//Χτίσιμο Σπασμένου Δοντιού

Χτίσιμο Σπασμένου Δοντιού

Ίσως πέσατε! Ή μασάτε πάγο ή σκληρές καραμέλες. Όταν συνειδητοποιήσετε για πρώτη φορά ότι έχετε ένα ραγισμένο ή σπασμένο δόντι, μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Αλλά μην ανησυχείτε. Το δόντι και το χαμόγελό σας μπορούν να γίνουν όπως πρώτα.

Στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη, είναι καθημερινότητα οι ασθενείς με ραγισμένα ή σπασμένα δόντια. Ο εκπαιδευμένος και έμπειρος οδοντίατρος, μαζί με το φιλικό προσωπικό μας, ξέρει πώς να χειριστεί αυτό του είδους κατάστασης.

Είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες διαδικασίες αισθητικής αποκατάστασης για την επιδιόρθωση χαλασμένων δοντιών. Η σωστή θεραπεία για εσάς θα εξαρτηθεί από το πόσο εκτεταμένη είναι η ζημία στα δόντια σας. Όμως, έχετε επιλογές και οι εξελίξεις σήμερα σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να ζείτε με ένα μη ελκυστικό χαμόγελο.

 

Γιατί οι άνθρωποι έχουν ραγισμένα ή σπασμένα δόντια;

Το σμάλτο που καλύπτει τα δόντια σας είναι ο ισχυρότερος ιστός στο σώμα σας, αλλά μπορεί ακόμα να σπάσει ή και να ραγίσει.

Τα δόντια μπορούν να υποστούν βλάβη με πολλούς τρόπους. Ίσως έγινε κάτι που μάλλον δεν θα έπρεπε, όπως όταν παίζουμε ποδόσφαιρο χωρίς στοματικό νάρθηκα, να μασάμε ένα μολύβι ή να ανοίγουμε καπάκια από αναψυκτικά. Ίσως υποφέρατε από μια τραυματική πτώση ή χτύπημα. Μπορεί ακόμα να είναι εξαιτίας χρόνιου βρυγμού και σφιξίματος δοντιών.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ένωση (American Dental Association), τα κορυφαία εννέα τρόφιμα που βλάπτουν τα δόντια σας είναι σκληρές καραμέλες, πάγος, εσπεριδοειδή, καφές, αποξηραμένα φρούτα, πατατάκια, σόδα, αλκοόλ και ενεργητικά ποτά.

Η φθορά των δοντιών ή οι κοιλότητες (τρύπες) μπορούν επίσης να εξασθενήσουν τα δόντια σας, προκαλώντας τα να είναι πιο πιθανό να σπάσουν όταν μασάτε σκληρά τρόφιμα.

 

Τύποι ραγισμένων δοντιών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπασμένων δοντιών.

 • Τυχαίες γραμμές. Πρόκειται για μικροσκοπικές ρωγμές που επηρεάζουν μόνο το εξωτερικό σμάλτο. Οι τυχαίες γραμμές είναι συχνές για ενήλικες. Είναι ρηχές, δεν προκαλούν πόνο και δεν είναι τίποτα ανησυχητικό πέρα ​​από τον τρόπο που φαίνονται.
 • Σπασμένο φύμα. Όταν ένα κομμάτι της επιφάνειας μάσησης ενός δοντιού σπάει, ονομάζεται σπασμένο φύμα. Συνήθως δεν προκαλεί πολύ πόνο.
 • Ραγισμένο δόντι. Ένα ραγισμένο δόντι σημαίνει μια ρωγμή που εκτείνεται από την επιφάνεια μάσησης κάθετα προς τη ρίζα. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική σε αυτήν την περίπτωση για να σωθεί το δόντι. Ένα σπασμένο δόντι που αφήνεται χωρίς θεραπεία θα επιδεινωθεί καθώς περνά ο καιρός και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του δοντιού. Η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη για τη διάσωση σπασμένων δοντιών.

 • Δόντι χωρισμένο στα 2. Ένα σπασμένο δόντι είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου ραγισμένου δοντιού. Προσδιορίζεται από μια ρωγμή με ξεχωριστά τμήματα που μπορούν να διαχωριστούν. Ένα σπασμένο δόντι που έχει χωριστεί δεν μπορεί να σωθεί άθικτο.
 • Κάθετο ρήγμα κατάγματος. Αυτές οι ρωγμές ξεκινούν από τη ρίζα του δοντιού και εκτείνονται προς την επιφάνεια μάσησης. Συχνά, παρουσιάζουν ελάχιστα συμπτώματα. Πολλές φορές, ανακαλύπτονται όταν μολύνονται τα γύρω οστά και τα ούλα.

Υπάρχουν 5 Οδοντιατρικές Θεραπείες που μπορούν να επιδιορθώσουν το σπασμένο ή ραγισμένο δόντι σας

Ο οδοντίατρος μας θα καθορίσει ποια από τις παρακάτω θεραπείες είναι καλύτερη για εσάς και το στόμα σας.

