Λεύκανση Δοντιών

/Λεύκανση Δοντιών
Λεύκανση Δοντιών 2018-04-19T16:48:49+00:00

Λεύκανση Δοντιών

Θέλετε ένα πιο λευκό και λαμπερό χαμόγελο;

Τι είναι η λεύκανση δοντιών

Λεύκανση είναι η αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών προς το φωτεινότερο και λευκότερο η οποία γίνεται μόνον απ’ τον οδοντίατρο με  διάφορες τεχνικές.

Τεχνικές λεύκανσης δοντιών

 1. Λεύκανση στο σπίτι από τον ασθενή, πάντοτε όμως με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Σε αυτήν την τεχνική κατασκευάζει o οδοντίατρος δύο εξατομικευμένους νάρθηκες από πολύ λεπτό διαφανές πλαστικό υλικό που εφαρμόζουν σαν γάντι πάνω στα δόντια. Έναν για την πάνω γνάθο κι έναν για την κάτω γνάθο. Τους δίνει στον ασθενή του μαζί με το φάρμακο λεύκανσης και αναλόγως την περιεκτικότητα του φαρμάκου σε υπεροξείδιο μπορούν να τους χρησιμοποιούν οι ασθενείς 1 ώρα την ημέρα ή δύο φορές την ημέρα από μισή ώρα κάθε φορά, ακόμη και όλη τη νύχτα στον ύπνο. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το πόσο δυσχρωμικά είναι τα δόντια, με την ευαισθησία του ασθενούς, με το πόσο γρήγορα θέλει ο ασθενής να έχει λευκά δόντια και με άλλους παράγοντες. Γι’ αυτό πάντα χρειάζεται η επίβλεψη και οι οδηγίες του οδοντιάτρου.Τα λευκαντικά τζελ που χρησιμοποιούνται σ’ αυτή την περίπτωση είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου και υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε περιεκτικότητα από 3% – 20%. Γενικά, όσο περισσότερο κρατάτε ένα ισχυρό διάλειμμα στα δόντια σας, τόσο πιο άσπρα θα γίνουν. Ωστόσο, αυτό δεν  θα πρέπει να συμβαίνει στην οδοντιατρική λεύκανση γιατί όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του υπεροξειδίου στο τζελ λεύκανσης, τόσο συντομότερη θα πρέπει να είναι η παραμονή του στα δόντια, αφού κρατώντας το τζελ για περισσότερο χρόνο θα αφυδατωθούν τα δόντια και θα αυξηθεί η ευαισθησία τους.
 2. Λεύκανση στο οδοντιατρείο από τον οδοντίατρο. Είναι το ίδιο αποτελεσματική με την προηγούμενη αλλά γίνεται σε πιο μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζεται μία ή δύο συνεδρίες σε απόσταση 10 ημέρες η μία από την άλλη και κάθε συνεδρία διαρκεί μία έως μιάμιση ώρα.Ένα από τα υπέρ της λεύκανσης στο ιατρείο είναι ότι οδοντίατρος ελέγχει όλα τα δόντια και βλέπει αν χρειάζεται πραγματικά λεύκανση ή όχι, εξετάζει αν οι  δυσχρωμίες και οι λεκέδες οφείλονται σε χρώσεις και όχι σε τερηδονισμό των δοντιών ή άλλα σοβαρότερα προβλήματα που χρειάζονται άλλου τύπου θεραπεία.Ο Οδοντίατρος ελέγχει τα σημεία εκείνα που δεν πρέπει να γίνει λεύκανση και τα προστατεύει για να αποφευχθούν τυχόν υπερευαισθησίες και πόνος μετέπειτα. Η λεύκανση αυτού του τύπου γίνεται με ενεργοποίηση του τζελ με κάποια πηγή φωτός όπως είναι το πλάσμα, το Led και το laser, είτε ενεργοποίηση του τζελ χημικά χωρίς πηγή φωτός. Τα λευκαντικά τζελ που χρησιμοποιούνται σ’ αυτή την περίπτωση είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου και υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε περιεκτικότητα από 15% – 45%.
 3. Μεικτή λεύκανση στο οδοντιατρείο και στο σπίτι. Συνήθως χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος λεύκανσης σε δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά, με έντονες δυσχρωμίες και σε ασθενείς με υψηλά αισθητικά στάνταρ.

