9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Τι Επιλογές Έχω για Αντικατάσταση Δοντιών;

Τι Επιλογές Έχω για Αντικατάσταση Δοντιών

Περιεχόμενα

Εάν έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια, μπορεί να γνωρίζετε πολύ καλά τη σημασία για την εμφάνιση και την υγεία των δοντιών σας. Τα δόντια σας έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται για να σας βοηθήσουν να μασάτε, να μιλάτε και να χαμογελάτε. Όταν λείπουν τα δόντια, είναι δύσκολο να κάνετε αυτά τα πράγματα. Ακόμη και η απώλεια ενός πίσω δοντιού μπορεί να προκαλέσει το στόμα σας να αλλάξει και το πρόσωπό σας να φαίνεται γερασμένο. Ευτυχώς, τα δόντια που λείπουν μπορούν να αντικατασταθούν.

Οι ακόλουθες είναι 4 επιλογές που μπορεί να προτείνει ο οδοντίατρός σας, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Η αντικατάσταση των δοντιών πρέπει να διαρκεί για χρόνια κάθε φορά, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε μια θεραπεία που είναι κατάλληλη για εσάς.

  1. Εμφυτεύματα
  2. Γέφυρες
  3. Γέφυρα συγκολούμενη με ρητίνη
  4. Μερικές Οδοντοστοιχίες

Η θέση των δοντιών ακριβώς αμέσως μετά την απώλεια δοντιού.

Εάν το δόντι δεν αντικατασταθεί, τα άλλα δόντια μπορεί να παρασυρθούν από τη θέση τους και να αλλάξουν το δάγκωμα. Η μετατόπιση των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών και ασθένεια των ούλων(ουλίτιδα).

  1. Εμφυτεύματα

Πολλοί ασθενείς επιλέγουν εμφυτεύματα για να αντικαταστήσουν ένα μόνο δόντι, πολλά δόντια ή να υποστηρίξουν οδοντοστοιχίες (μασέλες). Τα εμφυτεύματα είναι σαν βίδες που τοποθετούνται χειρουργικά στην άνω ή κάτω γνάθο, όπου λειτουργούν ως ανθεκτικό κολόβωμα για αντικατάσταση δοντιών. Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο (ένα ισχυρό, ελαφρύ μέταλλο) και άλλα υλικά που είναι αποδεκτά από το ανθρώπινο σώμα.
Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκουν ότι ένα εμφύτευμα είναι ασφαλές και σταθερό – μια καλή αντικατάσταση για το δικό τους δόντι.

Ωστόσο, τα εμφυτεύματα δεν είναι επιλογή για όλους. Επειδή τα εμφυτεύματα χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι σε καλή υγεία συνολικά. Οι ασθενείς είτε πρέπει να έχουν επαρκές οστό για να στηρίξουν το εμφύτευμα, είτε να έχουν τη δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης για να μπορέσει να γίνει η παρασκευή που χρειάζεται το εμφύτευμα. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να δεσμεύονται σε καθημερινή ρουτίνα στοματικής φροντίδας και σε τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις.
Οι χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η λευχαιμία, μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς με αυτά τα προβλήματα μπορεί να μην είναι καλοί υποψήφιοι για εμφυτεύματα. Η χρήση τσιγάρου μπορεί επίσης να επιβραδύνει την επούλωση. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν η θεραπεία με εμφύτευμα είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Η Διαδικασία του Εμφυτεύματος

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εμφυτευμάτων. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει μόνο μία ημέρα ή μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη δημιουργούμε ένα σχέδιο θεραπείας ξεχωριστό για τον κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του.

Υπάρχουν τρεις γενικές φάσεις της εμφύτευσης:

  1. Τοποθέτηση του εμφυτεύματος: Ο οδοντίατρος τοποθετεί χειρουργικά το εμφύτευμα στη σιαγόνα. Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρήξιμο και / ή ευαισθησία μετά τη χειρουργική επέμβαση, οπότε συνταγογραφούνται φάρμακα για τον πόνο και για την ανακούφιση της δυσφορίας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει μια δίαιτα μαλακών τροφών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.
  2. Η διαδικασία επούλωσης: Αυτό που κάνει ένα εμφύτευμα τόσο ισχυρό είναι ότι το οστό πραγματικά αναπτύσσεται γύρω από αυτό και το κρατάει στη θέση του. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν έως ότου το εμφύτευμα επουλωθεί εντελώς, έως και αρκετούς μήνες, προτού μπορέσουν να τοποθετηθούν δόντια αντικατάστασης στο εμφύτευμα. Άλλοι ασθενείς μπορούν να τοποθετήσουν τα εμφυτεύματα και τα δόντια αντικατάστασης όλα σε μία επίσκεψη.
  3. Αντικατάσταση του δοντιού ή των δοντιών που λείπουν (πρόσθεση): Ο οδοντίατρος ή ένα εργαστήριο θα φτιάξει μια στεφάνη, γέφυρα ή οδοντοστοιχίες για να ταιριάζει στο στόμα και τα εμφυτεύματά σας. Μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση του εμφυτεύματος, τα τεχνητά δόντια συνδέονται με τα κολοβώματα εμφυτεύματος.
    Η προσθετική αποκατάσταση χρειάζεται συνήθως λίγο χρόνο για να γίνει. Εν τω μεταξύ, ο οδοντίατρος μπορεί να σας δώσει μια προσωρινή στεφάνη, γέφυρα ή οδοντοστοιχία. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε και να μιλάτε κανονικά μέχρι η μόνιμη πρόσθεση να είναι έτοιμη.

Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

• Ένα εμφύτευμα μοιάζει περισσότερο με ένα φυσικό δόντι.
• Τα κοντινά δόντια δεν χρειάζεται να τροποποιηθούν.
• Τα εμφυτεύματα μπορεί να διαρκέσουν για πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες.
• Ορισμένοι τύποι εμφυτευμάτων και τεχνητών δοντιών ή οδοντοστοιχιών μπορούν να τοποθετηθούν σε μία ή δύο επισκέψεις
• Τα εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της συρρίκνωσης του οστού της γνάθου από απώλεια δοντιών.

Μειονεκτήματα των εμφυτευμάτων

• Τα εμφυτεύματα δεν είναι κατάλληλα για όλους, καθώς απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
• Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και ενδέχεται να απαιτήσει περισσότερες οδοντιατρικές επισκέψεις από άλλες επιλογές.
• Τα εμφυτεύματα μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από άλλες θεραπείες.

Γέφυρα που υποστηρίζεται από εμφύτευμα

χαμένα δόντια
γέφυρα που υποστηρίζεται από εμφυτεύματα
αφού τοποθετηθεί η γέφυρα
  1. Οδοντικές γέφυρες

Μια άλλη επιλογή αντικατάστασης δοντιών είναι μια Οδοντική Γέφυρα. Πρόκειται για μια αποκατάσταση που γεμίζει το χώρο όπου έχουν χαθεί ένα ή περισσότερα δόντια. Μια σταθερή γέφυρα συνδέεται ή στερεώνεται στη θέση της – μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να την αφαιρέσει.

Πώς τοποθετείται μια γέφυρα;

Η τοποθέτηση μιας γέφυρας συνήθως απαιτεί περισσότερες από μία οδοντιατρικές επισκέψεις. Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο οδοντίατρος προετοιμάζει τα δόντια και στις δύο πλευρές του κενού. Η γέφυρα θα προσκολληθεί αργότερα σε αυτά τα δόντια.
Ο οδοντίατρος σας παίρνει τότε ένα αποτύπωμα δοντιών και το στέλνει στο οδοντιατρικό εργαστήριο. Τεχνικοί στο εργαστήριο κάνουν τη γέφυρα από μέταλλο, κεραμικά, γυαλί-κεραμικό ή ένα συνδυασμό από τα παραπάνω. Ο οδοντίατρος σας θα τοποθετήσει μια προσωρινή γέφυρα για την προστασία των εκτεθειμένων δοντιών σας ενώ περιμένετε το μόνιμο.

Όταν μιλάτε για γέφυρες, ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους:

• Ενδιάμεσο: η αντικατάσταση του δοντιού που λείπει
• Στεφάνη: ένα «καπάκι» που καλύπτει το δόντι στερέωσης

Κατά τη διάρκεια μιας ή περισσότερων επισκέψεων παρακολούθησης, η γέφυρα τοποθετείται, προσαρμόζεται και στερεώνεται στη θέση της.

Τοποθέτηση οδοντικής γέφυρας

Πριν από τη γέφυρα, εμφανίζονται δόντια με τον χώρο όπου ένα δόντι έχει χαθεί.

Τα προετοιμασμένα δόντια δίπλα στο κενό τοποθέτηση της γέφυρας.

Η γέφυρα τοποθετείται πάνω από τα προετοιμασμένα δόντια.

Η γέφυρα στερεώνεται στη θέση της.

