9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Τι σημαίνει εάν το δόντι σας σπάσει και είναι μαύρο;

Περιεχόμενα

Τα δόντια σας είναι οι ισχυρότερες δομές στο σώμα σας. Ωστόσο, παρά τη δύναμή τους, μπορούν ακόμα να καταστραφούν από βακτήρια(τερηδόνα) ή κατάγματα.

Το σκληρό εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας ονομάζεται σμάλτο. Το ασβέστιο δίνει στο σμάλτο σας λευκό χρώμα.

Κάτω από το σμάλτο σας υπάρχει ένα πιο μαλακό στρώμα κιτρινωπού ιστού που ονομάζεται οδοντίνη. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του δοντιού σας.

Το πιο εσωτερικό στρώμα του δοντιού σας είναι γνωστό ως πολφός. Ο πολφός έχει κοκκινωπό-ροζ χρώμα. Περιέχει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του δοντιού σας.

Το σπάσιμο ενός δοντιού μπορεί να εκθέσει το στρώμα οδοντίνης ή πολφού.

Κάθε φορά που σπάτε ένα δόντι, επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία, τόσο πιθανότερο είναι ο οδοντίατρος να είναι σε θέση να σώσει τα δόντια σας.

Δεν είναι φυσιολογικό τα δόντια σας να είναι μαύρα στο εσωτερικό. Εάν παρατηρήσετε μαύρο ή σκούρο καφέ χρώμα, είναι πιθανό σημάδι φθοράς των δοντιών ή άλλων σοβαρών βλαβών.

Ένας οδοντίατρος μπορεί να σας πει τον συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο το δόντι σας είναι αποχρωματισμένο και να σας συμβουλεύσει πώς να το διορθώσετε καλύτερα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι μπορεί να κάνει το εσωτερικό του δοντιού σας να γίνει μαύρο και ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας σας.

Τι μπορεί να προκαλέσει το σπασμένο δόντι να είναι μαύρο ή καφέ;

Τα υγιή δόντια δεν είναι μαύρα στο εσωτερικό. Εάν το δόντι σας σπάσει και φαίνεται μαύρο ή σκούρο καφέ μέσα, είναι πιθανό σημάδι εσωτερικής βλάβης. Τα παρακάτω είναι πιθανές αιτίες.

Φθορά των δοντιών

Η φθορά των δοντιών ξεκινά όταν τα βακτήρια στο στόμα σας τρώνε στο σμάλτο σας. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο εσωτερικό στρώμα οδοντίνης και να προκαλέσουν ευαισθησία.

Καθώς η ζημιά πλησιάζει τον πολφό του δοντιού σας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε πονόδοντο. Ο πονόδοντος θα συνεχίσει να επιδεινώνεται καθώς εξελίσσεται η αποσύνθεση.

Εάν τα βακτήρια καταστρέψουν εντελώς μέσω της οδοντίνης, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στον πολφό σας μπορεί να καταστραφούν και να αποχρωματιστούν.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης φθοράς των δοντιών:

  • Αν επισκέπτεστε τακτικά έναν οδοντίατρο
  • Αν περιορίσετε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών και τροφίμων
  • Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα
  • Αν κάνετε νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

Νέκρωση πολφού

Η φλεγμονή του πολτού σας είναι γνωστή ως πολφίτιδα. Προκαλεί συχνά αυξημένη ευαισθησία σε ζεστά και κρύα τρόφιμα ή ποτά. Η πολφίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της φθοράς των δοντιών ή από τραύμα στο δόντι σας που διαταράσσει την παροχή αίματος.

Η νέκρωση του πολφού εμφανίζεται όταν εξελίσσεται η πολφίτιδα και πεθαίνουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στο δόντι. Εάν έχετε νέκρωση πολφού, το δόντι σας χάνει την ικανότητά του να αισθάνεται ζεστό και κρύο.

Το εσωτερικό του δοντιού σας μπορεί επίσης να γίνει μαύρο ή καφέ καθώς έχει χάσει την παροχή αίματος.

Ενδογενής χρωματισμός

Η κατανάλωση σκούρου χρώματος φαγητού και ποτού μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια σας, γνωστά ως εξωγενείς λεκέδες. “εξωγενής” σημαίνει έξω. Εξωγενείς χρωματισμοί δοντιών εμφανίζονται στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού.

Οι χρωματισμοί που βρίσκονται τα βαθύτερα εσωτερικά στρώματα του δοντιού ονομάζονται ενδογενείς χρωματισμοί δοντιών. Αυτοί οι λεκέδες εμφανίζονται όταν το σκούρο υλικό διεισδύει στο δόντι. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά την ανάπτυξη των δοντιών.

Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η τετρακυκλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε εγγενή χρώση των δοντιών στα παιδιά.

Εκτεθειμένο μαύρο σφράγισμα

Εάν παρατηρήσετε μια μαύρη κηλίδα στο δόντι σας, μπορεί να κοιτάτε ένα παλιό οδοντικό σφράγισμα. Ορισμένοι τύποι οδοντικών σφραγισμάτων, όπως ο υδράργυρος και το αμάλγαμα αργύρου, οξειδώνονται και γίνονται μαύροι με την πάροδο του χρόνου.

