9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Πόνος μετά από σφράγισμα;

Περιεχόμενα

Πόνος μετά από σφράγισμα;

Όταν ένα άτομο έχει τρύπα στο δόντι του, ένας οδοντίατρος πιθανότατα θα ένα σφράγισμα. Τα σφραγίσματα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώσουν δυσφορία ή ευαισθησία στα δόντια μετά από το σφράγισμα.

Τις περισσότερες φορές, αυτή η ευαισθησία είναι φυσιολογική και θα επιλυθεί μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Ένα άτομο πρέπει να καλέσει αμέσως τον οδοντίατρό του εάν έχει υπερβολικό πόνο ή εάν εμφανιστεί δυσφορία με άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, ερυθρότητα ή πρήξιμο.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει ευαισθησία στα δόντια μετά από σφράγισμα, πώς να το θεραπεύσει και πότε να δει έναν γιατρό ή έναν οδοντίατρο. Εξετάζουμε επίσης άλλες πιθανές αιτίες ευαισθησίας των δοντιών.

Τι γίνεται μετά το σφράγισμα;

Ο οδοντίατρος θα μουδιάσει την περιοχή γύρω από το προσβεβλημένο δόντι.

Το σφράγισμα είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει έναν οδοντίατρο που καθαρίζει τυχόν φθορά από το δόντι και στη συνέχεια γεμίζει το χώρο με ένα νέο υλικό.

Αφού μουδιάσει το δόντι, ο οδοντίατρος στη συνέχεια θα καθαρίσει την αποσυντεθειμένη περιοχή του δοντιού. Στη συνέχεια θα γεμίσουν το χώρο με ρητίνη δηλαδή Λευκό Σφράγισμα.

Για αρκετές ώρες μετά το σφράγισμα, το πρόσωπο ενός ατόμου μπορεί ακόμα να αισθάνεται μούδιασμα, κούραση, φαγούρα ή να είναι πρησμένο. Μπορεί να έχουν δυσκολία στο φαγητό, στην κατάποση, στην ομιλία ή στην κίνηση του προσώπου τους.

Μερικές φορές, οι οδοντίατροι συνιστούν στους ανθρώπους να αποφεύγουν να τρώνε ή να πίνουν για μερικές ώρες, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να δαγκώσει κατά λάθος τη γλώσσα ή το μάγουλό του.

Μόλις η αναισθησία περάσει, αυτά τα συναισθήματα θα εξαφανιστούν. Όμως, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει κάποιες νέες αισθήσεις καθώς προσαρμόζεται στο νέο σφράγισμα.

Η ευαισθησία στο σφραγισμένο δόντι ή στην περιοχή γύρω από αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά περιστατικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πώς αισθανόμαστε την ευαισθησία μετά από ένα σφράγισμα;

Όταν ένα άτομο έχει ένα ευαίσθητο δόντι, μπορεί να παρατηρήσει ότι ορισμένες κινήσεις προκαλούν μια προσωρινή, δυσάρεστη αίσθηση στο σφραγισμένο δόντι ή τη γύρω περιοχή. Μπορεί να αισθάνεται σαν ένα σοκ από κρύο ή ξαφνικό πόνο που έρχεται γρήγορα και εξαφανίζεται.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια μετά το σφράγισμα περιλαμβάνουν:

  • Τα κρύα τρόφιμα ή ποτά, όπως παγωτό, παγάκια ή ποτά με πάγο
  • Τα ζεστά ροφήματα, όπως καφές ή τσάι
  • Ο αέρας που χτυπά το δόντι, όπως όταν αναπνέετε από το στόμα, ο οποίος μπορεί να είναι χειρότερος με κρύο αέρα
  • Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως καραμέλα
  • Τα όξινα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, χυμών και καφέ
  • Όταν τρώτε κατά την μάσηση

Γιατί τα σφραγίσματα προκαλούν ευαισθησία στα δόντια;

Κάποια ευαισθησία μετά το σφράγισμα των δοντιών είναι φυσιολογική και προσωρινή. Μερικές φορές, ωστόσο, η ευαισθησία μετά το σφράγισμα οφείλεται σε άλλες αιτίες που χρειάζονται θεραπεία ή παρακολούθηση.

Παρακάτω, συζητάμε τους πιθανούς λόγους για αυτό το σύμπτωμα και πότε θα δούμε έναν οδοντίατρο.