Πλεονεκτήματα των Οδοντικών Γεφυρών

• εμφάνιση, αίσθηση και λειτουργία όπως τα φυσικά δόντια
• δεν απαιτείται αφαίρεση για καθαρισμό
• κόστος λιγότερο από τα εμφυτεύματα

Μειονεκτήματα των Οδοντικών Γεφυρών

• είναι πιθανό να είναι πιο ακριβό από τις αφαιρούμενες γέφυρες
• επηρεάζουν τα δόντια δίπλα στη γέφυρα
• μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσπάθεια για καθαρισμό κάτω από τα ενδιάμεσα δόντια

  • Το οστό κάτω από την γέφυρα απορροφάται με αποτέλεσμα να γυμνώνονται οι ρίζες των δοντιών
  1. Αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία

Όπως περιγράφει το όνομά της, μια αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από το στόμα για καθαρισμό. Μερικές οδοντοστοιχίες συνήθως έχουν δόντια αντικατάστασης στερεωμένα σε ακρυλική βάση που ταιριάζει με το χρώμα των ούλων σας. Η ακρυλική βάση μπορεί να καλύπτει ένα μεταλλικό πλαίσιο. Οι μερικές οδοντοστοιχίες έχουν συχνά κάποια μορφή κουμπώματος που προσκολλάται στα φυσικά δόντια σας.
Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει να γίνουν θήκες ή «καλύμματα» στα φυσικά δόντια σας. Οι θήκες μπορεί να βελτιώσουν τον τρόπο που μια αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία εφαρμόζει στο στόμα σας.

Εξοικείωση με αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία

Χρειάζεται πρακτική για να βάζετε και να βγάζετε μια αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία. Μπορεί να την αισθάνεστε περίεργη ή σφιχτή για τις πρώτες εβδομάδες. Αλλά με τον καιρό, θα την συνηθίσετε. Ποτέ μην την πιέζετε στη θέση της με το δάγκωμα. Αυτό θα μπορούσε να την λυγίσει ή να την σπάσει σε συγκεκριμένα σημεία.

Οι αφαιρούμενες μερικές οδοντοστοιχίες δεν πρέπει να φοριούνται 24 ώρες την ημέρα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας πει να βγάλετε τη μερική οδοντοστοιχία όταν κοιμάστε και να την ξαναφορέσετε όταν ξυπνάτε. Συνήθως ο οδοντίατρός σας θα κάνει ραντεβού παρακολούθησης για να δει αν η μερική οδοντοστοιχία πιέζει κάπου η κάνει πληγές. Ο οδοντίατρος σας θα προσαρμόσει την οδοντοστοιχία σας ώστε να ταιριάζει άνετα.

Μόλις αντικατασταθούν τα δόντια που λείπουν, το φαγητό θα είναι μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία. Δεδομένου ότι τα ελλείποντα δόντια μπορεί να σας δυσκολεύουν να μιλήσετε καθαρά, η χρήση αφαιρούμενης μερικής οδοντοστοιχίας μπορεί επίσης να βοηθήσει με αυτό.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς γερνάτε και το στόμα σας αλλάζει, η αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία ενδέχεται να μην ταιριάζει πλέον καλά. Θα μπορούσε επίσης να σπάσει, να κάνει ρωγμή, ή ένα από τα δόντια θα μπορούσε να χαλαρώσει και να φύγει. Μερικές φορές οι οδοντίατροι μπορούν να επιδιορθώσουν κάποιες ζημίες, συχνά την ίδια ημέρα. Οι σύνθετες επισκευές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο με την βοήθεια του οδοντοτεχνίτη.

Η τοποθέτηση της μερικής οδοντοστοιχίας
Η μερική οδοντοστοιχία στο στόμα
Πλεονεκτήματα αφαιρούμενων μερικών οδοντοστοιχιών

• συνήθως λιγότερο ακριβή λύση από οδοντικές γέφυρες ή εμφυτεύματα
• συνήθως πιο εύκολο να επισκευαστεί από οδοντικές γέφυρες

Μειονεκτήματα αφαιρούμενων μερικών οδοντοστοιχιών

• μπορεί να είναι λιγότερο σταθερή από άλλες επιλογές
• μπορούν να σπάσει ή να χαθεί
• μπορεί να είναι άβολη
• μερικοί άνθρωποι ντρέπονται να βγάλουν τα δόντια τους τη νύχτα ακόμα και για να τα καθαρίσουν
• μπορεί να χρειαστεί συχνότερη αντικατάσταση από άλλες επιλογές

Εξερευνήστε όλες τις επιλογές σας

Ο καλύτερος τρόπος αντικατάστασης των δοντιών που λείπουν είναι μια σημαντική απόφαση. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε οδοντίατρο για πρόσθετη φροντίδα. Εδώ είναι μερικοί από τους ειδικούς οδοντιάτρων που μπορεί να κληθούν:
Προσθετικός – αποκατάσταση και αντικατάσταση δοντιών
Στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός – οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση και θεραπεία ολόκληρης της στοματικής κοιλότητας, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού και του προσώπου
Περιοδοντολόγος – αντιμετωπίζει περιοδοντικές ασθένειες (ούλα)
Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια επιλογή θα σας ταιριάζει καλύτερα: εμφυτεύματα, σταθερή γέφυρα ή αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία.

Patient education content ©2013 American Dental Association. All rights reserved. “ADA” and the “ADA” Logo are registered trademarks of the American Dental Association.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.