Σε ποια δόντια γίνεται λεύκανση;

 • Σε ζωντανά
 • Σε νεκρά
 • Σε απονευρομένα

Με ποιον τρόπο δουλεύει η λεύκανση των δοντιών;

Η Λεύκανση γίνεται εφαρμόζοντας κάποια λευκαντικά τζελ πάνω στα δόντια. Επιδρά στα έντονα χρωματισμένα οργανικά μόρια που εμφανίζονται μεταξύ των κρυστάλλων υδροξυαπατίτη του σμάλτου των δοντιών ή στο όριο μεταξύ αδαμαντίνης και οδοντίνης και τα αποδομεί με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την αδαμαντίνη. Αυτά τα οργανικά μόρια είναι που δίνουν στα δόντια μία λεκιασμένη εμφάνιση.
Για επιφανειακές χρώσεις των δοντιών τοποθετούμε το τζελ λεύκανσης για 30 έως 60 λεπτά στην επιφάνεια του δοντιού.
Για βαθιές όμως χρώσεις που ξεκινούν από το εσωτερικό του δοντιού όπως συμβαίνει στα νεκρά δόντια ή τα  απονευρωμένα, τότε το τζελ λεύκανσης πρέπει να τοποθετηθεί μέσα στο πολφικό θάλαμο και στο ριζικό σωλήνα πολλές φορές, δηλαδή πρέπει να ανοιχτεί τρύπα και να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του δοντιού και κατόπιν να σφραγιστεί το δόντι. Αυτό πρέπει να επαναληφθεί δύο ή τρεις φορές ανά εβδομάδα. Η διαδικασία λεύκανσης συνεχίζεται μέχρις ότου αυτά τα οργανικά μόρια αποχρωματιστούν εντελώς.
Η διαδικασία της λεύκανσης λειτουργεί καλύτερα και λευκαίνει τα δόντια όταν οι χρωστικές είναι στην απόχρωση του κίτρινου ή του καφέ. Όταν τα δόντια είναι στην απόχρωση του γκρι τότε είναι από δύσκολο έως αδύνατον να λευκανθούν.

Μπορώ να τρώω και να πίνω ότι θέλω κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;

Καλό θα είναι να αποφεύγονται κάποιες τροφές κατά τη διάρκεια της λεύκανσης που έχουν πολλές χρωστικές. Αυτές οι τροφές είναι μαύρο τσάι και γενικότερα τα αφεψήματα, καφές, ενεργειακά ποτά που πίνουν οι αθλητές, κόκκινο και λευκό κρασί, σάλτσα σόγιας, ξύδι μπαλσάμικο, αναψυκτικά τύπου κόλα. Φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα όπως είναι κεράσια, φράουλες, μαύρα μούρα, κόκκινα σταφύλια, πατζάρια κ.α.

Είναι επώδυνη η λεύκανση;

Η λεύκανση είναι ως επί το πλείστον μια ανώδυνη διαδικασία, αλλά μερικές φορές μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες ευαισθησίες στα δόντια επειδή μπορεί να είναι διαβρωμένα να έχουν γυμνές ρίζες να έχουν βαθιές και πολλές ρωγμές και καμιά φορά ορισμένοι ασθενείς έχουν πάρα πολύ ευαίσθητα δόντια.
Πολλές φορές οι ασθενείς χρησιμοποιούνε το τζελ για περισσότερη ώρα ή χρόνο,  καταστρατηγώντας τις οδηγίες του οδοντίατρου ή βάζουν πάρα πολύ τζελ στους νάρθηκες που χρησιμοποιούν με τη διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι με αποτέλεσμα να δημιουργεί ευαισθησία στα ούλα. Τότε αυτό που μπορεί να γίνει είναι να πάρει ο ασθενής κάποιο παυσίπονο ή να διακόψει για μια – δυο μέρες την διαδικασία ή να μειώσει τη συγκέντρωση του λευκαντικού παράγοντα και γενικότερα να συμβουλευτεί τον οδοντίατρο του.