Ένα ερεθισμένο νεύρο

Το νεύρο μέσα στο δόντι μπορεί να χρειαστεί λίγες μέρες για να επουλωθεί.

Η βραχυπρόθεσμη ευαισθησία των δοντιών μετά το σφράγισμα εμφανίζεται συνήθως επειδή η διαδικασία πλήρωσης επιδείνωσε ή προκάλεσε φλεγμονή στο νεύρο μέσα στο δόντι.

Συνήθως, τα εξωτερικά στρώματα του δοντιού – το σμάλτο και η οδοντίνη – προστατεύουν το νεύρο από την έκθεση του στο περιβάλλον. Αλλά τα σφραγίσματα, ειδικά τα βαθιά, μπορούν να πλησιάσουν τα νευρικά άκρα και να προκαλέσουν ερεθισμό και δυσάρεστες αισθήσεις.

Καθώς το νεύρο θεραπεύεται, η ευαισθησία θα εξαφανιστεί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Μόλις το νεύρο επουλωθεί πλήρως, ένα άτομο δεν πρέπει να αισθάνεται καμία διαφορά μεταξύ του σφγραγισμένου δοντιού και των άλλων δοντιών.

Λανθασμένο δάγκωμα

Ο οδοντίατρος πρέπει να διασφαλίσει ότι το σφράγισμα ευθυγραμμίζεται με τα άλλα δόντια στο στόμα. Εάν το σφράγισμα είναι πολύ ψηλό, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση καθώς το άτομο δαγκώνει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία που είναι συχνά πιο σοβαρή από την κανονική ευαισθησία μετά το σφράγισμα.

Είναι πολύ φυσιολογικό ένα άτομο να βιώνει κάποια μικρή ευαισθησία όταν δαγκώνει τις ημέρες που ακολουθούν τη διαδικασία. Συνήθως, το δάγκωμα θα διορθωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο βιώνει σοβαρή ευαισθησία ή δυσκολεύεται να φάει ή να ενώσει τα δόντια του, θα πρέπει να ζητήσει από τον οδοντίατρό του να ελέγξει το δάγκωμα. Ο οδοντίατρος μπορεί να αποφασίσει να εξομαλύνει το υψηλό σημείο του σφραγίσματος για να ταιριάζει σωστά στο δάγκωμα και να εξαλείψει την ταλαιπωρία.


Πολφίτιδα

Η πολφίτιδα είναι φλεγμονή του πολφού βαθιά μέσα στο δόντι. Μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και πόνο στα δόντια.

Η pπολφίτιδα δεν συμβαίνει τακτικά με μικρά σφραγίσματα, αλλά μπορεί να συμβεί εάν:

  • Το δόντι είχε τραύμα, όπως από ατύχημα που κατέληξε σε σπασμένο ή ραγισμένο δόντι
  • Η κοιλότητα ήταν πολύ βαθιά, φτάνοντας στο εσωτερικό στρώμα πολτού
  • Το δόντι έχει υποβληθεί σε πολλαπλά σφραγίσματα ή διαδικασίες

Υπάρχουν δύο τύποι Πολφίτιδας:

  • Η αναστρέψιμη Πολφίτιδα που αναφέρεται σε ήπια φλεγμονή όπου ο πολφός παραμένει υγιής και το δόντι θα επουλωθεί από μόνο του
  • Μη αναστρέψιμη Πολφίτιδα είναι όταν υπάρχει ένα κατεστραμμένο νεύρο που αρχίζει να πεθαίνει, οπότε ένα άτομο θα χρειαστεί μία Απονεύρωση για να σώσει το δόντι

Ένας οδοντίατρος μπορεί συνήθως να επιλύσει την Πολφίτιδα με ένα νέο σφράγισμα ή μια διαδικασία αποκατάστασης, όπως μια απονεύρωση. Ένα άτομο μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρει αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε βακτηριακή λοίμωξη.

Πώς να θεραπεύσετε ένα ευαίσθητο δόντι;

Όταν ένα άτομο αισθάνεται φυσιολογική ευαισθησία μετά το σφράγισμα, ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει να χρησιμοποιεί μια οδοντόκρεμα απευαισθητοποίησης.

Αυτά τα προϊόντα περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται νιτρικό κάλιο που βοηθά να σταματήσει η αίσθηση στην επιφάνεια του δοντιού από το να φτάσει στα νευρικά άκρα μέσα.

