9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
Θέλετε ένα πιο λευκό και λαμπερό χαμόγελο;

F.A.Q. Λεύκανσης Δοντιών

Περιεχόμενα

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

Λεύκανση είναι η αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών προς το φωτεινότερο και λευκότερο η οποία γίνεται μόνον απ’ τον οδοντίατρο με διάφορες τεχνικές.

Τεχνικές λεύκανσης δοντιών

  Σε ποια δόντια γίνεται λεύκανση;

  • Σε ζωντανά
  • Σε νεκρά
  • Σε απονευρομένα

  Με ποιον τρόπο δουλεύει η λεύκανση των δοντιών;

  Η Λεύκανση πραγματοποιείται εφαρμόζοντας κάποια λευκαντικά τζελ πάνω στα δόντια. Επιδρά στα έντονα χρωματισμένα οργανικά μόρια που εμφανίζονται μεταξύ των κρυστάλλων υδροξυαπατίτη του σμάλτου των δοντιών ή στο όριο μεταξύ αδαμαντίνης και οδοντίνης και τα αποδομεί με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την αδαμαντίνη. Αυτά τα οργανικά μόρια είναι που δίνουν στα δόντια μία λεκιασμένη εμφάνιση.

  Για επιφανειακές χρώσεις των δοντιών τοποθετούμε το τζελ λεύκανσης για 30 έως 60 λεπτά στην επιφάνεια του δοντιού.

  Για βαθιές όμως χρώσεις που ξεκινούν από το εσωτερικό του δοντιού, όπως συμβαίνει στα νεκρά δόντια ή τα απονευρωμένα, τότε το τζελ λεύκανσης πρέπει να τοποθετηθεί μέσα στο πολφικό θάλαμο και στο ριζικό σωλήνα πολλές φορές, δηλαδή πρέπει να ανοιχτεί τρύπα και να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του δοντιού και κατόπιν να σφραγιστεί το δόντι. Αυτό πρέπει να επαναληφθεί δύο ή τρεις φορές ανά εβδομάδα. Η διαδικασία λεύκανσης συνεχίζεται μέχρις ότου αυτά τα οργανικά μόρια αποχρωματιστούν εντελώς.

  Η διαδικασία της λεύκανσης λειτουργεί καλύτερα και λευκαίνει τα δόντια όταν οι χρωστικές είναι στην απόχρωση του κίτρινου ή του καφέ. Όταν τα δόντια είναι στην απόχρωση του γκρι τότε είναι από δύσκολο έως αδύνατον να λευκανθούν.

  Μπορώ να τρώω και να πίνω ότι θέλω κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;

  Καλό θα είναι να αποφεύγονται κάποιες τροφές κατά τη διάρκεια της λεύκανσης που έχουν πολλές χρωστικές. Αυτές οι τροφές είναι μαύρο τσάι και γενικότερα τα αφεψήματα, ο καφές, τα ενεργειακά ποτά που πίνουν οι αθλητές, το κόκκινο και λευκό κρασί, η σάλτσα σόγιας, το ξύδι μπαλσάμικο, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, και τέλος φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα, όπως είναι κεράσια, φράουλες, μαύρα μούρα, κόκκινα σταφύλια, πατζάρια κ.ά.

  Είναι επώδυνη η λεύκανση;

  Η λεύκανση είναι ως επί το πλείστον μια ανώδυνη διαδικασία, αλλά μερικές φορές μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες ευαισθησίες στα δόντια, επειδή μπορεί να είναι διαβρωμένα, να έχουν γυμνές ρίζες, να έχουν βαθιές και πολλές ρωγμές, ενώ καμιά φορά ορισμένοι ασθενείς έχουν πάρα πολύ ευαίσθητα δόντια.

  Πολλές φορές οι ασθενείς χρησιμοποιούν το τζελ για περισσότερη ώρα ή χρόνο,  καταστρατηγώντας τις οδηγίες του οδοντίατρου ή βάζουν πάρα πολύ τζελ στους νάρθηκες που χρησιμοποιούν με τη διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ευαισθησία στα ούλα. Τότε αυτό που μπορεί να γίνει είναι να πάρει ο ασθενής κάποιο παυσίπονο ή να διακόψει για μια – δυο μέρες την διαδικασία ή να μειώσει τη συγκέντρωση του λευκαντικού παράγοντα και γενικότερα να συμβουλευτεί τον οδοντίατρο του.