Θα λευκάνουν τα άσπρα σφραγίσματα οι στεφάνες (θήκες) και οι γέφυρες που έχω στα δόντια μου;

Η λεύκανση είναι μια διαδικασία που έχει να κάνει μόνο με τα φυσικά δόντια του ανθρώπου, άρα οτιδήποτε είναι τεχνητό όπως σφραγίσματα γέφυρες στεφάνες δεν επηρεάζονται καθόλου από το λευκαντικό παράγοντα. Γι’ αυτό καλό θα είναι πρώτα να γίνει η λεύκανση των δοντιών και κατόπιν βάσει του χρώματος που θα πάρουν τα φυσικά δόντια να γίνει η αντικατάσταση των παλιών σφραγισμάτων, γεφυρών και στεφανών.

Θα μου φθείρει τα δόντια η λεύκανση;

Όχι η λεύκανση δεν βλάπτει τους οδοντικούς ιστούς, από τη στιγμή που την κάνει κάποιος έμπειρος οδοντίατρος και ακολουθήσει το πρωτόκολλο λεύκανσης. Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει ότι είναι μία ασφαλής και αβλαβής μέθοδος για τα δόντια. Αρκεί δόντια και ούλα να είναι υγιή. Σε γενικές γραμμές, η λεύκανση είναι ασφαλής διαδικασία, επειδή οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να εξουδετερώσουν τα χρωμογόνα οργανικά μόρια δεν επηρεάζουν ουσιωδώς αυτή καθαυτή τη δομή του δοντιού. Μόνο κάποιες μικρές παρενέργειες μπορεί να προκύψουν όπως είναι κάποια ευαισθησία δοντιών αλλά και αυτό ξεπερνιέται γιατί ο οδοντίατρος φροντίζει να πάρει προφυλάξεις τόσο για τις  γυμνές ρίζες των δοντιών όσο και για τα ούλα καθώς επίσης και σε πολύ φθαρμένα δόντια να καλύψει την οδοντίνη που είναι ακάλυπτη από αδαμαντίνη.
Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του οδοντίατρου.
Μην υπερβάλλετε ούτε στην ποσότητα, γιατί δημιουργούνται εγκαύματα στα ούλα, ούτε στην χρονική διάρκεια της λεύκανσης, γιατί μπορεί να αφυδατώσετε υπερβολικά την αδαμαντίνη έτσι αυτή παίρνει μια όψη υφής κιμωλίας και μπορεί να γίνει εύθρυπτη.

Υπάρχει περίπτωση να μην ασπρίσουν τα δόντια μου;

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπορεί τα δόντια να λευκάνουν κατά ένα μόνο τόνο και όχι περισσότερο.

 • Δόντια με έντονη απόχρωση του γκρί
 • Δόντια νεκρά μετά από τραυματισμό
 • Δόντια απονευρωμένα πριν πολλά χρόνια

Πόσες ημέρες διαρκεί η διαδικασία της λεύκανσης;

Με την τεχνική της λεύκανσης στο οδοντιατρείο διαρκεί μία έως μιάμιση ώρα. Με την τεχνική της λεύκανσης στο σπίτι διαρκεί από 15 ημέρες περίπου έως 30. Η διαδικασία βέβαια εξαρτάται και από το πόσο δυσχρωμικά είναι τα δόντια, ποιες είναι οι αισθητικές απαιτήσεις του ασθενούς, και πόσο ευαίσθητα δόντια έχει ο ασθενής. Γενικά όσο πιο σκούρο χρώμα έχουν τα δόντια και όσο πιο μεγάλες είναι οι προσδοκίες του ασθενούς, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκεια της λεύκανσης.

Πόσα χρόνια διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Ιδανικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μια μία λεύκανση των δοντιών μπορεί να κρατήσει από έξι μήνες έως τρία χρόνια. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις διατροφικές του συνήθειες, από το πόσο βαριά καπνιστής είναι κι από το πόσο συχνά επισκέπτεται τον οδοντίατρο.

