9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Διαταραχές Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Περιεχόμενα

Τι είναι η Κροταφογναθική Διάρθρωση

Η Κροταφογναθική άρθρωση είναι μια άρθρωση που συνδέει τη σιαγόνα σας με τα κροταφικά οστά του κρανίου σας, τα οποία βρίσκονται μπροστά από κάθε αυτί. Σας επιτρέπει να μετακινητέ το σαγόνι σας πάνω και κάτω και στο πλάι, ώστε να μπορείτε να μιλάτε, να μασάτε και να χασμούριεστε.

Τι είναι οι Διαταραχές Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Οι διαταραχές της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης εμφανίζονται όταν κάτι πάει στραβά με τις αρθρώσεις των γνάθων και τους μυς της γνάθου. Πολλές φορές, αυτό συμβαίνει εξαιτίας τραυματισμού στα  γνάθο, φλεγμονής όπως αρθρίτιδα ή υπερβολικής χρήσης της γνάθου(μάσημα τσίχλας, τρίξιμο δοντιών, υπερβολικό χασμουρητό).

Τι προκαλεί τα προβλήματα της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης;

Τα ακριβή αιτία της διαταραχής της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης ενός ατόμου είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστεί. Ο πόνος σας μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η γενετική κληρονομικότητα, η αρθρίτιδα ή ο τραυματισμός των σαγονιών. Μερικοί άνθρωποι που έχουν πόνο στην γνάθο τείνουν επίσης να σφίγγουν ή να τρίζουν τα δόντια τους (Βρουξισμός).

Συμπτώματα και πώς εκδηλώνονται στην Κροταφογναθική Διάρθρωση

 • Πόνος ή σφίξιμο στο πρόσωπό σας, στην περιοχή αρθρώσεων, στο λαιμό και στους ώμους και γύρω από το αυτί όταν μασάτε, μιλάτε ή ανοίγετε το στόμα σας ευρύ.
 • Ο πόνος μπορεί να υπάρχει τοπικά η να επεκτείνεται στους γύρω μυς της γνάθου και της γύρω περιοχής.
 • Προβλήματα όταν προσπαθείτε να ανοίξετε το στόμα σας.
 • Σιαγόνες που «κολλάνε» ή «κλειδώνουν» στη θέση ανοιχτού ή κλειστού στόματος.
 • Ακούγεται ένας ήχος σαν κλικ, καθώς και άλλοι μη φυσιολογικοί ήχοι στην άρθρωση των γνάθων όταν ανοίγετε ή κλείνετε το στόμα σας ή μασάτε. Αυτό μπορεί ή δεν μπορεί να είναι επώδυνο.
 • Μια αίσθηση κούρασης στο πρόσωπό σας.
 • Πρόβλημα στο μάσημα ή ξαφνικά υπάρχει ένα άβολο δάγκωμα – σαν τα άνω και το κάτω δόντια δεν ταιριάζουν σωστά μεταξύ τους.
 • Οίδημα σε μια πλευρά του προσώπου σας.

Διάγνωση των διαταραχών της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Ο γιατρός ή ο οδοντίατρος θα συζητήσει τα συμπτώματά σας και θα εξετάσει το σαγόνι σας:

 • Θα ακούσει και αισθανθεί το σαγόνι σας όταν ανοίγετε και κλείνετε το στόμα σας.
 • Θα παρατηρήσει το εύρος της κίνησης στο σαγόνι σας.
 • Θα ψηλαφήσει τις περιοχές γύρω από τη σιαγόνα σας για να εντοπίσει σημεία πόνου ή δυσφορίας.
 • Θα παρατηρήσει την σύγκλιση μεταξύ των δοντιών, καθώς και τις διαφορές κινήσεις της γνάθου.
 • Υπάρχει η περίπτωση να ζητηθούν κάποιες ακτινογραφίες της γνάθου.

Η Αντιμετώπιση των Διαταραχών της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Ο πόνος της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μπορείτε να θελήσετε:

 • Να τρώτε μια μαλακή διατροφή για να επιτρέψετε στο TMJ να χαλαρώσει
 • Να αποφύγετε την τσίχλα
 • Να αποφύγετε να δαγκώνετε τα νύχια σας
 • Να αποφύγετε να δαγκώσετε το κάτω χείλος σας
 • Να έχετε μια καλή στάση του στόματος
 • Να περιορίστε μεγάλες κινήσεις σιαγόνων, όπως χασμουρητό και τραγούδι

Πολλές φορές όμως οι άπλες αλλαγές δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο οδοντίατρος ανάλογα με την περίπτωση του προβλήματος μπορεί να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας με συνδυασμό θεραπευτικών τεχνικών.

 • Συζήτηση. Η εκπαίδευση και η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους παράγοντες και τις συμπεριφορές που μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο σας, ώστε να μπορείτε να τις αποφύγετε. Παραδείγματα περιλαμβάνουν σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, όταν ξεκουράζεστε πάνω στο πηγούνι σας στο πηγούνι σας ή δαγκώνετε τα νύχια σας.
 • Φυσικοθεραπεία. Ασκήσεις για να χαλαρώσουν και την ενισχυθούν οι μύες του σαγονιού. Και ο ασθενής να μπορεί πιο άνετα να ανοίγει και να κλείνει το στόμα του.
 • Ειδικό σχέδιο θεραπείας με Νάρθηκες Σύγκλισης οι οποίοι θα επαναπρογραματίσουν τους μύες της γνάθου και θα βοηθήσουν στο να υπάρξει σωστή σύγκλιση. Με αποτέλεσμα την σωστή κίνηση της άρθρωσης και την εξάλειψη, αν όχι ολοκληρωτικά, στον μεγαλύτερο βαθμό τον πόνο, το κλίκινγκ και άλλων συμπτωμάτων.

Στην περίπτωση που ο ασθενής δεν θέλει να έχει τους Νάρθηκες Σύγκλισης σε όλη του την ζωή τότε υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης της σύγκλισης του στόματος με προσθετική εργασία έτσι ώστε να αρθρώνει σωστά όπως με τον νάρθηκα σύγκλισης και το πρόβλημα της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης να θεραπευτεί μέσω των δοντιών.

Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τον επαναπρογραματισμό της Σύγκλισης.

Ο σοβαρός πόνος που προκαλείται από τις κατεστραμμένες αρθρώσεις ενδέχεται να απαιτεί περισσότερο επεμβατικές θεραπείες, όπως ενέσεις κορτικοστεροειδών στην Κροταφογναθική Διάρθρωση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεωρηθεί ως έσχατη λύση. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι χειρουργικές παρεμβάσεις για διαταραχές της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Πότε να επισκεφτείτε τον Oδοντίατρο σας

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν έχετε επίμονο πόνο ή ευαισθησία στο σαγόνι σας ή εάν δεν μπορείτε να ανοίξετε ή να κλείσετε πλήρως το σαγόνι σας. Ο γιατρός σας, ο οδοντίατρος μπορεί να συζητήσει πιθανές αιτίες και θεραπείες για το πρόβλημά σας.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.