9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Παρενέργειες και Επιπλοκές Οδοντικών Εμφυτευμάτων

Περιεχόμενα

Παρενέργειες και Επιπλοκές Εμφυτευμάτων πάντα υπάρχουν, όπως και πιθανότητες να συμβούν. Τις περισσότερες φορές προκαλούνται από έλλειψη στοματικής υγιεινής και σπάνιες επισκέψεις στον οδοντίατρο, μερικές φορές σε απόσταση 5ετιας, για καθαρισμό και έλεγχο. Όταν ένας ασθενής έχει τοποθετήσει εμφυτεύματα η οποίου άλλου είδους ακίνητη προσθετική εργασία, είναι απαραίτητο να επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο.

Το σημαντικότερο όλων είναι, για να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες αποτυχίας είναι να επιλέξετε έναν οδοντίατρο ο οποίος έχει κάνει ειδική εκπαίδευση πάνω στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, αλλά και ξέρει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιπλοκή δημιουργηθεί.

Βρείτε έναν οδοντίατρο να τον εμπιστεύεστε!!!

Στην Οδοντιατρική Γαλάνη έχουμε κάνει ειδική εκπαίδευση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, και για αυτόν τον λόγο έχουμε ποσοστό επιτυχίας 98,7% στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων! 

Παρενέργειες Εμφυτευμάτων

Υπάρχουν πολλές πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν μετά από τοποθέτηση Εμφυτευμάτων. 

Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν μετά από τοποθέτηση εμφυτευμάτων. 

Μόλυνση 

Μια λοίμωξη στο σημείο της εμφύτευσης είναι η πιο κοινή επιπλοκή. 

Η θεραπεία για μια λοίμωξη εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη θέση της λοίμωξης. Για παράδειγμα, μια βακτηριακή λοίμωξη στα ούλα μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά ή μόσχευμα μαλακών ιστών. Μια βακτηριακή λοίμωξη στο οστό μπορεί να απαιτεί αφαίρεση του μολυσμένου οστικού ιστού και πιθανώς του εμφυτεύματος, ακολουθούμενη από μόσχευμα οστού και μαλακού ιστού.

Υποχώρηση των ούλων 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να διαπιστώσει ότι ο ιστός των ούλων γύρω από το εμφύτευμα αρχίζει να υποχωρεί. Συνήθως αυτό προκαλείται από έλλειψη στοματικής φροντίδας και αραιές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό ή λανθασμένη τοποθέτηση εμφυτεύματος από τον οδοντίατρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνο. Η έγκαιρη αξιολόγηση από έναν οδοντίατρο είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αφαίρεσης του εμφυτεύματος.

Εμφύτευμα με κινητικότητα

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την τοποθέτηση, το οδοντικό εμφύτευμα θα συγχωνευτεί με το οστό της γνάθου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται οστεοενσωμάτωση και είναι καθοριστική για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του εμφυτεύματος. 

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες. Εάν το εμφύτευμα αποτύχει να συγχωνευθεί με το οστό, ο οδοντίατρος μπορεί να το αφαιρέσει. 

Ο ασθενής θα μπορεί να είναι σε θέση να επαναλάβει τη διαδικασία εμφύτευσης μόλις επουλωθεί η περιοχή.

Βλάβη νεύρων ή ιστών 

Μερικές φορές, ένας οδοντίατρος μπορεί να τοποθετήσει κατά λάθος ένα οδοντικό εμφύτευμα πολύ κοντά σε ένα νεύρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνο. Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα είναι πιο συνηθισμένα στη χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων, αλλά ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει μακροχρόνια συμπτώματα.