Πώς μπορώ να έχω για πολλά χρόνια ένα λευκό χαμόγελο;

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει κάθε έξι μήνες που γίνεται ο έλεγχος του στόματος από τον οδοντίατρο, το καθάρισμα των δοντιών και το γυάλισμα αν κρίνεται απαραίτητο από τον οδοντίατρο και από τον ασθενή να δίνετε συμπληρωματικό ζελέ λεύκανσης για κάποιες ημέρες έτσι ώστε να μπορεί να διατηρηθεί το λευκό χαμόγελο για χρόνια. Επίσης βοηθάνε για τη συντήρηση της λεύκανσης οι λευκαντικές οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλείμματα, η αποφυγή χρωστικών ουσιών μέσω της τροφής και των ποτών και η αποφυγή του καπνίσματος.

Σε πόσες ημέρες θα δω τα πρώτα αποτελέσματα;

Μετά τη λεύκανση στο ιατρείο τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Με την λεύκανση στο σπίτι τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται μετά την τρίτη με πέμπτη ημέρα.

Μπορώ να καπνίζω κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;

Η απάντηση είναι όχι αν θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Αν δε γίνεται αυτό, τότε όσο λιγότερο τόσο καλύτερα. Θα μπορούσε όμως κάποιος να μην καπνίσει όλο το τσιγάρο αλλά να καπνίσει το 1/3 του τσιγάρου. Επίσης θα μπορούσε να καπνίσει 5 τσιγάρα την ημέρα και όχι 10, και ένα άλλο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος είναι αμέσως μετά το τσιγάρο να ξεπλύνει το στόμα του με 1 ποτήρι νερό, θα βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να κάνετε την λεύκανση αφότου κάνετε το τελευταίο σας τσιγάρο και βουρτσίστε τα δόντια, πριν πάτε για ύπνο.

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες και τα διαλείμματα βοηθούν την λεύκανση;

Βοηθούν με την έννοια ότι απομακρύνουν την οδοντική πλάκα και τις χρωστικές από τα δόντια οι οποίες κάθονται από την τροφή και απ’ τα ποτά. Η δράση τους δηλαδή είναι επιφανειακή και όχι στο εσωτερικό του δοντιού πράγμα που κάνει η λεύκανση. Περιέχουν δηλαδή μικροσκοπικούς κόκκους και με την τριβή με την οδοντόβουρτσα λειαίνουν την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού. Επίσης περιέχουν και χημικά συστατικά αλλά αυτά δεν παραμένουν για πολλή ώρα στα δόντια, αφού ένα βούρτσισμα διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και ο χρόνος αυτός  δεν αρκεί για να λευκάνει τα δόντια.  Η χρήση στοματικού διαλύματος δε βοηθάει στην λεύκανση. Πάντως οι ασθενείς που χρησιμοποιούν στοματικά διαλείμματα θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά που περιέχουν χλωρεξιδίνη γιατί χρωματίζει τα δόντια.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος της λεύκανσης εξαρτάται απ’ την χρονική διάρκεια της, από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, και από την τεχνική της. Γενικά η λεύκανση είναι μία προσιτή διαδικασία με θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες αισθητικές επεμβάσεις.

Πότε απαγορεύεται η λεύκανση των δοντιών;

Η λεύκανση των φυσικών δοντιών δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.  Eπίσης υπάρχουν κάποιες δυσχρωμίες δοντιών οι οποίες είναι τόσο έντονες και τόσο βαθιά μέσα στο δόντι που ότι και να κανείς δεν πρόκειται να ασπρίσουν, όχι βέβαια ότι απαγορεύεται να λευκάνεις τα δόντια αλλά όσο και να προσπαθήσεις δεν πρόκειται αυτός ο τύπος δοντιών ν’ ασπρίσει.

Θέλω τα δόντια μου κάτασπρα μπορώ;

Είναι αυτονόητο ότι με την λεύκανση δε μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που έχουν τα δόντια σας. Η λεύκανση είναι μια αισθητική μέθοδος που επαναφέρει τα δόντια στο φυσικό τους χρώμα, αφαιρώντας τη δυσχρωμία και τους λεκέδες που έχουν εναποτεθεί με την πάροδο του χρόνου από όλα αυτά που τρώμε και πίνουμε, άρα λοιπόν ανάλογα με τον τύπο των δοντιών του κάθε ανθρώπου θα έχουμε και την ανάλογη λεύκανση. Θαύματα δεν γίνονται.