Αυτά τα προϊόντα δεν λειτουργούν αμέσως, αλλά ένα άτομο πρέπει να παρατηρήσει ανακούφιση εντός αρκετών ημερών εάν χρησιμοποιεί την οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να δοκιμάσει τις ακόλουθες μεθόδους στο σπίτι για να ανακουφίσει την ευαισθησία των δοντιών:

  • Αναλγητικά, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.
  • Τοπική αναλγητική αλοιφή σχεδιασμένη για το στόμα.
  • Μια οδοντόβουρτσα με ετικέτα για ευαίσθητα δόντια. Αυτές είναι πιο μαλακές από τις τυπικές οδοντόβουρτσες και θα είναι λιγότερο σκληρές στο σμάλτο των δοντιών.
  • Βουρτσίστε με απαλές, κυκλικές κινήσεις στα δόντια και τα ούλα. Αποφύγετε το τρίψιμο εμπρός και πίσω ή επιθετική ώθηση της βούρτσας στα δόντια.
  • Νήμα μια φορά την ημέρα, προσέχοντας να είναι απαλά στα ούλα και τα δόντια.
  • Σημειώστε ποια τρόφιμα ή ποτά προκαλούν ευαισθησία και αποφύγετε αν είναι δυνατόν.
  • Αποφύγετε τη λευκαντική οδοντόκρεμα και των προϊόντων, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν την ευαισθησία.
  • Ξεπλύνετε το στόμα με νερό αφού καταναλώσετε όξινα τρόφιμα ή ποτά, όπως καφέ και φρούτα. Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών.
  • Αποφύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, καθώς μπορεί να αφαιρέσει περισσότερο από το σμάλτο.

Εάν η ευαισθησία των δοντιών δεν βελτιωθεί τις ημέρες μετά το σφράγισμα, μιλήστε με έναν οδοντίατρο της Οδοντιατρικής Κλινικής Γαλάνη. Είναι σημαντικό ο οδοντίατρος να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες ευαισθησίας που μπορεί να μην σχετίζονται με το σφράγισμα.

Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια;

Μερικές φορές ένα δόντι μπορεί να είναι ευαίσθητο για άλλους λόγους εκτός από τη διαδικασία σφραγίσματος. Εάν η ευαισθησία αναπτυχθεί αργότερα, όπως μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες μετά από μια οδοντιατρική διαδικασία, μπορεί να οφείλεται σε ένα από τα ακόλουθα ζητήματα:

Απόστημα δοντιών

Το απόστημα των δοντιών είναι μια λοίμωξη στο νεύρο του δοντιού. Μια πολύ βαθιά κοιλότητα, μια ασθένεια των ούλων ή ένα σπασμένο δόντι προκαλεί συνήθως ένα απόστημα.

Τα συμπτώματα ενός αποστήματος των δοντιών περιλαμβάνουν:

  • σοβαρό πονόδοντο
  • ευαισθησία
  • ερυθρότητα στα ούλα
  • μια κακή γεύση στο στόμα
  • ένα σπυράκι στα ούλα
  • πυρετός

Ένα απόστημα δοντιών απαιτεί ιατρική περίθαλψη. Ένα άτομο που παρατηρεί αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να δει αμέσως έναν γιατρό ή έναν οδοντίατρο.

Η θεραπεία συνήθως είναι απονεύρωση σε αποστήματα.

Χαλαρά ή σπασμένα παλαιότερα σφραγίσματα

Τα οδοντικά σφραγίσματα διαρκούν γενικά για χρόνια, αλλά δεν διαρκούν για πάντα. Εάν ένα παλαιότερο σφράγισμα χαλαρώσει ή σπάσει, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και πόνο καθώς πλησιάζει στο νεύρο του δοντιού.

Ακόμα κι αν το χαλαρό ή σπασμένο σφράγισμα δεν προκαλεί δυσφορία, ένα άτομο πρέπει να κάνει αντικατάσταση για να αποτρέψει περαιτέρω ζημιά ή φθορά στο δόντι.

Ουλίτιδα

Εάν τα ούλα αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του νήματος, μπορεί να είναι ένδειξη Ουλίτιδας.

Η περιοδοντική νόσος ή η ασθένεια των ούλων μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια.

