9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Οστική Ανάπλαση για Εμφυτεύματα

Περιεχόμενα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το μόσχευμα οστών και για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Οι πιθανότητες που έχετε ακούσει μια φράση για οδοντικά εμφυτεύματα είναι σιγουρά πολλές. Η μεταμόσχευση οστών για εμφυτεύματα, από την άλλη πλευρά, είναι μια πολύ λιγότερο γνωστή φράση. Αυτό είναι λίγο ειρωνικό βέβαια επειδή τα μοσχεύματα οστών και τα οδοντικά εμφυτεύματα συμβαδίζουν συχνά στην οδοντιατρική.

Το να χρειαστεί Μόσχευμα Οστού στην εγχείρηση είναι φυσιολογικό

Εάν είστε ασθενής που μπορεί να χρειαστεί οδοντικά εμφυτεύματα, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι είναι αρκετά φυσιολογικό να ενημερωθείτε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ότι μπορεί να είναι απαραίτητη η μεταμόσχευση οστού για χειρουργική επέμβαση εμφυτευμάτων.

Είναι επίσης φυσιολογικό να φοβάστε. Σε τελική ανάλυση, η μεταμόσχευση οστών ακούγεται τρομακτική.

Ευτυχώς, αυτή δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να φοβάστε. Είναι μια τακτική οδοντιατρική ρουτίνα που είναι ανώδυνη και προβλέψιμη.

Πότε είναι απαραίτητη η μεταμόσχευση οστών;

Η μεταμόσχευση οστού είναι μια τεχνική που απαιτείται όταν ένας ασθενής δεν έχει επαρκή ποσότητα υγιών φυσικών οστών στο στόμα του που είναι ικανές να υποστηρίξουν τα οδοντικά εμφυτεύματα. Αυτή η ανεπάρκεια φυσικών οστών μπορεί να προκληθεί από:

  • Ελαττώματα ανάπτυξης οστού
  • Ασθένεια των ούλων
  • Τραυματισμός προσώπου ή τραύμα
  • Απορρόφηση οστού μετά την αφαίρεση των δοντιών

Τι ακριβώς είναι το Μόσχευμα Οστού;

Ένα μόσχευμα οστού είναι μια χειρουργική διαδικασία για την αποκατάσταση ή την ανοικοδόμηση οστών μέσω της μεταμόσχευσης οστικού ιστού. Με την μεταμόσχευση υγιούς οστικού ιστού μπορούμε να αναδημιουργήσουμε οστά και να υποστηρίξουμε ιστούς που λείπουν.

Ποιος χρειάζεται μόσχευμα οστού;

Όποιος έχει χάσει ένα δόντι μπορεί να χρειαστεί ένα οστικό μόσχευμα προτού μπορέσει να τοποθετήσει ένα οδοντικό εμφύτευμα. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν αποφασίσετε ότι θέλετε ένα οδοντικό εμφύτευμα την επόμενη μέρα που θα χάσετε το δόντι. Το μετεξακτικό φατνίο θα μπορούσε να μολυνθεί, ή το χαμένο δόντι θα μπορούσε να είναι το σωστό μέγεθος για να υποστηρίξει μια άμεση αντικατάσταση.

Φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βάζουν εμφύτευμα την ίδια μέρα που χάνουν το δόντι. Μερικές φορές ο λόγος είναι οικονομικός. Μερικές φορές είναι λόγο χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια οστού συμβαίνει όλο και περισσότερο κάθε μέρα που λείπει το δόντι.

Γιατί η απώλεια δοντιών προκαλεί απώλεια οστών;

Ο τύπος των οστών που συνήθως αντιμετωπίζει προβλήματα ονομάζεται φατνιακό οστό. Το φατνιακό οστό έχει μία δουλειά: στήριξη και κράτημα των δοντιών σας. Εάν δεν υπάρχει δόντι, τότε το φατνιακό οστό αρχίζει να ατροφεί, επειδή δεν έχει λόγο να υπάρχει.

Επιπλέον, η σιαγόνα δημιουργείται και ενισχύεται κάθε φορά που μασάτε. Η απορρόφηση του φατνιακού οστού μπορεί έτσι να οδηγήσει γρήγορα σε απώλεια οστού των γνάθων.

Θυμηθείτε, τα οδοντικά εμφυτεύματα βασίζονται στην οστεοενσωμάτωση για να λειτουργήσουν – δηλαδή, το εμφύτευμα πρέπει να συνδέεται με το οστό για να δημιουργήσει μια σταθερή βάση για την Θήκη. Εάν δεν υπάρχει κόκαλο για εργασία, η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος γίνεται αδύνατη.