 Ένα πρόβλημα νεύρων ή ιστών απαιτεί άμεση προσοχή. Ο τραυματισμός του κάτω φατνιακού νεύρου στην κάτω γνάθο μπορεί να είναι δυνητικά σοβαρός. Μερικά πιθανά συμπτώματα ενός τραυματισμού νεύρου περιλαμβάνουν: 

  • επίμονο μούδιασμα στο πλάι του εμφυτεύματος, συμπεριλαμβανομένου του κάτω χείλους και του πηγουνιού. 
  • επίμονος πόνος ή δυσφορία. 
  • μυρμήγκιασμα, γαργάλημα ή αίσθημα καύσου στα ούλα και το δέρμα.
Λιγότερο κοινά προβλήματα στα εμφυτεύματα

Λιγότερο κοινά προβλήματα 

Η τοποθέτηση εμφυτεύματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μερικά λιγότερο κοινά προβλήματα, όπως προβλήματα σε ιγμόρεια και βλάβη στο ίδιο το οδοντικό εμφύτευμα.

Προβλήματα στο ιγμόρειο 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα της άνω γνάθου μπορούν να προεξέχουν στις κοιλότητες των κόλπων, προκαλώντας φλεγμονή των ιγμορείων. Αυτό είναι γνωστό ως ιγμορίτιδα. Μερικά πιθανά συμπτώματα της ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν: 

  • πόνος, ευαισθησία ή πρήξιμο γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια ή το μέτωπο 
  • πράσινη ή κίτρινη ρινική βλέννα
  • βουλωμένη μύτη 
  • μειωμένη όσφρηση 
  • πονοκέφαλοι 
  • πονόδοντος 
  • κακή αναπνοή 
  • πυρετός

Ζημιά από υπερβολική δύναμη 

Όπως συμβαίνει με κάθε δόντι, η υπερβολική δύναμη ή πρόσκρουση μπορεί να προκαλέσει ράγισμα ή χαλάρωση ενός οδοντικού εμφυτεύματος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ασκούν υπερβολική δύναμη στα οδοντικά εμφυτεύματα χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι σφίγγουν ή τρίβουν τα δόντια τους ενώ κοιμούνται. Τα άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να χρειαστεί να φορούν στοματικό προστατευτικό για να αποτρέψουν τη βλάβη στο εμφύτευμα καθώς και στα φυσικά τους δόντια.

Μακροπρόθεσμα προβλήματα μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Μακροπρόθεσμα προβλήματα

Η περιεμφυτευματίτιδα είναι ένας τύπος ασθένειας των ούλων που προκαλεί απώλεια του οστού που υποστηρίζει το εμφύτευμα. Αναπτύσσεται λόγω χρόνιας φλεγμονής στο σημείο του εμφυτεύματος. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017, η περιεμφυτευματίτιδα μπορεί να πάρει περίπου 5 χρόνια για να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως αιμορραγία ή πρήξιμο γύρω από τη θέση του οδοντικού εμφυτεύματος. 

Υπάρχει επίσης μια σπάνια πιθανότητα το σώμα να απορρίψει ένα οδοντικό εμφύτευμα. Με βάση μια ανασκόπηση του 2019, οι ερευνητές διερευνούν τους κινδύνους από τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων κατασκευασμένων από τιτάνιο ή άλλα μέταλλα. 

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια σπάνια ευαισθησία μετάλλων που προκαλεί το σώμα τους να απορρίπτει τα μεταλλικά εμφυτεύματα. Οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους να υποβάλλονται σε τεστ ευαισθησίας μετάλλων πριν λάβουν τέτοια εμφυτεύματα.

Κατάσταση υγείας του ασθενή

Κατάσταση Υγείας του ασθενή

Καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης και η οστεοπόρωση μπορούν να επηρεάσουν τα οστά. Χρειάζεστε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και επαρκή οστική πυκνότητα για χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων. Επομένως, πριν αποφασίσετε ή επιλέξετε αυτή τη διαδικασία, δώστε στον οδοντίατρο σας το πλήρες ιατρικό σας και ρωτήστε τον εάν αυτή είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Μία Απάντηση

  1. Τοποθετήθηκαν εμφυτεύματα στην ανω γναθο μου πρίν 12 μέρες all on 4 , τώρα που ξεπρίσυνκαν κάπως τα ούλα μου μπορώ να βλέπω ,στα εξωτερικά μου ούκα και περίπου 1 cm πάνω από τον ενα μου κοπτήρα ενα μεταλλικό άκρο. ..μπορειτε να μου πείτε τι σημαίνει αυτό ,και πώς αντιμετωπίζεται ???. ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.