9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αισθητική Οδοντιατρική

Περιεχόμενα

Οι McLaren και Cao διαχώρισαν την κοσμητική απ’ την αισθητική βελτίωση. Έτσι κοσμητική βελτίωση σημαίνει κάτι επιφανειακό για να καλύψουμε μία ατέλεια ή ένα ελάττωμα, ενώ η αισθητική βελτίωση υποδηλώνει μια αίσθηση ομορφιάς ελκυστικής αλλά φυσικής.

Το Χαμόγελό Σας Το Όραμά Μας

Ο οδοντίατρος αντιμετωπίζει καθημερινά την πρόκληση για να βελτιώσει και να ομορφύνει το χαμόγελο των ασθενών του οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ μεγάλες διαφορές ο ένας απ’ τον άλλον όσον αφορά το πρόσωπο, τα χείλη και τα δόντια. Έτσι η θεραπεία είναι ξεχωριστή για τον καθένα και μοναδική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακριβώς το ίδιο σχέδιο θεραπείας σε όλους τους ασθενείς.

Σαν αισθητικό χαμόγελο μπορούμε να ορίσουμε αυτό στο οποίο το μέγεθος, το σχήμα, η θέση και το χρώμα δοντιών και ούλων βρίσκονται σε αρμονία, αναλογία και συμμετρία μεταξύ τους και με τα στοιχεία που τα πλαισιώνουν.

Η χρυσή αναλογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες αρχιτέκτονες εφαρμόζεται και στην οδοντιατρική.  Έτσι για να φαίνονται φυσικά και αρμονικά δύο σχετικά αντικείμενα, η αναλογία του μεγαλύτερου προς το μικρότερο πρέπει να είναι 1,618/1. Η μελέτη των Basting και συνεργατών του, έδειξε ότι το 19%  των χαμόγελων στα οποία υπήρχε χρυσή αναλογία χαρακτηρίστηκαν ως ευχάριστα μετά από ανάλυση σε υπολογιστή.

Όταν μιλάμε για αισθητική οδοντιατρική δεν αναφερόμαστε μόνο στα δόντια αλλά στα ούλα και τα χείλη. Άρα μπορούμε να την χωρίσουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Για να υπάρχει λοιπόν αισθητική στο χαμόγελο θα πρέπει αυτές οι τρεις μεγάλες κατηγορίες να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία, ισορροπία και συμμετρία. Σύμφωνα με τους McLaren και Fradeani για να αξιολογήσεις το χαμόγελο πρέπει να ακολουθήσεις μια λογική αλληλουχία. Η οποία είναι η εξής:

  • Ανάλυση προσώπου (γενική ισορροπία του προσώπου).
  • Οδοντοπροσωπική ανάλυση (σχέση άνω-κάτω γνάθου με το πρόσωπο και της μέσης γραμμής των δοντιών με το πρόσωπο)
  • Οδοντοχειλική ανάλυση (σχέση δοντιών με τα χείλη)
  • Οδοντοουλική ανάλυση (σχέση των δοντιών με τα ούλα)
  • Οδοντική ανάλυση (σχέση ανάμεσα στα δόντια και ξεχωριστά σε κάθε δόντι, το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθός, η υφή και η θέση του στον χώρο).

Α) Την ροζ αισθητική των ούλων

Αυτή έχει να κάνει με το πόσο φαίνονται τα ούλα όταν μιλάει κάποιος και κυρίως όταν γελάει, αυτό ονομάζεται ουλικό χαμόγελο, όταν φαίνονται υπερβολικά τα ούλα στο χαμόγελο.

Επίσης αντιαισθητική είναι και η ασυμμετρία που υπάρχει όταν τα ούλα επί παραδείγματι στη δεξιά μεριά είναι πιο πάνω και στην αριστερά μεριά πιο κάτω, τότε φαίνεται στραβό το χαμόγελο.

Επίσης στα ούλα με πολύ μελανίνη που φαίνονται μαύρα είναι κι αυτά αντιαισθητικά.
Τα ούλα μετά από θεραπεία περιοδοντίτιδας όπου έχουν ανέβει πολύ ψηλά με αποτέλεσμα να φαίνονται αντιαισθητικά μαύρα τρίγωνα ψηλά στις ρίζες.

