9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Τι προκαλεί τα μαύρα ούλα;

Περιεχόμενα

Το χρώμα των ούλων ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Τα μαύρα ούλα και άλλες αλλαγές στο χρώμα των ούλων μπορεί να προκληθούν από κάποια ιατρική πάθηση, φάρμακα, κάπνισμα ή άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Τα ούλα είναι σκληροί ιστοί που περιβάλλουν και συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Μπορούν να κυμαίνονται σε χρώμα από κόκκινο ή ροζ έως καφέ ή μαύρο.

Η καλή στοματική υγεία είναι απαραίτητη για τη γενική ευημερία. Οι αλλαγές στο χρώμα των ούλων μπορεί να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, οπότε ένα άτομο πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό για να προσδιορίσει την αιτία.

Αιτίες Πρόκλησης Μαύρων Ούλων

Υπάρχει μια σειρά από καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν μαύρα ούλα, όπως:

1. Μελανίνη
Το χρώμα των ούλων μπορεί να ποικίλει από κόκκινο ή ροζ έως καφέ ή μαύρο. Το σώμα παράγει φυσικά μελανίνη, μια ουσία που δίνει στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια το χρώμα τους. Όσο περισσότερη μελανίνη έχει ένα άτομο στο σώμα του, τόσο πιο σκοτεινά θα είναι τα μαλλιά, το δέρμα ή τα μάτια τους. Σκούρο καφέ ή μαύρα ούλα μπορεί να οφείλονται σε ένα άτομο που έχει περισσότερη μελανίνη στο σώμα. Εάν τα ούλα ενός ατόμου ήταν πάντα πολύ σκοτεινά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν όμως το χρώμα των ούλων αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή εάν εμφανίζονται μαύρα μπαλώματα στα ούλα, πιθανώς δεν προκαλείται από μελανίνη και μπορεί να υποδηλώνει ιατρικό πρόβλημα.

2. Το κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμένα ούλα. Αυτό είναι γνωστό ως μελάνωση του καπνιστή. Εξειδικευμένα κύτταρα στο σώμα που ονομάζονται μελανοκύτταρα παράγουν μελανίνη. Η νικοτίνη στον καπνό μπορεί να προκαλέσει μελανοκύτταρα να παράγουν περισσότερη μελανίνη από το συνηθισμένο. Τα ούλα μπορεί να γίνουν πιο καφέ ή μαύρα. Η αλλαγή του χρώματος μπορεί να εμφανιστεί σε μπαλώματα ή να επηρεάσει ολόκληρο το εσωτερικό του στόματος. Το εσωτερικό των μάγουλων και του κάτω χείλους μπορεί επίσης να αλλάξει χρώμα. Η έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ της διακοπής του καπνίσματος και του μειωμένου αποχρωματισμού των ούλων. Αυτό υποδηλώνει ότι πιο σκούρα σημεία χρώματος στα ούλα που προκαλούνται από το κάπνισμα μπορεί να είναι αναστρέψιμα.

3. Φάρμακα
Η μινοκυκλίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής και ορισμένων λοιμώξεων, όπως τα χλαμύδια. Μια ασυνήθιστη παρενέργεια της μινοκυκλίνης είναι η μελάγχρωση ή ο αποχρωματισμός, που μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα. Ένα άτομο πρέπει να μιλήσει στο γιατρό του για τυχόν αποχρωματισμούς που προκαλούνται από φάρμακα, καθώς μπορεί να είναι διαθέσιμα εναλλακτικά φάρμακα.

4. Τατουάζ Αμαλγάματος

Ένα τατουάζ αμαλγάματος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο στόμα, αλλά συνήθως εμφανίζεται δίπλα σε γέμιση. Μοιάζει με ένα μαύρο, γκρι ή μπλε έμπλαστρο μέσα στο στόμα. Το Amalgam είναι ένα μείγμα μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γεμισμάτων και κορωνών. Εάν σωματίδια αυτού του υλικού αποκολληθούν, μπορεί να εμφανιστεί κάτω από το δέρμα των ούλων. Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία για τατουάζ αμαλγάματος, καθώς δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

5. Οξεία νεκρωτική ελκώδης ουλίτιδα

Η οξεία νεκρωτική ελκώδης ουλίτιδα είναι λοίμωξη των ούλων που είναι επίσης γνωστή ως στόμα. Προκαλεί πυρετό, επώδυνα ούλα και δυσάρεστη αναπνοή. Μια μόλυνση μπορεί να προκαλέσει μαύρα ή γκρίζα ούλα εάν συσσωρευτεί ένα στρώμα νεκρού ιστού πάνω από τα ούλα. Το στόμα της κοιλότητας προκύπτει από την ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα, συνήθως λόγω ουλίτιδας. Τα βακτήρια μπορεί να συσσωρευτούν λόγω της κακής στοματικής υγιεινής, του στρες, της έλλειψης ύπνου ή μιας ανθυγιεινής διατροφής. Τα πρώτα συμπτώματα του στοματικού στόματος περιλαμβάνουν αιμορραγία των ούλων, κακή αναπνοή, άφθονο σάλιο στο στόμα και αίσθημα αδιαθεσίας. Έλκη μπορεί να σχηματιστούν στα ούλα στην άκρη των δοντιών. Η θεραπεία είναι απλή. Ένας οδοντίατρος θα καθαρίσει το στόμα και μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Το ξέπλυμα του στόματος με φαρμακευτικό στοματικό διάλυμα και η διατήρηση των δοντιών και των ούλων καθαρά θα βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

6. Η νόσος του Addison

Η νόσος του Addison επηρεάζει τα επινεφρίδια, τα οποία παράγουν μια ποικιλία ορμονών. Η διαταραχή σταματά αυτούς τους αδένες να παράγουν αρκετές ορμόνες.

