9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

10 μυστικά για λευκότερα δόντια

Περιεχόμενα

Λεύκανση δοντιών με φυσικό τρόπο χωρίς χημικά; Πόσο ασφαλής είναι;

Θα θέλατε να έχετε ένα πιο φωτεινό χαμόγελο χωρίς να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα στον οδοντίατρο;

Μάθετε λοιπόν τι «δουλεύει» και τι «δεν δουλεύει» και αφήστε το «εγώ τα ξέρω όλα και τα κάνω όλα μόνος μου!».

  1. Πολύ καλή καθημερινή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα. Εδώ,  οι λευκαντικές οδοντόκρεμες για ένα μικρό χρονικό διάστημα βοηθούν περισσότερο από τις απλές.
  2. Πλύσεις με λάδι (Ιατρική Αγιουβέρδας). Φτιάχνετε ένα μείγμα από σουσαμέλαιο, ελαιόλαδο και λάδι Καρύδας. Βάζετε ένα κουτάλι της σούπας από το παραπάνω μείγμα στο στόμα και το αναδεύετε ελαφρά για 20 λεπτά. Αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση των βακτηριδίων από το στόμα. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το λάδι Καρύδας βοηθάει στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών.
  3. Μαγειρική σόδα. Εκτός απ’το φούσκωμα της ζύμης, είναι ένα ήπιο αποτριπτικό, απομακρύνει δηλαδή την οδοντική πλάκα και τις χρωστικές από την επιφάνεια των δοντιών. Μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που περιέχει διττανθρακική (μαγειρική) σόδα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι η χρήση προϊόντων με μαγειρική σόδα για την στοματική υγιεινή, με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα στην απομάκρυνση των χρωστικών από την επιφάνεια των δοντιών.
  4. Μήλο – ανανάς – φράουλα. Το μαλικό οξύ που περιέχεται στα μήλα, αυξάνει την ροή του σάλιου, το οποίο αραιώνει τα οξέα που παράγουν οι μικροοργανισμοί μέσα  στην  στοματική κοιλότητα. Η χημική ένωση βρωμελίνη που περιέχεται σε μερικές οδοντόκρεμες, περιέχεται και στον ανανά. Αυτή βοηθάει στο να λευκαίνουν τα δόντια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τρώγοντας κάνεις αυτά τα φρούτα, μπορεί να αποκτήσει και ένα λαμπερό χαμόγελο. Πρόσφατη οδοντιατρική μελέτη έδειξε, ότι το βούρτσισμα με μαγειρική σόδα και η κατανάλωση των φρούτων αυτών την ίδια χρονική περίοδο, δεν έχει κάποια θετική επίδραση στην λεύκανση των δοντιών. Αντιθέτως, το κιτρικό οξύ που περιέχεται στις φράουλες, δημιουργεί διάβρωση της αδαμαντίνης κατακρημνίζοντας τους κρυστάλλους υδροξυαπατίτη.
  5. Οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου). Αυτό το συστατικό βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα λευκαντικά ζελέ, τα οποία χρησιμοποιούνται για λεύκανση στο σπίτι. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι για να  είναι δραστικό, η περιεκτικότητά του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6% σε υπεροξείδιο. Με αυτή την περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο όμως, γίνεται τόσο καυστικό, ούτως ώστε, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (American Dental Association), θα κάψει πρώτα τα ούλα πριν λευκάνει τα δόντια όποιου το χρησιμοποιήσει χωρίς να γνωρίζει.
  6. Μηλόξυδο. Ο κόσμος λέει, ότι εάν κάνεις πλήσεις στο στόμα και γαργάρα με μηλόξυδο, σκοτώνονται τα βακτήρια του στόματος και δίνει πιο λευκά δόντια. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα και  αντίστοιχες μελέτες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Άρα το μηλόξυδο, μέχρι να βγουν καινούργιες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι συμβάλλει στη λεύκανση των δοντιών, το κρατάμε για την σαλάτα μας!
  7. Turmeric  (Κουρκούμη). Η παράδοση λέει, ότι αυτό το ζεστόπικρο και καυτερό μπαχαρικό μπορεί να μετατρέψει με την  φυσική του χρωστική ουσία ένα λευκό ύφασμα σε φωτεινό χρυσό. Υποτίθεται ότι αυτή η πάστα μπορεί να επαναφέρει το λευκό φωτεινό και στα δόντια. Ωστόσο, καλύτερα να κρατήσουμε τη μουστάρδα στο βάζο της, γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι λευκαίνει αποτελεσματικά και τα δόντια μας!
  8. Πρόσεξε τι τρως και τι πίνεις! 1 γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί με 1 κιλό θεραπείας!  Τροφές όπως τα πατζάρια και τα μαύρα μούρα, όπως και ποτά όπως ο καφές, το κόκκινο ή το λευκό κρασί και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, ξέρουμε ότι δημιουργούν χρώσεις στα δόντια. Όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα εξαφανίσουμε από τη διατροφή μας. Αυτό που ισχύει από την αρχαιότητα είναι: «παν μέτρον άριστον». Θα μπορούσαμε μετά τη χρήση τους, να ξεπλύνουμε το στόμα μας με ένα ποτήρι νερό. Επίσης, να περιμένουμε τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη χρήση τους και να βουρτσίσουμε τα δόντια  μας, αποφεύγοντας τη διάβρωση της αδαμαντίνης, η οποία έχει μαλακώσει από τη δράση των οξέων. Το τσιγάρο βέβαια, που αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες χρώσης των δοντιών, θα ήταν καλό να κοπεί, γιατί βλάπτει σοβαρά την υγεία των δοντιών και όχι μόνον!
  9. Βούρτσισμα με αλάτι. Το βούρτσισμα με αλάτι καθημερινά, εκτός του ότι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, δημιουργεί φθορά στη γλώσσα με αποτέλεσμα την αλλοίωση της γεύσης. Το αλάτι όπως και η σόδα, δρα με μικροαποτριβή στην επιφάνεια του δοντιού, πράγμα όμως, που μπορεί να κάνει καλύτερα μια λευκαντική οδοντόκρεμα. Άρα, κρατήστε καλύτερα το αλάτι για την σαλάτα σας!
  10. Όλα αυτά τα προϊόντα : Aλάτια, ξίδια, λάδια, σόδες κ.λ.π., τα χρησιμοποιούσαν πριν 200 χρόνια, γιατί δεν υπήρχαν άλλα μέσα για να βουρτσίζουν οι άνθρωποι τα δόντια τους. Σήμερα, με την τεχνολογία που διαθέτουμε, υπάρχουν πολύ πιο εξειδικευμένα προϊόντα και με επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, που εξασφαλίζουν μία ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή. Ας αφήσουμε λοιπόν τον τσαρλατανισμό και ας πιάσουμε λίγο την επιστήμη και την τεκμηρίωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.