Έχουν τα δόντια σας δυσχρωμίες;

Γιατί τα δόντια αλλάζουν χρώμα

Τα δόντια σας μπορούν να αλλάξουν χρώμα από λεκέδες στην εξωτερική επιφάνειά τους ή εσωτερικές χρωστικές στην δομή τους. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι δυσχρωμίας δοντιών.

 1. Εξωτερικοί παράγοντες

  Αυτό έχει να κάνει με την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού την αδαμαντίνη, η οποία  λεκιάζεται από χρωστικές που υπάρχουν στις τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε, όπως με την κατανάλωση ποτών  τύπου κόλα, αφεψημάτων όπως τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, καφές, τσιγάρο (από τους πιο σοβαρούς παράγοντες εναπόθεσης χρωστικής), κόκκινο κρασί, τροφές που έχουν χρωστικές κόκκινες, όπως είναι πατζαριά, τα κόκκινα φρούτα, κεράσια, φράουλες, μαύρα μούρα, κόκκινα σταφύλια (βέβαια η κατάχρηση είναι αυτή που βλάπτει πάντως και όχι η απλή χρήση). Και πάντοτε σε συνδυασμό με τον τύπο του δοντιού του κάθε ανθρώπου και τη γενετική προδιάθεση που υπάρχει.
  Στους εξωτερικούς παράγοντες υπάγεται και η κακή στοματική υγιεινή όπως όταν δεν βουρτσίζει κάποιος τα δόντια του και δεν χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα.
  Κακές συνήθειες όπως να δαγκώνουμε τα χείλη μας τα μάγουλα μας τα νύχια μας διάφορα αντικείμενα όπως μολύβια, στυλό, καλαμάκια, παγάκια, να κόβουμε ετικέτες  απ’ τα ρούχα, σπάγκους, ακόμη κάποιοι ηλεκτρολόγοι γυμνώνουν τα καλώδια με τα δόντια τους. Όλα αυτά δημιουργούν μικρορωγμώσεις στα δόντια με αποτέλεσμα μέσα σε αυτές να εγκαθίστανται χρωστικές.
  Η βουλιμία μέσω της διάβρωσης των δοντιών δημιουργοί δυσχρωμίες. Βουλιμικός μπορεί να είναι ο κάθε άνθρωπος, αλλά κυρίως αφορά νεαρά κορίτσια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ψυχιατρικό και ψυχολογικό. Τα άτομα αυτά πίνουν πολλές  σόδες για να χωνέψουν και κάνουν συνέχεια εμετούς, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα οξέα που ανεβαίνουν από το στομάχι καθώς επίσης και αυτά που μπαίνουν μέσω του στόματος, δημιουργούν διαβρώσεις. Επιπλέον για να φύγει η όξινη γεύση βουρτσίζουν κατευθείαν τα δόντια και ενώ είναι μαλακή η αδαμαντίνη διαβρώνεται και φεύγει πάνω από τα δόντια.
  Τα διαβρωμένα δόντια επειδή ακριβώς είναι άγρια μαζεύουν εύκολα χρωστικές από αυτά που τρώμε και πίνουμε και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άσχημη εμφάνιση λόγο του αποχρωματισμού των δοντιών.

