9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ολικές οδοντοστοιχίες άνω και κάτω γνάθου

Περιεχόμενα

Τι είναι η Ολική Οδοντοστοιχία

Είναι μια κινητή προσθετική αποκατάσταση που αντικαθιστά όλα τα δόντια του ασθενή που λείπουν από την άνω την κάτω γνάθο ή και από τις δύο γνάθους. Είναι μια λύση για ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν καθόλου δόντια, στην άνω/κάτω γνάθο.

Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες Ολικών Οδοντοστοιχιών.

Το πρόβλημα

Για την εφαρμογή μιας ολικής τεχνητής οδοντοστοιχίας θα πρέπει να έχουμε μια γνάθο η οποία να είναι νωδή, δηλαδή να της λείπουν όλα τα δόντια.

Οι κυρίες αιτίες για την απώλεια δοντιών είναι:

  • Περιοδοντική νόσος
  • Τερηδόνα
  • Ατύχημα
  • Πολύ κακή στοματική υγιεινή για πολλά χρόνια

Η θεραπεία της Ολικής Οδοντοστοιχίας

Για μια ολική οδοντοστοιχία η οποία θα είναι αισθητικά και λειτουργικά τέλεια θα απαιτηθεί μια σειρά από συνεδρίες, καθώς και η πλήρης συνεργασία οδοντίατρου -ασθενή.

1η συνεδρία

Παίρνουμε τα αποτυπώματα από την επιθυμητή γνάθο και τα στέλνουμε στον οδοντοτεχνίτη για την κατασκευή των ατομικών δισκαρίων για την λήψη των τελικών αποτυπωμάτων τα οποία είναι μοναδικά για κάθε ασθενή.

2ησυνεδρία

Πάνω στα ατομικά δισκάρια παίρνουμε τα τελικά αποτυπώματα πάνω στα οποία θα κατασκευαστεί η τελική ολική οδοντοστοιχία.

3ησυνεδρία

Ο οδοντοτεχνίτης μας έχει προετοιμάσει την βάση της οδοντοστοιχίας και πάνω σε αυτήν έχει προσθέσει κερί στην θέση των δοντιών, αντί για δόντια, πάνω σε αυτήν κάνουμε τις αρχικές μετρήσεις μας για το αισθητικό και λειτουργικό κομμάτι.

4ησυνεδρία

Αντί για κερί έχουμε δόντια, έτσι λοιπόν δοκιμάζουμε το αισθητικό και λειτουργικό κομμάτι της οδοντοστοιχίας, και εφόσον όλα λειτουργούν με τον σωστό τρόπο τότε την στέλνουμε στον οδοντοτεχνίτη και μας ετοιμάζει την τελική οδοντοστοιχία.

5ησυνεδρία

Η ολική οδοντοστοιχία είναι έτοιμη, την δοκιμάζει ο ασθενής για να δει αν η εφαρμογή της τον βολεύει. Εφόσον ο ασθενής αισθάνεται άνετα με την νέα οδοντοστοιχία του μπορεί να την φύγει φορώντας την στο στόμα του για να αρχίζει να την συνηθίζει.

Εκτός από αυτά τα πέντε βασικά στάδια θα πρέπει να ξανάρθει μια – δυο φορές, ανά τρεις ημέρες περίπου, για να γίνει ένας τελικός έλεγχος σύγκλεισης και πιθανών τραυματισμών του στόματος.

Μεταθεραπευτικό στάδιο

Κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής της ολικής οδοντοστοιχίας ο ασθενής θα πρέπει να την έχει όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες στο στόμα του για να μπορέσει να συνηθίσει την ομιλία, την μάσηση της τροφής και γενικά τις καθημερινές κινήσεις που χρειάζεται να κάνει.

Με το πέρασμα ενός μικρού χρονικού διαστήματος ο ασθενής θα έχει συνηθίσει πλήρως την καινούργια οδοντοστοιχία του και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα χρησιμοποίησης της.

Το αποτέλεσμα

Ο ασθενής θα μπορεί να χαμογελάσει ξανά έπειτα από αυτήν την ένεση αυτοπεποίθησης, θα μπορεί να τρώει, να αρθρώνει σωστά την ομιλία του, να μην καλύπτει το στόμα του πια όταν χαμογελάει, επειδή πλέον δεν θα αισθάνεται άσχημα για την κατάσταση του στόματός του.

Επειδή όμως σαν άνθρωποι αλλάζουμε όσο προχωράει ο καιρός έτσι αλλάζουν και τα οστά των γνάθων μας.

Οπότε κάθε 2-3χρονιά θα χρειαστεί να έρχεται ο ασθενής στον οδοντίατρο να δει αν όλα είναι εντάξει, μερικές φορές μπορεί να αισθανθεί από μόνος του μια αλλαγή στην εφαρμογή της οδοντοστοιχίας πάνω στο στόμα του, κάτι το όποιο είναι απολύτως φυσιολογικό όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Όποτε, ο ασθενής όταν αισθανθείκάτι το διαφορετικό, μπορεί να πάει απευθείας στον οδοντίατρο και να κάνει έναν έλεγχο.

Αν χρειαστεί μερικές μετατροπές τότε θα πρέπει να γίνει αναγόμωση των οδοντοστοιχιών όπου προσθέτουμε ή αφαιρούμε μέρος από την οδοντοστοιχία έτσι ώστε να εφάπτεται τέλεια με τη γνάθο.

Κάθε 8 έως 10 χρόνια θα πρέπει οι οδοντοστοιχίες να αλλάζονται και να κατασκευάζονται καινούργιες, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο στόμα του ανθρώπου λόγω της μεγάλης υφίζησης των οστών των γνάθων.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.