Πώς λειτουργούν τα μοσχεύματα οστών;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μοσχευμάτων οστών και ο τύπος που χρησιμοποιούμε εξαρτάται από την έκταση της βλάβης που υπάρχει, καθώς και από τη θέση του χαμένου δοντιού.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος μοσχεύματος οστών ονομάζεται μόσχευμα μετεξακτικού φατνίου. Πρωταρχικός σκοπός ενός μοσχεύματος μετεξακτικού φατνίου είναι να αποτρέψει την ατροφία του φατνιακού οστού πριν μπορεί να συμβεί. Συνήθως τοποθετούμε οστά από ανθρώπινο δότη κατευθείαν στην υποδοχή. Αυτό αποτρέπει επίσης την κατάρρευση του μετεξακτικού φατνίου. Μετά από ένα μόσχευμα μετεξακτικού φατνίου, συνήθως θα είστε έτοιμοι για το εμφύτευμα σας σε 4-6 μήνες. Ως μπόνους, με ένα από αυτά τα μοσχεύματα θα ελαχιστοποιήσει μετεγχειρητικό πόνο από την χειρουργική επέμβαση εμφυτεύματος.

Ο επόμενος τύπος μοσχεύματος οστών ονομάζεται πλευρικό μόσχευμα διατήρησης κορυφογραμμής. Αυτά τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν το πλάτος του οστού της γνάθου για να φιλοξενήσουν ένα οδοντικό εμφύτευμα. Και πάλι, συνήθως χρησιμοποιούμε ανθρώπινα οστά δότη για αυτό.

Το μπλοκ οστικού μοσχεύματος είναι ένας άλλος τύπος μοσχεύματος που χρησιμοποιούμε. Το μόσχευμα οστού μπλοκ είναι απαραίτητο, όταν υπάρχουν μεγάλες απώλειες στο οστό της σιαγόνας. Για να πάρουμε αυτό το μόσχευμα οστού, συλλέγουμε ένα μικρό κομμάτι οστού από το πίσω μέρος της γνάθου. Τοποθετούμε το μπλοκ στο ελάττωμα και μετά το κρατάμε στη θέση του με μικρές βίδες τιτανίου.

Τόσο το πλευρικό μόσχευμα διατήρησης της κορυφογραμμής όσο και η διαδικασία του μπλοκ οστών χρειάζονται συνήθως 4 έως 6 μήνες για να επουλωθούν.

Τέλος, έχουμε τη διαδικασία ανύψωσης ιγμορείων. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη όταν ο ασθενής χρειάζεται ένα εμφύτευμα στην άνω γνάθο, το οποίο δεν είναι συνήθως αρκετά σταθερό και παχύ ώστε να συγκρατεί τα εμφυτεύματα μόνα του. Λόγω της ανατομίας του ιγμορείου, η επούλωση διαρκεί συνήθως 8-12 μήνες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ!

Τα οστά μοσχεύματα είναι επώδυνα;

Καθόλου! Γίνονται στο Ιατρείο μας κάθε μέρα. Είναι μια διαδικασία πολύ τυπική και οι ασθενείς συνήθως καταπραΰνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο καθώς το μόσχευμα θεραπεύεται και, φυσικά, όταν ολοκληρωθεί το μόσχευμα, θα είστε έτοιμοι για τα οδοντικά εμφυτεύματά σας. Ένα μόσχευμα οστών είναι απλώς το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι πριν είναι έτοιμοι να απολαύσουν το νέο καινούργιο δόντι τους.

Τι συμβαίνει μετά τη διαδικασία της ανάπλασης των οστών;

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα σας δοθούν αντιβιοτικά και αναλγητικά για την πρόληψη της μόλυνσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγείται επίσης φάρμακο για τον πόνο. Οι περισσότεροι ασθενείς που λαμβάνουν μοσχεύματα οστών είναι εντελώς απαλλαγμένοι από πόνο και είναι μια χαρά αρκεί να παίρνουν τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά που θα τους χορηγηθούν.

Ο οδοντίατρος σας πρέπει επίσης να περιμένει έως ότου το μόσχευμα οστού γίνει ένα με τα φυσικά οστά που βρίσκονται ήδη στην γνάθο σας. Δυστυχώς, το κάθε ανθρώπινο σώμα είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα και δεν υπάρχει ακριβές χρονικό πλαίσιο για το πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό.

Δεν είναι ασυνήθιστο να χρειαστεί οπουδήποτε από τρεις μήνες έως έναν ολόκληρο χρόνο για να συντηχθεί το οστικό μόσχευμα με τα φυσικά οστά μέσα στο στόμα σας. Θα έρθετε για τακτικούς ελέγχους έως ότου ο οδοντίατρός σας αποφασίσει ότι είστε έτοιμοι για τα εμφυτεύματα.

Χρειάζεται όλοι οι ασθενείς ανάπλαση οστού πριν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Όχι! Φυσικά, ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν θα χρειαστείτε ένα μόσχευμα οστών είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού μαζί με τους εξειδικευμένους οδοντίατρους μας πάνω σε αυτό στα εμφυτεύματα και την ανάπλαση οστών. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, θα μάθετε ακριβώς τι χρειάζεστε καθώς θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Προγραμματίστε το ραντεβού σας σήμερα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.