9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Γιατί κουνιέται το εμφύτευμά μου;

Περιεχόμενα

Οι περισσότερες ερωτήσεις οδοντικών εμφυτευμάτων προέρχονται από άτομα που σκέφτονται να βάλουν εμφυτεύματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που προκύπτουν συνήθως από άτομα που έχουν οδοντικά εμφυτεύματα.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα υποτίθεται ότι είναι αγκυλωμένα σταθερά στο οστό, οπότε αν παρατηρήσετε ότι το εμφύτευμα σας φαίνεται χαλαρό, ίσως το εμφύτευμα να αποτύχει, αν και υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες για ένα εμφύτευμα που κουνιέται.

Μην πιέζετε τα εμφυτεύματά σας!

Είναι φυσιολογικό τα δόντια σας να κινούνται λίγο, ακόμα κι αν είναι υγιή. Περίπου το 1/100  του εκατοστού θεωρείται λογικό για υγιή δόντια και περισσότερο από αυτό θεωρείται χαλαρό δόντι. Η κίνηση οφείλεται στον περιοδοντικό σύνδεσμο, ο οποίος ασφαλίζει το δόντι στη θέση του. Παρόλο που το δόντι περιβάλλεται από οστό, στην πραγματικότητα συγκρατείται από αυτό το ισχυρό, ελαστικό υλικό. Γι’ ‘αυτό είναι εντάξει να υπάρχει μια απειροελάχιστη κινητικότητα στα δόντια σας αν τα πιέζεται λίγο με τη γλώσσα σας.

Αλλά τα οδοντικά εμφυτεύματα υποτίθεται ότι είναι αγκυρωμένα σταθερά στο οστό. Δεν πρέπει να κινούνται καθόλου. Και το σπρώξιμο του εμφυτεύματος μπορεί πραγματικά να τα κάνει να κινούνται. Όταν πιέζετε το εμφύτευμα στο πλάι, πιέζεται πάνω στο οστό. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα σας αφαιρεί μια μικρή ποσότητα οστού για να μειώσει την πίεση. Με τα φυσικά δόντια, αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει επειδή ο περιοδοντικός σύνδεσμος απελευθερώνει κύτταρα που προκαλούν το σώμα σας να χτίσει νέο οστό, αλλά με οδοντικά εμφυτεύματα, μπορεί απλά να οδηγήσει στην απώλεια οστού.

Πρώτη πιθανότητα: Χαλαρή στεφάνη εμφυτεύματος

Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα εμφύτευμα που κουνιέται αποτυγχάνει απαραίτητα. Αντ ‘αυτού, η θήκη στο οδοντικό εμφύτευμα θα μπορούσε να είναι χαλαρή. Όπως το φυσικό δόντι σας, το οδοντικό εμφύτευμα έχει δύο μέρη: το στέμμα και τη ρίζα. Τα περισσότερα «χαλαρά εμφυτεύματα» είναι πραγματικά χαλαρές θήκες. Αυτό σχετίζεται συχνά με το κολόβωμα, ένα μικρό κομμάτι σύνδεσης που συνδέει το εμφύτευμα και την θήκη, που χρησιμοποιείται στα περισσότερα εμφυτεύματα. Διαφορετικά, μπορεί να είναι κατεστραμμένη η ίδια η θήκη.

Θα αξιολογήσουμε την θήκη και το κολόβωμα σας. Μερικές φορές, η επίλυση του προβλήματος είναι τόσο εύκολη όσο το σφίξιμο μιας βίδας. Άλλες φορές, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσουμε το κολόβωμα ή την θήκη σας.

