9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Μου έφυγε το εμφύτευμα. Τι να κάνω;

Τι π΄ρέπει να κάνετε όταν φύγει το οδοντικό σας εμφύτευμα

Περιεχόμενα

Το οδοντικό μου εμφύτευμα έφυγε, τι πρέπει να κάνω;

Έπεσε το οδοντικό σας εμφύτευμα; Κινείται το εμφύτευμα όταν το αγγίζετε;

Αν και σπάνια, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί μερικές φορές να χαλαρώσουν. Τι γίνεται όμως αν το οδοντικό εμφύτευμα φύγει τελείως; Τι πρέπει να κάνετε?

Τα Βασικά 

  • Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να «φύγουν» λόγω κακής στοματικής υγιεινής, απώλειας οστικής πυκνότητας, χαλαρής στεφάνης, ουλίτιδας ή άλλων ιατρικών καταστάσεων.
  • Τα σημάδια ενός χαλαρού οδοντικού εμφυτεύματος περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, ερυθρότητα ή αιμορραγία των ούλων, ορατή απώλεια οστού και κινητικότητα.
  • Εάν το οδοντικό σας εμφύτευμα πέσει, καλέστε τον οδοντίατρό σας να σας συμβουλέψει τι να κάνετε. Οι πιθανότητες που υπάρχουν μπορεί να περιλαμβάνουν τη στερέωση μιας χαλαρής θήκης, το σφίξιμο μιας βίδας του κολοβώματος ή τη στοματική χειρουργική επέμβαση για κάτι πιο σοβαρό.
  • Οι κίνδυνοι από τη μη στερέωση ενός χαλαρού οδοντικού εμφυτεύματος περιλαμβάνουν ανεπιτυχή αποτελέσματα θεραπείας, λοιμώξεις και απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.
  • Φροντίστε τα οδοντικά εμφυτεύματα ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας, ασκώντας καλή στοματική φροντίδα, αποφεύγοντας τα σκληρά τρόφιμα και επισκεπτόμενοι τακτικά τον οδοντίατρό σας.

Συμβουλευτείτε μας άμεσα αν αισθάνεστε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με το εμφύτευμα σας.

Η οδοντιατρική μας ομάδα θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.

Γιατί τα εμφυτεύματα πέφτουν;

Γιατί τα εμφυτεύματα πέφτουν;

Τα εμφυτεύματα μπορεί να χαλαρώσουν ή να πέσουν λόγω μιας σειράς αιτιών. Εδώ είναι τα πιο συνηθισμένα:

Κακή στοματική υγιεινή

Οι κακές συνήθειες στοματικής υγιεινής είναι μια σημαντική αιτία αποτυχίας των εμφυτευμάτων. Τα ούλα σας πρέπει να είναι Καθαρά και Υγιή για να μπορέσουν να διατηρήσουν το εμφύτευμα. Συνήθειες όπως το κάπνισμα μπορούν επίσης να αυξήσουν το ρίσκο να χάσετε τα εμφυτεύματα σας.

Απώλεια οστικής πυκνότητας

Η απώλεια οστού της γνάθου μπορεί να είναι αιτία πτώσης των οδοντικών εμφυτευμάτων. Είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω φλεγμονής, είτε λόγω περιεμφυτευματίτιδας ακόμα και κάτι να μην πήγε καλά κατά την διάρκεια τοποθέτησης του εμφυτεύματος, το εμφύτευμά σας μπορεί να μην ενσωματωθεί σωστά με το οστό της γνάθου σας και να αρχίσει να κινείται. Αυτή είναι μια σοβαρή περίπτωση και χρειάζεται επείγουσα προσοχή.

Χαλαρή θήκη δοντιού

Η Θήκη ή το πάνω μέρος των τεχνητών δοντιών σας μπορεί να χαλαρώσει. Το τρίξιμο των δοντιών σας, το δάγκωμα με πίεση και το συνεχές μάσημα κατά τη διάρκεια των χρόνων μπορεί να χαλαρώσει ή να σπάσει την θήκη του εμφυτεύματος.

