9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Οδηγίες για την χρήση του νάρθηκα Άπνοιας Ύπνου

Περιεχόμενα

Τοποθέτηση του νάρθηκα

Τοποθετήστε τον νάρθηκα στο στόμα σας, μια γνάθο την φορά και στη συνέχεια δαγκώστε το νάρθηκα για να βεβαιωθείτε ότι έχει εφαρμόσει εντελώς. 

Αφαίρεση του νάρθηκα

Αφαιρέστε το νάρθηκα ένα τόξο τη φορά πιέζοντας προς τα πάνω με τους αντίχειρές σας ένα σημείο που έχει αντίσταση στην κάτω συσκευή ενώ ανοίγετε το στόμα σας και, στη συνέχεια, τραβώντας προς τα κάτω με τα δάχτυλά σας τις άκρες του επάνω τόξου.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του νάρθηκα

Καθαρισμός του νάρθηκα 

Κάθε πρωί μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, ο νάρθηκας θα πρέπει να καθαρίζεται επιμελώς με δροσερό νερό, οδοντόβουρτσα και σαπούνι χεριών ή πιάτων, φροντίζοντας να καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες, μεταλλικές και πλαστικές. 

Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με δροσερό νερό, αφαιρώντας όλα τα υπολείμματα σαπουνιού και τοποθετήστε το νάρθηκα στη θήκη του. Είναι καλύτερο να αφήνετε το καπάκι ανοιχτό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να στεγνώσει ο νάρθηκας αλλά και για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μικροοργανισμών. 

Ο καθαρισμός μόνο με οδοντόβουρτσα και σαπούνι είναι συνήθως επαρκής για να διατηρείται ο νάρθηκας καθαρός, ωστόσο, μπορεί επίσης να θέλετε να εμποτίσετε το νάρθηκα σε ένα καθαριστικό για να φτάσετε σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το βούρτσισμα. 

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εμπορικά καθαριστικά οδοντοστοιχιών, καθώς μπορούν να προκαλέσουν φθορά του πλαστικού. Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα χωρίς χρώμα. Το μούλιασμα μπορεί να γίνει μία ή δύο φορές την εβδομάδα για περίοδο 30 λεπτών έως μία ώρα.

Χρήση του νάρθηκα

Τις πρώτες μέρες, ο στόχος είναι να συνηθίσετε να φοράτε το νάρθηκα και να νιώσετε άνετα μαζί του. 

Σημειώστε τυχόν σημεία δυσφορίας ή εάν είναι πολύ σφιχτό, αν ερεθίζει τα δόντια ή τα ούλα σας και ενημερώστε τον γιατρό σας ποιες περιοχές σας ενοχλούν.

Όταν επιστρέψετε στο Ιατρείο μας για επανέλεγχο, αυτές οι περιοχές θα προσαρμοστούν.

Μόλις αισθανθείτε άνετα με το νάρθηκα, θα πρέπει στη συνέχεια να προσέξετε για ενδείξεις επιτυχίας της θεραπείας, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν την ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή. 

Οι ενδείξεις αυτές είναι: 

  1. Μείωση ή εξάλειψη του ροχαλητού.
  2. Αίσθημα αφύπνισης πιο ξεκούραστο το πρωί.
  3. Αισθάνεστε λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα «ημερολόγιο θεραπείας» μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα της συσκευής.

Ρύθμιση του νάρθηκα σας

Μόλις αισθανθείτε άνετα με το νάρθηκα, εάν διαπιστώσετε ότι ακόμα ροχαλίζετε, αρχίστε να ρυθμίζετε τη συσκευή ως εξής:

  1. Προσθέστε λαστιχάκια στο νάρθηκα για να κρατήσετε το στόμα κλειστό. Εάν το ροχαλητό επιμένει, ξεκινήστε την προώθηση της συσκευής.
  2. Καθώς κοιτάζετε το νάρθηκα από μπροστά, εισάγετε το κλειδί στις τρύπες στον κύλινδρο ρύθμισης και περιστρέψτε το δύο στροφές δεξιόστροφα σε κάθε πλευρά, κάθε τρεις ημέρες (γυρίζοντας προς τα κάτω από τη δεξιά πλευρά και προς τα πάνω στην αριστερή πλευρά). Βεβαιωθείτε ότι έχετε γυρίσει ίσο αριθμό στροφών σε κάθε πλευρά. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι είτε να εξαλείψετε το ροχαλητό είτε να αρχίσετε να αισθάνεστε δυσφορία στα σαγόνια ή τους μύες. Σε αυτό το σημείο, σταματήστε να προωθείτε τη συσκευή. Εάν εμφανιστεί πόνος, μπορεί να θέλετε να γυρίσετε τη συσκευή πίσω μερικές στροφές και αφού υποχωρήσει η ενόχληση, δοκιμάστε να την προωθήσετε ξανά εάν χρειάζεται.

Τα παραπάνω θα γίνονται μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας.

Πότε να σταματήσετε την προώθηση

Μόλις εμφανίσετε μια αποδεκτή βελτίωση στα συμπτώματά σας (μειωμένο ροχαλητό, περισσότερη ξεκούραση κατά το ξύπνημα και λιγότερο υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας), έχετε φτάσει στην κατάλληλη θέση θεραπείας της συσκευής και θα πρέπει να σταματήσετε οποιαδήποτε περαιτέρω προσαρμογή. 

Παρενέργειες της χρήσης του νάρθηκα Άπνοιας Ύπνου

Παρενέργειες

  1. Δυσφορία στη γνάθο: Μπορεί να νιώσετε κάποια ενόχληση στο σαγόνι μετά τη χρήση του νάρθηκά σας. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και συνήθως προσωρινό, υποχωρεί άμεσα μετά την αφαίρεση του νάρθηκα. Εάν ο πόνος επιμένει, ένα μεγάλο άνοιγμα του στόματος για να τεντώσει τους μύες συχνά βοηθά, όπως η ζεστή κομπρέσα και τα ήπια αναλγητικά (ιβουπροφαίνη). Εάν το πρόβλημα παραμένει, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή και επικοινωνήστε μαζί μας. 
  2. Αλλαγές δαγκώματος: Συχνά, όταν αφαιρείτε για πρώτη φορά το νάρθηκα σας το πρωί, θα νιώσετε ότι είναι βαριά τα μπροστινά σας δόντια. Αυτό είναι ένα κοινό εύρημα και συνήθως υποχωρεί γρήγορα μετά από λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά και το δάγκωμα σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Μπορείτε να επιταχύνετε την επιστροφή στο φυσιολογικό δάγκωμα πιέζοντας με δύναμη τη γνάθο προς τα πίσω και πιέζοντας τα πίσω δόντια σας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας δώσει έναν ειδικό νάρθηκα δαγκώματος για να το χρησιμοποιήσετε επίσης. Εάν το δάγκωμά σας συνεχίζει να είναι «περίεργο» για περισσότερες από μερικές ώρες, διακόψτε τη χρήση του νάρθηκα και επικοινωνήστε μαζί μας.

Προσοχή

Φροντίστε να κρατάτε το νάρθηκά σας μακριά από κατοικίδια. Τους αρέσει να τα μασάνε και είναι ακριβά παιχνίδια για μάσημα! Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με το νάρθηκά σας και την θεραπεία σας πριν από το επόμενο ραντεβού σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.