9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

6 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών

Περιεχόμενα

6 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών

  1. Μην βιάζεστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Περιμένοντας 30 έως 60 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός όξινου ποτού (τύπου κόλα ή αθλητικό) παρέχει χρόνο στο δόντι να επαναμεταλλικοποιηθεί (ουσιαστικά να ξανασκληρύνει), αφού το οξύ έχει μαλακώσει την επιφάνεια της αδαμαντίνης. Βασικά, το σάλιο εξουδετερώνει τη δράση του οξέος, λειτουργώντας ως ένα ρυθμιστικό διάλυμα. Ενστικτωδώς, πιθανώς να νομίζετε ότι το να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αλλά δεν είναι έτσι, γιατί με το βούρτσισμα θα αφαιρεθεί η μαλακωμένη επιφάνεια της αδαμαντίνης. Το να φάτε τυρί επίσης βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος.

  1. Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι:

Αν το παιδί σας έχει προτίμηση στους χυμούς φρούτων, σερβίρετε τα ποτά με ένα καλαμάκι. Το να πίνει κανείς με ένα καλαμάκι ελαχιστοποιείται η επαφή μεταξύ των όξινων ποτών και των επιφανειών του δοντιού, μειώνοντας έτσι τη διάλυση της αδαμαντίνης.

  1. Επενδύστε στο ασβέστιο:

Το ασβέστιο  προστίθεται σε πολλά ποτά με σκοπό να αυξήσουν τη διατροφική τους αξία. Η έρευνα έχει δείξει ότι η παρουσία ασβεστίου όχι μόνο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα διάβρωσης των μη αλκοολούχων ποτών, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την επαναμεταλλικοποίηση.

  1. Ψάξτε φυσικά εναλλακτικά:

Όσο τα παιδιά είναι μικρά

και εύπιστα, δίνετέ τους γάλα και νερό ως τα κύρια υγρά τους, κρατώντας τα μακριά από όξινα ποτά. Αν αυτό καθίσταται μη ρεαλιστικό καθώς αυτά μεγαλώνουν, τουλάχιστον προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση των πιο όξινων ποτών κατά τη διάρκεια των γευμάτων, όταν η ροή του σάλιου είναι μεγαλύτερη και έτσι θα εξουδετερώσει τα οξέα πιο αποτελεσματικά.

  1. Βουρτσίζετε τα δόντια μόνο δύο φορές την ημέρα:

Το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως υποχώρηση των ούλων και φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών. Βουρτσίζετε επιμελώς δύο φορές την ημέρα με μία φθοριούχο οδοντόκρεμα.

  1. Μην τρώτε πριν τον ύπνο:

(Όχι, αυτό δεν είναι μία συμβουλή δίαιτας). Το σάλιο χρειάζεται περίπου μία ώρα για να εξουδετερώσει τα οξέα στο στόμα, αλλά η ροή του σάλιου μειώνεται δραματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τελειώσετε το γεύμα σας τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Ref: ΕΜΕΙΣ & Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 41 σελ.13

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.