9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Τι κάνουμε όταν σπάσει η Θήκη Πορσελάνης

Περιεχόμενα

Πιθανότατα δεν ξοδεύετε πολύ χρόνο για να σκεφτείτε το αν η θήκη ή η γέφυρα που έχετε στο στόμα σας έχει κάποιο πρόβλημα.

Αλλά τότε, BOOM, εμφανίζεται ένα πρόβλημα και είναι αυτό που σκέφτεστε όλη την ώρα!

Μια ρωγμή, ένα σπάσιμο ή ολόκληρη η καταστροφή της θήκης πορσελάνης μετράει σίγουρα ως οδοντιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε καλέστε τον οδοντίατρό σας μόλις εντοπίσετε τη ζημιά.

Τότε, αναρωτηθείτε πώς συνέβη αυτό. Μια σπασμένη θήκη πορσελάνης είναι το αποτέλεσμα ενός από τα δύο πράγματα – την ηλικία ή την απλή φυσική. Ενώ μια θήκη πορσελάνης είναι αρκετά ανθεκτική για να διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία, ακόμη και η καλύτερη μπορεί να φθαρεί τελικά. Αυτό το κάταγμα που μόλις εντοπίσατε θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της απλής φθοράς.

Εάν η θήκη πορσελάνης σας δεν είναι τόσο παλιά, το κάταγμα σας πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο είδος αγχωτικής πίεσης. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό άγχος και πίεση στην οδοντική σας κορώνα, όπως:

– Τρίξιμο δοντιών

– σφίξιμο των δοντιών

– Δαγκώνοντας σκληρά πράγματα (όπως μάσημα σε παγάκι ή κατά λάθος δαγκώνοντας το πιρούνι σας)

– Ο τρόπος με τον οποίο χτυπάτε τα άνω και κάτω δόντια σας όταν δαγκώνετε

– Ανεπαρκής προετοιμασία του δοντιού σας πριν τοποθετηθεί η θήκη πάνω του

– Ακατάλληλη τοποθέτηση της θήκης

– Φθορά που εμποδίζει το δόντι σας να είναι αρκετά ισχυρό για να «αγκυρώσει» μια θήκη πορσελάνης

Ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα που οδηγούν σε συσσώρευση βακτηρίων όπου η θήκη συναντά τον ιστό των ούλων σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να προστατέψετε την οδοντική σας θήκη αφότου την βάλετε. Το να κάνετε πράγματα όπως το βούρτσισμα και το νήμα σωστά, να φοράτε νυχτερινό προστατευτικό νάρθηκα για να αποφύγετε το τρίψιμο και να αποφεύγετε εξαιρετικά σκληρά ή κολλώδες τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του σπασίματος της οδοντικής σας θήκης.

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος να δώσετε στο στέμμα σας πορσελάνη παραπάνω χρόνο ζωής;

Βρείτε τον καλύτερο οδοντίατρο που να εμπιστεύεστε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι το στέμμα σας έχει εγκατασταθεί σωστά και ότι έχετε έναν πραγματικό εμπειρογνώμονα που μπορεί να εντοπίσει μικρά ζητήματα προτού μετατραπούν σε μεγάλα προβλήματα. Στην Οδοντιατρική Γαλάνη έχουμε τους καταλληλά εξειδικευμένους οδοντίατρους και την εμπειρία που απαιτείται για να κάνουμε την σωστή εξέταση και διάγνωση που εσείς θέλετε!!!

Εντάξει, είναι καλό να γνωρίζουμε για το μέλλον. Τι γίνεται όμως τώρα; Τι πρέπει να κάνετε εάν η Θήκη σας σπάσει;

– Ρίξτε μια προσεκτική ματιά

είναι ένα κομμάτι ή έχουν βγει κομμάτια; Είναι χαλαρή η θήκη; Εάν είναι πολύ χαλαρή – και ανησυχείτε ότι μπορεί να την καταπιείτε κατά λάθος – δείτε αν μπορείτε να το τραβήξετε από το στόμα σας.

– Πάρτε ένα παυσίπονο εάν το χρειάζεστε

Το δόντι σας δεν προστατεύεται από την θήκη, εξαιτίας αυτού, πιθανότατα θα έχετε κάποια δυσφορία και ευαισθησία.

– Καλέστε τον οδοντίατρό σας Ακόμα κι αν δεν πονάτε, αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί αμέσως. Ένα γραφείο που ειδικεύεται στην αισθητική οδοντιατρική θα πρέπει να μπορεί να σας δει την ίδια μέρα ή το αργότερο την επόμενη μέρα για να σας βοηθήσει με το πρόβλημά σας.

Πώς θα επισκευάσει ο οδοντίατρος τη σπασμένη θήκη πορσελάνης;

– Θα κοιτάξει την Θήκη

Οι μικροσκοπικές ρωγμές και τα σπασιματάκια μπορούν συνήθως να επιδιορθωθούν συνδέοντας την Θήκη με μια σύνθετη ρητίνη. Για πιο σοβαρές ζημιές, πιθανότατα θα χρειαστείτε μια καινούργια θήκη.

– Θα κοιτάξει το δόντι

Εάν η θήκη υπέστη αρκετή δύναμη για να το σπάσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το δόντι σας να υπέστη και κάποια ζημιά – ακόμη και αν δεν πονάει. Προτού ο οδοντίατρος αρχίσει να επισκευάζει την θήκη σας, θα πρέπει να επισκευάσει το δόντι σας.

Μια τελευταία συμβουλή – αφήστε τον οδοντίατρό σας να χειριστεί τα πάντα. Εάν προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε μόνοι σας την σπασμένη θήκη σας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να κάνετε τα πράγματα πολύ χειρότερα!

Μία Απάντηση

  1. Καλησερα σας έχω μια θήκη η οποία μετά απο 10 χρόνια άρχισε να ξεκολλάει η οδοντίατρος μου την κόλλησε αρκετές φορές την τελευταία φορά που κουνιόταν ξανά δεν μπόρεσε να μου την βγάλει την ανασήκωσε λίγο και έβαλε κάποιο υλικό σταθεροποίησης στη ρίζα όμως η θήκη έχει μια κλήση προς τα έξω και με ενοχλεί τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.