9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σπασμένα, Φθαρμένα, Τριμμένα Δόντια, Βρυγμός και Διάβρωση Δοντιών

Περιεχόμενα

Τι είναι η φθορά των δοντιών;

Η φθαρμένη οδοντοστοιχία, ή πιο απλά τα φθαρμένα ή τριμμένα δόντια, είναι μια κατάσταση στην οποία ένας ασθενής αντιμετωπίζει προοδευτική απώλεια της επιφάνειας ενός δοντιού λόγω δράσεων πέρα ​​από την τερηδόνα ή το οδοντικό τραύμα. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα της τριβής μεταξύ των δοντιών και της διάβρωσης.

 

Ο Βρυγμός είναι μια βασική αιτία για τα τριμμένα και σπασμένα δόντια, καθώς και για πονοκέφαλους, πόνους στην γνάθο και στα δόντια.

Σε πολλές περιπτώσεις, εκείνοι που πάσχουν από φθαρμένα δόντια μπορεί να αισθάνονται μη ελκυστικοί και μπορούν να έχουν έντονες ανασφάλειες, καθώς τα φθαρμένα δόντια μπορούν να δώσουν μια ηλικιωμένη εμφάνιση του προσώπου.

Ενώ είναι φυσικό τα δόντια να φθείρονται καθώς γερνάτε και τα δόντια γίνονται κοντύτερα και πιο σκοτεινά, κάτι το οποίο είναι περισσότερο ανησυχητικό.

Στην Οδοντιατρική Γαλανή ακολουθάμε την στρατηγική WATCH (Water, Acids & alcohol, Taste, Calcium, Health), για την εύρεση της αίτιας, την πρόληψη αλλά και την θεραπεία των τριμμένων και φθαρμένων δοντιών.

Συμπτώματα και αιτίες φθαρμένων δοντιών

Τα φθαρμένα δόντια είναι όταν οι εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών (σμάλτο ή / και οδοντίνη) χάνονται λόγω της φθοράς που υφίστανται τα δόντια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Σπασμένα και φθαρμένα δόντια
  • Ευαισθησία των δοντιών
  • Πόνος στις γνάθους και στους μύες της μάσησης
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στο αυτί
  • Πόνος στο πρόσωπο
  • Πληγή στο εσωτερικό του μάγουλου
  • Τα δόντια φαίνονται πιο διαφανή
  • Τα δόντια φαίνονται πιο σκούρα

Πως Φθείρονται τα Δόντια;

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν αυτήν την μη αναστρέψιμη απώλεια που οδηγεί σε αυξημένη μείωση της ουσίας των δοντιών.

Η απώλεια της ουσίας των δοντιών (σμάλτο και οδοντίνη) μπορεί να οφείλεται σε μηχανικούς παράγοντες, όπως ένα μη ισορροπημένο δάγκωμα, τα δόντια που φθείρονται από το τρίξιμο (Βρουξισμός), τα προβλήματα της γνάθου ή την έλλειψη πίσω δοντιών και, συνεπώς, αυξημένες δυνάμεις μάσησης στα μπροστινά δόντια. Αλλά είναι επίσης εμφανές σε άτομα που έχουν την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούν τα δόντια τους για να δαγκώσουν ή / και να μασήσουν αντικείμενα που δεν προορίζονται να μασήσουν / δαγκώσουν (π.χ. στυλό, νύχια κ.λπ. ).

Εναλλακτικά, Η διάβρωση μπορεί να προκληθεί από χημικούς παράγοντες όπως βλάβη οξέος με όξινα τρόφιμα και ποτά. Η διάβρωση είναι συχνή σε ασθενείς που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GORD ή GERD) ή διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία. Η διάβρωση είναι επίσης εμφανής σε άτομα με σύνδρομο ξηροστομίας (ξηροστομία), δεδομένου ότι η μειωμένη ροή σιελογόνων αυξάνει την περιεκτικότητα σε οξύ στο στόμα και οδηγεί σε φθαρμένη οδοντοστοιχία.

Επίσης το βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα και με δύναμη μπορεί να επιφέρει απώλειες της ουσίας, στην μπροστινά πλευρά, των δοντιών.

Το βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα μπορεί να γίνει ακόμα πιο καταστροφικό αν συνδυαστεί με την τριβή των δοντιών ή και τους χημικούς παράγοντες.

