9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

 Κάνει να  κοιμόμαστε  φορώντας τις οδοντοστοιχίες  ;

Περιεχόμενα

Αυτή είναι μία πολύ συχνή ερώτηση που κάνουν οι ασθενείς που φορούν οδοντοστοιχίες. Οι οδοντοστοιχίες έχουν πολλά πλεονεκτήματα και παρέχουν μεγάλα οφέλη σε ασθενείς που έχουν χάσει τα φυσικά τους δόντια. Τους βοηθούν να επανακτήσουν την ικανότητά τους να τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, να μιλούν πιό καθαρά και να χαμογελούν με αυτοπεποίθηση.  

 Ωστόσο είναι αναγκαίο να αναφερθεί πως οι οδοντοστοιχίες έχουν και κάποια μειονεκτήματα όπως είναι για παράδειγμα η άσκηση πίεσης στα  

ούλα η οποία με τη σειρά της προκαλεί απορρόφηση του οστού της γνάθου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του οστού της γνάθου και συνεπώς καθώς περνούν τα χρόνια τη μή καλή εφαρμογή και συγκράτηση των οδοντοστοιχιών. 

 Οι μεγάλες αλλαγές στον όγκο του οστού της γνάθου μπορούν επίσης να προκαλέσουν αισθητικές μεταβολές στα μαλακά μόρια του προσώπου όπως ανεπαρκή στήριξη των χειλέων και των παρειών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δραματικές αισθητικές αλλαγές και αλλοιώσεις των χαρακτηριστικών του προσώπου.  

 Η απορρόφηση του οστού της γνάθου επιταχύνεται όταν οι οδοντοστοιχίες φορώνται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Επι πρόσθετα, εάν οι οδοντοστοιχίες δεν καθαρίζονται σωστά, οι επιφάνειες τους που έρχονται σε επαφή με το βλεννογόνο του στόματος πιθανόν να αποικισθούν από μικρόβια και μύκητες προκαλώντας κακοσμία, ερεθισμούς και ασθένειες.  

 Έχει παρατηρηθεί πως οι ασθενείς που φορούν τις οδοντοστοιχίες τους ενώ κοιμούνται το βράδυ εμφανίζουν συχνότερα οδοντική πλάκα στη γλώσσα και στις οδοντοστοιχίες, ερεθισμούς και φλεγμονές στα ούλα καθώς και θετικές καλλιέργειες από Candida Albicans. Ως συνέπεια παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 στο αίμα που σηματοδοτεί την ύπαρξη φλεγμονής στο σώμα.  

Η σωστή στοματική υγιεινή στους ασθενείς που φέρουν οδοντοστοιχίες είναι πολύ σημαντική και μειώνει σημαντικά την εκδήλωση νόσων. 

 Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα που μελέτησε 542 ασθενείς που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας, αναφέρει ότι οι ασθενείς που δεν έβγαζαν τις οδοντοστοιχίες τους τη νύκτα παρουσίασαν έως και 2,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν πνευμονία από ότι εκείνοι που τις αφαιρούσαν τη νύκτα.  

 Η έρευνα σημειώνει πως η αναπνοή είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων που ευθύνονται για την πνευμονία.  

 Η χρήση των οδοντοστοιχιών κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη στοματίτιδα οφειλόμενη στη χρήση οδοντοστοιχιών. H στοματίτιδα εμφανίζεται στο βλεννογόνο με τον οποίο έρχεται σε επαφή η οδοντοστοιχία.  

 Συχνότερα εκδηλώνεται στην άνω γνάθο και πιό συγκεκριμένα στην υπερώα (ουρανίσκο) σε ασθενείς που φέρουν ολική οδοντοστοιχία (μασέλα). Η περιοχή γίνεται ερυθρή και φλεγμονώδης. Κάποιες φορές συνοδεύεται από άλλη μία εκδήλωση τη λεγόμενη γωνιακή χειλίτιδα. Πρόκειται για ένα «σκίσιμο» στη γωνία των χειλέων η οποία επιμολύνεται από τον ίδιο μικροβιακό παράγοντα. 

 Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι η απομάκρυνση των οδοντοστοιχιών από τη στοματική κοιλότητα τουλάχιστον για τις ώρες του βραδινού ύπνου καθώς και η σχολαστική υγιεινή τους.  

 Η μικροβιακή ή μυκητιασική επιμόλυνση αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντιμικροβιακών στοματοδιαλυμάτων όπως είναι η Χλωρεξιδίνη και με τη χρήση αντιμυκητιασικών κρεμών που μπορούν να συνταγογραφηθούν από τον οδοντίατρό σας.    

 Είτε λοιπόν φοράτε ολικές είτε μερικές οδοντοστοιχίες, καλό θα ήταν να τις βγάζετε τη νύκτα για να δίνετε τη δυνατότητα στο βλεννογόνο να ξεκουραστεί, να αναπνεύσει και να έρθει σε επαφή με τους σημαντικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες που φέρει το σάλιο. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΩΝ  

  •  Αφαιρέστε κα ξεπλύνετε τις οδοντοστοιχίες σας πριν το φαγητό  
  • Πλένετε καθημερινά τις οδοντοστοιχίες σας έξω από το στόμα με βούρτσα ειδική για οδοντοστοιχίες ή με μία οδοντόβουρτσα και με υγρό αντιβακτηριδιακό σαπούνι  
  • Χρησιμοποιήστε προαιρετικά τις ειδικές αναβράζουσες ταμπλέτες για οδοντοστοιχίες  
  • Αποθηκεύστε τις οδοντοστοιχίες σας όσες ώρες δεν τις φοράτε σε νερό ή σε ειδικό διάλυμα καθαρισμού οδοντοστοιχιών  
  • Βουρτσίζετε καθημερινά τη γλώσσα σας και το βλεννογόνο με μία μαλακή οδοντόβουρτσα  
  • Ξεπλένετε πάντα τις οδοντοστοιχίες σας με καθαρό νερό πριν τις φορέσετε  
Ref: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.