 2. Εσωτερικοί παράγοντες

  Αυτό έχει να κάνει με την εσωτερική επιφάνεια του δοντιού την οδοντίνη, η οποία γίνεται πιο σκουρόχρωμη ή παίρνει ένα βαθύ κίτρινο χρώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις γίνεται βαθύ μελανό.  Αυτή η δυσχρωμία μπορεί να υπάρξει στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε υπερβολική έκθεση σε φθόριο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές σε κάποιες περιοχές που το νερό τους περιέχει πάρα πολύ φθόριο.
  • Σε λήψη αντιβιοτικού τετρακυκλίνης – δοξικυκλίνης κατά το δεύτερο μισό της περιόδου της εγκυμοσύνης.
  • Σε χρήση αντιβιοτικού τετρακυκλίνης – δοξικυκλίνης κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, δηλαδή από 8 χρονών και κάτω.
  • Σε  τραύμα δοντιού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, δηλαδή έπεσε και χτύπησε  ένα παιδί τα μπροστινά του μόνιμα δόντια πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης τους, τότε αυτά παίρνουν ένα σκούρο χρώμα.
  • Σε τραύμα δοντιού σε μεγαλύτερες ηλικίες που υπάρχουν τα μόνιμα δόντια. Σ’ αυτή την περίπτωση το δόντι νεκρώνεται και αλλάζει χρώμα. Συνήθως η  αλλαγή χρώματος γίνεται σταδιακά από ανοιχτό μελανό έως πολύ βαθύ μελανό.
  • Σε γενετικές ανωμαλίες, σύνδρομα,  και άλλες σοβαρές ασθένειες που δημιουργούνε  λευκές ή σκουρόχρωμες κηλίδες. Αλλά και γενετικά προδιαγεγραμμένο είναι τα δόντια κάποιων ανθρώπων να είναι φωτεινότερα ή με παχύτερη αδαμαντίνη από άλλους κι έτσι να είναι πιο ανθεκτικά στην δυσχρωμία.
  • Ατελής αδαμαντινογεννεσία – ατελής οδοντινογεννεσία. Προκαλούν δυσχρωμίες στην απόχρωση του γκρι, του κεχριμπαρί, και του μωβ, και είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγουν. Συνήθως τα δόντια  αποτρίβονται και στο τέλος τερηδονίζονται.
  • Σε σοβαρές ασθένειες όπου οι ασθενείς κάνουν ακτινοβολίες κεφαλής και τραχήλου, καθώς επίσης και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες αφού αυτές αποτελούν αιτία δυσχρωμιών.
  • Σε χρήση φαρμάκων αντισταμινικών, αντικαταθλιπτικών, σοβαρών ψυχικών νοσημάτων, και φαρμάκων κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Σε στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη. Ο οδοντίατρος  χορηγεί αυτά τα διαλύματα για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε περιπτώσεις ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, αν όμως συνεχιστεί η χρήση  τους για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε δημιουργούν χρωματισμό των δοντιών, ο οποίος όμως φεύγει με ένα απλό γυάλισμα των δοντιών απ’ τον οδοντίατρο.
  • Σε απονευρωμένα δόντια.
  • Σε δόντια με παλιές εμφράξεις από αμάλγαμα (μαύρο σφράγισμα). Απλά ο οδοντίατρος αντικαθιστά τη παλιά μαύρη έμφραξη με μία καινούρια λευκή έμφραξη.
  • Σε πολύ κακή στοματική υγιεινή.
 3. Η ηλικία του ανθρώπου.

  Αυτό είναι  συνδυασμός εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων. Το εσωτερικό του δοντιού, δηλαδή η οδοντίνη με την πάροδο της ηλικίας και του χρόνου γίνεται πιο κίτρινη πιο σκούρα. Το εξωτερικό του δοντιού δηλαδή η αδαμαντίνη γίνεται πιο λεπτή λόγω της αποτριβής και της διάβρωσης με τα χρόνια και πιο διάφανη,  έτσι φαίνεται πιο πολύ το εσωτερικό του δοντιού, το οποίο βέβαια είναι πιο κίτρινο και σκούρο με την  πάροδο του χρόνου. Λόγω των   μικρορωγμών,  της αποτριβής και της διάβρωσης  με την πάροδο του χρόνου έχουμε και την εναπόθεση χρωστικών πάνω και μέσα στην επιφάνεια της αδαμαντίνης από  τροφές, ποτά, τσιγάρο και έτσι τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σκούρα.

Πως γίνεται ο αποχρωματισμός των δοντιών:

Όλα ξεκινούν μετά το βούρτσισμα των δοντιών και ενώ αυτά είναι καθαρά αμέσως μετά αρχίζει να σχηματίζεται ένα υμένιο από γλυκοπρωτεΐνες του σάλιου. Αυτό είναι και η οδοντική πλάκα, αυτή μπορεί να φύγει με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Κατόπιν αρχίζει πάνω στην οδοντική πλάκα και μαζεύονται χρωστικές από τροφές ποτά και άλατα του σάλιου, έτσι ξεκινάει να γίνεται πιο σκληρή η οδοντική πλάκα δηλαδή σχηματίζεται η λεγόμενη πέτρα ή τρυγία. Αυτή στα πρώτα της στάδια είναι λευκή γιατί ακόμη δεν έχουν εγκατασταθεί χρωστικές από τις τροφές και τα ποτά αλλά μετά από αρκετό καιρό αρχίζει να χρωματίζετε και γίνετε σκουρόχρωμη, έτσι έχουμε και τις χρωστικές σε συνδυασμό με πέτρα. Η πέτρα δεν φεύγει με το βούρτσισμα παρά μόνο  από τον οδοντίατρο σας με επαγγελματικό καθαρισμό.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε (προλάβετε) να αποχρωματίζονται τα δόντια σας;