Περιεμφυτευματίτιδα (φλεγμονή του οστού γύρω από το εμφύτευμα)

Η περιεμφυτευματίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια των ούλων που μπορεί να επηρεάσει τα οδοντικά σας εμφυτεύματα. Τα σωματίδια τροφής μπορεί να κολλήσουν πάνω και γύρω από το εμφύτευμα και το θήκη, οδηγώντας σε ασθένεια των ούλων και των οστών. Άλλες ασθένειες των ούλων και του οστού μπορούν επίσης να θέσουν τα εμφυτεύματά σας σε κίνδυνο.

Συννοσηρότητα

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις αυξάνουν τους κινδύνους αποτυχίας οδοντικών εμφυτευμάτων:

  • Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να αποτρέψει επιτυχημένες θεραπείες οδοντικών εμφυτευμάτων. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μια καλά σχεδιασμένη διαδικασία αφαιρεί τους κινδύνους αποτυχιών.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να αποτρέψουν την απαραίτητη επούλωση για την επιτυχία των εμφυτευμάτων. Επιπλέον, η απώλεια δοντιών μπορεί επίσης να είναι μια αιτία.
  • Αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για την καούρα: Ορισμένα φάρμακα όπως οι SSRIs, PPIs, or GERDs μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια οστικής μάζας και να κάνουν τα εμφυτεύματα σας να χαθούν.

Σημάδια χαλαρού οδοντικού εμφυτεύματος

Προσέξτε τα ακόλουθα σημάδια για να διαπιστώσετε εάν έχετε χαλαρό οδοντικό εμφύτευμα:

  • Πόνος και πρήξιμο: ο πόνος στα ούλα σας ή η φλεγμονή γύρω από τα εμφυτεύματα σας μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας.
  • Ερυθρότητα ή αιμορραγία: Αιμορραγούν τα ούλα σας γύρω από τα εμφυτεύματα σας όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε νήμα; Μπορεί να είναι σύμπτωμα χαλάρωσης των εμφυτευμάτων.
  • Ορατή οστική απώλεια: Μπορεί να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε την απώλεια οστικής μάζας επιθεωρώντας το στόμα σας. Εστιάστε την περιοχή γύρω από το εμφύτευμά σας για να ελέγξετε εάν το οστό της γνάθου σας είναι άθικτο.
  • Κινητικότητα εμφυτεύματος: Το εμφύτευμά σας κινείται όταν το αγγίζετε με τα δάχτυλα ή τη γλώσσα σας.
  • Αποχρωματισμός: Ο αποχρωματισμός του εμφυτεύματός σας μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι έχει χαλαρώσει. Μπορείτε να εντοπίσετε την αλλαγή χρώματος οπτικά.
Τι πρέπει να κάνετε αν σας έφυγε το εμφύτευμα

Τι να κάνετε αν σας έφυγε το εμφύτευμα;

Αν και αυτό είναι ένα σπάνιο σενάριο, το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε τον οδοντίατρό σας και να κλείσετε ένα ραντεβού καθώς και να έχετε μαζί σας την θήκη ή το εμφύτευμα το οποίο έφυγε. Μπορείτε να έχετε τις ακόλουθες επιλογές με βάση την περίπτωσή σας:

Έφυγε η θήκη

Το ορατό τεχνητό δόντι σας ή η θήκη μπορεί να χαλαρώσει ή να πέσει. Είναι συνήθως ένα ασήμαντο θέμα και οι οδοντίατροι σας μπορούν να τοποθετήσουν την θήκη πίσω στην θέση της μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε αντικατάσταση εάν η θήκη έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν το κάλυμμα του οδοντικού εμφυτεύματός σας έπεσε έξω. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να βάλει άλλο καπάκι πολύ εύκολα σε ένα μόνο ραντεβού.

Έφυγε το κολόβωμα του εμφυτεύματος

Έφυγε το Κολόβωμα ή η βίδα του οδοντικού εμφυτεύματός; Το οδοντικό κολόβωμα είναι μια βίδα που στερεώνει την θήκη με το εμφύτευμά σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βίδα χαλαρώνει με την πάροδο του χρόνου.

Στην Οδοντιατρική Γαλάνη μπορούμε να σφίξουμε τη βίδα σε λίγα λεπτά και σε ένα μόνο ραντεβού. Ωστόσο, θα Κάνουμε κι έναν γενικό έλεγχο να δούμε ότι όλα είναι εντάξει.

