9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Βρυγμός

Περιεχόμενα

Τι είναι ο βρυγμός;

Βρυγμός είναι η παραλειτουργική συνήθεια του τριξίματος ή σφιξίματος των δοντιών, δηλαδή η ασυναίσθητη, ρυθμική και σπασμωδική κίνηση της κάτω γνάθου και των μυών που την ελέγχουν, σε θέσεις και κινήσεις εκτός των φυσιολογικών κινήσεων μάσησης .

Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, τα στοιχεία από τα αρχαιολογικά εργαστήρια και τα σύγχρονα οδοντιατρεία αποδεικνύουν πως ο βρυγμός προκαλεί σοβαρές φθορές, αποτριβές και κατάγματα δοντιών.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ενήλικες  αντιμετωπίζει προβλήματα που προέρχονται από βρυγμό,  καθιστώντας τον μία από τις πιο κοινές παραλειτουργικές συνήθειες που σχετίζονται με το στόμα. Στα παιδιά, η εμφάνιση του βρυγμού είναι ακόμα πιο κοινή.

Ο βρυγμός παρότι προκαλεί σοβαρό πόνο ή δυσκολίες στον ύπνο, σπάνια μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά.

Πώς καταλαβαίνουμε αν έχουμε αν έχουμε βρυγμό; Οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε

  1. Σας έχει ακούσει ποτέ κανένας να τρίζετε τα δόντια; Μήπως έχετε ακούσει εσείς ο ίδιος τον εαυτό σας;
  2. Όταν ξυπνάτε το πρωί, νιώθετε τις γνάθους σας πιασμένες ή κουρασμένες; Είναι τα δόντια ή τα ούλα σας ευαίσθητα όταν ξυπνάτε το πρωί; Έχετε πονοκέφαλο όταν ξυπνάτε το πρωί;
  3. Έχετε παρατηρήσει να τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της μέρας;
  4. Έχετε παρατηρήσει να σφίγγετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της μέρας;

 

Τα κυρία συμπτώματα του βρυγμού

  • Τρίξιμο ή σφίξιμο, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά δυνατά για να ξυπνήσουν το σύντροφό σας στον ύπνο.
  • Δόντια που είναι πεπλατυσμένα, σπασμένα, φαγωμένα ή χαλαρά.
  • Φθαρμένο σμάλτο δοντιών, εκθέτοντας βαθύτερα στρώματα του δοντιού σας
  • Αυξημένος πόνος ή ευαισθησία των δοντιών.
  • Κουρασμένοι ή σφιχτοί μυς της γνάθου ή κλειδωμένη σιαγόνα που δεν θα ανοίξει ή θα κλείσει τελείως.
  • Πόνος του σαγονιού, του αυχένα ή του πρόσωπου.
  • Πόνος που μοιάζει με πόνο στο αυτί, αν και δεν υπάρχει πρόβλημα με το αυτί σας.
  • Θαμπή κεφαλαλγία.
  • Ζημία από το μάσημα στο εσωτερικό του μάγουλού σας.
  • Διακοπή ύπνου.

Ένα αισθητικό πρόβλημα που προκαλεί ο βρυγμός, που πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, παρά μόνο όταν η κατάσταση έχει προχωρήσει και είναι πλέον αρκετά εμφανές, είναι ότι τα δόντια τους έχουν χάσει το αρχικό νεανικό τους σχήμα και φαίνονται ταλαιπωρημένα.

Ο μέσος άνθρωπος ακουμπάει τα δόντια της άνου και της κάτω γνάθου μεταξύ τους περίπου 12 λεπτά την μέρα. Οι άνθρωποι με βρυγμό, τουλάχιστον διπλασιάζουν τον χρόνο επαφής των δοντιών τους. Αποτέλεσμα είναι η ηλικία των δοντιών να είναι μεγαλύτερη από την ηλικία του ασθενούς και σε προχωρημένες καταστάσεις να φαίνεται το πρόσωπο του ασθενούς πιο ‘’γερασμένο’’.

Βρυγμός – Αίτια

Ο βρυγμός χωρίζεται σε 2 κατηγορίες:

Ημερήσιος βρυγμός : συμβαίνει όταν ο ασθενής είναι ξύπνιος.

