9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Ορθοδοντική συγκράτηση – Διατήρηση αποτελέσματος

Περιεχόμενα

Τι είναι η Ορθοδοντική Συγκράτηση

Ο μόνιμος συγκρατητής είναι μια συσκευή ή ένα σύρμα που κρατά τα δόντια στην ίδια θέση που μετακινήθηκαν με τα σιδεράκια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους συνηθισμένους συγκρατητές (τους νάρθηκες δηλαδή), οι μόνιμοι συγκρατητές παραμένουν στο στόμα μακροπρόθεσμα. 

Με τους νάρθηκες συγκράτησης, οι άνθρωποι μπορούν να τους φορούν και να τους αφαιρούν όποτε θέλουν. Μόλις δεν έχουν πλέον σιδεράκια, μπορούν να φορούν τον νάρθηκα 24 ώρες την ημέρα ή μόνο τη νύχτα. 

Οι μόνιμοι συγκρατητές (το σύρμα πίσω από τα δόντια δηλαδή) παραμένουν στο στόμα όλη την ώρα και μπορούν να διαρκέσουν έως και 20 χρόνια. 

Ορθοδοντική συγκράτηση - Διατήρηση αποτελέσματος
Μόνιμος ορθοδοντικός συγκρατητής


Τι είναι ο Μόνιμος Ορθοδοντικός Συγκρατητής; 

Ένας μόνιμος συγκρατητής, ή σταθερός συγκρατητής, είναι ένα μεταλλικό σύρμα που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους. Μετά τη θεραπεία με σιδεράκια, οι ορθοδοντικοί συνιστούν τη χρήση συγκρατητικών για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων και την αποτροπή της επαναφοράς των δοντιών στην αρχική τους θέση. 

Οι μόνιμοι συγκρατητές αποτελούνται από ένα μεταλλικό σύρμα που ο ορθοδοντικός κολλάει στο πίσω μέρος των δοντιών ενός ατόμου. Το σύρμα συνήθως στηρίζεται πίσω από τέσσερα έως έξι δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος. Αυτό μπορεί να είναι στα πάνω δόντια, στα κάτω δόντια ή και στα δύο. 

Ωστόσο, οι ορθοδοντικοί συνήθως τοποθετούν μόνιμους συγκρατητές πίσω από τα κάτω δόντια, καθώς οι μόνιμοι συγκρατητές στα πάνω δόντια είναι πιο πιθανό να σπάσουν. 

Οι Ορθοδοντικοί συνήθως εγκαθιστούν μόνιμους συγκρατητές αμέσως αφού αφαιρεθούν τα σιδεράκια. Ένας μόνιμος συγκρατητής μπορεί να διαρκέσει έως και 20 χρόνια, ανάλογα με το πόσο προσεκτικά το φροντίζει κάποιος και το τι θα προτείνει ο ορθοδοντικός.

Λόγοι για την απόκτηση Ορθοδοντικής Συγκράτησης 

Ορισμένοι ορθοδοντικοί πιστεύουν ότι οι μόνιμοι συγκρατητές λειτουργούν καλύτερα από τους αφαιρούμενους. Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη του 2014 στην Ελβετία διαπίστωσε ότι το 87% των ορθοδοντικών προτιμούσε τη μόνιμη διατήρηση. 

Ένα άλλο πλεονέκτημα των μόνιμων συγκρατητικών είναι ότι ένα άτομο δεν χρειάζεται να θυμάται να τα βάζει ή να τα βγάλει. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους ξεχνούν να χρησιμοποιήσουν τους νάρθηκες συγκράτησης. Τα άτομα που έχουν δυσκολίες με τη μνήμη ή την κίνηση μπορεί επίσης να δούν ότι ένας μόνιμος συγκρατητής λειτουργεί καλύτερα για τις ανάγκες τους.


Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Μόνιμης Ορθοδοντικής Συγκράτησης

Υπάρχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα στην ύπαρξη μόνιμων συγκρατητών. 

