9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι Θήκες Πορσελάνης;

Περιεχόμενα

Μια Θήκη Πορσελάνης μοιάζει περισσότερο με ένα φυσικό δόντι, αλλά με ένα κενό χώρο μέσα του σαν ένα οδοντικό ‘’καπάκι’’ και πρέπει να φοριέται πάνω από το προσβεβλημένο δόντι. Καλύπτει εξ ολοκλήρου το τμήμα του προσβεβλημένου δοντιού και μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια εάν υπάρχει η κατάλληλη στοματική υγιεινή.

Κατά μέσο όρο, οι Θήκες Πορσελάνης μπορούν να διαρκέσουν μεταξύ 5 και 15 ετών. Όμως, η μακροζωία της πλήρους στεφάνης από πορσελάνη εξαρτάται από τον προσωπικό τρόπο ζωής και τις συνήθειες που σχετίζονται με το στόμα, τις πρακτικές στοματικής υγιεινής που ακολουθήσατε και την ποσότητα φθοράς που μπορεί να πάρει η οδοντιατρική στεφάνη.

Κανονικά, η καθημερινή φθορά θα προκαλέσει εξασθένιση και φθορά των μόνιμων στέφανών από πορσελάνη, αλλά ορισμένοι τρόποι ζωής μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Για να διατηρήσετε την Θήκη Πορσελάνης σας περισσότερο, πρέπει να αποφύγετε ανθυγιεινούς τρόπους ζωής, όπως σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, χρήση των δοντιών σας ως εργαλείο ή για άνοιγμα συσκευασιών, δάγκωμα νυχιών και μάσημα σκληρών αντικειμένων όπως πάγος, καπάκια ή παξιμάδι κ.λπ. Αυτοί οι ανθυγιεινοί τρόποι ζωής ασκούν μόνο υπερβολική πίεση στις πλήρεις στεφάνες από πορσελάνη προκαλώντας συντόμευση της διάρκειας ζωής του.

Όταν φροντίζετε σωστά τις μόνιμες στεφάνες από πορσελάνη, μπορείτε να τις διατηρήσετε για 25 έως 30 χρόνια ή και περισσότερο. Λάβετε υπόψη ότι το υποκείμενο δόντι πρέπει επίσης να διατηρείται υγιές και ισχυρό. Διαφορετικά, το υποκείμενο δόντι μπορεί να υποστεί υποτροπιάζουσα φθορά και ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει την οδοντιατρική στεφάνη για να εκτελέσει κάποιες μορφές θεραπείας εάν είναι απαραίτητο.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της Θήκης από Πορσελάνη:

  • Αποφύγετε να δαγκώνετε τα νύχια σας, να μασάτε σκληρά αντικείμενα όπως σκληρή καραμέλα ή πάγο. Κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε μόνο ζημιές στα πορσελάνη σας αλλά και στα φυσικά δόντια σας.
  • Τηρείτε πάντα καλές και σωστές πρακτικές οδοντικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας τρεις φορές την ημέρα και το νήμα δύο φορές την ημέρα. Όταν βουρτσίζετε, προσέξτε προσεκτικά τις περιοχές γύρω από τις οδοντικές στεφάνες, ειδικά την τσίχλα. Αυτό θα κρατήσει τα κομμάτια και τις πλάκες των τροφίμων, που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα, μακριά από την οδοντική στεφάνη.
  • Αποφύγετε το τρίψιμο ή το σφίξιμο των δοντιών σας. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σπάσιμο ή θραύση ολόκληρων στέφανών από πορσελάνη. Εάν φυσικά πάσχετε από βρουξισμό (ασυνείδητο τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών), συνιστάται να χρησιμοποιείτε έναν ειδικό στοματικό νάρθηκα. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην προστασία των πλήρων στέφανών της πορσελάνης και των φυσικών δοντιών σας.
  • Προγραμματίστε μια τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για οδοντιατρικό έλεγχο και ραντεβού καθαρισμού. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, οι πλήρεις μόνιμες Θήκες πορσελάνης θα εξεταστούν από τον οδοντίατρό σας για τυχόν σημάδια οδοντικής τερηδόνας, διάκενα μεταξύ της οδοντικής στεφάνης και φυσικών δοντιών, τραύματος ή φθοράς.

Πώς μπορώ να ξέρω πότε πρέπει να αντικατασταθούν οι πλήρεις Θήκες από Πορσελάνη;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η θήκη πορσελάνης φθείρεται μακροπρόθεσμα λόγω καθημερινής και η ποσότητα φθοράς είναι ξεχωριστή για κάθε άτομο. Αν και μια θήκη πορσελάνης είναι ανθεκτική, δεν είναι άφθαρτή, δηλαδή μπορεί να καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντικατασταθούν οι θήκες πορσελάνης εάν σπάσουν ή ραγίσουν.

