9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Ορθοδοντική

Περιεχόμενα

Η Ορθοδοντική είναι ένας κλάδος της οδοντιατρικής που εστιάζει στη διόρθωση της ακατάλληλης θέσης των δοντιών, ιδιαίτερα εάν αυτή η θέση προκαλεί προβλήματα, όπως αισθητικά προβλήματα, την ανισόρροπη δομή του προσώπου ή κάνει τη σωστή οδοντική υγιεινή και συντήρηση πιο δύσκολη. 

Τα δόντια που συνωστίζονται μεταξύ τους, για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας στον ασθενή που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και ουλίτιδα.

Εν τω μεταξύ, σοβαρά προβλήματα με την θέση των δοντιών μπορούν να δυσκολέψουν τον ασθενή να μασήσει σωστά, απαιτώντας περισσότερη προσπάθεια από τους μύες της γνάθου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Η Ορθοδοντική αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα καθοδηγώντας τα δόντια σε καλύτερες θέσεις με τη χρήση διάφορων ορθοδοντικών θεραπειών μπορούν να επιλέξουν οι ασθενείς ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Τα οδοντικά σιδεράκια υπάρχουν πλέον σε πολλούς διαφορετικούς τύπους, όπως σταθερούς και αφαιρούμενους. Αν και τα παραδοσιακά σιδεράκια είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, η πρόοδος στην ορθοδοντική τεχνολογία επιτρέπει στους ασθενείς να χρησιμοποιούν απλούστερες θεραπείες που μπορούν εύκολα να κουμπώσουν στα δόντια ή πιο αισθητικές επιλογές από διαφανή πλαστικά υλικά που ονομάζονται «αόρατοι νάρθηκες» ή «ευθυγραμμιστές». Ωστόσο, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις τείνουν να συνοδεύονται από ορισμένους περιορισμούς και τα πιο σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα εξακολουθούν να ωφελούνται περισσότερο από τα παραδοσιακά σταθερά σιδεράκια.


Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν Ορθοδοντικό; 

Οι ασθενείς θα πρέπει να δουν έναν ορθοδοντικό εάν έχουν τα ακόλουθα στοματικά ή οδοντικά προβλήματα: 

  • Στραβά δόντια
  • Μη ευθυγραμμισμένα δόντια
  • Προβλήματα απόστασης, δηλαδή δόντια που είναι συνωστισμένα ή έχουν μεγάλα κενά 
  • Μη φυσιολογική διάταξη των δοντιών 
  • Σταυροειδή Σύγκλειση 
  • Προγναθισμό
  • Λάθος στη μέση γραμμή 
  • Μη φυσιολογική ανάπτυξη της γνάθου


Πως Γίνεται η Διαδικασία της Ορθοδοντικής

Μια ορθοδοντική θεραπεία συνήθως ξεκινά με μια διαβούλευση κατά την οποία ο ορθοδοντικός θα αξιολογήσει τα δόντια του ασθενούς και θα συζητήσει τα πιθανά οφέλη ή βελτιώσεις που μπορούν να αναμένονται από μια ορθοδοντική θεραπεία καθώς και πώς μπορούν να επιτευχθούν. 

Εάν ο ασθενής αποφασίσει να προχωρήσει στη θεραπεία, ο οδοντίατρος θα κάνει στη συνέχεια ακτινογραφίες ολόκληρου του στόματος του ασθενούς. Οι εικόνες που αποκτήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως οδηγός κατά τη διαδικασία τοποθέτησης. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, συνιστάται στους ασθενείς να φορούν τα σιδεράκια τους σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. 

Η εσφαλμένη χρήση του νάρθηκα πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανεπιτυχή θεραπεία. 

Θα ζητηθεί επίσης από τους ασθενείς να επιστρέφουν στην οδοντιατρική κλινική κάθε τρεις με έξι εβδομάδες για να ελεγχθούν και να προσαρμοστούν τα σιδεράκια τους. 

Επιπλέον, θα τους δοθούν οδηγίες για το πώς να διατηρούν τα σιδεράκια τους καθαρά για να αποτρέψουν τη συσσώρευση πλάκας και τη φθορά των δοντιών, τα οποία μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.

Αν και μια επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία θα διευκολύνει τον καθαρισμό των δοντιών, δεν εγγυάται ότι δεν να δημιουργηθεί τερηδόνα, επομένως είναι σημαντικό για τον ασθενή να εφαρμόζει τη σωστή στοματική υγιεινή.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.