Έφυγε το οδοντικό εμφύτευμα 

Το χειρότερο σενάριο είναι να φύγει το οδοντικό εμφύτευμα ολόκληρο. Είναι το κομμάτι που ενσωματώνεται με το κόκκαλό σας και κρατά την θήκη σας. Το εμφύτευμα μπορεί να χαλαρώσει ή να πέσει, απαιτώντας άμεση προσοχή. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να στερεώσετε το εμφύτευμά σας ξανά στη θέση του.

Αν δείτε ότι το εμφύτευμα σας έχει χαλαρώσει ή έχει σπάσει, προσπαθήστε να αποφεύγεται την μάσηση στο συγκεκριμένο σημείο και επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 

Κίνδυνοι μη αντιμετώπισης χαλαρών οδοντικών εμφυτευμάτων

Κίνδυνοι μη αντιμετώπισης χαλαρών οδοντικών εμφυτευμάτων

Τα χαλαρά οδοντικά εμφυτεύματα δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, εκτός εάν το εμφύτευμα έφυγε ολόκληρο. Ωστόσο, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας το νωρίτερο για να κάνετε έναν έλεγχο. Η μη θεραπεία του χαμένου εμφυτεύματος μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε ανεπιτυχή αποτελέσματα. Επιπλέον, η θήκη ή το εμφύτευμα μπορεί να κολλήσει στο λαιμό σας ενώ κοιμάστε και να το καταπιείτε.

Μολύνσεις μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στο σημείο του εμφυτεύματος και να φτάσουν σε άλλα όργανα του σώματός σας. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπίσετε απειλητικές για τη ζωή συνέπειες. Καλέστε άμεσα τον οδοντίατρό σας και κλείστε ραντεβού.

Φροντίδα οδοντικών εμφυτευμάτων

Πως να φροντίζετε τα οδοντικά εμφυτεύματα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι τα εμφυτεύματά σας δεν θα χαθούν:

Ακολουθήστε τις συμβουλές των οδοντιάτρων

Θα πρέπει να ακολουθείτε όλα όσα λέει ο οδοντίατρός σας για να εξασφαλίσετε την επιτυχία των εμφυτευμάτων σας. Πηγαίνετε για έλεγχο και καθαρισμό Ανάλογα με τις συμβουλές του οδοντιάτρου σε όλες τις διαδικασίες χωρίς να τις παραλείπετε.

Καλή στοματική φροντίδα

Το σωστό βούρτσισμα, το νήμα και οι ρουτίνες υγιεινής διασφαλίζουν ότι τα εμφυτεύματά σας δεν θα έχουν προβλήματα. Πρέπει επίσης να διατηρείτε το στόμα σας απαλλαγμένο από υπολείμματα φαγητού και βακτήρια που οδηγούν σε μολύνσεις και φλεγμονές των ούλων.

Η διακοπή του καπνίσματος και του ποτού είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή.

Αποφύγετε το πολύ σκληρό φαγητό

Το πολύ τραγανό ή σκληρό φαγητό μπορεί να χαλαρώσει την θήκη ή το κολόβωμα του εμφυτεύματος. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να μην σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια σας.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας

Πηγαίνετε για έναν τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Θα μπορείτε επίσης να εντοπίσετε προβλήματα στα αρχικά στάδια που απαιτούν μόνο μια γρήγορη επιδιόρθωση. Επιπλέον, με τους τακτικούς ελέγχους θα έχετε μια καλή στοματική υγιεινή.

Τελικές Σκέψεις

Η σωστή στοματική φροντίδα είναι απαραίτητη για να μην αφήσετε τα εμφυτεύματα σας να χαθούν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εμφυτευμάτων που χάνονται είναι λόγω της κακής στοματικής υγιεινής. Θα πρέπει να καλέσετε τον Οδοντίατρο σας εάν το οδοντικό σας εμφύτευμα έφυγε ή κουνιέται για κάποιο λόγο. Κρατήστε το εξάρτημα που έπεσε και πάρτε το μαζί σας όταν επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Πάντα να επιλέγετε μια αξιόπιστη οδοντιατρική περίθαλψη για να αποτρέψετε τυχόν δυσάρεστα περιστατικά και να έχετε το οδοντικό σας εμφύτευμα για πολλά χρόνια. 

Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας, εδώ στην Οδοντιατρική Γαλάνη για οποιαδήποτε απορία έχετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.