Δεύτερη πιθανότητα: Το εμφύτευμα δεν ενσωματώθηκε στο οστό

Μια άλλη πιθανή αιτία ενός εμφυτεύματος με κινητικότητα είναι ότι δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως στο οστό της γνάθου. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μερικές φορές αποτυγχάνουν να ενσωματωθούν στο οστό, ειδικά εάν είστε καπνιστής. Αυτό θα το παρατηρήσουμε συνήθως σε μια πρώτη παρακολούθηση μετά την χειρουργική τοποθέτηση, αλλά αν παρατηρήσετε ότι ένα εμφύτευμα έχει κινητικότητα, μην παραλείψετε να το αναφέρετε.

Η αποτυχία ενσωμάτωσης είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αποτυχίας εμφυτεύματος. Αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ όλων των αποτυχιών εμφυτευμάτων (περίπου 1% όλων των οδοντικών εμφυτευμάτων) και θα μάθουμε μέσα σε λίγους μήνες εάν αυτό συμβαίνει στο εμφύτευμα σας. Για να δώσετε στο εμφύτευμα σας τις καλύτερες πιθανότητες ενσωμάτωσης:

Ακολουθήστε όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες:

  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ για τουλάχιστον 72 ώρες μετά τη διαδικασία εμφύτευσης.
  • Μην καπνίζετε για τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά τη διαδικασία εμφύτευσης.
  • Να έχετε υγιεινή διατροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία των οστών.

Εάν ένα εμφύτευμα δεν ενσωματωθεί, συνήθως θα το αφαιρέσουμε και θα προσπαθήσουμε ξανά.

Τρίτη πιθανότητα: Περί-εμφυτευματίτιδα

Τέλος, η ουλίτιδα μπορεί να επιτίθεται στο εμφύτευμα σας με τον ίδιο τρόπο που επιτίθεται στα φυσικά δόντια. Όπως και με τα φυσικά δόντια, η ασθένεια των ούλων είναι η κύρια αιτία απώλειας επιτυχώς ενσωματωμένων εμφυτευμάτων. Συνήθως τα ούλα είναι κόκκινα και πρησμένα γύρω από ένα εμφύτευμα όταν συμβαίνει αυτό, αλλά όχι και πάντα. Μερικές φορές μπορούμε να θεραπεύσουμε την ασθένεια των ούλων και το εμφύτευμα θα σωθεί, αλλά άλλες φορές ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε το εμφύτευμα, να επιτρέψουμε την επούλωση και, στη συνέχεια, να τοποθετήσουμε ένα νέο εμφύτευμα.

Για προστασία από την περί-εμφυτευματίτιδα:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
  • Μάθετε να κάνετε νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι σωστά γύρω από το εμφύτευμα
  • Κάντε όλες τις τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις σας. Σημείωση: εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για ασθένεια των ούλων, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας περισσότερες από δύο φορές το χρόνο.

Με τη σωστή φροντίδα, ένα επιτυχημένο οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να διαρκέσει μια ζωή (50+ χρόνια!)

Τέταρτη πιθανότητα: Σπάνιες περιπτώσεις

Εκτός από τις παραπάνω τρεις αιτίες, τα οδοντικά εμφυτεύματα με κινητικότητα είναι σπάνια, αλλά συμβαίνουν. Μερικές φορές, ένα οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να σπάσει. Μερικές φορές, το τραύμα σε ένα εμφύτευμα μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των οστών γύρω από το εμφύτευμα. Ένας μικρός αριθμός ατόμων έχει αλλεργίες τιτανίου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε εμφυτεύματα με κινητικότητα και στη συνέχεια σε αποτυχία εμφυτεύματος. Θα εξετάσουμε όλες αυτές τις πιθανότητες και θα προτείνουμε μια κατάλληλη λύση για να σας βοηθήσουμε να απολαύσετε τα πλήρη οφέλη των οδοντικών εμφυτευμάτων σας.

Αν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τα οδοντικά εμφυτεύματα, σας προσκαλούμε να μιλήσετε με έναν από τους αισθητικούς οδοντίατρους, καλέστε για ραντεβού στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη για οποιαδήποτε απορία και αν έχετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.