Νυχτερινός βρυγμός: συμβαίνει όταν ο ασθενής κοιμάται.

Παράγοντες κινδύνου:

  • Άγχος.
  • Ηλικία: είναι αρκετά σύνηθες στις μικρές ηλικίες, αλλά συνήθως περνάει κατά την ενηλικίωση.
  • Τύπος προσωπικότητας: η επιθετική, ανταγωνιστική συμπεριφορά και η υπερκινιτικότητα αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση του βρυγμού.
  • Λήψη φαρμάκων και άλλων ουσιών: Ο βρουξισμός μπορεί να είναι μια ασυνήθιστη παρενέργεια ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά, επαναπρόσληψης σεροτονίνης και αμφεταμίνες,. Το κάπνισμα, η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη ή αλκοόλ ή η χρήση ψυχαγωγικών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βρουξισμού.
  • Τα μέλη της οικογένειας με βρουξισμό: Ο βρυγμός του ύπνου τείνει να εμφανίζεται στις οικογένειες. Αν έχετε βρυγμό, άλλα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί επίσης να έχουν βρουξισμό ή ιστορικό βρυγμού.
  • Άλλες διαταραχές: Ο βρυγμός μπορεί να συσχετιστεί με ορισμένες ψυχικές και ιατρικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, η διαταραχή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), η επιληψία, οι διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η άπνοια ύπνου και η διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD) .

Οι άνθρωποι με βρυγμό σε μεγάλα ποσοστά παρουσιάζουν συμπτώματα ανησυχίας, πανικού, καθώς και αναπνευστικές ανωμαλίες σχετιζόμενες με τον ύπνο.

Βρυγμός – Διάγνωση

Για να αξιολογήσετε την έκταση του βρουξισμού, ο οδοντίατρός σας μπορεί να ελέγξει για:

  • Το αν οι μυς του σαγονιού να είναι σφιγμένοι.
  • Προφανείς οδοντικές ανωμαλίες, όπως σπασμένα ή ελλείποντα δόντια
  • Άλλες βλάβες στα δόντια σας, στο υποκείμενο οστό και στο εσωτερικό των μάγουλων σας.

Επίσης μέσω της καθημερινότητας σας μπορείτε να καταλάβετε κάποια σημάδια:

  • Κάποιος συγγενής ή ο σύντροφος του ασθενούς ακούει δυνατούς ήχους από το στόμα του ασθενούς. Αν παρατηρήσει καλύτερα, αντιλαμβάνεται πως ο ήχος προέρχεται από τα δόντια και μοιάζει με τρίξιμο σκληρών επιφανειών μεταξύ τους.
  • Οι συνηθέστερες εκδηλώσεις είναι ευαισθησία στις γνάθους, επιμένοντες πονοκέφαλοι και ευαίσθητα δόντια.
  • Ο βρυγμός μπορεί να προκαλέσει και καταστροφή οδοντιατρικών εργασιών, όπως εμφράξεις (σφραγίσματα), στεφάνες (θήκες) και γέφυρες.
  • Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική αποτριβή των δοντιών και σε σοβαρές περιπτώσεις κατάγματα και κινητικότητα στα δόντια. Στο στάδιο αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Βρυγμός – Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του βρυγμού και η αποκατάσταση του χαμόγελου είναι ποιότητα ζωής και δεν θα πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα. Η ποιότητα ζωής είναι κάτι στο οποίο όλοι έχουμε δικαίωμα.

Λόγω των πολλαπλών αιτιών που προκαλούν βρυγμό, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία που να είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Η επιτυχής αντιμετώπιση του βρυγμού επικεντρώνεται περισσότερο στον περιορισμό παρά στην εξάλειψη των αιτιών που τον προκαλούν.

Βρυγμός – Οδοντιατρική προσέγγιση

Το πρώτο ραντεβού περιλαμβάνει τη συζήτηση με τον ασθενή και την καταγραφή ιστορικού. Έπειτα πραγματοποιείται η εξέταση του στοματογναθικού συστήματος του ασθενούς, η διάγνωση των αιτιών του προβλήματος και η επιλογή της καλύτερης θεραπείας σε συνεργασία με τον ασθενή.

