9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Νάρθηκες υπνικής άπνοιας. Λειτουργούν?

Περιεχόμενα

Κρατάτε τον σύντροφό σας —ή τον εαυτό σας— ξύπνιο τη νύχτα με δυνατό ροχαλητό; Αυτό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικό. Περίπου το 25% των ανδρών και σχεδόν το 10% των γυναικών έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυνατό ροχαλητό, και αναπνευστικό λαχάνιασμα. 

Ο ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού φράζει προσωρινά την αεραγωγό δίοδο, οδηγώντας σε παύσεις αναπνοής (άπνοιες) καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου όχι μόνο αφήνει τους ανθρώπους κουρασμένους και αγχώδεις, αλλά τους θέτει επίσης σε κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη και καρδιακές παθήσεις. 

Η πιο αποτελεσματική και καλύτερα μελετημένη θεραπεία είναι η θετική πίεση αεραγωγού (CPAP), ένα μικρό μηχάνημα δίπλα στο κρεβάτι που διοχετεύει αέρα μέσα από μια μάσκα για να αποτρέψει την κατάρρευση του αεραγωγού σας. 

Όμως τα άτομα με ήπια ή μέτρια OSA βρίσκουν μερικές φορές το PAP δύσκολο στη χρήση και συχνά αναρωτιούνται για εναλλακτικές λύσεις. Οι οδοντιατρικές συσκευές (γνωστές και ως Νάρθηκες Άπνοιας Ύπνου ή αλλιώς Μασελάκι Ύπνου) είναι μια επιλογή για μερικούς ανθρώπους. 

Στην Οδοντιατρική Γαλάνη έχουμε λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση από το πανεπιστήμιο TUFTS της Βοστώνης, και μπορούμε να προσφέρουμε την θεραπεία με τον Νάρθηκα Ύπνου.

Κάνει για μένα ο Νάρθηκας Άπνοιας Ύπνου;

Αυτοί οι Νάρθηκες επανατοποθετούν τη γνάθο ή τη γλώσσα σας για να ανοίξουν τον άνω αεραγωγό σας. Αλλά μπορεί κάποιες φορές να είναι άβολες και χρειάζονται λίγη υπομονή για να τις συνηθίσει ο ασθενής. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση μιας στοματικής συσκευής και τα άτομα με πολύ ήπιο OSA και λίγα συμπτώματα μπορεί να μην παρατηρήσουν πολλές διαφορές. 

Γενικά οι Νάρθηκες Άπνοιας Ύπνου κυρίως βοηθάνε άτομα με:

  • Πολύ δυνατό ροχαλητό.
  • Ήπια Άπνοια Ύπνου.
  • Μετριοπαθή Άπνοια Ύπνου.
  • Για ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βάλουν CPAP.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες οδοντιατρικών συσκευών για Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου.

Συσκευές προώθησης της κάτω γνάθου ή αλλιώς Νάρθηκες Άπνοιας Ύπνου. 

Κατασκευασμένες από χυτό σκληρό πλαστικό, αυτές οι συσκευές κουμπώνουν πάνω από τα κάτω και πάνω δόντια σας, διαθέτουν επίσης μεταλλικά εξαρτήματα και βίδες που μπορούν να σφίξουν για να σπρώξουν την κάτω γνάθο προς τα εμπρός. 

Συσκευές προώθησης της κάτω γνάθου

Μερικοί οδοντίατροι κατασκευάζουν προσαρμοσμένες συσκευές προώθησης της κάτω γνάθου, αλλά προτού σκεφτείτε να αγοράσετε μια προσαρμοσμένη συσκευή, φροντίστε να γνωρίζετε ο οδοντίατρός σας έχει εμπειρία σε αναπνευστικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο και είναι πιστοποιημένοι.

Μερικοί μη πιστοποιημένοι οδοντίατροι απλώς παίρνουν ένα καλούπι από τα δόντια σας, το στέλνουν σε μια εταιρεία που κατασκευάζει τη συσκευή και στη συνέχεια σας το πουλούν με ένα απλό λογότυπο.

Στοματικοί Νάρθηκες. 

Παρόμοια με τις συσκευές προώθησης της κάτω γνάθου, αυτές οι συσκευές βοηθούν επίσης στην επανατοποθέτηση της κάτω γνάθου σας, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Στοματικοί Νάρθηκες

Ορισμένοι γιατροί ύπνου προτείνουν κάποια απλά Ναρθηκακία, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε στο διαδίκτυο για λιγότερο από 100 ευρώ. Αντί να ξεκινήσετε με αποτυπώματα των δοντιών σας που δημιουργείται από έναν οδοντίατρο, χρησιμοποιείτε αυτό που η εταιρεία αποκαλεί τη μέθοδο «βράστε και δαγκώστε». Τοποθετείτε τη συσκευή σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για ένα λεπτό και στη συνέχεια δαγκώνετε το μαλακωμένο πλαστικό, ώστε να μορφοποιηθεί στα δόντια σας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι πιστοποιημένη και δεν έχει κάποιο σοβαρό αντίκτυπο στην θεραπεία της Υπνικής Άπνοιας ή του ροχαλητού.

Συσκευές συγκράτησης της γλώσσας.

Συσκευές συγκράτησης της γλώσσας - ADC Galani
Συσκευές συγκράτησης της γλώσσας

Αυτές οι συσκευές αποτελούνται από έναν μαλακό πλαστικό νάρθηκα τοποθετημένο γύρω από τη γλώσσα σας που την κρατά μπροστά και έξω από το στόμα σας όλη τη νύχτα. Τείνουν να κάνουν το στόμα σας πολύ ξηρό και μπορεί να είναι λίγο άβολο. Βοηθάει κυρίως το ροχαλητό παρά την Υπνική Άπνοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.