Αυτό συμβαίνει επειδή προκαλεί την υποχώρηση των ούλων ή την απομάκρυνση από το δόντι. Αυτό εκθέτει μέρος του δοντιού κοντά στη ρίζα και μπορεί να το κάνει  ευαίσθητο.

Η ρίζα του δοντιού δεν έχει σμάλτο για να το προστατεύσει.

Άλλα συμπτώματα της νόσου των ούλων περιλαμβάνουν:

  • κόκκινα ή αιμορραγικά ούλα, ειδικά κατά το βούρτσισμα ή το νήμα
  • ούλα που φαίνονται διαφορετικά από το συνηθισμένο
  • δόντια που φαίνεται να χωρίζουν μεταξύ τους
  • κινητικότητα δοντιών σε ενήλικες
  • πληγές ή πύον στο στόμα

Η ασθένεια των ούλων συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά της στάδια. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό οι άνθρωποι να βλέπουν τον οδοντίατρό τους τακτικά να ελέγχουν για προβλήματα πριν γίνουν σοβαρά.

Πότε να δείτε έναν οδοντίατρο

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν εάν ένα δόντι είναι ελαφρώς ευαίσθητο τις ημέρες μετά το σφράγισμα. Η χρήση οικιακών θεραπειών και η αποαισθητοποίηση της οδοντόκρεμας θα βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας.

Ένα άτομο θα πρέπει να δει αμέσως έναν οδοντίατρο εάν επιδεινωθεί η ευαισθησία, δυσκολεύεται να φάει ή αντιμετωπίζει άλλα συμπτώματα, όπως πονόδοντο ή πυρετό.

Αν έχετε τέτοια συμπτώματα καλέστε μας για να μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε για το τι μπορείτε να κάνετε για να περάσει ο πόνος

Άποψη

Τα σφραγίσματα είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία των οδοντικών κοιλοτήτων. Τα περισσότερα σφραγίσματα θα διαρκέσουν πολλά χρόνια. Η καλή φροντίδα των δοντιών με καθημερινό βούρτσισμα και νήμα, καθώς και τακτικές οδοντικές εξετάσεις, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών κοιλοτήτων.

Κάποια ευαισθησία μετά το σφράγισμα είναι φυσιολογική. Ωστόσο, επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο για σοβαρή ευαισθησία ή πόνο ή εάν εμφανιστούν άλλα προβλήματα, όπως πυρετός ή ερυθρότητα.

3 Απαντήσεις

  1. Είχα κάνει πριν μια βδομάδα ένα πρόχειρο σφράγισμα & χτες έγινε το τελικό. Επειδή ανατριχιάζω, ζήτησα από τον οδοντίατρο να κάνουμε μια ένεση τοπικής αναισθησίας πριν ξεκινήσουμε για να μη νιώθω τους ήχους των εργαλείων του κτλ. Στο τελικό βήμα, λόγω της αναισθησίας δε μπόρεσα να καταλάβω αν ήταν εντάξει τα δόντια μου όταν μάσησα το χαρτόνι & εν τέλει βγήκε πιο ψηλό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να κλείσουν καλά η άνω & κάτω γνάθοι. Θα κατέβει με την πάροδο των ημερών ή θα χρειαστεί να ξαναπάω στον οδοντίατρο να το λειάνει; & αν χρειαστεί να ξαναπάω στον οδοντίατρο, μπορεί να γίνει & πάλι με τοπική αναισθησία;

  2. Καλησπέρα σας, πήγα στον οδοντίατρο αυτές τις μέρες, για ένα σφραγίσμα, αλλά τελικά με έκανε δύο! Επειδή το σάπισμα βρισκόταν στην μέση των πίσω δοντιών. Εντάξει δεν ένιωθα πόνο πριν ή μετά το σφράγισμα η αλήθεια είναι. Αλλά νιώθω τώρα περίεργα με την γλώσσα μου να θέλει να ακουμπήσει τις περιοχές που είχε γίνει επέμβαση. Είναι φυσιολογικό;

  3. Σήμερα έκανα ενα σφράγισμα στιν φρονιμίτη με τοπική αναισθησία ολα καλά μέχρι εκεί . Μετά από λίγες ώρες που έφυγε η αναισθησία εχω πόνο στα δύο μπροστινά δόντια τοσο που δεν μπορω να τα ακουμπήσω.Υπαρχει περίπτωση από την πίεση της επέμβασης να έγινε ζημία?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.