Επίσης έχουμε υπερπλαστικά ούλα τα οποία έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δοντιού και αυτό μπορεί να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων, σε εγκυμοσύνη και σε πλημμελή στοματική υγιεινή.

Ακόμη μπορεί να υπάρχουν ογκίδια μικρά στη γλώσσα, στα χείλη, στα μάγουλα, αυτά πρέπει να αφαιρεθούν για αισθητικούς λόγους και να σταλούν για ιστολογική εξέταση.
Οι εκτεταμένοι χαλινοί που δεν αφήνουν τα χείλη και τη γλώσσα να κινηθούν ελεύθερα, καθώς επίσης τραβάνε τα ούλα προς τα πάνω και γυμνώνοντας τις ρίζες των δοντιών αυτά αρχίζουν να κουνιούνται. Αυτοί πρέπει να κοπούν.

Η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με ουλεκτομή, ουλοπλαστική, οστεοπλαστική και συνδυασμός των πιο πάνω. Τα εργαλεία με τα οποία κάνουμε την παραπάνω θεραπεία είναι το νυστέρι,  τροχός και το laser.

Β) Την λευκή αισθητική των δοντιών

Τα τελευταία χρόνια στην οδοντιατρική έχουν μπει αισθητικά υλικά που προσπαθούν να μιμηθούν το φυσικό δόντι με τον καλύτερο τρόπο. Τέτοια είναι:

1. Σύνθετες ρητίνες.

Οι αισθητικές αποκαταστάσεις από πορσελάνη υπερτερούσαν αισθητικά μέχρι πριν λίγα χρόνια, κατόπιν όμως με την τεχνολογική εξέλιξη και τις έρευνες που έγιναν οι σύνθετες ρητίνες βελτιώθηκαν και έγιναν εξίσου αισθητικές με τις πορσελάνες.

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να επισκευάζονται εύκολα από τον οδοντίατρο και δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει το εργαστήριο με αποτέλεσμα χάσιμο χρόνου και χρήματος. Άλλο πλεονέκτημα είναι η ελάχιστη παρέμβαση πάνω στο δόντι το οποίο τροχίζεται από ελάχιστα έως καθόλου. Με αυτές μπορούν να γίνουν:

  • Λευκά σφραγίσματα. Τα τελευταία χρόνια όλοι θέλουν να αντικαταστήσουν τα παλιά μαύρα μεταλλικά σφραγίσματα με καινούργια άσπρα αισθητικά.Αυτό γίνεται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και επειδή τα παλιά μαύρα σφραγίσματα είχαν υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα το οποία είναι ανθυγιεινά. Σήμερα πλέον με τα πολύ ανθεκτικά λευκά σφραγίσματα για τα πίσω δόντια μπορεί κάποιος να μασάει την τροφή του χωρίς να έχει πρόβλημα να σπάσουν.
  • Αισθητικές ανασύστασης σύνθετων ρητινών
  • Κλείσιμο αραιοδοντίας
  • Ανασύσταση καταγμάτων
  • Επιμήκυνση της μύλης του δοντιού
  • Διόρθωση στρεβλοδοντίας
  • Αλλαγή χρώματος δοντιού
  • Αλλαγή σχήματος δοντιού
  • Συνδυασμός των πιο πάνω
  • Σε δόντια με πολλαπλά παλιά σφραγίσματα.
  • Στις περιπτώσεις εκείνες που με τηλέφωνο εσύ δεν βλέπουμε καλά αποτελέσματα.
  • Όταν χρειάζεται διόρθωση, σύγκλειση.

2. Προκατασκευασμένες όψεις σύνθετων ρητινών.

Ο Δρ. Pincus εισήγαγε στην οδοντιατρική το 1937 της όψεις στα πρόσθια δόντια. Από το 1970 και μετά όμως με την εξέλιξη των υλικών – τεχνικών και των μηχανημάτων έχουν καθιερωθεί πλέον στην οδοντιατρική επιστήμη.

