9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Σιδεράκια

Περιεχόμενα

Τι είναι η Ορθοδοντική θεραπεία με Σιδεράκια;

Ο σκοπός της ορθοδοντικής θεραπείας είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα δόντια σας. Αυτό περιλαμβάνει το ίσιωμα των δοντιών σας ώστε να είστε σε θέση να φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας πιο εύκολα και να βελτιώσετε το δάγκωμα σας ώστε να μπορείτε να τρώτε πιο άνετα. Το να ισώσουμε τα δόντια σημαίνει επίσης πιο όμορφο χαμόγελο!

Τι είναι τα Σιδεράκια;

Τα είναι ορθοδοντικές κατασκευές με βραχίονες από ανοξείδωτο χάλυβα υψηλής ποιότητας, καθένας από τους οποίους συγκρατείται με μη τοξική οδοντική κονία και μεταλλικό σύρμα. Αυτό το σύρμα ακολουθεί την καμπυλότητα της γνάθου σας και σταθεροποιείται από ένα στήριγμα που τυλίγεται γύρω από τον πίσω γομφίο.

Γιατί να βάλω σιδεράκια;

Γιατί να βάλεις σιδεράκια; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλετε σιδεράκια. Όχι μόνο ισιώνουν τα δόντια σας για ένα πιο όμορφο και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαμόγελο, αλλά βοηθούν επίσης στη βελτίωση του δαγκώματος και της στοματικής σας υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με επιτυχημένη θεραπεία με νάρθηκες απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης με την εικόνα του σώματός τους και την αυτοεκτίμησή τους. Παρακάτω μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της ορθοδοντικής θεραπείας.

Βελτιώστε το δάγκωμα σας:

Τα σιδεράκια μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση του ακατάλληλου δαγκώματος. Η κακή σύγκλειση ή οι κακές ευθυγραμμίσεις στον τρόπο με τον οποίο τα άνω και κάτω δόντια ενώνονται. Συχνά οδηγούν σε μια σειρά άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το δάγκωμα και το μάσημα. Τα σιδεράκια αποτελούν συχνά μέρος της θεραπείας για κακό δάγκωμα, καθώς βοηθούν στη διόρθωση της θέσης των δοντιών. Μικροί ορθοδοντικοί ελαστικοί δεσμοί μπορούν να προσαρτηθούν στους μεταλλικούς βραχίονες για να φέρουν σταδιακά τη γνάθο σε ευθυγράμμιση.

Βελτίωση της στοματικής υγείας και πρόληψη οδοντικών προβλημάτων:

Με υπερβολικά συνωστισμένα ή στραβά δόντια, μπορεί να είναι δύσκολο να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα δόντια σας, καθώς ορισμένες περιοχές είναι πιο δύσκολο να προσεγγιστούν κατά το βούρτσισμα και το νήμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας και δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων και τερηδόνας. Επιπλέον, τα κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια μπορεί να βρίσκουν σε άλλα δόντια και να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών (την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού σας). Τα σιδεράκια βοηθούν στην προσαρμογή της ευθυγράμμισης των δοντιών σας για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων.


Τύποι Ορθοδοντικής Θεραπείας με Σιδεράκια

Μεταλλικά σιδεράκια

Τα μεταλλικά ή τα παραδοσιακά σιδεράκια είναι ο πιο κοινός τύπος παγκοσμίως και υπάρχουν εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Στο παρελθόν, τα σιδεράκια ήταν πολύ ογκώδη και εμφανή.


Κεραμικά σιδεράκια

Είναι σιδεράκια κατασκευασμένα από διαφανές υλικό στο χρώμα των δοντιών. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα μεταλλικά σιδεράκια, αλλά είναι πιο διακριτικά και λιγότερο ορατά. Τα κεραμικά σιδεράκια είναι πιο δημοφιλή μεταξύ των ασθενών που δεν πιστεύουν ότι η Αόρατη Ορθοδοντική με Νάρθηκες ή τα γλωσσικά σιδεράκια είναι κατάλληλα για αυτούς, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να ισιώσουν τα δόντια τους με διακριτικό και προσιτό τρόπο. Αυτοί οι ασθενείς τείνουν να είναι έφηβοι και ενήλικες με γνώμονα την αισθητική.