Θεραπεία των Φθαρμένων, Τριμμένων Δοντιών

Η θεραπεία περιλαμβάνει την εύρεση του σωστού δαγκώματος που είναι σε αρμονία με την άρθρωση και τους μυς.

Συχνά μια απλή διαδικασία, μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση, τη στοματική λειτουργία, την υγεία και την εμπιστοσύνη σας.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Θήκες Δοντιών: Καθώς το στέμμα καλύπτει ολόκληρο το δόντι, η θεραπεία θα αποκρύψει τυχόν ατέλειες που προκαλούνται από κοντά και ανώμαλα δόντια. Οι οδοντικές στεφάνες είναι παχιά καλύμματα που τοποθετούνται πάνω από κατεστραμμένα δόντια, τα οποία καλύπτουν, συντηρούν και προστατεύουν το υποκείμενο δόντι. Τα υλικά για να διαλέξετε περιλαμβάνουν πορσελάνη, μέταλλα και κεραμικά.
  • Όψεις πορσελάνηςΛεπτότερο από μία Θήκη, μια Όψη καλύπτει την μπροστινή επιφάνεια του δοντιού και όχι ολόκληρο το δόντι. Ενεργώντας παρόμοια με ένα Θήκη, η Όψη χρησιμοποιείται για να αποκρύψει τυχόν ατέλειες χωρίς να αλλάξει το υπάρχον δόντι.
  • Όψεις Ρητίνης: Σύνθετη ρητίνη χρώματος δοντιού που χρησιμοποιείται σε ένα ή περισσότερα δόντια για την αποκατάσταση της βλάβης – ισως και η προτιμότερη από άλλες αισθητικές οδοντιατρικές Θεραπείες για την Αποκατάσταση Φθαρμένης Οδοντοφυΐας.

Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας

Φθαρμένα δόντια μπορεί να τείνουν να είναι ένα αισθητικό ζήτημα, αλλά καθώς εξελίσσεται η φθορά, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει το δάγκωμα σας και ακόμη και να συμβάλει στην διαταραχή της Κροταφογναθικής άρθρωσης (TMD), η οποία από μόνη της προκαλεί πονοκεφάλους, πόνο στον αυχένα και την πλάτη.

Μόλις  χαθεί το εξωτερικό σμάλτο(αδαμαντίνη) από τα δόντια σας, θα αποκαλυφθεί το μαλακότερο στρώμα, που ονομάζεται οδοντίνη. Όσοι βρίσκονται σε αυτό το στάδιο θα βρουν τα δόντια τους να φθείρονται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και η απώλεια δοντιών μπορεί να είναι συχνή.

Επιπλέον, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα φθαρμένα δόντια μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση και μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως αυξημένη ευαισθησία των δοντιών, λοίμωξη και δυσκολίες με την αποκατάσταση των δοντιών / σφραγίσματα/ στεφάνες στο μέλλον.

Εάν το ζήτημα παραμείνει πολύ καιρό, τότε ο ασθενής μπορεί να βρει τις μελλοντικές θεραπείες του πιο δαπανηρές και πολύπλοκες. Ενώ τα ζητήματα αυτά θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν αποφευχθεί αν είχε επιληφθεί του ζητήματος πιο νωρίς.

 

ΗΟδοντιατρική Γαλάνη είναι εδώ για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία των φθαρμένων δοντιών, να σας παρέχει μια προληπτική πορεία δράσης και να συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε την καλύτερη δυνατή επιλογή αποκατάστασης με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες. Όταν εφαρμόζεται από έναν ειδικό Οδοντίατρο, τόσο οι Όψεις Ρητίνης/Πορσελάνης όσο και οι Θήκες είναι αποτελεσματικοί τρόποι αποκατάστασης της εμφάνισης και της λειτουργίας των φθαρμένων δοντιών. Ωστόσο, η προτεινόμενη λύση σας θα καθοριστεί όταν το Σχέδιο Θεραπείας θα ολοκληρωθεί μετά την εξέταση και τις ακτινογραφίες ακολουθώντας την στρατηγική WATCH (Water, Acids & alcohol, Taste, Calcium, Health).

Όλα ξεκινούν με ένα μικρό βήμα- Οδοντιατρική Γαλάνη.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.