9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER

Θεραπεία Συριγγίου

Περιεχόμενα

Τι είναι η θεραπεία συρίγγιου με Laser

Το συρίγγιο είναι η άμυνα του οργανισμού, η δίοδος που ο οργανισμός εκτονώνει όλα τα φλεγμονώδη συστατικά που παράγονται σε μια περιοχή που φλεγμαίνει μέσα στο οστό. Είναι η ένωση μεταξύ της εστίας της φλεγμονής που βρίσκεται μέσα στο οστό και της επιφάνειας των ούλων (βλεννογόνου) ή του δέρματος.

Το συρίγγιο μπορεί να παρατηρηθεί μέσα στο στόμα, στο βλεννογόνο του στόματος αλλά μπορεί και να υπάρχει και έξω από το στόμα στο δέρμα (σε πιο σοβαρές βλάβες).

Δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η άμυνα του οργανισμού στην εκδήλωση του προβλήματος που υπάρχει στο οστό και η αιτία μπορεί να είναι μόλυνση του δοντιού ή του περιοδοντίου (οι ιστοί δηλαδή γύρω απ’ το δόντι) από μικροοργανισμούς.

Το laser μας βοηθάει να κάνουμε πήρη εξόντωση των μικροβίων καθώς και βοηθάει στην ταχύτερη και καλύτερη επούλωση των ιστών

Το πρόβλημα

Η αιτία είναι μια κύστη στο οστό ή ένα μεγάλο απόστημα που έχει επεκταθεί στο οστό λόγω μικροοργανισμών που έχουν διεισδύσει είτε μέσα στο κέντρο του δοντιού (από τον πολφικό θάλαμο στους ριζικούς σωλήνες και από κει έξω από το δόντι στο οστό)είτε γύρω από το δόντι στους περιοδοντικού ιστούς.

Μπορεί να οφείλεται σε:

  1. βλάβη του δοντιού όπως είναι ρωγμώδες κάταγμα, εσωτερική ή εξωτερική απορρόφηση, παλιά απονεύρωση, κάταγμα μεγάλου τμήματοςτηςμύλης και μετακίνηση του δοντιού,εμβύθιση του δοντιού μέσα στο φατνίο από τραυματισμό, εκτεταμένη τερηδόνα η οποία έχει σχεδόν εξαφανίσει τη μύλη του δοντιού κ.α.
  2. Ακόμη μπορεί να οφείλεται σε εκτεταμένη περιοδοντίτιδα σε παραμελημένα στόματα με πλημμελή στοματική υγιεινή.
  3. Συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Συνήθως είναι χρόνιο πρόβλημα,έτσι η βλάβη μπορεί να έχει ξεκινήσει στο οστό ή το περιοδόντιο πολλούς μήνες ή και αρκετά χρόνια πριν.

Ο οργανισμός για να αμυνθεί από την επίθεση των μικροοργανισμών  αποβάλλει όλο αυτό το πυώδες υγρό, που αποτελείται από κύτταρα του οργανισμού και από μικροοργανισμούς  μέσω του πόρου του συριγγίου για να μην επεκταθεί η μόλυνση  στον υπόλοιπο οργανισμό και κάνει σηψαιμία ή αγγίξει άλλα ευαίσθητα ανατομικά μέρη του οργανισμού όπως είναι  νεύρα, αγγεία, τα ιγμόρεια τη μύτη και άλλα ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία του οργανισμού.

Στην κλινική εξέταση εμφανίζεται σαν μια οπή διογκομένη με ερυθρότητα πάνω στα ούλα (βλεννογόνο) που μερικές φόρες μπορεί να βγάζει πύον λέγω της μόλυνσης. (οι περισσότεροι ασθενείς το αναφέρουν σαν σπυράκι στα ούλα πάνω από το δόντι που τους ενοχλεί).

Έχει υφέσεις και εξάρσεις, δηλαδή άλλες φορές πρήζεται και είναι ενοχλητικό και άλλες φορές ανοίγει η οπή εκτονώνει το πυώδες υγρό κι ο ασθενής αισθάνεται ανακούφιση.

Η θεραπεία του συριγγίου με LASER

Ο σκοπός μας είναι να εξαλείψουμε όλα τα μικρόβια που υπάρχουνστην βλάβη του οστού.

Άρα θα πρέπει να θεραπεύσουμε το δόντι και το περιοδόντιο γιατί από κει ξεκίνησε η διείσδυση των μικροβίων η εξάπλωση τους στο οστό και κατεπέκταση δημιουργήθηκε το συρίγγιο σαν άμυνα του οργανισμού.

Έτσι σαν θεραπείες του συριγγίου μπορεί να περιγράφουν οι εξής :

Α. Απονεύρωση του δοντιού (ενδοδοντική θεραπεία).

Β.  Επανάληψη παλιάς απονεύρωσης του δοντιού (ενδοδοντικής θεραπείας).

Γ. Περιοδοντική θεραπεία του δοντιού

Δ.  Ακρορριζεκτομή του δοντιού

Ε. Αφαίρεση κύστης

Ζ. Εξαγωγή του δοντιού

Η. Συνδυασμός των πιο πάνω θεραπειών

Για την καλύτερη διάγνωση και τον εντοπισμό ακριβώς του δοντιού ή των δοντιών που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα, βάζουμε ένα κώνο γουταπέρκας μέσα στονπόρο του συριγγίου και μετά πρέπει να βγει μία οπιστοφατνιακή ακτινογραφία.

Κλινική εικόνα

Πολλές φορές ο θεράπων γιατρός όταν υπάρχει μεγάλη διόγκωση και κίνδυνος ακόμη και την ζωής του ασθενούς αναγκάζεται να ανοίξει με νυστέρι το σημείο αυτό για να παροχετευθεί το πύον, έτσι δημιουργεί ο ίδιος ηθελημένα συρίγγιο.

Βοηθητικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε το LASER KTP βάζοντας την οπτική ίνα μέσα στηνοπήτου συριγγίου αλλά και μέσα στο δόντι που έχει πρόβλημα με σκοπό να καυτηριάσουμε,αποστειρώσουμε και αποεπιθηλιοποιήσουμαι όλη τη διαδρομή του σωλήνα του συριγγίου μέχρι την εστία μολύνσης εάν αυτό είναι δυνατόν.

Το αποτέλεσμα

Έχουμε πλήρη ίαση, εφόσον ολοκληρωθεί η θεραπεία με επιτυχία στο δόντι και το περιοδόντιο. Τότε εξαφανίζεται και το συρίγγιο.

Πλήρη ίαση του συριγγίου επίσης μπορεί να έχουμε μετά από μια μικρή χειρουργική επέμβαση που λέγεται  ακρορριζεκτομή.

Εάν η βλάβη του δοντιού είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να θεραπευθεί με ενδοδοτική θεραπεία αλλά ούτε και με περιοδοντική θεραπεία, τότε η ίαση επέρχεται μετά την εξαγωγή του δοντιού και καλό καθάρισμα της βλάβης του οστού.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.