Είναι απλό, θα πρέπει να αλλάξετε τρόπο ζωής. Σταματώντας το κάπνισμα, μετριάζοντας τις τροφές με πολλές χρωστικές, περιορίζοντας τον καφέ τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα αφεψήματα και βέβαια το πιο σπουδαίο να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να κάνετε οδοντικό νήμα μετά από κάθε γεύμα σωστά.
Ανελλιπώς κάθε έξι μήνες πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας για τον εξαμηνιαίο οδοντιατρικό επαγγελματικό καθαρισμό της πέτρας.
Εάν βρίσκεστε κάπου που δεν μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από φαΐ ή ποτό καλό είναι να τα ξεπλένετε το στόμα σας με καθαρό νερό.
Σε περίπτωση τραυματισμού δοντιών πρέπει να πάμε κατευθείαν στον οδοντίατρο να ελέγξει αν είναι το δόντι νεκρό, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει το ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), πριν αρχίσει να σκουραίνει το δόντι και πάρει αυτό το μελανό αντιαισθητικό χρώμα.
Ωστόσο τα απονευρωμένα δόντια συνήθως παίρνουν ένα σκούρο χρώμα. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε πολλές φορές, παρά μόνο καλύπτοντάς τα με κάποιες στεφάνες.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στο εμπόριο και κάποιες οδοντόκρεμες που βοηθούν στην απομάκρυνση των χρωστικών, αλλά πάντα με την σωστή καθοδήγηση του οδοντιάτρου σας, ποτέ μόνοι σας μη χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα γιατί μπορούν να δημιουργήσουν ζημιά στα δόντια σας.

Πως μπορείτε να θεραπεύσετε τα αποχρωματισμένα δόντια

Στο σπίτι σας μόνοι σας

Στο σπίτι σας μπορείτε κάνοντας οδοντικό νήμα και ένα συχνό και σωστό βούρτσισμα με τις κατάλληλες οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες και διαλείμματα που σας έχει χορηγήσει ο οδοντίατρος σας. Εκτός σπιτιού μπορείτε απλώς να ξεβγάζετε στο στόμα σας καλά με καθαρό νερό  και να μασήσετε κάποια οδοντότσιχλα που θα έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο.

Με τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας

 • Με στίλβωση
 • Μικροαποτριβή
 • Όψεις ρητίνης
 • Όψεις πορσελάνης
 • Λεύκανση  ζωντανών δοντιών
 • Λεύκανση νεκρών δοντιών
 • Ολοκεραμικές στεφάνες
 • Μεταλοκεραμικές στεφάνες

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας;

Ο αποχρωματισμός των δοντιών αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα αισθητικό πρόβλημα. Επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με το πώς φαίνονται τα δόντια σας.
Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα των δοντιών του παιδιού σας πρέπει να αξιολογηθεί από έναν οδοντίατρο.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση είναι πολύ καλή για εξωγενείς χρωστικές. Για ενδογενείς χρωστικές είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση των δοντιών.

Τα 16 μυστικά που πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε λεύκανση

 1. Θα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών.
 2. Θα πρέπει να μην είστε έγκυος και να μην θηλάζετε.
 3. Θα πρέπει να κόψετε το κάπνισμα ή τουλάχιστον να το μειώσετε κατά τη διάρκεια της λεύκανσης και για τρεις ημέρες μετά από αυτήν. Συμβουλή: μπορείτε να κάνετε το τελευταίο βραδινό τσιγάρο μετά το δείπνο, μετά βούρτσισμα και λεύκανση και στο τέλος μπορείτε να κοιμηθείτε.
 4. Θα πρέπει να κόψετε ή τουλάχιστον να μειώσετε την κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού, λευκού κρασιού, αναψυκτικών τύπου cola, αφεψήματα όπως μαύρο τσάι, χαμομήλι, φυσικούς χυμούς, μαύρα μούρα, πατζάρια φράουλες, κεράσια, κόκκινες σάλτσες, σάλτσα σόγιας, ξύδι μπαλσάμικο, κατά τη διάρκεια της λεύκανσης και μια εβδομάδα μετά από αυτήν. Συμβουλή: χρησιμοποιείτε καλαμάκι για να πίνετε όλα τα παραπάνω ποτά.
 5. Θα πρέπει η λεύκανση να γίνει ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της  ορθοδοντικής θεραπείας.
 6. Τα λευκά σφραγίσματα που υπάρχουν ήδη στα μπροστινά κυρίως δόντια, θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά τη λεύκανση, γιατί αυτά δεν αλλάζουν χρώμα, άρα θα παραμείνουν στο αρχικό τους χρώμα, δηλαδή πιο σκούρα από τα φυσικά δόντια που έχουν λευκανθεί.
 7. Οποιεσδήποτε προσθετικές εργασίες, (στεφάνες και γέφυρες)  που υπάρχουν κυρίως στα μπροστινά δόντια θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά τη λεύκανση των φυσικών δοντιών γιατί η λεύκανση λευκαίνει μόνο τα φυσικά δόντια και όχι τα τεχνητά.
 8. Όταν γίνει η λεύκανση με laser τότε το κάπνισμα κόβεται απ’ την ημέρα της λεύκανσης μέχρι και τρεις ημέρες μετά.
 9. Μπορείτε για την καθημερινή στοματική υγιεινή να χρησιμοποιείτε φαρμακευτικές λευκαντικές οδοντόκρεμες και διαλύματα, πάντοτε κατόπιν οδηγιών του οδοντιάτρου.
 10. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά ή μεσοδόντιο βουρτσάκι. Αυτό ισχύει τόσο πριν όσο και μετά την λεύκανση.
 11. Ασθενείς με σοβαρά περιοδοντικά προβλήματα με μεγάλες ρωγμές, κατάγματα και πλήθος σφραγισμάτων σε όλα τα μπροστινά δόντια δεν είναι οι πιο κατάλληλοι για λεύκανση.
 12. Άτομα με πλημμελή στοματική υγιεινή, των οποίων τα δόντια είναι γεμάτα πέτρα, χρωστικές και οδοντική πλάκα δε χρειάζονται λεύκανση χρειάζονται καθάρισμα.
 13. Η λεύκανση δεν κρατάει εφόρου ζωής θα πρέπει να γίνεται συντήρηση από τον οδοντίατρο τακτικά, γιατί όλα εξαρτώνται, από το είδος των τροφών, των ποτών και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος.
 14. Νεκρά δόντια από τραυματισμό και απονευρωμένα συνήθως δε λευκαίνουν με τις κλασικές μεθόδους λεύκανσης. Επίσης δόντια με έντονη απόχρωση του γκρι και δόντια με χρώση από τετρακυκλίνες και φθορίαση.
 15. Μην έχετε υπέρμετρες προσδοκίες με τη λεύκανση των δοντιών. Αυτό που πετυχαίνουμε είναι απλώς να φύγουν κάποιες χρωστικές μέσα από την αδαμαντίνη του δοντιού και να φωτίσουμε λίγο τα δόντια και το χαμόγελο. Το κατάλευκο χαμόγελο των σταρ του κινηματογράφου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προσθετικές εργασίες όπως είναι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης (veneers, bonding), στεφάνες και γέφυρες.
 16. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του οδοντίατρου. Μην υπερβάλλετε στην ποσότητα, γιατί δημιουργούνται εγκαύματα στα ούλα και στην πράξη σπαταλάτε το λευκαντικό υλικό και στην χρονική διάρκεια της λεύκανσης, γιατί μπορεί να αφυδατώσετε υπερβολικά την αδαμαντίνη, έτσι ώστε αυτή να πάρει όψη και υφή κιμωλίας και να γίνει εύθρυπτη, με αποτέλεσμα την διάβρωση του δοντιού.

Έχετε απορία;

Στείλτε μας το ερώτημά σας και θα σας απαντήσει ειδικευμένος για το ζήτημα οδοντίατρος