9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αποτρύγωση

Περιεχόμενα

Τι είναι ο Καθαρισμός Δοντιών

Αποτρύγωση είναι η οδοντιατρική διαδικασία της απομάκρυνσης της οδοντικής πλάκας και της πέτρας (τρυγίας) από τα δόντια, και κυρίως από την περιοχή γύρω από την γραμμή των ούλων. Η θεραπεία πραγματοποιείται μέσω εργαλείων χειρός που ή μέσω της συσκευής υπερήχων.

Η διαδικασία Καθαρισμού Δοντιών

Σε περιπτώσεις που υπάρχει μόνο μια ελαφριά ουλίτιδα, ο καθαρισμός και η αποτρύγωση των δοντιών μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μόνο ραντεβού, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται καν αναισθησία. Αν όμως χρειάζεται ριζική απόξεση για θεραπεία περιοδοντίτιδας μπορεί να απαιτηθούν 2 ή και 4 ραντεβού ανάλογα αν η θεραπεία γίνει ανά γνάθο ή τεταρτημόριο.

Η αποτρύγωση (καθαρισμός των δοντιών) γίνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής υπερήχων, εργαλείων χειρός, ή συνδυασμό τους. Συνήθως οι υπέρηχοι για τον καθαρισμό των δοντίων χρησιμοποιούνται αρχικά για την αφαίρεση των μεγαλύτερων ποσοτήτων της υπέρ-ουλικής πλάκας και πέτρας από τα δόντια, ενώ τα εργαλεία χειρός χρησιμοποιούνται περισσότερο για τον υπό-ουλικό καθαρισμό των δοντιών.

Στο τέλος της διαδικασίας η επιφάνεια της μύλης των δοντιών θα γυαλιστεί με την μέθοδο της στίλβωσης για να γίνει καθαρισμός των δοντίων από χρωστικές που έχουν αλλοιώσει το χρώμα τους και να βελτιωθεί η εμφάνιση τους.

Το πρόβλημα

Ο σχηματισμός της οδοντικής πλάκας αποτελεί την αρχή για την δημιουργίας της πέτρας. Η οδοντική πλάκα αποτελείται από μικρόβια τα οποία συνθέτουν μια  κολλώδη, μαλακή, και σχεδόν άχρωμη ή υποκίτρινη μάζα που προσκολλάται στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων. Δημιουργείται από μικροοργανισμούς μαζί με υπό-προϊόντα του μεταβολισμού των μικροβίων, σάλιο, νεκρά επιθηλιακά κύτταρα και υπολείμματα τροφών.

Η μικροβιακή πλάκα και πέτρα χωρίζεται σε δύο μορφές:

Υπέρ-ουλική πλάκα και πέτρα:

Αναπτύσσεται πάνω στα ούλα και στο εμφανές τμήμα του δοντιού. Είναι η πιο κοινή μορφή της οδοντικής πλακάς.

Υπό-ουλική πλάκα και πέτρα:

Αναπτύσσεται κάτω από τη γραμμή των ούλων, ανάμεσα στα ούλα και τη ρίζα του δοντιού. Είναι η πιό επικίνδυνη μορφή για την δημιουργία οδοντιατρικών προβλημάτων.

Η τρυγία (πέτρα) δημιουργείται όταν έχει παραμείνει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στα δόντια η οδοντική πλάκα και έχει σκληρύνει. Συνήθως βρίσκεται στη συμβολή δοντιών και ούλων και ανάμεσα στα δόντια. Το σημείο όπου έχουμε την περισσότερη πέτρα βρίσκεται στο πίσω μέρος των κάτω πρόσθιων δοντιών(κοντά δηλαδή στο σημείο που οι σιελογόνοι αδένες εκκρίνουν το σάλιο).

Τις περισσότερες φορές η τρυγιά (πετρά) δεν γίνεται αντιληπτή οπότε είναι αναγκαίο να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο ανά τακτά χρονικά διάστημα για έλεγχο της στοματικής σας υγιεινής.

Η τρυγία (πέτρα) είναι μια πολύ σκληρή ουσία η οποία για να αφαιρεθεί μόνο με το βούρτσισμα και την καθημερινή στοματική υγιεινή που πραγματοποιεί ο ασθενής σπίτι του είναι αδύνατον. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να την αφαιρέσει ο οδοντίατρος με κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού. Είναι όμως εφικτό να καθυστερήσει η δημιουργία της τρυγιάς κρατώντας το στόμα καθαρό με την σωστή μέθοδο βουρτσίσματος των δοντιών.

Το αποτέλεσμα

Απομάκρυνση ολόκληρης της υπό-ουλικής και υπέρ-ουλικής τρυγιάς καθώς και γυάλισμα των δοντιών.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει ένα αίσθημα καθαριότητας και ανακούφισης των δοντιών από την πίεση της τρυγιάς καθώς και θα αισθάνεται τα δόντια ο ασθενής πιο απελευθερωμένα. Τέλος το χρώμα των δοντιών θα ανοίξει, αφού θα απομακρυνθούν οι χρωστικές και τα δόντια θα γυαλίζουν.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ελαφρύς πόνος στα δόντια και τα ούλα μετά από ένα βαθύ καθαρισμό από τον οδοντίατρο, ειδικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ευαισθησίας πριν την επέμβαση.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.