  Θα λευκάνουν τα άσπρα σφραγίσματα, οι στεφάνες (θήκες) και οι γέφυρες που έχω στα δόντια μου;

  Η λεύκανση είναι μια διαδικασία που έχει να κάνει μόνο με τα φυσικά δόντια του ανθρώπου, άρα οτιδήποτε είναι τεχνητό, όπως σφραγίσματα, γέφυρες, στεφάνες, δεν επηρεάζονται καθόλου από το λευκαντικό παράγοντα.

  Γι’ αυτό καλό θα είναι πρώτα να γίνει η λεύκανση των δοντιών και κατόπιν βάσει του χρώματος που θα πάρουν τα φυσικά δόντια να γίνει η αντικατάσταση των παλιών σφραγισμάτων, γεφυρών και στεφανών.

  Θα μου φθείρει τα δόντια η λεύκανση;

  Όχι, η λεύκανση δεν βλάπτει τους οδοντικούς ιστούς από τη στιγμή που την κάνει κάποιος έμπειρος οδοντίατρος και ακολουθήσει το πρωτόκολλο λεύκανσης. Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει ότι είναι μία ασφαλής και αβλαβής μέθοδος για τα δόντια, αρκεί δόντια και ούλα να είναι υγιή.

  Σε γενικές γραμμές, η λεύκανση αποτελεί μια ασφαλής διαδικασία, επειδή οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να εξουδετερώσουν τα χρωμογόνα οργανικά μόρια δεν επηρεάζουν ουσιωδώς αυτή καθαυτή τη δομή του δοντιού.

  Μόνο κάποιες μικρές παρενέργειες μπορεί να προκύψουν, όπως είναι κάποια ευαισθησία δοντιών, αλλά και αυτό ξεπερνιέται γιατί ο οδοντίατρος φροντίζει να πάρει προφυλάξεις τόσο για τις  γυμνές ρίζες των δοντιών όσο και για τα ούλα, καθώς επίσης και σε πολύ φθαρμένα δόντια να καλύψει την οδοντίνη που είναι ακάλυπτη από αδαμαντίνη.

  – Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του οδοντίατρου.

  – Μην υπερβάλλετε ούτε στην ποσότητα, γιατί δημιουργούνται εγκαύματα στα ούλα, ούτε στην χρονική διάρκεια της λεύκανσης, γιατί μπορεί να αφυδατώσετε υπερβολικά την αδαμαντίνη και έτσι αυτή παίρνει μια όψη υφής κιμωλίας και μπορεί να γίνει εύθρυπτη.

  Υπάρχει περίπτωση να μην ασπρίσουν τα δόντια μου;

  Σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπορεί τα δόντια να λευκάνουν κατά ένα μόνο τόνο και όχι περισσότερο. Αυτές οι περιπτώσεις είναι:

  • Δόντια με έντονη απόχρωση του γκρί
  • Δόντια νεκρά μετά από τραυματισμό
  • Δόντια απονευρωμένα πριν πολλά χρόνια

  Πόσες ημέρες διαρκεί η διαδικασία της λεύκανσης;

  Η τεχνική της λεύκανσης στο οδοντιατρείο διαρκεί μία έως μιάμιση ώρα. Η τεχνική της λεύκανσης στο σπίτι διαρκεί από 15 ημέρες περίπου έως 30.

  Η διαδικασία βέβαια εξαρτάται και από το πόσο δυσχρωμικά είναι τα δόντια, ποιες είναι οι αισθητικές απαιτήσεις του ασθενούς και πόσο ευαίσθητα δόντια έχει. Γενικά όσο πιο σκούρο χρώμα έχουν τα δόντια και όσο πιο μεγάλες είναι οι προσδοκίες του ασθενούς, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκεια της λεύκανσης.

  Πόσα χρόνια διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

  Ιδανικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μία λεύκανση των δοντιών μπορεί να κρατήσει από έξι μήνες έως τρία χρόνια. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις διατροφικές του συνήθειες, από το πόσο βαριά καπνιστής είναι κι από το πόσο συχνά επισκέπτεται τον οδοντίατρο.

  Πώς μπορώ να έχω για πολλά χρόνια ένα λευκό χαμόγελο;

  Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει κάθε έξι μήνες που γίνεται ο έλεγχος του στόματος από τον οδοντίατρο, το καθάρισμα των δοντιών και το γυάλισμα αν κρίνεται απαραίτητο από τον οδοντίατρο και από τον ασθενή, να δίνετε συμπληρωματικό ζελέ λεύκανσης για κάποιες ημέρες, έτσι ώστε να μπορεί να διατηρηθεί το λευκό χαμόγελο για χρόνια.