Είναι εργοστασιακά προκατασκευασμένες πολυμερισμένες όψεις ¨φλούδες¨ αδαμαντίνης από νανουβριδική σύνθετη ρητίνη και συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των άμεσων αποκαταστάσεων σύνθετων ρητινών με τα πλεονεκτήματα των προκατασκευασμένων όψεων. Έτσι δε χρειάζονται σχεδόν καθόλου τρόχισμα το δόντια, βέβαια σε δόντια που λείπει οδοντική ουσία και χρειάζεται συμπλήρωμα, απλώς τις προσαρμόζεις στην οδοντική επιφάνεια τις συγκολλάς και όλα αυτά σε μια συνεδρία.

Ένα από τα μειονεκτήματά τους είναι ότι κυκλοφορούν σε συγκεκριμένα μεγέθη σχήματα και χρώματα άρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη χρειάζονται πάντοτε τροποποίηση στα όρια πιθανόν στο περίγραμμα και στο μήκος. Όταν πρέπει να εφαρμοστούν σε μεμονωμένα δόντια είναι δύσκολο να ταιριάξουν με το αντίστοιχο διπλανό.

Αυτές αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή σε συγκεκριμένα περιστατικά  που θέλουμε να τελειώσουν σε μια συνεδρία και να έχουν και λογικό κόστος. Οι διαδικασίες παρασκευής και συγκόλλησης είναι παρόμοιες με αυτές των όψεων πορσελάνης.

Σύμφωνα με τους Dietchi  και Devigus οι ενδείξεις για μεμονωμένες περιπτώσεις είναι ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια δυσχρωμικά – νεκρά δόντια, δόντια με εκτεταμένες αποκαταστάσεις που έχουν υποστεί τραυματισμό και δεν έχουν υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία, δόντια με εκτεταμένα κατάγματα, δόντια με δυσπλασία και υποπλασία.

Ακόμη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εκτεταμένες αποκαταστάσεις σε περιπτώσεις χρώσεων από τετρακυκλίνη φθορίασης υποπλασίας και δυσπλασίας αδαμαντίνης, μεγάλων εμφράξεων, κοπτικών άκρων με αποτριβή και σε περιπτώσεις νεαρών ασθενών με περιορισμό οικονομικό.

3. Εξατομικευμένες όψεις πορσελάνης.

Ο Δρ. Pincus εισήγαγε στην οδοντιατρική το 1937 της όψεις στα πρόσθια δόντια. Από το 1970 και μετά όμως με την εξέλιξη των υλικών – τεχνικών και των μηχανημάτων έχουν καθιερωθεί πλέον στην οδοντιατρική επιστήμη.

Οι συγκολλούμενες όψεις πορσελάνης αποτελούν μια θεραπευτική επιλογή που είναι προβλέψιμη, έχει μακροβιότητα, βελτιώνει την αισθητική και αποκαθιστά τη δύναμη και τη λειτουργία των δοντιών. Αποτελεί ελάχιστα παρεμβατική εργασία και έτσι φθορά του δοντιού μειώνεται.

Με αυτές τροχίζεις ελάχιστη οδοντική ουσία μόνο στην μπροστινή επιφάνεια του δοντιού και τοποθετούνται στην κυριολεξία λεπτές (φλοίδες) πορσελάνης πάνω στα δόντια.

4. Ολοκεραμικές στεφάνες – γέφυρες.

Όταν o Land  εισήγαγε την πρώτη oλοκεραμική στεφάνη χωρίς μέταλλο άρχισε να αυξάνεται η επιθυμία των ασθενών και των γιατρών για πιο αισθητικές αποκαταστάσεις. Βέβαια από τότε  έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ τα υλικά  οι μέθοδοι επεξεργασίας και  η συγκόλληση.

Αυτές είναι αποκαταστάσεις που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από πορσελάνη χωρίς την παρουσία μετάλλου. Είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να παρουσιάσει κανείς για αισθητικές αποκαταστάσεις κυρίως μπροστινών δοντιών, με πλήρη απομίμηση του φυσικού δοντιού.

Θεωρείται πολύ επιθετική προσέγγιση και καλό είναι αν υπάρχει λύση για αφαίρεση λιγότερης οδοντικής ουσίας να εφαρμόζεται πιο συντηρητική θεραπεία.