Τα οφέλη μόνιμης συγκράτησης είναι ότι: 

  • δεν απαιτούν από ένα άτομο να θυμάται να τους φοράει 
  • δεν είναι ορατοί στις μπροστινές πλευρές των δοντιών 
  • είναι ανθεκτικοί
  • συνήθως δεν απαιτούν αντικατάσταση 
  • απαιτούν λιγότερα ραντεβού παρακολούθησης από τα αφαιρούμενα εξαρτήματα συγκράτησης 

Τα μειονεκτήματα της μόνιμης συγκράτησης είναι ότι: 

  • μπορούν να κάνουν πιο δύσκολο τον καθαρισμό και το νήμα των δοντιών 
  • μπορεί να παγιδεύουν σωματίδια τροφής που τελικά προκαλούν τερηδόνα ή ασθένεια των ούλων 
  • μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία όταν η γλώσσα ενός ατόμου ακουμπάει στο σύρμα(αλλά αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο)

Καθαρισμός και συντήρηση της Μόνιμης Ορθοδοντικής Συγκράτησης 

Οι μόνιμοι συγκρατητές απαιτούν προσεκτικό καθαρισμό και συντήρηση για την αποφυγή σπασίματος. Η καλή στοματική υγιεινή είναι επίσης απαραίτητη για να μην κολλάνε τα τρόφιμα πίσω από το σύρμα. 

Για τη φροντίδα ενός μόνιμου συγκρατητή, πρέπει να βουρτσίζουμε γύρω από τον συγκρατητή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όταν το γίνετε αυτό, οι τρίχες της οδοντόβουρτσας πρέπει να φτάνουν στο χώρο μεταξύ του συγκρατητή και των δοντιών. Εάν αυτό αποδειχθεί δύσκολο με μια κανονική οδοντόβουρτσα, οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μικρά μεσοδόντια βουρτσάκια που μπορούν να μπουν σε μικρά κενά. 

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα γύρω από το μόνιμο συγκρτητη τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες προκλήσεις. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι βοηθούν οι λαβές νήματος. Το νήμα με νερό μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή. Ένα άτομο θα πρέπει να ρωτήσει τον οδοντίατρό του τι προτείνει. 

Για να αποφύγετε τα σπασίματα, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πολύ σκληρές ή κολλώδεις τροφές.


Συχνές ερωτήσεις 

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την Μόνιμη Ορθοδοντική Συγκράτηση. 

Είναι ασφαλείς οι μόνιμοι συγκρατητές; 

Οι μόνιμοι συγκρατητές είναι γενικά ασφαλείς, αρκεί ένα άτομο να φροντίζει τα δόντια του σωστά. Ένα άτομο μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας ή τερηδόνας εάν δεν καθαρίσει σωστά γύρω από τη μόνιμη βάση συγκράτησης. 

Ο συγκρατητής μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια ενόχληση εάν λυγίσει ή σπάσει. Εάν συμβεί αυτό, ένα άτομο θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ορθοδοντικό το συντομότερο δυνατό. 

Τι θα συμβεί αν σπάσει ή ξεκολλήσει ο συγκρατητής; 

Ένα άτομο θα χρειαστεί αντικατάσταση εάν ο μόνιμος συγκρατητής του λυγίσει, σπάσει ή ξεκολλήσει. Ένας ορθοδοντικός θα χρειαστεί να τοποθετήσει τον νέο συγκρατητή.

Μπορεί ένας ορθοδοντικός να αφαιρέσει ένα μόνιμο συγκρατητή;

Ένας ορθοδοντικός μπορεί να αφαιρέσει έναν μόνιμο συγκρατητή εάν κάποιος δεν το θέλει πλέον ή το βρίσκει πολύ άβολο. 

Πόσο καιρό φοράει ένα άτομο μόνιμο ορθοδοντικό συγκρατητή;

Ένα άτομο συνήθως φοράει ένα μόνιμο ορθοδοντικό συγκρατητή για το υπόλοιπο της ζωής του, εκτός εάν ένας επαγγελματίας οδοντίατρος συμβουλεύσει διαφορετικά. 

Οι μόνιμοι ορθοδοντικοί συγκρατητές λειτουργούν εξίσου καλά με τους αφαιρούμενους συγκρατητές; 

Πολλοί ορθοδοντικοί πιστεύουν ότι οι μόνιμοι συγκρατητές είναι πιο επιτυχημένοι στη διατήρηση των δοντιών στη θέση τους από τους αφαιρούμενους συγκρατητές.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.