9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Πανοραμική ακτινογραφία δοντιών

Περιεχόμενα

Τι είναι η Πανοραμική Δοντιών;

Η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών είναι μια δισδιάστατη (2D) οδοντιατρική ακτινογραφία που καταγράφει ολόκληρο το στόμα σε μια ενιαία εικόνα, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, της άνω και κάτω γνάθου, των γύρω δομών και των ιστών.

Χρησιμοποιεί μια πολύ μικρή δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας για να συλλάβει ολόκληρο το στόμα σε μία εικόνα. Χρησιμοποιείται συνήθως από οδοντίατρους και στοματοχειρουργούς στην καθημερινή πρακτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό θεραπείας οδοντοστοιχιών, ναρθήκων, εξαγωγών και εμφυτευμάτων

Αυτή η εξέταση απαιτεί ελάχιστη έως καθόλου ειδική προετοιμασία.

Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή ενδοστοματική ακτινογραφία όπου ο ανιχνευτής φιλμ/ακτίνων Χ τοποθετείται στο εσωτερικό του στόματος, το φιλμ για μια πανοραμική ακτινογραφία περιέχεται στο εσωτερικό του μηχανήματος.

Πώς γίνεται μια Πανοραμική Ακτινογραφία; 

Αρχικά, θα βρίσκεστε στο κέντρο της μονάδας του πανοραμικού όπου ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει και θα ασφαλίσει προσεκτικά το κεφάλι σας. 

Η μονάδα μπορεί να ρυθμιστεί για να φιλοξενήσει έναν ασθενή που στέκεται ή κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι. 

Στη συνέχεια τοποθετείται ένα bite-blocker στο στόμα σας για να διασφαλιστεί η σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών. Η σωστή τοποθέτηση των δοντιών και της κεφαλής είναι σημαντική για τη λήψη καθαρής εικόνας. 

Θα σας ζητηθεί να παραμείνετε πολύ ακίνητοι ενώ ο περιστρεφόμενος βραχίονας ταξιδεύει σε ημικύκλιο γύρω από την περίμετρο του κεφαλιού σας και οι εικόνες λαμβάνονται. Αυτό μπορεί συνήθως να διαρκέσει από 12 έως 30 δευτερόλεπτα.

Τι θα βιώσω κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία; 

Μια πανοραμική ακτινογραφία είναι ανώδυνη, γρήγορη και εύκολη. Μπορεί να συνιστάται μέσω ενδοστοματικής ακτινογραφίας σε ασθενείς που έχουν ευαίσθητο αντανακλαστικό έμετου.

Προετοιμασία για το Πανοραμικό Δοντιών 

Μια πανοραμική ακτινογραφία δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία. 

Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε μολύβδινη ποδιά ως προφύλαξη ασφαλείας για να προστατεύσετε το υπόλοιπο σώμα σας από οποιαδήποτε έκθεση στην ακτινοβολία που μπορεί να διασκορπιστεί από την πανοραμική ακτίνα. 

Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα κοσμήματά σας από την περιοχή που απεικονίζεται, τα γυαλιά ματιών και τυχόν μεταλλικά αντικείμενα που ενδέχεται να παρεμβαίνουν στις εικόνες ακτίνων Χ. 

Οι γυναίκες πρέπει πάντα να ενημερώνουν τον οδοντίατρο ή τον στοματοχειρουργό τους εάν υπάρχει πιθανότητα να είναι εγκυμονούσες. Πολλές απεικονιστικές εξετάσεις δεν γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μην εκτεθεί το έμβρυο σε ακτινοβολία. 

Εάν είναι απαραίτητη η ακτινογραφία, θα ληφθούν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του μωρού σε ακτινοβολία.

Ποια είναι τα οφέλη έναντι των κινδύνων στην Πανοραμική Ακτινογραφία; 

Οφέλη 

  • Καμία ακτινοβολία δεν παραμένει στο σώμα σας μετά από μια εξέταση ακτίνων Χ. 
  • Οι ακτινογραφίες συνήθως δεν έχουν παρενέργειες στο τυπικό διαγνωστικό εύρος για αυτήν την εξέταση. 
  • Η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών μπορεί να παρέχει πολύτιμες διαγνωστικές πληροφορίες για να καθοδηγήσει τον οδοντίατρό σας ή τον στοματοχειρουργό σας για τη θεραπεία της οδοντικής και στοματικής σας νόσου. 
  • Οι πανοραμικές ακτινογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύ μικρά παιδιά, καθώς το φιλμ δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί μέσα στο στόμα. 

Κίνδυνοι 

  • Οι γυναίκες πρέπει πάντα να ενημερώνουν τον οδοντίατρο ή τον στοματοχειρουργό τους εάν υπάρχει πιθανότητα να είναι έγκυες. 

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της Πανοραμικής Ακτινογραφίας; 

Η πανοραμική ακτινογραφία δεν παρέχει ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε μεμονωμένο δόντι ή μαλακούς ιστούς, όπως οι μύες. 

Γενικά χρησιμοποιείται ως αρχική αξιολόγηση των οστών και των δοντιών. Επειδή το στόμα σας είναι κυρτό, η πανοραμική ακτινογραφία μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει μια ελαφρώς θολή εικόνα όπου δεν είναι δυνατές οι ακριβείς μετρήσεις των δοντιών και της γνάθου σας. Εάν ο οδοντίατρος ή ο χειρουργός σας χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να παραγγελθεί αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI).

Ποιες είναι οι πιο κοινές χρήσεις της Πανοραμικής Ακτινογραφίας;  

Η πανοραμική ακτινογραφία είναι μια συνήθης εξέταση από οδοντιάτρους και στοματοχειρουργούς στην καθημερινή πρακτική και είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο. 

Καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή από μια συμβατική ενδοστοματική ακτινογραφία και, ως εκ τούτου, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους κόλπους της άνω γνάθου, τη θέση των δοντιών και άλλες ανωμαλίες των οστών. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται επίσης για τον προγραμματισμό θεραπείας οδοντοστοιχιών, ναρθήκων, εξαγωγών και εμφυτευμάτων

 Μια πανοραμική ακτινογραφία μπορεί επίσης να αποκαλύψει οδοντικά και ιατρικά προβλήματα όπως: 

  • προχωρημένη περιοδοντική νόσος 
  • κύστη στο οστό της γνάθου 
  • όγκους της γνάθου και καρκίνο του στόματος
  • έγκλειστα δόντια συμπεριλαμβανομένων των φρονιμιτών 
  • διαταραχές της γνάθου (γνωστές επίσης ως διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης ή του TMJ) 
  • ιγμορίτιδα
  • έλλειψη μόνιμων δοντιών 
  • υπεράριθμα δόντια 
  • τη θέση των φρονιμιτών και ειδικά σε σχέση με ευαίσθητα ανατομικά μόρια 
  • την οδοντική ηλικία των παιδιών 
  • την τερηδόνα σε σημεία που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι 
  • την ύπαρξη τερηδόνας κάτω από προγενέστερα σφραγίσματα
  • την περιακρορριζική φλεγμονή και τα κοκκιώματα 
  • την θέση οδοντικών εμφυτευμάτων 
  • την υγεία ή μη του οστού γύρω από τα εμφυτεύματα 
  • την ποιότητα και την υγεία αναπλασθέντος οστού
  • εφαρμογή σφραγισμάτων και στεφανών γύρω από τα δόντια 
Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.