9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ανάπλαση Οστού για Εμφυτεύματα

Περιεχόμενα

Τι είναι ένα οδοντικό μόσχευμα οστού;

 Ένα οδοντικό μόσχευμα οστού είναι μια διαδικασία που αντικαθιστά το χαμένο οστό στην γνάθο σας με υλικό μοσχεύματος οστών για να γίνει η αναγέννηση οστού και να υπάρχει επαρκές οστό για να διατηρήσει ένα εμφύτευμα. Καθώς το φυσικό οστό μεγαλώνει, απορροφά το υλικό μοσχεύματος, με αποτέλεσμα μια πλήρως ενσωματωμένη περιοχή νέου οστού.

 

Υπάρχουν τέσσερις τύποι μοσχευμάτων οστών:

  • Τα αυτομοσχεύματα χρησιμοποιούν οστικό ιστό που λαμβάνεται από το σώμα του ασθενούς. Ο ιατρός παίρνει συνήθως αυτόν τον ιστό από το πηγούνι, το κνήμη ή το ισχίο του ασθενούς.
  • Τα αλλομοσχεύματα προέρχονται από ανθρώπινο δότη, που έχει υποβληθεί σε θεραπείες για να το κάνει ουδέτερο στις ανοσολογικές αντιδράσεις και απαλλαγμένο από ασθένειες του ξενιστή.
  • Τα ξενομοσχεύματα χρησιμοποιούν τα ανόργανα τμήματα των οστών των ζώων και οι αγελάδες αποτελούν κοινή πηγή.
  • Οι αλλοπλάστες δημιουργούνται από υδροξυαπατίτη, ένα φυσικό ορυκτό στα οστά σε συνδυασμό με άλλο υλικό όπως ασβέστιο ή βιοδραστικό γυαλί.

 

Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Pharmacy and BioAllied Sciences, οι επαγγελματίες θεωρούν τα αυτόλογα το χρυσό πρότυπο για υλικό μοσχεύματος οστών. Αλλά πάντα να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία σας.

 

Γιατί χρειάζομαι μόσχευμα οστών;

Ένα οστικό μόσχευμα είναι μια διαδικασία ρουτίνας για τη σταθεροποίηση του οστικού ιστού στη γνάθο. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για οδοντικά εμφυτεύματα, μια μικρή τρύπα γίνεται στην σιαγόνα του ασθενούς για να κρατήσει το εμφύτευμα, το οποίο είναι ένα μικρό στέλεχος τιτανίου που αγκυλώνει το τεχνητό δόντι στη θέση του.

Για να γίνει αυτό, τα οστά στη γνάθο πρέπει να είναι αρκετά φαρδιά και σταθερά για να συγκρατούν το εμφύτευμα.

Συνήθως το μόσχευμα των οστών συνιστάται όταν ο ασθενής είχε τραύμα στη γνάθο ή έχει εκτεταμένη φθορά των δοντιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιστός των οστών μπορεί να έχει χαθεί λόγω ατροφίας και απορρόφησης. Εάν το οστό της γνάθου σας έχει ατροφήσει ή δεν είναι αρκετά ισχυρό, η πίεση που ασκείται στη σιαγόνα από το επαναλαμβανόμενο μάσημα μπορεί να βλάψει το οδοντικό εμφύτευμα και να αυξήσει τον κίνδυνο αποτυχίας του οδοντικού εμφυτεύματος.

Όταν ο οδοντίατρός σας αποφασίσει ότι δεν υπάρχει επαρκής οστικός ιστός για να υποστηρίξει τα οδοντικά εμφυτεύματα, θα σας προτείνουν ένα οστικό μόσχευμα. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί επίσης να είναι υποψήφιοι για συνθετικό υλικό μοσχεύματος οστών ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης στη φυσική γνάθο.

 

Διαδικασία Τοποθέτησης Μοσχεύματος Οστού

Το οστικό μόσχευμα για εμφυτεύματα είναι μια κοινή διαδικασία που εκτελείται εδώ και χρόνια σε καθημερινή βάση στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, χορηγείται αναισθησία ή ενδοφλέβια καταστολή για την πρόληψη τυχόν δυσφορίας. Ο οδοντίατρος καθαρίζει την περιοχή και μετά κάνει μια τομή μέσω του ιστού των ούλων για να εκθέσει την περιοχή που απαιτεί το οστικό μόσχευμα. Ο υγιής οστικός ιστός, ή συνδυασμένος οστικός ιστός, στη συνέχεια τοποθετείται μεταξύ των δύο τμημάτων του οστού που πρέπει να συντηχθούν.

 

Εδώ υπάρχουν 2 περιπτώσεις ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά:

  1. Άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος και μοσχεύματος οστού. Εδώ θα χρειαστεί επούλωση τουλάχιστον 3-6 μηνών έτσι ώστε να γίνει πλήρης οστεοενσωμάτωση, πριν τοποθετεί η προσθετική εργασία.
  2. Πρώτα γίνεται η τοποθέτηση μοσχεύματος οστού και αφού γίνει πλήρης επούλωση του οστού. Τότε τοποθετείται το εμφύτευμα σε 2ο χρόνο. Ο χρόνος επούλωσης μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες για να επιτρέψει την αναγέννηση του οστού της γνάθου προκειμένου να τοποθετηθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα. Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε αρκετές ακόμη εβδομάδες για να επουλωθείτε μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων πριν από τη στερέωση του στηρίγματος και της στεφάνης. Εδώ ο χρόνος συνολικά ,από την στιγμή που θα μπει το μόσχευμα οστού μέχρι να τοποθετηθεί η προσθετική εργασία, θα είναι το ελάχιστο 8 μήνες.