  Επίσης για τη συντήρηση της λεύκανσης βοηθάνε οι λευκαντικές οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλείμματα, η αποφυγή χρωστικών ουσιών μέσω της τροφής και των ποτών και η αποφυγή του καπνίσματος.

  Σε πόσες ημέρες θα δω τα πρώτα αποτελέσματα;

  Μετά τη λεύκανση στο ιατρείο τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Με την λεύκανση στο σπίτι τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται μετά την 3η με 5η ημέρα.

  Μπορώ να καπνίζω κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;

  Η απάντηση είναι όχι αν θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Αν δε γίνεται αυτό, τότε όσο λιγότερο τόσο καλύτερα. Θα μπορούσε όμως κάποιος να μην καπνίσει όλο το τσιγάρο, αλλά να καπνίσει το 1/3 του τσιγάρου.

  Επίσης θα μπορούσε να καπνίσει 5 τσιγάρα την ημέρα και όχι 10. Κάτι άλλο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος είναι αμέσως μετά το τσιγάρο να ξεπλύνει το στόμα του με 1 ποτήρι νερό. Μπορείτε επίσης να κάνετε την λεύκανση αφότου καπνίσετε το τελευταίο σας τσιγάρο και βουρτσίστε τα δόντια, πριν πάτε για ύπνο.

  Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες και τα διαλείμματα βοηθούν την λεύκανση;

  Βοηθούν με την έννοια ότι απομακρύνουν την οδοντική πλάκα και τις χρωστικές από τα δόντια, οι οποίες κάθονται από την τροφή και απ’ τα ποτά. Η δράση τους δηλαδή είναι επιφανειακή και όχι στο εσωτερικό του δοντιού, πράγμα που κάνει η λεύκανση.

  Περιέχουν δηλαδή μικροσκοπικούς κόκκους και με την τριβή με την οδοντόβουρτσα λειαίνουν την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού. Επίσης περιέχουν και χημικά συστατικά, αλλά αυτά δεν παραμένουν για πολλή ώρα στα δόντια, αφού ένα βούρτσισμα διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και ο χρόνος αυτός  δεν αρκεί για να λευκάνει τα δόντια.  Η χρήση στοματικού διαλύματος δε βοηθάει στην λεύκανση.

  Πάντως οι ασθενείς που χρησιμοποιούν στοματικά διαλείμματα θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά που περιέχουν χλωρεξιδίνη, γιατί χρωματίζει τα δόντια.

  Πόσο κοστίζει η λεύκανση δοντιών;

  Το κόστος της λεύκανσης εξαρτάται απ’ την χρονική διάρκεια της, από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, και από την τεχνική της.

  Γενικά η λεύκανση είναι μία προσιτή διαδικασία με θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες αισθητικές επεμβάσεις.

  Πότε απαγορεύεται η λεύκανση των δοντιών;

  Η λεύκανση των φυσικών δοντιών δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.  

  Eπίσης υπάρχουν κάποιες δυσχρωμίες δοντιών οι οποίες είναι τόσο έντονες και τόσο βαθιά μέσα στο δόντι, που ότι και να κανείς δεν πρόκειται να ασπρίσουν.

  Όχι βέβαια ότι απαγορεύεται να λευκάνεις τα δόντια, αλλά όσο και να προσπαθήσεις δεν πρόκειται αυτός ο τύπος δοντιών ν’ ασπρίσει.

  Θέλω τα δόντια μου κάτασπρα. Μπορώ;

  Είναι αυτονόητο ότι με την λεύκανση δε μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που έχουν τα δόντια σας. 

  Η λεύκανση είναι μια αισθητική μέθοδος που επαναφέρει τα δόντια στο φυσικό τους χρώμα, αφαιρώντας τη δυσχρωμία και τους λεκέδες που έχουν εναποτεθεί με την πάροδο του χρόνου από όλα αυτά που τρώμε και πίνουμε, άρα λοιπόν ανάλογα με τον τύπο των δοντιών του κάθε ανθρώπου θα έχουμε και την ανάλογη λεύκανση. Θαύματα δεν γίνονται.

