Σπασμένα και ραγισμένα δόντια: αιτίες και λύσεις

Τα δόντια μας είναι πραγματικά δυνατά και σκληρά, αλλά δέχονται τις πιο πολλές πιέσεις σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος μας, και με αυτές τις πιέσεις που δέχονται, μπορεί να σπάσουν.

Η κοινή αιτία αυτών των καταγμάτων μπορεί να οφείλεται στο:

  • Να φάτε κάτι σκληρό
  • Να τραυματιστείτε στο πρόσωπο μετά από ατύχημα
  • Να τραυματιστείτε σε κάποιο άθλημα
  • Οι τρύπες στα δόντια (τερηδόνα) που δεν έχουν υποστεί αγωγή μπορεί να προκαλέσουν το κάταγμα ενός δοντιού
  • Παλιά, μεγάλα ασημένια σφραγίσματα, όπου η υπόλοιπη δομή του φυσικού δοντιού μπορεί να γίνει εύθραυστη για μια χρονική περίοδο

Τα σπασμένα δόντια μπορεί να μην προκαλούν απαραίτητα άμεσο πόνο. Εάν το κάταγμα έχει φτάσει μέχρι το νεύρο, μπορεί να αντιμετωπίσετε περιστασιακή δυσφορία όταν μασάτε, για παράδειγμα, ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο. Είτε έχετε πόνο ή όχι, όλα τα κατάγματα δοντιών θα πρέπει να διερευνηθούν από τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ελέγξετε την υγεία του δοντιού και να παρέχετε την απαραίτητη θεραπεία για την αποφυγή περαιτέρω φθοράς ή προβλημάτων.

Θεραπεία για κατάγματα και σπασμένα δόντια

Τα δόντια με μικρά σπασιματάκια στις άκρες συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή προβλήματα, αλλά μπορείτε είτε να επισκευάσετε είτε εξομαλύνεται την άκρη του δοντιού. Αυτό θα αποτρέψει το τραχύ άκρο να κόψει τα χείλη ή τη γλώσσα σας.

Τα πολύ σοβαρά σπασμένα δόντια μπορεί να απαιτούν πιο πολύπλοκες θεραπείες, καθώς αυτά τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε τερηδόνες και τρύπες. Μια μεγάλη κοιλότητα μπορεί να προκαλέσει κατάγματα και σπασίματα και, εάν αφεθεί, θα γίνει εξαιρετικά επώδυνη. Οι κοιλότητες των δοντιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν λοιμώξεις κατά μήκος της εκτεθειμένης γραμμής των ούλων και του πολφού (κανάλι ρίζας, νεύρα και συνδετικός ιστός). Σε περιπτώσεις όπως αυτές, μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Οι ρωγμές και τα ρήγματα μπορούν επίσης να εκθέσουν τα νεύρα σας, κάνοντας τα δόντια ευαίσθητα στον ζεστό και κρύο αέρα και τα τρόφιμα.

Η απονεύρωση δεν είναι πάντα απαραίτητη για ραγισμένα και σπασμένα δόντια. Όταν δεν υπάρχει πόνος ή λοίμωξη, οι ρωγμές μπορούν να σφραγιστούν ή να τοποθετηθεί μια θήκη δοντιών. Οι θήκες δοντιών χρησιμοποιούνται επίσης ως μέρος της θεραπείας για άλλους τύπους σχισμών και καταγμάτων, όπως σπασμένα φύματα, σπασμένες ρίζες ή κατακόρυφες ρωγμές, χωρισμένοι στη μέση γομφίοι και ως προφύλαξη έναντι περαιτέρω ρωγμών. Ως έσχατη λύση, εάν το δόντι σας έχει χαλάσει από μέσα προς τα έξω και είναι αμετάκλητα σπασμένο, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει την αφαίρεση του δοντιού σας.

Ένα ραγισμένο ή σπασμένο δόντι μπορεί να μην είναι αισθητό ή απαραιτήτως τραυματισμένο, αλλά απλώς και μόνο επειδή δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αγνοήσετε. Ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντο νομίζετε ότι μπορεί να είναι, αποτελεί μέρος μιας καλής ρουτίνας στοματικής υγείας για να διερευνήσετε τυχόν ανωμαλίες από τον οδοντίατρό σας. Οι λοιμώξεις μπορεί να προκύψουν γρήγορα, οπότε θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τη σωστή θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Με τακτικούς ελέγχους και συζητήσεις με τον οδοντίατρό σας, μπορείτε να σταματήσετε τα προβλήματα κατάγματος και ρωγμών.

Τι να κάνετε αν σπάσετε το δόντι σας

Εάν έχετε σπάσει ένα δόντι, ακολουθήστε αυτά τα βήματα αμέσως:

  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό νερό
  • Εφαρμόστε πίεση σε οποιεσδήποτε περιοχές αιμορραγίας χρησιμοποιώντας γάζα ή ένα βρεγμένο φακελάκι από πράσινο τσάι
  • Εφαρμόστε μία παγοκύστη στο μάγουλό σας εάν υπάρχει οίδημα(πρήξιμο)
  • Εάν είναι επώδυνο, χρησιμοποιήστε ένα παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη (εκτός εάν ο γιατρός σας έχει συμβουλεύσει διαφορετικά)
  • Καλύψτε τυχόν σπασμένα δόντια με γάλα, σάλιο ή αλατούχο διάλυμα(αλατόνερο)

Εάν το δόντι σας είναι σπασμένο, μην το βουρτσίζετε και κλείστε ραντεβού για να δείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Ο οδοντίατρος θα συζητήσει μαζί σας την καλύτερη μέθοδο επισκευής του σπασίματος, η οποία θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός σφραγίσματοςθήκης και απονεύρωσης.