9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αντικατάσταση αμαλγάματος σε ρητίνη

Περιεχόμενα

Το πρόβλημα του μαύρου σφραγίσματος

Το αμάλγαμα ή αλλιώς μαύρο σφράγισμα όπως το λέει ο κόσμος, είναι ένα κράμα από διάφορα μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός ο ψευδάργυρος ο κασσίτερος ο άργυρος και άλλα. Αυτά αποτελούν τη σκόνη η οποία ανακατεύετε με τον υδράργυρο που είναι υγρό μέταλλο και έτσι φτιάχνεται το υλικό του μαύρου σφραγίσματος τo οποίο ο οδοντίατρος το τοποθετεί μέσα στην κοιλότητα του δοντιού που έχει ανοίξει για να σφραγιστεί.

Σαν τύπος σφραγίσματος έχει κάποια αρνητικά, από τα όποια μερικά χαρακτηριστικά είναι φανερά και άλλα όχι και τόσο.

Στα φανερά χαρακτηριστικά συγκαταλέγονται το αισθητικό κομμάτι περισσότερο, καθώς είναι μαύρα και γίνονται εύκολα αντιληπτά από τρίτους.

Κάποια αρνητικά όμως που δεν είναι ευρέως γνωστά, είναι ότι χρωματίζουν το δόντι αν μείνουν για πολλά χρόνια, ακόμα και αν αφαιρέσουμε το αμάλγαμα μπορεί αυτός ο χρωματισμός να φεγγίζει κάτω από την επιφάνεια του δοντιού. Επίσης το αμάλγαμα περιέχει ψευδάργυρο και υδράργυρο, τα οποία είναι βαρέα μέταλλα, και αν καταποθούν παραμένουν στο σώμα μας χωρίς να έχει την δυνατότητα ο οργανισμός μας να τα αποβάλει. Το πρόβλημα είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου έχουμε μια “μικρό- διαρροή” ψευδαργύρου-υδραργύρου από το σφράγισμα αμαλγάματος τα οποία καταπίνουμε άθελα μας.

Το οδοντιατρικό αμάλγαμα περιέχει στοιχειακό υδράργυρο.

Απελευθερώνει χαμηλά επίπεδα υδραργύρου με τη μορφή ατμού που μπορεί να εισπνέεται και κατόπιν απορροφάται από τους πνεύμονες. Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης ατμών υδραργύρου συνδέονται με δυσμενείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τους νεφρούς.

Καλό είναι να αποφεύγονται υλικά με κάποια μακροχρόνια τοξικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το πιό σημαντικό από τα θετικά του είναι ότι έχει πιο μεγάλη αντοχή στις  μασητικές δυνάμεις από ότι οι ρητίνες, αν και με τα σύγχρονα υλικά η διαφορά αυτή έχει σχεδόν εξαλειφθεί και όλα έχουν τις ίδιες αντοχές με μονό κάποιες μικρές διαφορές.

Τι είναι η αντικατάσταση μαύρου σφραγίσματος

Η αντικατάσταση αμαλγάματος σε ρητίνη άφορα την αφαίρεση του αγάλματος και την προσθήκη ρητίνης ως πιο αισθητικό και ασφαλές μέσο αποκατάστασης.

Σε περιπίπτωση που ποτέ αναρωτηθείτε “μαύρο ή άσπρο σφράγισμα;” η απάντηση είναι εύκολη…παντα λεύκο σφράγισμα.

Η θεραπεία

Αρχικά πρέπει  να αφαιρέσουμε το αμάλγαμα με την χρήση φρεζών η άλλων ελαχίστων επεμβατικών μεθόδων.

Αυτά τα ρινίσματα πρέπει να απομακρυνθούν προσεκτικά κατά τη διάρκεια του τροχίσματος έτσι ώστε να μην τα καταπιεί ο ασθενής.

Γίνεται χρήση ειδικού φαρμακευτικού υλικού που απομακρύνει όλα τα ρινίσματα από το τρόχισμα καθώς πραγματοποιεί ταυτόχρονα και τον καθαρισμό του δοντιού από τα μικρόβια.

Ένας ειδικός συγκολλητικός παράγοντας χρησιμοποιείται για να μπορέσει να συγκολληθεί η ρητίνη μέσα στην κοιλότητα.

Εφαρμόζουμε την ρητίνη διαστρωματικά μέσα στην κοιλότητα που έχουμε παρασκευάσει και την διαμορφώνουμε κατάλληλα έτσι ώστε να πάρει το αρχικό σχήμα του δοντιού, για να είναι λειτουργικό και να αισθητικό παρουσιαστικό, πόσο μάλλον στα πρόσθια δόντια.

Το αποτέλεσμα

Μια αισθητική αποκατάσταση που ταιριάζει με την μορφολογία και το χρώμα των υπολοίπων δοντιών.

Το αμάλγαμα (μαύρο σφράγισμα) πλέον χρησιμοποιείται από ελάχιστα έως καθόλου και έχει αντικατασταθεί σχεδόν πλήρως με τη σύνθετη ρητίνη(λευκό σφράγισμα).

Ο ασθενής θα μπορεί πλέον άφοβα και γεμάτος αυτοπεποίθηση να χαμογελάσει χωρίς να έχει σκέψεις για το πώς θα φαίνεται το χαμόγελο του στους συνομιλητές του.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.