Σε σύγκριση με τα μεταλλικά σιδεράκια, τα κεραμικά σιδεράκια είναι λιγότερο αισθητά και αποτελούν μια προσιτή εναλλακτική λύση στα μεταλλικά σιδεράκια. Θα πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι αυτά τα σιδεράκια είναι επίσης ελαφρώς μεγαλύτερα από τα μεταλλικά σιδεράκια και μπορούν να λεκιάσουν ανάλογα με τη διατροφή και τις συνήθειες βουρτσίσματος. Δεν είναι για όλους, αλλά πιστεύουμε ότι παραμένουν ένα πολύτιμο εργαλείο στην ορθοδοντική τσάντα εργαλείων μας.

Ευτυχώς, τα σιδεράκια σήμερα δεν μοιάζουν καθόλου με αυτά που ήταν πριν από 100 χρόνια. Η πρόοδος στην καινοτομία και την τεχνολογία έχει δημιουργήσει σιδεράκια που είναι:

  1. Μικρότερα
  2. Πιο σύντομος χρόνος Θεραπείας
  3. Πιο άνετα
  4. Πιο αποτελεσματικά


Πώς λειτουργούν τα σιδεράκια;

Γενικά, τα σιδεράκια λειτουργούν ασκώντας σταθερή και ήπια πίεση στα δόντια. Αυτές οι δυνάμεις χειρίζονται προσεκτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετακινούν τα δόντια στην επιθυμητή θέση τους.

Αυτό είναι δυνατό επειδή οι περιοδοντικοί σύνδεσμοι (οι ίνες που αγκυλώνουν τα δόντια στο οστό) ανταποκρίνονται συνεχώς στην τάση και τη συμπίεση των δοντιών. Όταν ασκείται δύναμη στο δόντι, το οστό διασπάται (απορρόφηση) στην πλευρά που «συμπιέζεται». Οστό επίσης «παράγεται» (απόθεση) από την άλλη πλευρά. Ενώ η απορρόφηση πραγματοποιείται εντός ημερών, η διαδικασία εναπόθεσης μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, γεγονός που εξηγεί γιατί η θεραπεία με νάρθηκες διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο για ευνοϊκά αποτελέσματα.

Τι συμβαίνει όταν βγάλω τα σιδεράκια μου;

Η ορθοδοντική θεραπεία δεν τελειώνει με σιδεράκια. Αφού αφαιρεθούν, θα χρειαστεί να φοράτε νάρθηκες συγκράτησης ή θα τοποθετηθεί ένα συγκρατητικό σύρμα στην γλωσσική επιφάνεια των δοντιών για να διατηρήσετε την ευθυγράμμιση των δοντιών σας. Ο ορθοδοντικός σας θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

Γενικά τα δόντια αλλάζουν θέση σε όλη την διάρκεια της ζωής μας! Οι νάρθηκες συγκράτησης ή το σύρμα συγκράτησης πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή για τουλάχιστον 5-10 χρόνια ανάλογα με τον ασθενή έτσι ώστε τα δόντια να μην αλλάξουν θέση γρήγορα!

Διαφορετικοί τρόποι να ισώσεις τα δόντια σου

Άλλες θεραπείες με διάφανους νάρθηκες (όπως τα invisalign ή αλλιώς αόρατα σιδεράκια) έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς και των γλωσσικών (σιδεράκια στο πίσω μέρος του δοντιού). Ο ασθενής θα πρέπει να συζητήσει αυτές τις επιλογές με τον ορθοδοντικό του για να καθορίσει την καλύτερη στρατηγική.

Κόστος Ορθοδοντικής Θεραπείας

Το κόστος της Ορθοδοντικής Θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο τύπος της Ορθοδοντικής Θεραπείας, την βαρύτητα του περιστατικού καθώς και από την διάρκεια της θεραπείας!

Το ακριβές κόστος θα καθοριστεί από το δεύτερο ραντεβού, αφότου ολοκληρωθεί το σχέδιο θεραπείας. Το κόστος της θεραπείας θα το γνωρίζεται κατά την 2η επίσκεψη σας και θα έχει συμφωνηθεί πριν την έναρξη της ορθοδοντικής σας θεραπείας.

Γενικά το κόστος για τα Μεταλλικά Σιδεράκια χρόνου θεραπείας διάρκειας 12-24 μήνες κυμαίνεται από τα 1500 ως 2300 ευρώ.

Και για τα Κεραμικά Σιδεράκια χρόνου θεραπείας διάρκειας 12-24 μήνες κυμαίνεται από τα 1800 ως 2500 ευρώ.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.