9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Απονεύρωση Δοντίου

Περιεχόμενα

Το πρόβλημα

Γενικά, Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) χρειάζεται οποιοδήποτε δόντι στο όποιο έχει επηρεαστεί ο πολφός (νεύρο) και γενικά το νευρικό του σύστημα, σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι αναστρέψιμη η βλάβη.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Συνήθως καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με ένα δόντι όταν αρχίζει να πονάει στην μάσηση, κατά την κατανάλωση υγρών(κρύων ή ζεστών), όταν χτυπάει παλμικά σαν σφυγμός, άλλα πολλές φορές έτσι από μόνο του χωρίς δηλαδή να έχουμε κάποιο ερέθισμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει οίδημα (πρήξιμο) σε κάποιο σημείο του πρόσωπου ή του ούλου που να προέρχεται από τη μόλυνση του δοντιού.

Ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς να υπάρχει πόνος, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα διαγνωστικά ευρήματα (π.χ. ακτινογραφίες, οίδημα, έντονη αλλαγή χρώματος δοντιού κ.α.) που να μας οδηγούν σε αυτήν την θεραπεία χωρίς να είναι ανάγκη να υπάρχουν συμπτώματα, όπως ο πόνος ή η έντονη αντίδραση του δοντιού στο κρύο-ζεστό.

Αιτίες που οδηγούν στην νέκρωση (μόλυνση) του πολφού (νεύρου):

  • Προχωρημένη τερηδόνα.
  • Κάταγμα που να φτάνει μέχρι το πολφό (νεύρο) του δοντιού.
  • Ακρορριζικό απόστημα, που μπορεί να προέρχεται είτε από μόλυνση του πολφού από κάποιους  μικροοργανισμούς  δια μέσου του δοντιού, είτε από μόλυνση του περιοδοντίου λόγο περιοδοντίτιδας.
  • Άσυπτη νέκρωση απο τραυματισμό.


Είδη ενδοδοντικής θεραπείας ανάλογα με τα δόντια:

  • Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) μονόριζων δοντιών. Αυτή έχει να κάνει με δόντια που έχουν μόνο μία ρίζα.
  • Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) πολύριζων δοντιών. Αυτή έχει να κάνει με δόντια που έχουν περισσότερες από μία ρίζες. Δηλαδή  2-3-4 ακόμα και 5 ρίζες.


Τι είναι η απονεύρωση δοντιού

Η Ενδοδοντική θεραπεία είναι μια ιατρική πράξη κατά την οποία αφαιρείται από το εσωτερικό του δοντιού όλο το ζωντανό τμήμα το οποίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη και κατόπιν αντικαθίσταται αυτό με βιοσυμβατά υλικά.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μία διαδικασία που γίνεται σε διάφορα στάδια.

Στο 1ο στάδιο αφαιρείται ολόκληρος ο πολφός (νεύρο) από την πολφική κοιλότητα και τους ριζικούς σωλήνες. Το 2ο στάδιο της θεραπείας αφορά τον καθαρισμό και την απολύμανση του δοντιού. Το 3ο στάδιο θεραπείας του δοντιού ολοκληρώνεται με την έμφραξη των ριζικώνσωλήνων με ειδικάυλικά.

Μετά την Ενδοδοντική θεραπεία η εργασία ολοκληρώνεται με την έμφραξη του δοντιού (σφράγισμα).

Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει και με Laser.

Η διαδικασία απονεύρωσης δοντιού

Μια ενδοδοντική θεραπεία ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης χρειάζεται το ελάχιστο 2 ραντεβού για να ολοκληρωθεί:

Στο 1ο ραντεβού:

Καθαρίζουμε το δόντι από την τερηδόνα (αν υπάρχει) και το προετοιμάζουμε για την απονεύρωση.

Συνεχίζουμε με τον καθαρισμό, την απολύμανση και διεύρυνση των ριζικών σωλήνων, με ειδικά εργαλεία, φαρμακευτικές ουσίες και με το Laser.

Η ολοκλήρωση της ενδοδοντικές θεραπείας γίνεται όταν σφραγίσουμε τους ριζικούς σωλήνες με τα κατάλληλα υλικά, είτε σε αυτό είτε σε επόμενο ραντεβού, ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης του δοντιού και της μόλυνσης των ριζικών σωλήνων.

Τέλος τοποθετούμε πρόχειρο σφράγισμα το όποιο θα μας επιτρέψει να παρακολουθήσουμε την πορεία της απονεύρωσης για μερικές μέρες χωρίς να προβούμε στην τελική αποκατάσταση.

Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό για τον ασθενή να κατανοήσει ότι το πρόχειρο σφράγισμα δεν είναι μια μόνιμη αποκατάσταση, είναι μια προσωρινή λύση η οποία είναι σχεδιασμένη να κρατήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα1-2 εβδομάδες (έπειτα από αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζουν να φεύγουν κομμάτια από το πρόχειρο σφράγισμα, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη του πολφικού θαλάμου και την μόλυνση  από μικρόβια των ριζικών σωλήνων) ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία του δοντιού πριν προβούμε στην τελική αποκατάσταση.

Με το προσωρινό σφράγισμα το δόντι είναι αδύναμο και μπορεί να σπάσει εύκολα, αν πιεστεί.

Στο 2ο ραντεβού

Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας η μύλη του δοντιού πρέπει να αποκατασταθεί μόνιμα για να αποκτήσει ξανά το δόντι την αντοχή την εμφάνιση και την λειτουργικότητά του.

Η τελική αποκατάσταση δεν πρέπει να αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα(1-2 εβδομάδες το περισσότερο), γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες νέας μόλυνσης ακόμα και κατάγματος του δοντιού.

Ενδοδοντική θεραπεία διαμέσου στεφάνης.

Πολλές φορές η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται διαμέσου μίας θήκης.

Έτσι μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή μίας ολόκληρης αποκατάστασης η οποία  αποτελείται από περισσότερα από τρια – τεσσερά δόντια.

Συγκεκριμένα ο οδοντίατρος απλά τρυπάει την στεφάνη σαν να επρόκειτο για κάποιο κανονικό δόντι χωρίς να υπήρχε πάνω του στεφάνη, γίνεται η απονεύρωση και το σφραγίζετε  κανονικά σαν ένα ακέραιο δόντι.

Με αυτό τον τρόπο κερδίζεις αρκετό χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία του ασθενή.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Ο ασθενής είναι πιθανόν να αισθάνεται λίγο πόνο για 2-3 μέρες κάτι το όποιο είναι απολύτως φυσιολογικό.

Αυτός ο πόνος σιγά-σιγά θα μειώνεται μέρα με τη μέρα κι ετσι σε 10-15 μέρες θα είναι έτοιμο το δόντι για την τελική έμφραξη.

Στις περισσότερες αν όχι σε όλες στις περιπτώσεις απονευρωμένων δοντιών πρέπει να τοποθετούνται θήκες, μέσα σε τρεις έως έξι μήνες από την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας, έτσι αυξάνεται η χρονική διάρκεια ζωής του δοντιού.

Το αποτέλεσμα της απονεύρωσης δοντιού

Ο ασθενής θα αισθάνεται μια ανακούφιση και ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας το δόντι, θα προετοιμαστεί για έμφραξη(σφράγισμα) ή για την κατάλληλη προσθετική αποκατάσταση.

Η ενδοδοντική θεραπεία σαν ιατρική πράξη έχει μεγάλη αξία, γιατί στην ουσία σώζεται  ένα δόντι το οποίο είναι καταδικασμένο να βγει.

Εφόσον το δόντι δεν σωθεί λοιπόν και χρειαστεί να βγει, τότε θα πρέπει ή να αντικατασταθεί με ένα εμφύτευμα ή να τροχιστούν τα δύο παρακείμενα δόντια και να κατασκευαστεί μία γέφυρα.

Εάν δεν γίνει τίποτα από αυτά τα δύο και αφεθεί η περιοχή όπως έχει με το δόντι να λείπει, τα παρακείμενα δόντια θα στραβώσουν, το δόντι που συγκλείνει με αυτό που χάθηκε από πάνω ή κάτω θα ανατήλει παθητικά και αναγκαστικά θα αχρηστευτεί όλη αυτή η πλευρά στη μάσηση γιατί ο ασθενής θα μασάει από την άλλη πλευρά που θα βολεύεται καλύτερα.

Πολλές φορές η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται διαμέσου μίας στεφάνης.

Έτσι μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή μίας ολόκληρης αποκατάστασης η οποία   αποτελείται από περισσότερα από τρια – τεσσερά δόντια.

Έτσι λοιπόν ο οδοντίατρος απλά τρυπάει την στεφάνη σαν να επρόκειτο για κάποιο κανονικό δόντι χωρίς να υπήρχε πάνω του στεφάνη, γίνεται η απονεύρωση και το σφραγίζετε  κανονικά σαν ένα ακέραιο δόντι.

Με αυτό τον τρόπο κερδίζεις αρκετό χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία του ασθενή.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.