5. Ένθετα – Επένθετα πορσελάνης και ρητίνης.

Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από σφραγίσματα λευκά. Το υλικό κατασκευής τους είναι η πορσελάνη και οι εργαστηριακές σύνθετες ρητίνες. Βέβαια κατασκευάζονται από τον οδοντοτεχνίτη στο εργαστήριο και συγκολλούνται στη θέση τους σε δεύτερη συνεδρία από τον οδοντίατρο.

6. Ορθοδοντική.

Η ορθοδοντική ανήκει στις μη παρεμβατικές μεθόδους αισθητικής θεραπείας. Η ορθοδοντική θεραπεία καλό είναι να ξεκινήσει σε μικρές ηλικίες 10-12 ετών που διαπλάθονται οι γνάθοι εκτός απ’ τα δόντια. Έτσι μπορεί να παρέμβουμε στην ανάπτυξη των γνάθων και να αποφύγουμε τυχόν προγναθισμούς της άνω ή της κάτω γνάθου και να διορθώσουμε έγκαιρα τη σύγκλειση των δοντιών.

Μπορεί να γίνει και στους ενήλικες ορθοδοντική θεραπεία αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις γνάθους παρά μόνο στα δόντια.

Οι μέθοδοι που μπορεί να γίνει ορθοδοντική θεραπεία είναι οι εξής:

  • Η κλασική ορθοδοντική θεραπεία με το σύρμα και τα Brackets που είναι συγκολλημένα στη μπροστινή επιφάνεια των δοντιών.Για καλύτερη αισθητική μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφανα ή στο χρώμα του δοντιού  Brackets. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο καλά τεκμηριωμένη γιατί είναι και τα περισσότερα χρόνια που χρησιμοποιείται. Διάρκεια θεραπείας 2-3 χρόνια περίπου.
  • Αυτή η θεραπεία είναι ίδια με την προηγούμενη η μόνη διαφορά είναι ότι τα Brackets και το σύρμα είναι στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών για να μη φαίνονται εξωτερικά.Είναι πολύ πιο αισθητική από την προηγούμενη. Διάρκεια θεραπείας 2-3-χρόνια περίπου. Είναι πιο ακριβή μέθοδος απ’ την προηγούμενη.
  • Μέθοδος  Invisalign. Αυτή η μέθοδος μπορεί να διορθώσει μια μεγάλη κλίμακα από oρθοδοντικά προβλήματα όπως είναι υπερσυνωστισμός των δοντιών αραιή οδοντοφυία η ανεωγμένη δήξη έως χασμοδοντία της άνω και κάτω γνάθου.Το σύστημα Invisalign μπορεί να ευθειάσει τα δόντια με τη χρήση μιας σειράς σχεδόν αόρατων ναρθήκων, ειδικά σχεδιασμένων για να εφαρμόσουν στα δικά σας δόντια. Καθώς αντικαθιστάτε τον κάθε νάρθηκα κάθε δύο εβδομάδες τα δόντια σας θα μετακινούνται προοδευτικά προς την καθορισμένη τελική θέση που έχει συνταγογραφηθεί από τον ορθοδοντικό σας. Σε αντίθεση με τα μόνιμα σιδεράκια μπορείτε να αφαιρείται τους νάρθηκες και να τους φοράτε και πάλι οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, καλό όμως είναι να γίνεται αυτό μόνο για να τρώτε και να πίνετε. Διάρκεια θεραπείας  περίπου 18 μήνες. Τύποι θεραπείας είναι οι ακόλουθοι:
    1. Invisalign Full. Αυτή είναι η βασική επιλογή θεραπείας και μπορεί να εστιάσει τα δόντια με μια σειρά από φερόμενους νάρθηκες.
    2. Invisalign Lite. Αυτή η μέθοδος είναι για λιγότερο περίπλοκες περιπτώσεις όπως είναι τα μικρά προβλήματα συνωστισμού και χασμωδίας.
    3. Invisalign i7. Αυτή είναι μια εύκολη και πρακτική λύση σχεδιασμένη ειδικά για περιορισμένες μετακινήσεις  δοντιών και συνήθως είναι για μικρά χρονικά διαστήματα μόλις τριών μηνών.
    4. Vivera Retainers. Αυτή αποτελείται από μια σειρά από τρεις διαφάνειες συγκρατητήρες που χρησιμεύουν για να διατηρηθεί το τελικό αποτέλεσμα και το όμορφο χαμόγελο για πάντα. Είναι μία νέα μέθοδος και δεν είναι καλά τεκμηριωμένη γιατί δεν χρησιμοποιείται για πάρα πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής αυτή η μέθοδος γιατί μπορεί και βγάζει τους νάρθηκες όποτε θέλει ο ασθενής για κάποιες δραστηριότητες που μπορεί να χρειαστεί να έχει. Καθώς επίσης επειδή είναι διάφανοι είναι και πιο αισθητικοί και μπορεί να τους φοράει κάποιος καθημερινά χωρίς να είναι ορατοί.
  • Μικρή ορθοδοντική από τον γενικό οδοντίατρο. Αυτή η μέθοδος έχει να κάνει με μικρές μετακινήσεις μπροστινών δοντιών. Γίνεται με ειδικά κινητά μηχανήματα, άρα μπορεί ο ασθενής να το φοράει και να τα βγάζει όποτε θέλει.Συνήθως η θεραπεία διαρκεί 3-6 μήνες κι ο ασθενής φοράει αυτό τον μηχανισμό μόνο κάθε βράδυ που κοιμάται.