Οι μέθοδοι θεραπείας στο οδοντιατρείο είναι οι έξης:

  • Νάρθηκας βρυγμού πρόσθιας καθοδήγησης. Είναι το αρχικό στάδιο για τον επαναπρογραματισμό των μυών του στοματογναθικού συστήματος και για την εξάλειψη της αποτριβής των δοντιών το βραδύ. Αποτελείται από ένα μικρό ναρθηκάκι το οποίο εφαρμόζει στα μπροστινά 4 δόντια και αποτρέπει όλα τα δόντια να ακουμπούν μεταξύ τους.
  • Ειδικοί νάρθηκες νυχτερινού βρυγμού. Αποτελεί το προχωρημένο στάδιο. Έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τα δόντια χωρισμένα, ώστε να αποφευχθεί η ζημιά που προκαλείται από σφίξιμο και τρίξιμο. Μπορούν να κατασκευαστούν από σκληρά ακρυλικά ή μαλακά υλικά και να ταιριάζουν πάνω ή κάτω τα δόντια σας. Έτσι, δεν επιτρέπουν στα δόντια της άνω γνάθου να έρθουν σε επαφή με τα δόντια της κάτω γνάθου. Το αποτέλεσμα είναι να επιτρέπει στα κάτω δόντια να ακουμπούν στον νάρθηκα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μειώνεται αποδεδειγμένα η μυϊκή υπερλειτουργία. Ταυτόχρονα, προστατεύει τα ίδια τα δόντια καθώς και τις οδοντιατρικές εργασίες από κατάγματα και αποσπάσεις. Είναι ένας νάρθηκας σύγκλισης που “πιάνει” όλα τα δόντια της άνω γνάθου και φτιάχνει την ιδανική σύγκλιση σε θέση ανάπαυσης, με αποτέλεσμα τον επαναπρογραματισμό ολοκλήρου του στοματογναθικού συστήματος με τα μέγιστα αποτελέσματα. Πρόκειται για μία θεραπεία που δεν επεμβαίνει στα δόντια και είναι πλήρως αναστρέψιμη.
  • Διόρθωση σύγκλεισης. Σε σοβαρές περιπτώσεις – όταν η φθορά των δοντιών έχει οδηγήσει σε ευαισθησία ή ανικανότητα να μασάτε σωστά, εκτός από τους νάρθηκες σύγκλισης, μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τα φθαρμένα δόντια με ακίνητη προσθετική όπως Επένθετα, Στεφάνες, Ολοκεραμικές όψεις κλπ. για να αποκατασταθεί η ζημιά.

Σε περίπτωση προχωρημένου σταδίου βρουξισμού με δόντια “λιωμένα”, πονοκέφαλους και αλλά συμπτώματα, η λύση που προτείνεται είναι με Νάρθηκες Σύγκλισης και Διόρθωση Σύγκλισης. Άλλες προσεγγίσεις δεν έχουν αποδεδειχθεί αποτελεσματικές και συνήθως ο ασθενής υποτροπιάζει.

Οι μέθοδοι θεραπείας στο οδοντιατρείο μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες προσεγγίσεις, ανάλογα την περίπτωση του κάθε ασθενή, για να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα.

Βρυγμός – Ανακούφιση του βρουξισμού

Μία ή περισσότερες από αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του βρουξισμού:

  • Διαχείριση άγχους. Εάν τρίζετε τα δόντια σας εξαιτίας του στρες, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε το πρόβλημα με στρατηγικές μάθησης που προωθούν τη χαλάρωση, όπως ο διαλογισμός. Εάν ο βρουξισμός σχετίζεται με το άγχος, συμβουλές από έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή ή σύμβουλο μπορεί να σας βοηθήσουν.
  • Αλλαγή συμπεριφοράς. Μόλις ανακαλύψετε ότι έχετε βρυγμό, μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά και τη συνήθεια να τοποθετείται το σαγόνι σας σε λάθος σύγκλειση, εφαρμόζοντας σωστή θέση στο στόμα και στη γνάθο. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας δείξει την καλύτερη θέση για το στόμα και το σαγόνι σας.
  • Παρακολούθηση. Εάν θελήσετε να αλλάξετε τις συνήθειες σας, μπορείτε να επωφεληθείτε από την αξιολόγηση βρυγμού, μια μέθοδο που χρησιμοποιεί διαδικασίες παρακολούθησης και εξοπλισμό για να σας διδάξει να ελέγχετε τη μυϊκή δραστηριότητα στο σαγόνι σας.
  • Τα φάρμακα, το αλκοόλ και το τσιγάρο, έχει αποδειχτεί ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του βρυγμού. Για αρχή λοιπόν, πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση τους. Όπως γίνεται κατανοητό, αυτό συμπεριλαμβάνει την αλλαγή ολόκληρου του τρόπου ζωής ενός ασθενούς, πράγμα το οποίο κάποιες φορές ίσως να είναι μία πρόκληση. Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα, καλό θα ήταν να μιλήσουν με το θεράποντα ιατρό τους και να συζητήσουν πιθανές εναλλακτικές θεραπείες.

