9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Κουνιέται η οδοντοστοιχία μου. Τι να κάνω;

Περιεχόμενα

Με το πέρασμα του χρόνου, σε ένα νωδό στόμα (χωρίς δόντια δηλαδή), το οστό και τα ούλα απορροφούνται! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή κάτω από την οδοντοστοιχία να μείνει κενή και η οδοντοστοιχία να μην έχει από κάπου να κρατηθεί! Άλλος ένας λόγος που το οστό και τα ούλα απορροφούνται είναι λόγω της πίεσης που ασκείται από την οδοντοστοιχία.

Το κύριο λοιπόν αποτέλεσμα αυτής της «συρρίκνωσης» είναι η οδοντοστοιχία να μην εφαρμόζει καλά, να είναι χαλαρή, να πέφτει ή να κουνιέται πάρα πολύ.

Όταν λοιπόν οι παλιές οδοντοστοιχίες (μερικές φορές και καινούργιες) που δεν έχουν καλή συγκράτηση μπορούν να επιδιορθωθούν με την τεχνική της αναγόμωσης ή «γεμίσματος», όπως συνηθίζουν να το λένε.

Οι παλαιές οδοντοστοιχίες που δεν έχουν καλή συγκράτηση μπορούν να επιδιορθωθούν με αναγόμωση ή “γέμισμα”, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Μια οδοντοστοιχία μπορεί να αναγομωθεί όταν:

  • Έχει ικανοποιητική αισθητική
  • Τα δόντια της δεν είναι φθαρμένα
  • Έχει σωστή σύγκλειση
  • Επιτρέπει την καλή λειτουργία της μάσησης.

Όταν κάποιος ή όλοι από τους παραπάνω παράγοντες δεν ικανοποιούνται, και με την συγκατάθεση του ασθενή, θα πρέπει να κατασκευάζεται μια καινούργια οδοντοστοιχία.

Στην αναγόμωση καλύπτουμε το κενό που υπάρχει μεταξύ της οδοντοστοιχίας και των ούλων, ώστε να εφαρμόζει ξανά σωστά!

Στην περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται απλά μια αναγόμωση, μπορεί αυτό να γίνει με 2 τρόπους:

Ο πρώτος τρόπος αφορά την αναγόμωση στο ιατρείο, οπού γίνεται με την άμεση τεχνική. Βάζουμε ένα ειδικό υλικό στην επιφάνεια της οδοντοστοιχίας και έπειτα τοποθετούμε την οδοντοστοιχία στο στόμα του ασθενή. Παίρνοντας έτσι το ιδανικό σχήμα.

Αυτή η τεχνική είναι η πιο γρήγορη αλλά με μικρότερη αντοχή στο χρόνο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μόνο ραντεβού.

Ο δεύτερος τρόπος, είναι ο έμμεσος. Δηλαδή παίρνουμε αποτύπωμα με ειδικό υλικό, το οποίο στέλνεται στην συνέχεια στο εργαστήριο, οπού εκεί γίνεται το γέμισμα.

Με την τεχνική αυτή η οδοντοστοιχία γίνεται σαν καινούργια. Με αυτήν την τεχνική όμως θα πρέπει να μείνετέ χωρίς την οδοντοστοιχία σας για ένα μικρό χρονικό διάστημα 1-3 ημερών.

Υπάρχουν φορές, που πάρα την προσπάθεια του οδοντίατρου η οδοντοστοιχία να μην έχει την επιθυμητή απόδοση.

Αυτό συνήθως οφείλεται στην μακροχρόνια χρήση της οδοντοστοιχίας και στην απορρόφηση του οστού που στηρίζει την οδοντοστοιχία σας. Όταν υπάρχει χρόνιά έλλειψη δοντιών το οστό μειώνεται.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν πολύ χρήσιμο να σκεφτείτε την λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα είναι η καλύτερη λύση στην σταθεροποίηση των ολικών οδοντοστοιχιών, ειδικά στην κάτω γνάθο! Βοηθάνε πάρα πολύ στην σταθεροποίηση της οδοντοστοιχίας, στην μάσηση και στην ομιλία. Ως ακόμα ένα θετικό στα οδοντικά εμφυτεύματα προσθέστε και την εμπόδιση της απορρόφησης του οστού.

Στην άνω γνάθο για την σταθεροποίηση μια ολικής οδοντοστοιχίας πρέπει να μπουν το ελάχιστο 4 εμφυτεύματα, ενώ στην κάτω γνάθο 2 εμφυτεύματα.

Τα εμφυτεύματα συγκρατούν την οδοντοστοιχία με μεταλλικούς σφαιρικούς συνδέσμους η μπορούν να συνδεθούν με μια μεταλλική δοκό πάνω στην οποία θα συγκρατιέται η οδοντοστοιχία.

Αν σε περίπτωση δεν θέλετε άλλο να φοράτε οδοντοστοιχία η θα προτιμούσατε κάτι το ακίνητο τότε με την τοποθέτηση περισσοτέρων εμφυτευμάτων θα μπορούσατε να κάνετε μια ακίνητη προσθετική εργασία.

Αν έχετε μια παλιά οδοντοστοιχία που δεν ικανοποιεί πλέον τις ανάγκες σας, να ξέρετε πως τα προβλήματα σας μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Μια καινούργια οδοντοστοιχία, μια αναπροσαρμοσμένη οδοντοστοιχία ή ακόμα και μια οδοντοστοιχία στηριγμένη σε εμφυτεύματα μπορεί να αλλάξει την ζωή σας, προσφέροντας σας άνεση, σιγουριά, αυτοπεποίθηση και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.