9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Τι είναι η ευαισθησία των δοντιών;

Περιεχόμενα

Τι είναι η ευαισθησία των δοντιών;

Η ευαισθησία των δοντιών είναι ένα κοινό όνομα για υπερευαισθησία στην οδοντίνη ή ευαισθησία στις ρίζες. Εάν ζεστά, κρύα, γλυκά ή πολύ όξινα τρόφιμα και ποτά ή αναπνέετε σε κρύο αέρα, τα δόντια ή τα δόντια σας είναι ευαίσθητα ή επώδυνα, τότε έχετε ευαίσθητα δόντια.

Είναι κοινή η ευαισθησία των δοντιών;

Η ευαισθησία των δοντιών είναι πολύ συχνή και εκτιμάται ότι περίπου ο μισός πληθυσμός βιώνει ευαισθησία στα δόντια. Η ευαισθησία των δοντιών μπορεί να έρθει και να πάει με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί συμβαίνει η ευαισθησία των δοντιών (Υπερευαισθησία στην οδοντίνη);

Η ευαισθησία των δοντιών προκαλείται συνήθως από την οδοντίνη σε περιοχές ρίζας που εκτίθενται λόγω υποχωρήσεων των ούλων ή περιοδοντικής νόσου. Τα υποχωρητικά ούλα είναι πολύ συνηθισμένα και έως τα τέσσερα πέμπτα των ανθρώπων έχουν ύφεση ούλων τη στιγμή που είναι 65 ετών.

Όταν η ρίζα ενός δοντιού εκτίθεται, δεν έχει ένα στρώμα σμάλτου όπως οι μύλες των δοντιών σας. Αντίθετα, οι ρίζες έχουν ένα πολύ μαλακό κάλυμμα που ονομάζεται οστέινη, το οποίο όταν χαθεί αφήνει την οδοντίνη της ρίζας εκτεθειμένη. Το υπερβολικό βούρτσισμα ή η χρήση πολύ λειαντικής οδοντόκρεμας μπορεί επίσης να προκαλέσει τριβή στην επιφάνεια του σμάλτου του δοντιού και να εκθέσει την οδοντίνη. Μια πολύ όξινη διατροφή – για παράδειγμα μια δίαιτα με πολλά εσπεριδοειδή, τουρσιά ή σόδα – μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των δοντιών και να διαλύσει την επιφάνεια των δοντιών, εκθέτοντας την οδοντίνη. Η βουλιμία και η GERD μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε οδοντική διάβρωση και ευαισθησία λόγω οξέος στο στόμα.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε ευαίσθητα δόντια, ώστε να εξετάσει το στόμα σας, να δείτε εάν το πρόβλημα είναι η ευαισθησία των δοντιών (υπερευαισθησία της οδοντίνης) και να σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη θεραπεία. Όταν τα δόντια είναι ευαίσθητα μπορεί να είναι επώδυνο να τα βουρτσίζετε και εάν βουρτσίζετε άσχημα λόγω του πόνου, τότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος φθοράς των δοντιών και των ούλων. Ο πόνος μετά από ζεστά, κρύα, γλυκά ή όξινα τρόφιμα και ποτά μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι αποσύνθεσης με μια κοιλότητα ή μια τρύπα στο δόντι, ή ένα σημάδι σπασμένου δοντιού και εάν συμβαίνει αυτό, ο οδοντίατρος θα σας θεραπεύσει με σφράγισμα ή άλλη θεραπεία.


Μπορώ να αποτρέψω την ευαισθησία των δοντιών;

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες ευαισθησίας των δοντιών κρατώντας το στόμα σας όσο το δυνατόν πιο υγιεινό με καλή στοματική υγιεινή για να αποτρέψετε την υποχώρηση των ούλων και της περιοδοντικής νόσου. Το βούρτσισμα και το νήμα να γίνεται σωστά, όπως συνιστάται από τον οδοντίατρο σας και χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα χαμηλής τριβής, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να έχετε ευαισθησία στα δόντια. Μια δίαιτα που δεν είναι όξινη βοηθά επίσης στην πρόληψη της ευαισθησίας των δοντιών. Η παράβλεψη των ευαίσθητων δοντιών σας μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας του στόματος, ειδικά εάν ο πόνος σας κάνει να βουρτσίζετε άσχημα καθιστώντας σας ευάλωτοι στην τερηδόνα και την ασθένεια των ούλων.

Τι μπορώ να κάνω εάν έχω ευαίσθητα δόντια;

Ρωτήστε τους ειδικά εκπαιδευμένους οδοντίατρους της Κλινικής μας για τις επιλογές που έχετε και το ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ευαισθησίας. Είναι επίσης σημαντικό να μας ενημερώσετε σε περίπτωση που η αιτία δεν είναι υπερευαισθησία της οδοντίνης (ρίζα) και το δόντι είναι ευαίσθητο λόγω ενός πιο σοβαρού προβλήματος.

Για τη θεραπεία της ευαισθησίας των δοντιών, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα χαμηλής τριβής ειδικά κατασκευασμένη για ευαίσθητα δόντια – μια οδοντόκρεμα απευαισθητοποίησης. Αυτές οι οδοντόκρεμες κάνουν τα δόντια λιγότερο ευαίσθητα εάν βουρτσίζετε μαζί τους δύο φορές την ημέρα και περιέχουν επίσης φθόριο για να προστατέψετε τα δόντια σας από φθορά. Εναλλακτικά, ο οδοντίατρος σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ξέπλυμα φθορίου ή μια οδοντόκρεμα υψηλού επιπέδου φθορίου που είναι ειδικά σχεδιασμένη για να κάνει τα δόντια σας λιγότερο ευαίσθητα και παρέχει επιπλέον προστασία έναντι της φθοράς. Αυτές οι θεραπείες συμβαίνουν στο σπίτι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και είναι φθηνές. Άλλες θεραπείες για ευαίσθητα δόντια που μπορεί να παρέχει ο οδοντίατρος σας στο οδοντιατρείο είναι επίσης διαθέσιμες. Αυτές περιλαμβάνουν θεραπείες που είναι οι καλύτερες για τα δόντια – όπως βερνίκια φθορίου και gel φθορίου, είτε και σφραγίσματα εάν έχει χαθεί πολύ ιστός δοντιού, μέχρι και θεραπείες με λέιζερ.

Ρωτήστε μας  για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της ευαισθησίας σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.