9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Ξεκόλλησε η θήκη του δοντιού

Περιεχόμενα

Ξεκόλλησε η θήκη του δοντιού

Τι να κάνετε εάν πέσει η θήκη του δοντιού σας

Οι θήκες δοντιών είναι από τις πιο κοινές οδοντιατρικές προσθετικές εργασίες. Όταν ένα δόντι έχει υποστεί βλάβη λόγω φθοράς ή κατάγματος, μια οδοντική στεφάνη μπορεί να το αποκαταστήσει. Ωστόσο, όπως, μερικές φορές τα πραγματικά δόντια μπορεί να καταστραφούν, έτσι και οι θήκες δοντιών μπορούν επίσης να υποστούν βλάβη (να σπάσει η θήκη του δοντιού) καθώς και οι προσωρινές στεφάνες μπορεί να πέσουν, κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν πέσει η προσωρινή ή μόνιμη οδοντική σας στεφάνη.

Τι να κάνετε αν σας πέσει κάτω η θήκη δοντιού σας

 1. Μείνετε ήρεμοι. Πριν συζητήσουμε τι πρέπει να κάνετε εάν πέσει η οδοντική σας στεφάνη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Μπορεί να είναι ανησυχητικό να χάσετε την θήκη σας, αλλά λάβετε υπόψη ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί. Μπορεί να είναι κάπως οδυνηρό στην αρχή, αλλά αυτή η ζημιά δεν είναι μόνιμη.
 2. Επιθεωρήστε την θήκη δοντιού σας. Το να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε εάν η θήκη, σας πέσει, εν μέρει εξαρτάται από την κατάσταση της θήκης. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά για να αξιολογήσετε τη ζημιά. Εάν δεν υπάρχει δόντι μέσα στην θήκη, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι μπορεί να είναι δυνατή η επανασύνδεση μόλις ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας δει. Εάν δείτε ένα μικρό μέταλλο να προεξέχει μέσα στην θήκη, αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτός είναι ο άξονας, ο οποίος σας βοηθά να κρατήσετε στερεωμένη την θήκη πάνω στο δόντι σας.
 3. Καλέστε τον οδοντίατρό σας. Το να καλέσετε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν σας πέσει η θήκη. Πείτε τους τι συνέβη και ζητήστε ένα επείγον ραντεβού. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να ρωτήσει εάν εξακολουθείτε να έχετε την θήκη και σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Κλείστε ένα ραντεβού για αντικατάσταση ή επανατοποθέτηση της θήκης το συντομότερο δυνατό.
 4. Καθαρίστε την θήκη. Εάν εξακολουθείτε να έχετε την θήκη, ξεπλύνετε προσεκτικά με απαλό σαπούνι και νερό. Τοποθετήστε τη σε ένα ασφαλές μέρος όπου θα παραμείνει καθαρή, όπως σε μια πλαστική σακούλα. Φυλάξτε τη σε ασφαλές μέρος και θυμηθείτε να τη φέρετε μαζί σας όταν επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
 5. Προστατέψτε το δόντι σας. Η θήκη σας θα είχε κολλήσει αρχικά για να προστατεύσει ένα δόντι που είχε υποστεί ζημιά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να κάνετε εάν οδοντική σας θήκη σας πέσει, ώστε να μπορείτε να προστατεύσετε την δομή των δοντιών. Τα νεύρα και ο ευαίσθητος ιστός του δοντιού μπορεί τώρα να εκτεθούν και να είναι ευαίσθητοι στην αφή και τη θερμοκρασία. Πηγαίνετε σε φαρμακείο και ρωτήστε αν έχουν κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει να προστατεύσει το δόντι . Το οδοντικό κερί μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την προστασία των δοντιών.
 6. Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα. Αν και το δόντι σας μπορεί να αντέξει προσωρινά, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα, θα εκθέσουν το δόντι και θα βλάψουν τις υποκείμενες δομές. Εάν η θήκη σας πέσει, είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τραγανά, ζελώδη ή σκληρά τρόφιμα. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ειδικά τα ζεστά ή κρύα τρόφιμα σας προκαλούν πόνο. Μέχρι να δείτε τον οδοντίατρό σας να επισκευάσει την θήκη σας, αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα.
 7. Δείτε τον οδοντίατρό σας. Εάν έχετε προγραμματίσει ένα επείγον ραντεβού για οδοντίατρο, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να δείτε τον οδοντίατρό σας Φέρτε την θήκη μαζί σας όταν δείτε τον οδοντίατρό σας, καθώς μπορεί να είναι δυνατή η επανασύνδεσή της. Εάν η θήκη έχει υποστεί σημαντική ζημιά, πιθανότατα θα χρειαστείτε μία νέα θήκη.

Μην αφήσετε την θήκη δοντιού σας να πέσει ξανά

Τώρα που ξέρετε τι να κάνετε εάν πέσει η θήκη σας, ίσως θελήσετε να μάθετε γιατί έπεσε εξ ‘αρχής και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε αυτό να συμβεί ξανά.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να πέσει η θήκη του δοντιού σας:

 • Τερηδόνα: εάν η φθορά των δοντιών τρώει το δόντι στο οποίο είναι προσκολλημένη η θήκη, η θήκη τελικά θα αποσυνδεθεί. Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και το νήμα μία φορά την ημέρα μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση της τερηδόνας των δοντιών που θα καταστρέψει τις υποκείμενες δομές των δοντιών.
 • Χτύπημα: Μια ισχυρή πρόσκρουση, όπως αυτή από τα αθλήματα επαφής, μπορεί να αποσπάσει την θήκη από το δόντι. Εάν παίζετε αθλήματα όπου είναι δυνατοί τραυματισμοί στο πρόσωπο, φοράτε πάντα κράνος και στοματικό νάρθηκα.
 • Σκληρά τρόφιμα: Το δάγκωμα ιδιαίτερα σκληρών τροφών ή σπόρων και άλλων σκληρών ουσιών που κρύβονται σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βλάψει τη θήκη σας. Αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα και προσέξτε τους σπόρους και τα σκληρά τρόφιμα.
 • Ακατάλληλη τοποθέτηση: Εάν η θήκη σας δεν τοποθετηθεί ή προσαρμοστεί σωστά στο δόντι σας, θα πέσει πιο εύκολα. Δείτε κριτικές πριν επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο, κάντε ερωτήσεις και συνεργαστείτε πάντα με έναν έμπειρο οδοντίατρο για τις αποκαταστάσεις.

Τώρα που ξέρετε τι να κάνετε εάν η θήκη του δοντιού σας πέσει και πώς να το εμποδίσετε από το να συμβεί ξανά, ελπίζουμε ότι η κατάσταση δεν φαίνεται τόσο ανησυχητική όσο φαινόταν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.