9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Γιατί τα ούλα μου ματώνουν;

Γιατί τα ούλα μου ματώνουν;

Περιεχόμενα

Τι είναι τα ούλα που αιμορραγούν;

Η αιμορραγία των ούλων είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ουλίτιδας. Αλλά μπορεί επίσης να επισημάνει άλλα προβλήματα υγείας.

Περιστασιακή αιμορραγία των ούλων μπορεί να προκληθεί από το έντονο βούρτσισμα των δοντιών σας ή με οδοντοστοιχίες που δεν ταιριάζουν σωστά. Η συχνή αιμορραγία των ούλων μπορεί επίσης να υποδηλώνει πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως:

  • περιοδοντίτιδα (μια προχωρημένη μορφή ασθένειας των ούλων)
  • λευχαιμία (καρκίνος του αίματος)
  • ανεπάρκεια βιταμινών
  • έλλειψη θρόμβωσης κυττάρων (αιμοπετάλια)

Οδοντικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία των ούλων

Τα προβλήματα οδοντικής φροντίδας είναι η κύρια αιτία αιμορραγίας των ούλων. Η ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) και η περιοδοντίτιδα κάνουν τα ούλα σας ευαίσθητα και επιρρεπή σε αιμορραγία.


Ουλίτιδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ουλίτιδα όταν η πλάκα παραμένει στις γραμμές των ούλων πολύ καιρό. Η πλάκα δημιουργείται από τα υπολείμματα φαγητού και στα βακτήρια που κολλούν στα δόντια σας.

Το βούρτσισμα των δοντιών αφαιρεί την πλάκα και μπορεί να σας εμποδίσει να αναπτύξετε κοιλότητες (τερηδόνα). Αλλά η πλάκα μπορεί να παραμείνει στη γραμμή των ούλων σας, εάν δεν βουρτσίζετε και κάνετε νήμα σωστά.

Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί, μπορεί να σκληρύνει και να μετατραπεί σε πέτρα, γεγονός που θα αυξήσει την αιμορραγία. Η συσσώρευση πλάκας κοντά στα ούλα σας μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλίτιδα.

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • πρησμένα ούλα
  • πόνος στο στόμα και γύρω από τα ούλα
  • ούλα που ματώνουν

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντική νόσος (περιοδοντίτιδα) μπορεί να εμφανιστεί όταν η ουλίτιδα προχωρήσει. Η περιοδοντική νόσος είναι μια λοίμωξη των ούλων, του οστού της γνάθου και των υποστηρικτικών ιστών που συνδέουν τα δόντια και τα ούλα σας. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση ή πτώση των δοντιών σας.

Ανεπάρκεια βιταμινών

Οι ανεπάρκεια της βιταμίνης C και της βιταμίνης Κ μπορούν επίσης να προκαλέσουν εύκολη αιμορραγία στα ούλα.

Ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα βιταμινών C και K εάν έχετε ούλα που αιμορραγούν  ενώ υπάρχει επαρκές  οδοντική φροντίδα. Επίσης, ακολουθήστε μια δίαιτα που περιέχει και τα δύο θρεπτικά συστατικά για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε τις βιταμίνες που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν:

  • εσπεριδοειδή και χυμοί
  • μπρόκολο
  • φράουλες
  • ντομάτες
  • πατάτες
  • πιπεριές

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν:

  • κάρδαμο
  • λάχανο
  • σπανάκι
  • σέσκουλο
  • μαρούλι
  • χόρτα μουστάρδας
  • σόγια
  • λάδι canola
  • ελαιόλαδο

Άλλες αιτίες αιμορραγίας των ούλων

Τα άτομα που φορούν οδοντοστοιχίες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μερικές φορές αιμορραγικά ούλα. Αυτό είναι πιο πιθανό όταν οι οδοντοστοιχίες είναι πολύ σφιχτές.

Συζητήστε με τον οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό σας εάν οδοντοστοιχίες ή άλλες στοματικές συσκευές προκαλούν αιμορραγία στα ούλα σας. Ίσως χρειαστεί να πάρουν νέες εντυπώσεις για να δημιουργήσουν ένα πιο κατάλληλο επιστόμιο.

Η εγκυμοσύνη προκαλεί συνήθως αιμορραγία των ούλων. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν την ευαισθησία των ούλων.

Οι διαταραχές αιμορραγίας όπως η αιμορροφιλία και η λευχαιμία μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας των ούλων. Τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν πιο συχνά εάν παίρνετε φάρμακα αραίωσης αίματος. Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν βαρφαρίνη, ασπιρίνη και ηπαρίνη.

Θεραπεία των ούλων που αιμορραγούν

Η καλή οδοντική υγιεινή είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείριση των αιμορραγικών ούλων.

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο για επαγγελματικό καθαρισμό. Ο οδοντίατρος σας θα σας ενημερώσει εάν έχετε ουλίτιδα και θα σας διδάξει πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά. Το σωστό βούρτσισμα και το νήμα μπορεί να αφαιρέσει την πλάκα από τη γραμμή των ούλων και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντικής νόσου.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα για να ελαχιστοποιήσετε την πλάκα που σχηματίζεται στο στόμα σας. Και ένα ξέπλυμα ζεστού θαλασσινού νερού μπορεί να ανακουφίσει τα πρησμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα.

Χρησιμοποιήστε μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα. Θα είναι απαλή στα φλεγμονώδη ούλα, ειδικά εάν αισθανθείτε αιμορραγία μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Οι μεσαίες και σκληρές τρίχες μπορεί να είναι πολύ επιβλαβείς για τα ευαίσθητα ούλα σας.

Σύνοψη

Ενώ τα αιμορραγικά ούλα είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα οδοντικών προβλημάτων, άλλα ζητήματα μπορεί να είναι η αιτία.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο σας για να προσδιορίσετε εάν η οδοντική υγεία είναι το βασικό ζήτημα που προκαλεί τα αιμορραγικά ούλα σας. Η εξέταση αίματος μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας της αιμορραγίας σας. Η θεραπεία θα ποικίλλει ανάλογα με την κατάστασή σας.

Στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη δίνουμε το 100% της προσοχής μας για την διδασκαλία στοματικής υγιεινής! Καθώς πιστεύουμε ότι από την καλή στοματική υγιεινή ξεκινάνε όλα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.