνει την ακτινοβολία διασποράς, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα εικόνας. 
  • Μια μεμονωμένη σάρωση παράγει μια μεγάλη ποικιλία από εικόνες και γωνίες που μπορούν να διαμορφωθούν και να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση.
  • Οι αξονικές τομογραφίες δοντιών παρέχουν περισσότερες πληροφορίες από τη συμβατική ακτινογραφία δοντιών, επιτρέποντας πιο ακριβή σχεδιασμό θεραπείας.
  • Η αξονική τομογραφία είναι ανώδυνη, μη επεμβατική και ακριβής. 
  • Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της αξονικής τομογραφίας είναι η ικανότητά της να απεικονίζει τα οστά και τους μαλακούς ιστούς ταυτόχρονα. 
  • Δεν παραμένει ακτινοβολία στο σώμα του ασθενούς μετά από μια εξέταση CT. 
  • Οι ακτινογραφίες που χρησιμοποιούνται για αξονική τομογραφία δεν πρέπει να έχουν άμεσες παρενέργειες.

Κίνδυνοι 

  • Επειδή τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία, θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση αξονικής τομογραφίας μόνο εάν είναι απαραίτητη για τη διάγνωση. Οι αξονικές τομογραφίες στα παιδιά πρέπει πάντα να γίνονται με τεχνική χαμηλής δόσης.
  • Δεν θα πρέπει να έχουν επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αξονικής τομογραφίας εκτός εάν είναι απαραίτητο.

Ποιες είναι οι πιο κοινές χρήσεις της Αξονικής Τομογραφίας δοντιών;  

Η CT οδοντικής κωνικής δέσμης χρησιμοποιείται συνήθως για τον σχεδιασμό θεραπείας.

Είναι επίσης χρήσιμο για πιο περίπλοκες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν: 

  • χειρουργικός σχεδιασμός για έγκλειστα δόντια
  • διάγνωση διαταραχής της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ). 
  • ακριβής τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων
  • αξιολόγηση της γνάθου, των κόλπων, των νευρικών καναλιών και της ρινικής κοιλότητας. 
  • ανίχνευση, μέτρηση και θεραπεία όγκων της γνάθου. 
  • προσδιορισμός της δομής των οστών και του προσανατολισμού των δοντιών. 
  • τον εντοπισμό της προέλευσης του πόνου ή της παθολογίας. 
  • κεφαλομετρική ανάλυση. 
  • επανορθωτική χειρουργική.
Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.