9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΕΧΗΤΗ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑ

Περιεχόμενα

Α. Τι να αναμένετε από την νέα τεχνητή οδοντοστοιχία σας

 1. Πρέπει να μάθετε να χειρίζεστε τις οδοντοστοιχίες σας. Στην αρχή μπορεί να φαίνεστε, να μιλάτε και να τρώτε με τέτοιο τρόπο που δεν είστε συνηθισμένοι. Αλλά με τον καιρό, θα προσαρμοστείτε πολύ εύκολα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται περίπου 2 – 3 εβδομάδες για να μάθουν να λειτουργούν με νέες οδοντοστοιχίες. Μερικοί ασθενείς μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο.
  Αλλά μην αποθαρρύνεστε εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να τις συνηθίσετε.
 2. Θα διαπιστώσετε ότι οι οδοντοστοιχίες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο τα φυσικά δόντια σας όταν τρώτε. Ωστόσο, το να έχετε οδοντοστοιχίες είναι καλύτερο από το να είστε χωρίς δόντια. Όταν τρώτε, ξεκινήστε με μαλακά τρόφιμα και δαγκώστε μικρά κομμάτια. Αποφύγετε το δάγκωμα με τα μπροστινά δόντια γιατί θα κάνει ασταθείς και με μεγάλη κινητικότητα τις καινούργιες οδοντοστοιχίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονόλαιμο. Είναι καλύτερο να κόψετε τα φαγητά σας σε μικρά κομμάτια, αλλά εάν πρέπει να “πάρετε ένα μεγάλο δάγκωμα” χρησιμοποιήστε την περιοχή γύρω από τους κυνόδοντες.
 3. Η ομιλία σας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να ακούγεται περίεργη αρχικά. Αλλά με την πρακτική, ίσως διαβάζοντας δυνατά ένα βιβλίο ή εφημερίδα, θα πρέπει να είστε σε θέση να μιλήσετε με σαφήνεια μέσα σε λίγες μέρες.

Β. Ρυθμίσεις της Οδοντοστοιχίας

 1. Πρέπει να επιστρέψετε στον οδοντίατρό σας για ραντεβού παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση των οδοντοστοιχιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να κάνετε μικρές προσαρμογές για να παρέχετε πιο άνετη εφαρμογή.
 2. Για να μπορέσετε να φορέσετε τις οδοντοστοιχίες σας με επιτυχία, οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν προσαρμογές στο τρόπο μασήματος τους και τις συνήθειες τους.
 3. Εάν αναπτυχθεί πόνος, αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Καλέστε μας για να κλείσετε ένα ραντεβού και να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την οδοντοστοιχία σας. Ο ερεθισμός δεν θα εξαφανιστεί από μόνος του.
 4. Δεν θέλουμε να δοκιμάσετε να προσπαθήσετε να εξισορροπήσετε τον πόνο μονοί σας. Εάν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας κατά τη διάρκεια των διακοπών, Σαββατοκύριακα ή μετά από ώρες λειτουργίας του ιατρείου, αφαιρέστε τις οδοντοστοιχίες για να αποφύγετε περαιτέρω τραύμα στους ιστούς.

Γ. Καθαρισμός των Οδοντοστοιχιών

 1. Οι οδοντοστοιχίες και τα στηρίγματα πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά μετά από κάθε γεύμα. Η οσμή οδοντοστοιχιών είναι αποτέλεσμα των υπολειμμάτων τροφίμων που προσκολλώνται πάνω και κάτω από τις οδοντοστοιχίες.
 2. Καθαρίστε τα ούλα σας με μια απαλή βούρτσα και οδοντόκρεμα.
 3. Καθαρίστε τις οδοντοστοιχίες σας με απορρυπαντικό υγρού πιάτου και απαλό βούρτσισμα, με SOFT βούρτσα οδοντοστοιχίας πάνω από μια μαλακή πετσέτα ή το νεροχύτη που είναι μερικώς γεμάτος με νερό. Ρίχνοντας την οδοντοστοιχία σε μια σκληρή επιφάνεια υπάρχει κίνδυνος να σπάσει σε 2 κομμάτια η να φύγουν μερικά κομμάτια από πάνω της.
 4. Βυθίστε τις οδοντοστοιχίες σας τη νύχτα σε ένα καθαριστικό οδοντοστοιχιών ή ένα διάλυμα ½ νερού, ½ στοματικό διάλυμα.
  Ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό πριν τοποθετήσετε ξανά τις οδοντοστοιχίες.
 5. Πάντα να διατηρείτε τις οδοντοστοιχίες σας υγρές, όταν δεν τις φοράτε για να αποτρέψετε τη στρέβλωση και την συρρίκνωση του υλικού.

Δ. Η στοματική υγεία

 1. Η φύση δεν σκόπευε για τους ανθρώπους να φορούν οδοντοστοιχίες. Πρέπει να προσέχετε με τον βλεννογόνο ιστό κάτω από τις οδοντοστοιχίες. Συνιστάται να ξεκουράζετε τους ιστούς τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα. Πλέον οι ασθενείς βρίσκουν πιο βολικό να αφήνουν τις οδοντοστοιχίες έξω από το στόμα τους τη νύχτα.
 2. Οι ιστοί που υποστηρίζουν τις οδοντοστοιχίες σας αλλάζουν συνεχώς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην χαλαρότητα της οδοντοστοιχίας. Ωστόσο, η χαλαρότητα μπορεί να προκύψει από πολλές αιτίες. Με τον καιρό, οι οδοντοστοιχίες σας θα χρειάζεστε είτε αναγόμωση ή αντικατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καλέσετε τον οδοντίατρό σας για
  ραντεβού.
 3. Ετήσιες εξετάσεις του ιστού υποστήριξης για τυχόν παθολογία αλλά και για την αξιολόγηση της λειτουργίας και της εφαρμογής της οδοντοστοιχίας είναι σημαντική για την υγεία των δοντιών σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.