9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ολοκεραμικές Στεφανές

Περιεχόμενα

Τι είναι οι Ολοκεραμικές Στεφανές;

Είναι ένα “καπέλο”, μία “θήκη” σε σχήμα δοντιού που τοποθετείται πάνω από ένα δόντι και το καλύπτει ολόκληρο για να αποκαταστήσει το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος, τη δύναμή  και την αντοχή του.

Είναι η προσθετική αποκατάσταση με την μεγαλύτερη αντοχή και συγκράτηση.

Λόγω του κεραμικού υλικού την έχει την καλύτερη αισθητική μαζί τις κεραμικές όψεις.

 

Το πρόβλημα

Μπορεί να χρειαστεί μια ολοκεραμική στεφάνη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Για την προστασία ενός απονευρωμένου δοντιού το οποίο έχει αλλάξει χρώμα.
 • Για να προστατέψουμε ένα αδύναμο δόντι (για παράδειγμα, από τη φθορά) από το σπάσιμο ή τη συγκράτηση των τμημάτων ενός ραγισμένου δοντιού.
 • Για να επαναφέρουμε ένα ήδη σπασμένο δόντι ή ένα δόντι που έχει υποστεί σοβαρές φθορές.
 • Για να καλύψουμε και να υποστηρίξουμε ένα δόντι με μια μεγάλη έμφραξη (σφράγισμα), ειδικά όταν δεν υπάρχει πολύ δόντι.
 • Για να κρατήσουμε μια οδοντιατρική γέφυρα στη θέση της.
 • Για να καλύψουμε τα δόντια που έχουν παραμορφωθεί ή έχουν αποχρωματιστεί.
 • Να σώσουμε ένα δόντι το οποίο έχει καταστραφεί ολικός από τερηδόνα.
 • Για να καλύψουμε ένα οδοντικό εμφύτευμα.
 • Για να κάνουμε μια αισθητική τροποποίηση του δοντιού.
 • Για να ευθυγραμμίσουμε δόντια τα οποία αποκλίνουν κατά πολύ από το φυσιολογικό οδοντικό τόξο. Μια διαδικασία πιο επεμβατική αλλά και πολύ πιο γρήγορη από την ορθοδοντική θεραπεία.

 

 

Η διαδικασία κατασκευής της Ολοκεραμικής Στεφανής

Η διαδικασία για να τοποθετηθεί μια στεφάνη σ΄ενα δόντι ολοκληρώνεται συνήθως σε 3-4 συνεδρίες, με την πρώτη να είναι για τον έλεγχο και την δημιουργία ενός σχέδιού θεραπείας.

 • Διάγνωση και σχέδιο θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ραντεβού, ο οδοντίατρός σας, θα εξετάσει τα δόντια σας για να βεβαιωθείτε ότι οι Ολοκεραμικές Στεφάνες είναι κατάλληλες για εσάς και να συζητήσετε τι θα συνεπάγεται στην διαδικασία και ορισμένους από τους περιορισμούς της. Εξηγήστε στον οδοντίατρό σας το αποτέλεσμα που προσπαθείτε να επιτύχετε.

 • Προετοιμασία δοντιού

Αρχίζουμε και παρασκευάζουμε το δόντι κατάλληλα για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την τοποθέτηση της στεφάνης.

Κάνουμε χρωματοληψία για να ταιριάζει η στεφάνη με τα υπόλοιπα δόντια.

Τέλος παίρνουμε αποτυπώματα του παρασκευασμένου δοντιού και τα στέλνουμε στον οδοντοτεχνίτη που θα παρασκευάσει την στεφάνη.

Εντωμεταξύ για να μπορεί να κυκλοφορεί ο ασθενής κανονικά κυκλοφορεί την επόμενη μέρα και όσες μέρες χρειαστούν μέχρι να τελειώσει το περιστατικό, έχουμε κατασκευάσει πρόχειρες στεφάνες που θα κολληθούν στο παρασκευασμένο δόντι.

 • Πρόβα

Κάνουμε πρόβα τον κεραμικό σκελετό της στεφάνης έτσι ώστε να σιγουρέψουμε την τέλεια εφαρμογή της με το παρασκευασμένο δόντι καθώς και την ομοιομορφία του χρώματος.

 • Εφαρμογή και συγκόλληση

Κάνουμε τον τελικό έλεγχο, για να βεβαιωθούμε ότι είναι άρτια κατασκευασμένη από όλες τις απόψεις.

Και τέλος εφαρμόζουμε την τελική στεφάνη την οποία συγκολλούμε με ειδικό υλικό.

 

Μεταθεραπευτικό στάδιο

Ο ασθενής δεν πρέπει να φάει τίποτα σκληρό στην περιοχή που έχουν τοποθετηθεί οι Ολοκεραμικές στεφάνες για τουλάχιστον 4 ώρες.

Κατά μέσο όρο, οι Ολοκεραμικές Στεφάνες διαρκούν μεταξύ 5 και 15 ετών. Η διάρκεια ζωής μιας στεφάνης εξαρτάται από την ποσότητα “φθοράς” που εκτίθεται, πόσο καλά ακολουθείτε τις καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής και τις προσωπικές συνήθειες που σχετίζονται με το στόμα (θα πρέπει να αποφεύγετε τέτοιες συνήθειες όπως το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών σας , μάσημα πάγου, δάγκωμα νυχιών και χρησιμοποιώντας τα δόντια σας για να ανοίξετε συσκευασίες).

 

Ενώ μια Ολοκεραμική Στεφανή δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, θυμηθείτε ότι απλά επειδή ένα δόντι έχει Στεφανή δεν σημαίνει ότι το δόντι προστατεύεται από φθορά ή την ουλίτιδα. Συνεπώς, συνεχίστε να εφαρμόζετε καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος των δοντιών σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας καθημερινά νήματα – ειδικά γύρω από την περιοχή της στεφάνης όπου Στεφάνη συναντά το δόντι.

 

Το αποτέλεσμα

Ένα χαμόγελο αληθοφανές και όμορφο!

Χαμόγελο που θα το ζήλευαν και οι star του Hollywood!

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.