Αδαμαντινοπλαστική.

Αυτή η τεχνική είναι ελάχιστα παρεμβατική.Κυρίως με αυτή την τεχνική επεμβαίνουμε στην αδαμαντίνη του δοντιού και ως επί το πλείστον στα κοπτικά χείλη των πρόσθιων δοντιών.

Έτσι αν είναι κάποιο δόντι λίγο πιο μακρύ μπορούμε να το κοντύνουμε λίγο και να το φέρουμε στην ευθεία μετά υπόλοιπα.Αν είναι λίγο λοξό να το ευθειάσουμε, αν κάποιος κυνόδοντας είναι πολύ μακρής και μυτερός, κυρίως σε νεαρά κορίτσια, να τον στρογγυλέψουμε κόβοντας τη μύτη του.Και γενικώς μικροτροχίσματα που αφορούν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Λεύκανση.

Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν να κάνουν λεύκανση συνεχώς αυξάνεται.Σε αυτό συμβάλλουν πάρα πολύ τα περιοδικά οι διαφημίσεις τα media οι διάσημοι αστέρες του Hollywood οι οποίοι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με το χαμόγελο τους κατά καθ’ υπερβολή. Έτσι λοιπόν οι ασθενείς ζητούνται το λεγόμενο Hollywood smile, αυτό σημαίνει μεγάλα δόντια και πάρα πολύ λευκά δηλαδή αφύσικα.

  • Ζωντανών δοντιών. Με αυτή την τεχνική πετυχαίνουμε λεύκανση των φυσικών δοντιών αλλά όχι των λευκών σφραγισμάτων, των στεφανών και των γεφυρών,  των όψεων από πορσελάνη η από σύνθετη ρητίνη. Άρα κάποιες αποκαταστάσεις, κυρίως στην πρόσθια περιοχή των δοντιών, μπορεί να χρειαστεί να αλλαχθούν μετά την λεύκανση.Επίσης το πόσο λευκά θα γίνουν τα δόντια δεν είναι εγγυημένο, μπορεί το χρώμα τους να ανοίξει κατά ένα, δύο, τρεις, ή και περισσότερους τόνους αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που τις περισσότερες φορές είναι άγνωστοι. Η λεύκανση γίνεται είτε στο οδοντιατρείο κατόπιν κάποιων ραντεβού, είτε στο σπίτι δίνοντας ο οδοντίατρος κάποιους νάρθηκες λεύκανσης και το υλικό για 15 – 20 συνεχόμενες ημέρες, είτε τέλος συνδυασμός λεύκανσης σπιτιού και οδοντιατρείου. Αφήστε τον οδοντίατρο να σας πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος λεύκανσης για τα δικά σας δόντια, που σημαίνει ότι το λευκότερο και φωτεινότερο χαμόγελο που ονειρεύεστε μπορεί να είναι δικό σας μέσα σε λίγες ημέρες.
  • Απονευρωμένων δοντιών
  • Νεκρωμένων δοντιών

Κοσμήματα για τα δόντια (Twinkles), καλαίσθητα διακριτικά και κομψά.