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κούραση
  • Υπάρχει δίψα περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Έλλειψη όρεξης για φαγητό
  • Eεξασθενημένοι μύες

‘’Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει υψηλότερη παραγωγή μελανίνης που μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμένα ούλα.’’

Καθώς η νόσος του Addison εξελίσσεται, ένα άτομο μπορεί να αποκτήσει πιο σκούρα ούλα  και χείλη. Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι υπερχρωματισμός.

Εκτός από το ότι επηρεάζει τα χείλη και τα ούλα, η νόσος του Addison μπορεί να προκαλέσει πιο σκούρα δέρματα σε άλλες περιοχές του σώματος. Τα πιο συνηθισμένα μέρη όπου μπορεί να αναπτυχθούν σκοτεινά κηλίδες είναι στα γόνατα, στις αρθρώσεις, στις γραμμές των παλάμων και γύρω από τα σημάδια επούλωσης.

Οι περισσότερες περιπτώσεις της νόσου του Addison οφείλονται σε πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό αναγκάζει το σώμα να επιτεθεί και να βλάψει τα επινεφρίδια.

Η νόσος του Addison μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί. Εάν τα επίπεδα ορμονών πέσουν πολύ χαμηλά, μπορεί να προκαλέσει κρίση των επινεφριδίων.

Τα συμπτώματα μιας επινεφριδιακής κρίσης περιλαμβάνουν σοβαρή αφυδάτωση, γρήγορη και ρηχή αναπνοή, υπνηλία και ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η κρίση των επινεφριδίων είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

7. Σύνδρομο Peutz-Jeghers

Το σύνδρομο Peutz-Jeghers είναι μια γενετική κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολύποδων ή καρκίνου. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η εμφάνιση σκούρων μπλε ή σκούρων καφέ φακίδων. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα καθώς και στο δέρμα των δακτύλων και των ποδιών. Οι φακίδες Peutz-Jeghers εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία και εξαφανίζονται με την ηλικία. Ένα άλλο βασικό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία ή η απόφραξη του εντέρου, η οποία συνήθως εμφανίζεται επίσης στην παιδική ηλικία. Μια γενετική εξέταση μπορεί να δείξει εάν ένα άτομο έχει σύνδρομο Peutz-Jeghers.

Θεραπευτική αγωγή για Μαυρισμένα Ούλα

Η θεραπεία για τα μαύρα ούλα θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία. Καταστάσεις όπως λοιμώξεις των ούλων ή η νόσος του Addison συνήθως χρειάζονται θεραπεία με φάρμακα.

Μπορεί να είναι δυνατή η αντιστροφή των αλλαγών στο χρώμα των ούλων που προκαλούνται από το κάπνισμα. Ένας γιατρός πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Υπάρχει πάντα η λύση να μπορέσει να γίνει λεύκανση των ούλων σε ένα Οδοντιατρείο με ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς.

Στην Οδοντιατρική Κλινική μας μπορούμε να προσφέρουμε Λεύκανση των Ούλων με ΛΕΙΖΕΡ για να ελαφρύνουμε το χρώμα των ούλων.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι Οδοντίατροι στην Κλινική μας μπορούν να σας ενημερώσουν για όλες τις πιθανές λύσεις καθώς και για οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε!

Οδοντιατρική Πρόληψη

Η καλή στοματική υγιεινή και η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης θα βοηθήσουν να διατηρηθούν τα δόντια και τα ούλα υγιή.

Οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν καλή στοματική υγιεινή βουρτσίζοντας τα δόντια τακτικά, κάνοντας νήμα μία φορά την ημέρα και περικόπτοντας τη ζάχαρη.

Αυτές οι ενέργειες πρέπει να πραγματοποιούνται παράλληλα με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα υγιή.

Η Οδοντιατρική Πρόληψη μπορεί να βοήσει ένα άνθρωπο να γλιτώσει απονευρώσεις, εξαγωγές δοντιών καθώς και άλλες επεμβατικές θεραπείες.

Το πιο σημαντικό είναι και η πρόληψη στα μικρά παιδιά.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να επιθυμεί να βουρτσίζει τα ούλα τους τακτικά και απαλά, χρησιμοποιώντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

Τα προϊόντα στοματικής υγιεινής διατίθενται για αγορά στα περισσότερα φαρμακεία και στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων οδοντόβουρτσες, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.

Άποψη

Τα αίτια των μαύρων ούλων μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν. Οι γενετικές καταστάσεις συχνά δείχνουν μια σειρά συμπτωμάτων που μπορούν να βοηθήσουν έναν γιατρό ή έναν οδοντίατρο να διαγνώσει μια ασθένεια.

Δίνοντας προσοχή στις αλλαγές στο χρώμα των ούλων μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να βρει και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα υγείας νωρίς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.