  Τα 16 μυστικά που πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε λεύκανση

  1. Θα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών.
  2. Θα πρέπει να μην είστε έγκυος και να μην θηλάζετε.
  3. Θα πρέπει να κόψετε το κάπνισμα ή τουλάχιστον να το μειώσετε κατά τη διάρκεια της λεύκανσης και για τρεις ημέρες μετά από αυτήν. Συμβουλή: μπορείτε να κάνετε το τελευταίο βραδινό τσιγάρο μετά το δείπνο, να βουρτσίσετε τα δόντια σας και να κάνετε λεύκανση πριν κοιμηθείτε.
  4. Θα πρέπει να κόψετε ή τουλάχιστον να μειώσετε την κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού, λευκού κρασιού, αναψυκτικών τύπου cola, αφεψημάτων, όπως μαύρο τσάι, χαμομήλι, φυσικούς χυμούς, μαύρα μούρα, πατζάρια φράουλες, κεράσια, κόκκινες σάλτσες, σάλτσα σόγιας, ξύδι μπαλσάμικο, κατά τη διάρκεια της λεύκανσης και μια εβδομάδα μετά από αυτήν. Συμβουλή: χρησιμοποιείτε καλαμάκι για να πίνετε όλα τα παραπάνω ποτά.
  5. Θα πρέπει η λεύκανση να γίνει ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας.
  6. Τα λευκά σφραγίσματα που υπάρχουν ήδη στα μπροστινά κυρίως δόντια, θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά τη λεύκανση, γιατί αυτά δεν αλλάζουν χρώμα, άρα θα παραμείνουν στο αρχικό τους χρώμα, δηλαδή πιο σκούρα από τα φυσικά δόντια που έχουν λευκανθεί.
  7. Οποιεσδήποτε προσθετικές εργασίες, (στεφάνες και γέφυρες)  που υπάρχουν κυρίως στα μπροστινά δόντια θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά τη λεύκανση των φυσικών δοντιών, καθώς η λεύκανση λευκαίνει μόνο τα φυσικά δόντια και όχι τα τεχνητά.
  8. Όταν γίνει η λεύκανση με laser τότε το κάπνισμα κόβεται απ’ την ημέρα της λεύκανσης μέχρι και τρεις ημέρες μετά.
  9. Μπορείτε για την καθημερινή στοματική υγιεινή να χρησιμοποιείτε φαρμακευτικές λευκαντικές οδοντόκρεμες και διαλύματα, πάντοτε κατόπιν οδηγιών του οδοντιάτρου.
  10. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά ή μεσοδόντιο βουρτσάκι. Αυτό ισχύει τόσο πριν όσο και μετά την λεύκανση.
  11. Ασθενείς με σοβαρά περιοδοντικά προβλήματα με μεγάλες ρωγμές, κατάγματα και πλήθος σφραγισμάτων σε όλα τα μπροστινά δόντια δεν είναι οι πιο κατάλληλοι για λεύκανση.
  12. Άτομα με πλημμελή στοματική υγιεινή, των οποίων τα δόντια είναι γεμάτα πέτρα, χρωστικές και οδοντική πλάκα δε χρειάζονται λεύκανση, αλλά καθάρισμα.
  13. Η λεύκανση δεν κρατάει εφ’όρου ζωής. Θα πρέπει να γίνεται συντήρηση από τον οδοντίατρο τακτικά, γιατί όλα εξαρτώνται από το είδος των τροφών, των ποτών και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος.
  14. Νεκρά δόντια από τραυματισμό και απονευρωμένα συνήθως δε λευκαίνουν με τις κλασικές μεθόδους λεύκανσης. Επίσης δόντια με έντονη απόχρωση του γκρι και δόντια με χρώση από τετρακυκλίνες και φθορίαση.
  15. Μην έχετε υπέρμετρες προσδοκίες με τη λεύκανση των δοντιών. Αυτό που πετυχαίνουμε είναι απλώς να φύγουν κάποιες χρωστικές μέσα από την αδαμαντίνη του δοντιού και να φωτίσουμε λίγο τα δόντια και το χαμόγελο. Το κατάλευκο χαμόγελο των σταρ του κινηματογράφου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προσθετικές εργασίες, όπως είναι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης (veneers, bonding), στεφάνες και γέφυρες.
  16. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του οδοντίατρου. Μην υπερβάλλετε στην ποσότητα, γιατί δημιουργούνται εγκαύματα στα ούλα και στην πράξη σπαταλάτε το λευκαντικό υλικό και στη χρονική διάρκεια της λεύκανσης, γιατί μπορεί να αφυδατώσετε υπερβολικά την αδαμαντίνη, έτσι ώστε αυτή να πάρει όψη και υφή κιμωλίας και να γίνει εύθρυπτη, με αποτέλεσμα την διάβρωση του δοντιού.
  Υπηρεσίες
  Ακολουθήστε μας
  Κλείστε Ραντεβού

  Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

  To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.