Φάρμακα

Γενικά, τα φάρμακα δεν είναι πολύ αποτελεσματικά για τη θεραπεία του βρουξισμού και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητάς τους. Παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το βρυγμό περιλαμβάνουν:

  • Μυοχαλαρωτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να πάρετε ένα μυοχαλαρωτικό πριν από τον ύπνο, για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
  • Ενέσεις μποτοξ, μια μορφή τοξίνης, μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους με σοβαρό βρυγμό που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
  • Φάρμακα για άγχος ή άγχος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη βραχυπρόθεσμη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ή φαρμάκων κατά του άγχους που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος ή άλλα συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν το βρουξισμό σας.

Θεραπεία σχετικών διαταραχών

Η θεραπεία για σχετικές διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα. Εάν αναπτύξετε το βρουξισμό ως παρενέργεια ενός φαρμάκου, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει το φάρμακό σας ή να συνταγογραφήσει διαφορετικό φάρμακο.
  • Διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο. Η αντιμετώπιση διαταραχών που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η άπνοια κατά τον ύπνο, μπορεί να βελτιώσει τον νευρικό βρυγμό.
  • Ιατρικές συνθήκες. Εάν η υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), αναγνωριστεί ως η αιτία. Η αντιμετώπιση αυτής της πάθησης μπορεί να βελτιώσει τον νευρικότητα.

Ο τρόπος ζωής και οι θεραπείες στο σπίτι

Αυτά τα βήματα αυτο-φροντίδας μπορούν να αποτρέψουν ή να βοηθήσουν στη θεραπεία του βρουξισμού:

  • Μειώστε το άγχος. Ακρόαση μουσικής, ζεστό μπάνιο ή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης βρυγμού.
  • Αποφύγετε ουσίες που προκαλούν υπερδιέγερση το βράδυ. Μην πίνετε καφέ ή καφεϊνούχο τσάι μετά το δείπνο και αποφύγετε το αλκοόλ μετά το απόγευμα, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τον βρυγμό.
  • Συνήθειες στον ύπνο. Ο καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βρυγμού.
  • Συζητήστε με τον σύντροφό σας. Ζητήστε από αυτόν / την αν μπορέσει να αναγνωρίσει τυχόν ήχους τριξίματος ή σφιξίματος δοντιών που μπορείτε να κάνετε όταν κοιμάστε.
  • Οι οδοντιατρικές εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπιστεί ο βρυγμός. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εντοπίσει σημάδια βρυγμού στο στόμα και το σαγόνι σας κατά τη διάρκεια κανονικών επισκέψεων και εξετάσεων.

Βρυγμός – Τελικό αποτέλεσμα

Όλες οι ενοχλήσεις (π.χ. πονοκέφαλοι, πόνος στην σιαγόνα) που εμφανίζονται ως συμπτώματα του βρυγμού, μειώνονται, ώσπου στο τέλος κάποια από αυτά παύουν να υπάρχουν με αποτέλεσμα την ανακούφιση του ασθενούς από τις ενοχλήσεις.

Μόνο όσοι ασθενείς έχουν δεχθεί τη θεραπεία καταλαβαίνουν την διαφορά του πριν και του μετά.

Στην περίπτωση που έχουμε αποκαταστήσει και το αισθητικό κομμάτι με ακίνητη προσθετική, τότε έχουμε και ένα καινούργιο χαμόγελο τόσο ωραίο που ο ασθενής ξέχνα το παλιό του χαμόγελο.

Η ποιότητα ζωής αλλάζει προς το καλύτερο.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.