9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Τι σας “κρύβει” η οδοντόβουρτσα σας

Περιεχόμενα

Την χρησιμοποιείτε καθημερινά και της δείχνετε μεγάλη εμπιστοσύνη στην στοματική υγιεινή, αλλά είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε όλα όσα πρέπει για την οδοντόβουρτσα σας;

Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, η οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι η βάση για πολλά και επικίνδυνα βακτήρια που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχει τρόπος να βρεθούν εκεί. Βακτήρια όπως σταφυλόκοκκος και το Ε. Coli μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στην επιφάνεια της οδοντόβουρτσας και να σας προκαλέσουν πολύ σοβαρές λοιμώξεις.

Το στόμα σας έχει ένα τεράστιο αριθμό μικροοργανισμών που ζουν σε ισορροπία μέσα σε αυτό. «Καλά» και «κακά» βακτήρια συνθέτουν ένα περίπλοκο μικρόκοσμο. Κάθε φορά, όμως, που βουρτσίζετε τα δόντια σας, προσθέτετε περισσότερα βακτήρια στο στόμα όσο περίεργο και αν σας ακούγεται αυτό. Τις περισσότερες φορές το σώμα σας έχει πολύ ισχυρές άμυνες απέναντι σε κάθε βακτήριο που μπορεί να υπάρχει στο στόμα σας και έτσι σπανίως έχετε φλεγμονή.

Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος δεν κρύβεται τόσο σε αυτά τα βακτήρια που έχει επάνω η οδοντόβουρτσά σας, αλλά σε εκείνα που μπορεί να βρεθούν εκεί εξαιτίας του μέρους που συνήθως φυλάσσεται μια οδοντόβουρτσα δηλαδή στο μπάνιο, εκτεθειμένη στον αέρα.

Η δρ Gayle McCombs από το ερευνητικό Κέντρο Οδοντικής Υγιεινής του πανεπιστημίου Dominion, υποστηρίζει ότι επειδή τα μπάνια είναι κατά κανόνα μικρά δωμάτια με αυξημένη υγρασία, τα βακτήρια που αναδύονται από τη λεκάνη της τουαλέτας κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι, μπορεί να παραμένουν στον αέρα για αρκετή ώρα και μοιραία να βρεθούν και επάνω στην οδοντόβουρτσά σας. Φυσικά από εκεί, αρκεί ένα βούρτσισμα για να βρεθούν και στο στόμα σας.

Για τον λόγο αυτό συνιστάται να φυλάσσετε την οδοντόβουρτσά σας όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας σας και ιδανικά ένα γυάλινο δοχείο. 

ΤΕΥΧ0Σ 44 ΕΜΕΙΣ & O ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ σελ.15

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.