Με αυτά ο οδοντίατρος διακοσμεί τα δόντια κολλώντας πάνω σε αυτά και όχι τροχίζοντας, διάφορα στρας, χρυσά ή από λευκόχρυσο μικρά και κομψά αντικείμενα σε διάφορα όμορφα σχέδια. Αυτά για τους νέους και όχι μόνο είναι όμορφα και οικονομικά.

  • Μικροαποτριβή.
  • Αμμοβολής σόδας. Αυτή η μέθοδος είναι καθόλου παρεμβατική δηλαδή δεν δημιουργεί καμιά φθορά στο δόντι. Απλώς με ένα ειδικό μηχάνημα πέφτει με πίεση αέρα, σόδα πάνω στην επιφάνεια του δοντιού και απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τις χρωστικές από τσιγάρο – καφέ – ποτά – τροφές.
  • Συνδυασμός των πιο πάνω. Συνήθως για να πετύχουμε την καλύτερη αισθητική στα προάστια δόντια απαιτείται ένας συνδυασμός επανορθωτικής, ορθοδοντικής και περιοδοντικής θεραπείας.

Ψηφιακή ανάλυση χαμόγελου (SMILE DESING).

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει διάφορες φάσεις.

  • Σε αυτή τη φάση ο οδοντίατρος παίρνει ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό. Κάνει λήψη ακτινογραφιών αν είναι απαραίτητο.Συζητάει με τον ασθενή, δείχνει παρόμοια περιστατικά στο κομπιούτερ που έχει κάνει ο ίδιος, και προσπαθούν από κοινού να βρούν πιο είναι το καλύτερο σχέδιο θεραπείας γι’ αυτόν.
  • Σ’ αυτή τη φάση γίνονται λήψεις φωτογραφιών εξωτερικά στο πρόσωπο ανφάς προφίλ και χαμόγελο αλλά και εσωτερικά στις οδοντοστοιχίες.
    Τέλος παίρνονται αποτυπώματα των δοντιών του ασθενούς.
  • Σ’ αυτή τη φάση κατασκευάζονται τα εξατομικευμένα γύψινα εκμαγεία του στόματος του ασθενούς, μελετώνται οι φωτογραφίες και κατασκευάζεται η όλη εργασία πάνω στα γύψινα εκμαγεία με ειδικό οδοντιατρικό κερί.Αυτή η εργασία ονομάζεται διαγνωστικό κέρωμα ή Wax-up. Στο κομπιούτερ φτιάχνονται εικονικά τα δόντια όπως θα πρέπει να γίνει ιδανικά μετά την θεραπεία στο στόμα του ασθενούς και έτσι μπορούμε στο κομπιούτερ να έχουμε το πριν της θεραπείας και το εικονικό μετά της θεραπείας. Αυτή η φάση είναι μια δύσκολη φάση που θέλει γνώση τόσο οδοντιατρική, επιστημονική ως αναφορά τις αναλογίες, τους όγκους, το χρώμα, τα μεγέθη, τα σχήματα των δοντιών, αλλά και ως αναφορά την αισθητική του προσώπου και του χαμόγελου.
  • Σ’ αυτή τη φάση ο γιατρός δείχνει τα εξατομικευμένα κερωμένα εκμαγεία μελέτης (Wax- up) και την ψηφιακή ανάλυση των δοντιών στο κομπιούτερ. Γίνεται μια συζήτηση και αν Θέλει ο ασθενής κάποιες διορθώσεις τότε σε επόμενο ραντεβού προχωράει η παρακάτω φάση αφού γίνουν πρώτα διορθώσεις, αν συμφωνεί προχωράει η θεραπεία στην παρακάτω φάση.
  • Σ’ αυτή τη φάση γίνεται η άμεση ενδοστοματική προσωρινή αποκατάσταση των δοντιών.Αυτή η τεχνική ονομάζεται Mock-up και είναι καθαρά διαγνωστική. Με την τεχνική αυτή δε, πετυχαίνουμε ελάχιστο τροχισμό του δοντιού έτσι έχουμε οικονομία στην αφαίρεση οδοντικών ιστών. Αυτό που κάνει ο οδοντίατρος σ’ αυτή τη φάση είναι να μεταφέρει το διαγνωστικό κέρωμα των εκμαγείων στο στόμα σαν να ήταν το τελικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται με ειδικές ρητίνες που τοποθετούνται στα δόντια και παραμένουν στο στόμα από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες και κατόπιν προχωράει στην κανονική αποκατάσταση.