1) Αισθητική Ανασύσταση Δοντιού ή Όψη Ρητίνης

Η Αισθητική Ανασύσταση Δοντιού ή Όψη Ρητίνης είναι ένας τρόπος για την επιδιόρθωση των σπασμένων, ραγισμένων, αποσυντεθειμένων, αποχρωματισμένων ή και ακανόνιστων δοντιών. Η ρητίνη μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η αναισθησία δεν θα απαιτείται εκτός εάν και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Ο οδοντίατρος θα προετοιμάσει το δόντι σας και θα βάλει το αισθητικό υλικό. Το αισθητικό υλικό θα εφαρμοστεί, θα διαμορφωθεί και θα λειανθεί. Στη συνέχεια, ένα υπεριώδες φως χρησιμοποιείται για να σκληρύνει το αισθητικό υλικό. Όταν το δόντι στεγνώσει, θα σχηματιστεί και θα γυαλιστεί ώστε να ταιριάζει με το υπόλοιπο δόντι και το υπόλοιπο χαμόγελο.

2) Όψεις Πορσελάνης

Οι Όψεις Πορσελάνης είναι αισθητικά καλύμματα δοντιού. Στο οδοντιατρείο μας, χρησιμοποιούμε  Όψεις Πορσελάνης επειδή παρέχουν τα πιο ελκυστικά και ρεαλιστικά αποτελέσματα.

Οι Όψεις Πορσελάνης είναι κολλημένες στο μπροστινό μέρος του δοντιού, βελτιώνοντας την εμφάνιση του δοντιού. Με καλή φροντίδα, οι Όψεις Πορσελάνης μπορούν να διαρκέσουν έως και 30 χρόνια, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αντικατάστασή τους.

Μπορείτε να τοποθετήσετε Όψεις Πορσελάνης σε ένα δόντι ή και σε πολλά. Και εξαρτάται από εσάς πώς θέλετε να φαίνονται οι Όψεις Πορσελάνης. Αυτή η αισθητική θεραπεία είναι πραγματικά μια υπέροχη επιλογή για πολλούς ανθρώπους. Ακόμα και τα άτομα τα οποία σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους μπορούν βάλουν Όψεις Πορσελάνης αρκεί να έχουν και ένα νάρθηκα βρυγμού για να τις προστατεύει το βράδυ από το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών.

 

Πώς τοποθετούνται οι Όψεις Πορσελάνης στο δόντι σας;

 • Πρώτον, τα δόντια πρέπει να προετοιμαστούν για Όψεις Πορσελάνης. Αυτό σημαίνει ότι ένας οδοντίατρος θα πρέπει να αφαιρέσει απαλά μέρος της δομής των δοντιών έτσι ώστε το δόντι να μην φαίνεται ογκώδες.
 • Θα πρέπει να ληφθούν αποτυπώματα. Αυτή τη στιγμή, θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα και τη σκιά των Όψεων Πορσελάνης.
 • Οι Όψεις Πορσελάνης θα πρέπει να δημιουργηθούν σε εργαστήριο, οπότε θα φοράτε προσωρινές Όψεις για λίγο.
 • Σε μεταγενέστερο ραντεβού, οι προσωρινές Όψεις θα αφαιρεθούν και οι νέες Όψεις Πορσελάνης θα συγκολληθούν στο μπροστινό μέρος του δοντιού.

 

3) Θήκες

Εάν το δόντι σας είναι σπασμένο ή έχετε πόνο κατά το μάσημα ή όταν πίνετε νερό, μπορεί να χρειαστείτε μια Θήκη. Η Θήκη είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες αποκατάστασης.

Μια Θήκη είναι ένα καπάκι που καλύπτει το δόντι και προστατεύει και τονίζει την αισθητική. Λειτουργεί ως μια ισχυρή προστασία για τα δόντια σας. Όταν βάζετε μια θήκη, αυτό σας εμποδίζει να χάσετε τα δόντια σας. Χωρίς Θήκη, ένα κατεστραμμένο δόντι δεν θα μπορεί να αντέξει την πίεση του μασήματος.

 

Στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλανή, χρησιμοποιούμε Θήκες από πορσελάνη για να δημιουργήσουμε μια φυσική, ομοιόμορφη εμφάνιση. Οι Θήκες μας δημιουργήθηκαν για κάθε ασθενή και δημιουργήθηκαν για να ταιριάζουν τέλεια με τα δόντια και το χαμόγελό σας.

 

Πως τοποθετούνται οι Θήκες στο δόντι σας:

 • Πρώτον, θα γίνει αναισθησία για να κάνετε τη διαδικασία πιο άνετη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ηρεμιστικό για να χαλαρώσετε ακόμη περισσότερο αν θέλετε. Το οδοντιατρείο μας προσφέρει ασφαλή, χαλαρωτική οδοντιατρική.
 • Στη συνέχεια, τα δόντια πρέπει να προετοιμαστούν. Ορισμένες δομές δοντιών πιθανότατα θα πρέπει να αφαιρεθούν για να δημιουργηθεί χώρος για την Θήκη.
 • Μετά την προετοιμασία του δοντιού, ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα, τα οποία θα σταλούν σε ένα εργαστήριο και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της μόνιμης Θήκης. Στο μεταξύ θα γίνει μια προσωρινή θήκη έως ότου μπει η μόνιμη.
 • Όταν η μόνιμη θήκη είναι έτοιμη, θα στερεωθεί στο δόντι.