 

Στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη θεωρούμε ότι πρέπει να μειώσουμε το ρίσκο της απώλειας του μοσχεύματος και του εμφυτεύματος στο ελάχιστο δυνατό. Και για αυτόν τον λόγο ακολουθούμε πρωτοκολλά διεθνώς αναγνωρισμένα από βιβλιογραφία καθώς και πρακτικές που χρησιμοποιώντας στα καλυτέρα πανεπιστήμια του κόσμου.

Τύποι Οστικής Ανάπλασης

  • Διατήρηση φατνιακής ακρολοφίας. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μειώνει την απώλεια οστού μετά την εξαγωγή των δοντιών τοποθετώντας ένα μόσχευμα οστού στην υποδοχή και καλύπτοντάς το με μεμβράνη φραγμού αμέσως μετά την αφαίρεση του δοντιού. Έτσι διατηρούμε το πάχος του οστού ώστε να μην απορροφήθει και να μπορέσει να μπει ένα εμφύτευμα μετέπειτα.

 

  • Κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση (GBR)

Είναι η πιο συνηθισμένη τεχνική οστικής ανάπλασης. Όταν υπάρχει έλλειψη οστού και δεν υπάρχει χώρος για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα, τοποθετούμε όσο μόσχευμα οστού χρειάζεται για να μπορέσει να υπάρξει χώρος να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Τοποθετούμε μια μεμβράνη πάνω από το μόσχευμα οστού για να μας το προστατέψει και έπειτα κλείνουμε από πάνω το ούλο με ράμματα. Το αφήνουμε να θρέψει για τουλάχιστον 3-6 μήνες, πριν τοποθετηθεί η προσθετική εργασία.

 

  • Ανάπλαση οστικού ελλείματος με λήψη block οστού

Όταν υπήρχε σοβαρός τραυματισμός στη γνάθο ως αποτέλεσμα ατυχήματος ή άλλου τραύματος, θα μπορούσε να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην γνάθο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οδοντίατρος σας θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι οστού από το πίσω μέρος της γνάθου και θα το κρατήσει στη θέση του με βίδες τιτανίου έως ότου συνδεθεί με τον περιβάλλοντα οστικό ιστό. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν στη συνέχεια να εισαχθούν μόλις αυτό το οστό, τα ούλα και ο ιστός γύρω από αυτά επουλωθεί.

 

  • Ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου

 Η άνω σιαγόνα συνήθως δεν έχει αρκετό ύψος οστού ώστε να μπορεί να κρατήσει μόνο του ένα οδοντικό εμφύτευμα, αυτό συνήθως συμβαίνει όταν είναι για πολλά χρόνια χωρίς δόντια ο ασθενής σε εκείνη την περιοχή. Όταν υπάρχει ανάγκη εμφύτευσης στην άνω γνάθο, είναι συνήθης πρακτική η χρήση μοσχεύματος οστού για την κατασκευή κατάλληλης βάσης για τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οστά δημιουργούν πρόσθετη υποστήριξη για την κοιλότητα των ιγμορείων και προάγουν την ανάπτυξη των οστών στην περιοχή των κόλπων. Η θεραπεία για αυτή τη χειρουργική επέμβαση πριν από την εμφύτευση οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να διαρκέσει από 4-9 μήνες λόγω της ευαίσθητης ανατομίας της κοιλότητας των κόλπων.

 

Υπάρχουν 2 ειδών ανυψώσεις ιγμορείων:

1. Η ανοιχτή ανύψωση ιγμορείου. Οπού ανοίγεται ένα παράθυρο στο οστό του ιγμορείου και εκεί τοποθετούμε μόσχευμα οστού οπού θα δημιουργηθεί οστό για να σταθεροποιηθούν τα εμφυτεύματα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε η να τοποθετούσα άμεσα το εμφύτευμα η να περιμένουμε να δημιουργηθεί το οστό και να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα σε 2ο χρόνο μετά από 7-8 μήνες.

 

2. Η κλειστή ανύψωση ιγμορείου. Εδώ ανοίγουμε την τρύπα στο οστό κανονικά όπως θα τοποθετούσαμε ένα απλό εμφύτευμα και τοποθετούμε μόσχευμα οστού στο βάθος κάτω από την μεμβράνη του ιγμορείου έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα.

 

Τι γίνεται Μετεγχειρητικά του μοσχεύματος οστού;

Αν και χρονοβόρα, τα μοσχεύματα οστών μπορούν να είναι ένα ουσιαστικό και απαραίτητο μέρος κάθε διαδικασίας εμφύτευσης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν τυπική δυσφορία, όπως πρήξιμο ή μελάνιασμα στα ούλα ή του δέρματος και μικρή αιμορραγία, αλλά αυτές οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες εξαφανίζονται γρήγορα. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι περιορισμοί στη διατροφή, όπως μόνο η κατανάλωση μαλακών τροφών, ενώ γίνεται η επούλωσή, μετά από κάθε στάδιο του μοσχεύματος των οστών και της διαδικασίας εμφύτευσης.

 

Το Τελικό Αποτέλεσμα

Το σημαντικότερο στην δημιουργία οστού για εμφυτεύματα είναι ότι ο ασθενής θα αισθάνεται σαν να έχει τα δικά του δόντια και όχι κάτι που να βγαίνει και να μπαίνει όπως μια μασέλα! Επίσης δεν θα καταστρέψει αλλά δικά του δόντια για την δημιουργία γέφυρας.

Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη χρησιμοποιούμε τις πιο πρωτοποριακές μεθόδους και οι Οδοντίατροι μας ενημερώνονται συνέχεια για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στα εμφυτεύματα έτσι ώστε να σας προσφέρουν το καλύτερο δυνατό σχέδιο θεραπείας, προσαρμοσμένο στα δικά σας δεδομένα.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.