Το να αφήσετε μια σπασμένη ή ραγισμένη θήκη πορσελάνης στο στόμα σας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τερηδόνας κάτω από το θήκη της πορσελάνης. Αν και οι στεφάνες από πορσελάνη δεν μπορούν να αποσυντεθούν, οι τερηδόνες μπορούν να σχηματιστούν κάτω από αυτές εάν δεν ακολουθούνται ορθές και σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής. Επομένως, ανάλογα με την έκταση της οδοντικής φθοράς και την κατάσταση της στεφάνης από πορσελάνη, μπορεί να είναι απαραίτητη η αντικατάσταση της στεφάνης από πορσελάνη. Εάν η οδοντική τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και αμέσως αντιμετωπιστεί, το υποκείμενο δόντι μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη και να χρειαστεί απονεύρωση.

Μια κακώς τοποθετημένη θήκη, μια ακατάλληλη θήκη και ένα μη ισορροπημένο δάγκωμα είναι κοινές αιτίες αποτυχίας της θήκης πορσελάνης και μπορεί επίσης να είναι λόγοι για τους οποίους οι μόνιμες στεφάνες από πορσελάνη θα αποτύχουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, το ατύχημα ή ο τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει θραύση ή ρωγμή ολόκληρων στέφανών πορσελάνης.

Άλλες αιτίες αποτυχίας της Θήκης από Πορσελάνη.

Κακή στοματική υγιεινή

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι πλήρεις στεφάνες από πορσελάνη δεν είναι ευάλωτες στην φθορά, αλλά τα υποκείμενα δόντια είναι. Εάν παγιδευτούν βακτήρια κάτω από το θήκη της πορσελάνης, μπορεί να αναπτυχθεί οδοντική τερηδόνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η θήκη θα αφαιρεθεί έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση και να θεραπεύεται το υποκείμενο δόντι.

Στεφάνες με κακή κατασκευή

Μια στεφάνη από πορσελάνη που δεν έχει καλή επαφή με το δόντι είναι πιθανότερο να αποτύχει αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να χειριστείτε τη διαδικασία στεφάνης από πορσελάνη από έναν αξιόπιστο και επαγγελματία οδοντίατρο. Ο καλύτερος οδοντίατρος για την οδοντιατρική θήκη θα εξασφαλίσει ότι οι πλήρεις στεφάνες από πορσελάνη ταιριάζουν τέλεια στο χαμόγελό σας. Σε αντίθεση με μια οδοντιατρική γέφυρα, μια οδοντιατρική θήκη δεν έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται τις επιπτώσεις του δαγκώματος. Επομένως, εάν το δάγκωμα σας δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στα δόντια σας, η θήκη σας μπορεί να καταστραφεί.

Αισθητική

Μια θήκη κατασκευασμένη από μέταλλο -κεραμικό υλικό έχει πάντα μέταλλο. Και μετά από λίγο, η μεταλλική βάση θα αρχίσει να εμφανίζεται, δίνοντας στο δόντι μια σκοτεινή σκιά. Αυτός είναι περισσότερο ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ασθενείς προτιμούν να αντικαταστήσουν τις μεταλλικές οδοντικές αποκαταστάσεις τους με αποκαταστάσεις από ζιρκονία ή πορσελάνη για πιο ελκυστικά αποτελέσματα.

Για το σπίτι

Ένας από τους απλούστερους και ευκολότερους τρόπους για να διατηρήσετε τις θήκες πορσελάνης σας είναι να παρακολουθείτε καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα και κάντε μεσοδόντιο βουρτσάκι τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όταν βουρτσίζετε, προσέξτε προσεκτικά τη βάση των θηκών από πορσελάνη όπου η οδοντιατρική στεφάνη συναντά τη γραμμή των ούλων. Αποφύγετε να σφίγγετε ή να τρίβετε τα δόντια σας και εάν υποφέρετε από βρουξισμό, συμβουλευτείτε γρήγορα τον οδοντίατρό σας. Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε ραντεβού στον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για καθαρισμό και έλεγχο οδοντιάτρου. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας οδοντιατρικής επίσκεψης, ο οδοντίατρος θα εξέταζε την οδοντιατρική σας υγεία, την κατάσταση της θήκης καθώς και την κατάσταση του υποκείμενου δοντιού. Εάν ο οδοντίατρος ανακαλύψει οποιοδήποτε σημάδι οδοντικής φθοράς, αυτός ή αυτή θα πρέπει να συστήσει μια επιπλέον θεραπεία.

Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θήκες από πλήρη πορσελάνη, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σήμερα με πιστοποιημένους γιατρούς, επαγγελματίες και έμπειρους γιατρούς στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.