Πότε να δείτε γιατρό ή οδοντίατρο;

Ένα σπασμένο δόντι θεωρείται οδοντιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάθε φορά που έχετε επείγουσα οδοντιατρική κατάσταση, στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη είναι προτεραιότητα μας η περίθαλψη εκτάκτων περιστατικών και παροχή πρώτων βοηθειών καθώς και η συμβουλή για το πια θα είναι η καλύτερη θεραπεία για εσάς. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε περίθαλψη το συντομότερο δυνατό.

Όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσο πιο πιθανό είναι να σώσετε τα δόντια σας. Στην πραγματικότητα, στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη πάντα αφήνουμε ανοιχτό χρόνο στο πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Εάν το δόντι σας σπάσει την στιγμή που το οδοντιατρείο σας είναι κλειστό και έχετε σοβαρό πόνο στα δόντια ή πρήξιμο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για κάποιο παυσίπονο ή αντιβιοτικό.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα σπασμένο, μαύρο δόντι;

Η καλύτερη επιλογή θεραπείας για το μαύρο δόντι σας εξαρτάται από την αιτία. Ένα μαύρο δόντι δεν θα βελτιωθεί από μόνο του και απαιτεί οδοντιατρική φροντίδα από έναν Οδοντίατρο. Ένας οδοντίατρος θα είναι σε θέση να προτείνει τον καλύτερο τρόπο θεραπείας των δοντιών σας μετά την εξέτασή του.

Εδώ είναι μερικές επιλογές.

Εξαγωγή

Εάν το δόντι σας έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και δεν μπορεί να στερεωθεί, ένας οδοντίατρος πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να το τραβήξετε. Μπορεί να είναι σε θέση να αντικαταστήσουν το δόντι σας με:

Ενδοδοντική θεραπεία με Λέιζερ

Εάν το νεύρο των δοντιών σας είναι φλεγμονώδες για να επουλωθεί, ένας οδοντίατρος θα πρέπει να κάνει μια απονεύρωση. Ο οδοντίατρος σας θα καθαρίσει και θα αφαιρέσει τον φλεγμονώδη πολφό από το δόντι σας.

Ένας οδοντίατρος μπορεί επίσης να κάνει απονεύρωση αν έχετε πολφίτιδα ή νέκρωση πολφού.

Οδοντική Θήκη

Εάν το δόντι σας είναι σπασμένο και δεν μπορεί να επισκευαστεί με σφράγισμα, ο οδοντίατρος μπορεί να τοποθετήσει μια θήκη πάνω του. Η θήκη είναι ένα προσθετικό καπάκι που καλύπτει και προστατεύει το χαλασμένο δόντι σας. Οι θήκες συνήθως κατασκευάζονται από κεραμικό, πορσελάνη ή μέταλλο.

Τι μπορεί να χρωματίσει τα δόντια στο εξωτερικό τους;

Έχοντας ένα μαύρο δόντι μπορεί να είναι ένα σημάδι σοβαρής οδοντικής βλάβης. Οι λόγοι για τους οποίους το δόντι σας είναι μαύρο στο εξωτερικό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φθορά των δοντιών. Η φθορά των δοντιών μπορεί να αποχρωματίσει τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του δοντιού σας.
  • Κάταγμα δοντιού. Ένας ξαφνικός τραυματισμός στο δόντι σας μπορεί να βλάψει την παροχή αίματος και να το κάνει να γίνει μαύρο.
  • Σφραγίσματα ή Θήκες. Ορισμένοι τύποι Σφραγισμάτων, όπως εκείνοι που περιέχουν θειούχο άργυρο, μπορεί να γίνουν μαύρα με την πάροδο του χρόνου από την οξείδωση.
  • Χρωματισμοί. Τα σκούρα χρώματα και ποτά, όπως ο καφές και η σόδα, μπορούν να οδηγήσουν σε λεκέδες σμάλτου με την πάροδο του χρόνου.
  • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα συμπληρώματα υγρού σιδήρου, μπορούν να χρωματίσουν τα δόντια.
  • Χρήση καπνού. Το μάσημα ή το κάπνισμα μπορεί να χρωματίσει τα δόντια σας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης της ουλίτιδας.
  • Πέτρα. Η πέτρα είναι μια συσσώρευση πλάκας και ανόργανων συστατικών στο σάλιο σας. Ορισμένες μορφές πέτρας εμφανίζονται μαύρο ή σκούρο καφέ.

Σύνοψη

Ένα σπασμένο δόντι θεωρείται οδοντιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαιτεί άμεση προσοχή από έναν οδοντίατρο.

Εάν το δόντι σας είναι μαύρο στο εσωτερικό και το δόντι σας είναι ευαίσθητο, είναι πιθανό σημάδι φθοράς των δοντιών. Στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη οι εξειδικευμένοι Οδοντίατροί μας είναι σε θέση να σας πουν την ακριβή αιτία μετά από μια εξέταση και να προτείνουν την καλύτερη επιλογή θεραπείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.