 

4) Απονεύρωση

Εάν έχετε ρωγμή στο δόντι σας που έχει επεκταθεί στον πολφό, τότε θα χρειαστεί Απονεύρωση. Λίγο καιρό μετά την απονεύρωση, μπορεί να τοποθετηθεί μια Θήκη για να προστατεύσει τη ρωγμή από την επέκτασή της. Μέχρι τότε, θα σας δοθεί μια προσωρινή θήκη.

Η Απονεύρωση περιλαμβάνει την εκκαθάριση της αποσυντεθειμένης ουσίας των δοντιών και την αφαίρεση του νεύρου. Αυτή η διαδικασία έχει την κακή φήμη ότι είναι επώδυνη. Αλλά αν γίνει σωστά, δεν θα πρέπει να αισθανθείτε πόνο πάρα μόνο μια μικρή ενόχληση.

Εάν έχετε πονόδοντο, ευαισθησία ή πρήξιμο, μπορεί να χρειαστείτε Απονεύρωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί, προκαλώντας απόστημα, απώλεια οστού και άλλα σοβαρά προβλήματα.

 

Πως γίνεται η Απονεύρωση:

 • Η Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη θα κάνει ακτινογραφίες για να προσδιορίσει εάν το δόντι σας έχει μολυνθεί ή όχι.
 • Στη συνέχεια, θα γίνει αναισθησία για να ελαχιστοποιήσουμε την ενόχληση.
 • Στη συνέχεια, ανοίγουμε το δόντι και θα αφαιρέσουμε τον πολφό και το νεύρο του δοντιού.
 • Στη συνέχεια, το δόντι σφραγίζεται για να αποφευχθεί περαιτέρω μόλυνση.
 • Εάν υπάρχει μεγάλη καταστροφή ενός δοντιού, θα πρέπει να τοποθετηθεί μετά την απονεύρωση μια Θήκη.

Συνήθως η θεραπεία της απονεύρωσης γίνεται σε 1 οδοντιατρικό ραντεβού.

 

5) Οδοντικό Εμφύτευμα

Εάν έχετε ρωγμή στο δόντι σας που εκτείνεται κάτω από τη γραμμή των ούλων, το δόντι σας δεν είναι πλέον θεραπεύσιμο και το δόντι δεν μπορεί να σωθεί. Θα χρειαστείτε εξαγωγή δοντιού. Η πιο συνηθισμένη λύση μετά την εξαγωγή ενός δοντιού για την αντικατάσταση του, είναι η τοποθεσία Οδοντικού Εμφυτεύματος.

Τα Οδοντικά Εμφυτεύματα αντικαθιστούν τα δόντια που λείπουν. Λειτουργούν ως νέα ρίζα του δοντιού σας και τοποθετούνται με ασφάλεια στο οστό της γνάθου σας.

 

Πως γίνεται διαδικασία της θεραπείας ενός Οδοντικού Εμφυτεύματος;

 • Το Εμφύτευμα τοποθετείται χειρουργικά στην σιαγόνα και λειτουργεί ως η νέα ρίζα του δοντιού σας.
 • Θα πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος, έτσι ώστε το κόκαλο να οστεοενσωματωθεί με το εμφύτευμα, επιτρέποντας ένα σφιχτό, διαρκές θεμέλιο.
 • Μετά από περίπου 2 με 3 μήνες, θα δούμε τα δόντια σας για να βεβαιωθούμε ότι η θεραπεία σας προχωράει έτσι όπως θα έπρεπε.
 • Κατά τη διάρκεια ενός άλλου ραντεβού, θα τοποθετηθεί η μόνιμη Θήκη σας και θα εξασφαλίσει μια άνετη και ασφαλή εφαρμογή.

Εάν δεν έχετε αρκετό οστό για να τοποθετήσετε οδοντικά εμφυτεύματα, υπάρχει η δυνατότητα μοσχεύματος οστού.

 

Γιατί πρέπει να εξετάσετε αμέσως το ραγισμένο ή σπασμένο δόντι σας;

Εάν έχετε ραγισμένο ή σπασμένο δόντι, πρέπει να δείτε αμέσως έναν οδοντίατρο.

Γιατί; Έτσι μπορείτε να αποφύγετε περαιτέρω ζημιά και πιθανή μόλυνση. Και ίσως να σώσετε ακόμη και τα δόντια σας.

Εάν έχετε ένα ραγισμένο ή σπασμένο δόντι, ελάτε στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη.
Στο οδοντιατρείο μας, αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς μας όπως θα θέλαμε να μας αντιμετωπίσουν και να μας θεραπεύσουν. Θέλουμε να σας εντυπωσιάσουμε και να υπερβούμε τις προσδοκίες σας.

Θέλουμε να σας βοηθήσουμε να πετύχετε ένα όμορφο χαμόγελο για το οποίο μπορείτε να είστε περήφανοι.


By | 2021-03-17T11:01:07+03:00 Μάρτιος 17th, 2021|Άρθρα|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment