9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Τα 10 λάθη στο βούρτσισμα των δοντιών και πώς να τα διορθώσουμε

Περιεχόμενα

Το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα είναι ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής από τις επιφάνειες των δοντιών των ούλων και της γλώσσας.

Πολύ δυνατό βούρτσισμα. 

Με το βούρτσισμα δεν προσπαθούμε να λιώσουμε τα δόντια μας αλλά να τα καθαρίσουμε. Άρα η δύναμη που πρέπει να ασκήσουμε είναι τέτοια ώστε να βγάλει από την επιφάνεια των δοντιών αυτή τη πολύ λεπτή μεμβράνη που λέγεται οδοντική πλάκα.

Βούρτσισμα με σκληρές οδοντόβουρτσες. 

Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με μαλακές το πολύ με μέτριες οδοντόβουρτσες. Όταν γίνεται το βούρτσισμα με σκληρή βούρτσα, καθημερινά για χρονιά, η βούρτσα δρα σαν γυαλόχαρτο πάνω στα δόντια, τα διαβρώνει, καταστρέφοντας την αδαμαντίνη. Τα δε ούλα  λιώνουν σιγά σιγά και υποχωρούν, αποκαλύπτοντας τις ρίζες των δοντιών και μετά από αρκετά χρόνια αρχίζει το δόντι να κουνάει.

Αμέλεια βουρτσίσματος. 

Το σωστό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, τα ούλα μας και τη γλώσσα μας, μετά από κάθε κύριο γεύμα. Απαραίτητο το βραδινό βούρτσισμα. Το πάρα πολύ συχνό βούρτσισμα δημιουργεί διάβρωση και φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών επίσης προκαλεί υποχώρηση των ούλων ενώ το  πάρα πολύ λίγο βούρτσισμα δεν είναι επαρκές ώστε ν’ απομακρύνει σωστά τις τροφές και την οδοντική πλάκα, δημιουργώντας τερηδόνα και ουλίτιδα. Καλό λοιπόν είναι να μην είμαστε των άκρων, ούτε πάρα πολύ ούτε καθόλου. Μην ξεχνάμε τον νήμα καθημερινά.

Βούρτσισμα χωρίς κάποια συγκεκριμένη τεχνική. 

Καλό είναι να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένη τεχνική με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Υπάρχουν πολλές τεχνικές βουρτσίσματος όπως είναι  η οριζόντια, η κυκλική, η μέθοδος BASS κ.α. Ο οδοντίατρό σας γνωρίζει ποια είναι κατάλληλη για το δικό σας στόμα. Ρωτήστε τον.

Βούρτσισμα  χωρίς συγκέντρωση, αφηρημένα.

Όταν βουρτσίζουμε πρέπει να είμαστε μπροστά στον καθρέφτη και να κοιτάζουμε τα σημεία που βουρτσίζουμε ακολουθώντας μια σειρά, έτσι ώστε να ξέρουμε τι κάνουμε και να είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτό που κάνουμε. Τότε μόνο το βούρτσισμα θα είναι καλό και σωστό. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας.

Βούρτσισμα χωρίς να έχουμε χρόνο, βιαστικά. 

Επειδή το βούρτσισμα γίνεται πάντα την τελευταία στιγμή πριν φύγουμε και θεωρείται και λίγο ‘’αγγαρεία’’ συνήθως γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, απλώς να μας δώσει την γεύση και την αίσθηση ότι βουρτσίσαμε. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο χρόνος που πρέπει να βουρτσίζουμε είναι τουλάχιστον 2-3 λεπτά και καλό θα είναι να κρατάμε χρόνο την ώρα του βουρτσίσματος.

Βούρτσισμα με κακές οδοντόβουρτσες. 

Κυκλοφορούν δεκάδες βούρτσες στο εμπόριο, δεν κάνουν όλες για όλα τα στόματα. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας ποια είναι η κατάλληλη για τα δικά σας δόντια και ούλα. Τα χαρακτηριστικά μιας σωστής βούρτσας είναι: Μικρή κεφαλή, Επίπεδη επιφάνεια τριχώματος, Νάυλον τρίχες και όχι φυσικές, Πυκνής συστοιχία τριχών, Σωστό χερούλι ώστε να έχει καλή λαβή και να πιάνεται εύκολα από το χέρι. Η λαβή να έχει τέτοιες κλήσεις και γωνίες ώστε να μπορεί να πηγαίνει στα πιο πίσω και στα πιο δύσκολα σημεία του στόματος.

Δεν βουρτσίζουμε μόνο δόντια, βουρτσίζουμε ούλα και γλώσσα. 

Ο κόσμος χρησιμοποιεί την έκφραση βουρτσίζω τα δόντια μου. Αυτό είναι λάθος. Κανονικά Θα έπρεπε να λέει βουρτσίζω το στόμα μου δηλαδή τα δόντια μου τα ούλα μου και τη γλώσσα μου. Για την γλώσσα υπάρχουν και ειδικά εργαλεία που λέγονται ξέστρα γλώσσας έτσι μαζί με οδοντόκρεμα στο τέλος του βουρτσίσματος πρέπει να καθαρίζετε και η ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας. Το καθάρισμα της γλώσσας εξασφαλίζει καλύτερη γεύση, λιγότερες κρίσεις δυσπεψίας, μειώνει την κακοσμία στόματος, προλαμβάνει το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας. Μεσ’ στη καλή χαρά αυτοπεποίθηση λόγω καθαριότητας. Μαζί με το νήμα και το στοματικό διάλυμα  γίνεται η ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή

Βουρτσίζουμε με την κατάλληλη οδοντόκρεμα. 

Ο κάθε ασθενής έχει και το δικό του πρόβλημα. Άλλος έχει πρόβλημα με τα ούλα, άλλος πιάνει πολύ εύκολα πέτρα, άλλος έχει πρόβλημα με τα δόντια γιατί χαλάνε εύκολα, άλλος βουρτσίζει πολύ συχνά, άλλος βουρτσίζει μια φορά τη βδομάδα. Έτσι λοιπόν η οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν στην αγορά εξειδικεύονται σε διαφορετικά σημεία του στόματος. Άλλες είναι για τα ούλα, άλλες είναι για την πετρά, άλλες προλαμβάνουν την τερηδόνα, άλλες συνδυάζουν μερικά πράγματα από τα προηγούμενα. Ο οδοντίατρος είναι ο κατάλληλος για να σας πει πια οδοντόκρεμα κάνει για το δικό σας στόμα. Ρωτήστε τον.

Ειδικές βούρτσες για ειδικούς ασθενείς. 

Στο εμπόριο εκτός από τις κοινές βούρτσες που χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες οδοντόβουρτσες όπως είναι: Δακτυλικές  οδοντόβουρτσες για μωρά, Οδοντόβουρτσες παιδικές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μέχρι τα 12 χρόνια του π.χ.  3-5 ετών,  5-8 ετών,  8-12 ετών, Οδοντόβουρτσες για ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες (μασέλες), Οδοντόβουρτσες για άτομα με ειδικές ανάγκες, Χειρουργικές οδοντόβουρτσες για μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα, Βούρτσες  μεσοδοντίων διαστημάτων για περιοδοντικούς ασθενείς και για αραιά δόντια, Μονοθησανικές οδοντόβουρτσες για βούρτσισμα στην περιοχή των τελευταίων πίσω δοντιών (φρονιμίτες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.