Γ) Αισθητική των χειλιών

Στα χείλη μπορούμε να παρέμβουμε με μποτοξ, υαλουρονικό ακόμη και με μικροχειρουργική επέμβαση. Οι Ackerman και Ackerman ανέπτυξαν μία αναλογία που την ονόμασαν δείκτης χαμόγελου.

Σαν δείκτης χαμόγελου ορίζεται η περιοχή που πλαισιώνεται από το ερυθρό κράσπεδο των χειλιών, στη διάρκεια ενός κοινωνικού χαμόγελου και δημιουργείται διαιρώντας το εύρος μεταξύ των συγχειλίων με την απόσταση μεταξύ των χειλιών.

Ιδανικά πρέπει να αποκαλύπτεται περίπου το 75% των κεντρικών τομέων στο χαμόγελο, με τα μικρότερα ποσοστά να θεωρούνται μη  ικανοποιητικά.

Δ)  Συνδυασμός των πιο πάνω

Αναλόγως με την φθορά που δημιουργούν στα δόντια μπορούμε να χωρίσουμε τις αισθητικές θεραπείες σε 4 τύπους:

  1. Μη παρεμβατική. Σε αυτές υπάγονται η ορθοδοντική, η λεύκανση, η μικροαποτριβή, η αμμοβολή σόδας, τα κοσμήματα δοντιών.
  2. Ελάχιστα παρεμβατική. Σε αυτές υπάγονται οι άμεσες σύνθετες ρητίνες ή αδαμαντινοπλαστική.
  3. Μικροπαρεμβατική. Σε αυτές υπάγονται οι όψεις πορσελάνης και σύνθετης ρητίνης τα ένθετα και τα επένθετα.
  4. Μακροπαρεμβατική. Σε αυτές υπάγονται οι στεφάνες και οι γέφυρες.

Οι αρχές της ελάχιστης παρέμβασης θα πρέπει να αποτελούν την κινητήριο δύναμη πίσω από την αποκατάσταση δοντιών νεαρών ατόμων που παρουσιάζουν προχωρημένη οδοντική διάβρωση.

Η επιτυχία των αισθητικών αποκαταστάσεων εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση το σωστό σχέδιο θεραπείας καθώς επίσης και από τα κλινικά και οδοντοτεχνικά στάδια στην ολοκλήρωση της.

Τόσο οι οδοντίατροι όσο και οι ασθενείς ανεβάζουν καθημερινά τον πήχη της αισθητικής οδοντιατρικής και καθώς η τεχνολογία μέσω της έρευνας εξελίσσεται  κατασκευάζονται όλο και πιο αισθητικά σύγχρονα υλικά και τεχνικές που με την σωστή εφαρμογή τους τα αποτελέσματα είναι πλέον υπέροχα.

Η απόφαση να βελτιώσει κάποιος το χαμόγελο του είναι συναισθηματική και έχει ληφθεί πρώτου προγραμματιστεί η επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Το πιο σωστό όμως είναι να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας για περισσότερη ενημέρωση γιατί το κάθε ένα περιστατικό είναι διαφορετικό από το άλλο και καλό είναι να μην ακούτε συγγενείς και φίλους τι έκαναν εκείνη και να επιμένετε στον οδοντίατρό σας να κάνει το ίδιο και στο δικό σας στόμα.

Εμπιστευτείτε τον οδοντίατρο σας!

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.