9πμ-2μμ / 5μμ-9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Θεραπεία χρόνιας ουλίτιδας

Περιεχόμενα

Το πρόβλημα

Είναι η φλεγμονή των ούλων που επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η χρόνια ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από:

1. Ορμονικές διαταραχές, όπως συμβαίνει στην εγκυμοσύνη, τον θυλασμό, την έμμηνο ρήση και την εφηβεία.

2. Φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες όπως βαριά κατάθλιψη, ψυχωτικές συνδρομές, ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών,  ο σακχαρώδης  διαβήτης, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες  ή ακτινοβολίες της κεφαλής και του τραχήλου είναι μερικές από τις περιπτώσεις  που μπορούν να εμφανίσουν χρόνια ουλίτιδα.

3. Κακή στοματική υγιεινή.

4. Τραυματικής αιτιολογίας από κακότεχνες στεφάνεςγέφυρεςσφραγίσματα και πάρα πολλή τρυγία (οδοντική πέτρα).

Τα συμπτώματα της χρόνιας ουλίτιδας:

  • Συχνή αιμορραγία.
  • Οίδημα (πρήξημο) των ούλων.
  • Κινητικότητα Δοντιών.
  • Εκκρίσεις πύον από τα ούλα.
  • Κακή αναπνοή.
  • Αλλαγή χρώματος των ούλων από Ροζ προς το μωβ-κόκκινο.

Η χρόνια ουλίτιδα αν δεν θεραπευτεί μπορεί να έχει επιπτώσεις στο οστό γύρω από το δόντι και να προκαλέσει περιοδοντίτιδα, που σημαίνει απορρόφηση του οστού γύρω από το δόντι. Μπορεί η περιοδοντίτιδα να είναι εντοπισμένη ή γενικευμένη και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται ειδική θεραπεία περιοδοντίτιδας.

Άρα η χρόνια ουλίτιδα είναι ένα στάδιο πριν την περιοδοντίτιδα.

Τι είναι

Αφορά την απομάκρυνση της υπό-ουλικής καθώς και της υπέρ-ουλικής τρυγιάς (πέτρας), την απομάκρυνση των άρρωστων ούλων που φλεγμαίνουν.

Με αυτήν την διαδικασία θεραπεύουμε τους ψευδοθύλακες  που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα δόντια καθώς και τυχόν υπερτροφικά ούλα, απομακρύνουμε την οδοντική πλάκα και τις χρωστικές πάνω στα δόντια με την μέθοδο της αεροστίλβωσης (γιαλύσματος).

Η θεραπεία γίνεται με την χρήση εργαλείων χειρός και υπερήχων καθώς και της πάστας στίλβωσης με μηχανοκίνητα εργαλεία ή με αμμοβολή σόδας.

Η θεραπεία

Συνήθως η θεραπεία της χρονιάς ουλίτιδας αντιμετωπίζεται με 2 ή περισσότερες συνεδρίες στο οδοντιατρείο ακολουθώντας πίστα το Ελβετικό πρωτόκολλο, και άριστη στοματική υγιεινή στο σπίτι από τον ασθενή.

Στο 1ο ραντεβού θα αφαιρεθεί ολόκληρη η υπέρ-ουλική και η περισσότερη από την υπό-ουλική τρυγία (πέτρα), καθώς και θα αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος των φλεγμονωδών ιστών.

Στο 2οραντεβού θα αφαιρεθεί ότι υπόλοιπο έχει απομείνει από την υπό-ουλική τρυγιά(πέτρα) και θα γίνει λείανση του ουλικού μέρους της ρίζας και μέσω των εργαλείων χειρός θα αφαιρεθεί και ότι υπόλοιπο έχει απομείνει από τους φλεγμονώδεις ιστούς. Τέλος Θα γίνει αεροστίλβωση ,με το ειδικό μηχάνημα της Ελβετικής εταιρείας EMS, η όποια θα αφαιρέσει ολόκληρη την οδοντική πλακά και τις χρωστικές των δοντιών.

Αν όμως χρειάζεται ριζική απόξεση για θεραπεία περιοδοντίτιδας μπορεί να απαιτηθούν 2 ή και 4 ραντεβού ανάλογα αν η θεραπεία γίνει ανά γνάθο ή ανά τεταρτημόριο.

Μεταθεραπευτικό στάδιο

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ελαφρύς πόνος στα δόντια και τα ούλα μετά από ένα βαθύ καθαρισμό από τον οδοντίατρο, ειδικά αν προϋπήρχε κάποιο πρόβλημα ευαισθησίας και πριν την επέμβαση.

Η απομάκρυνση των ερεθιστικών παραγόντων μειώνει τη φλεγμονή των ούλων, τα οποία φαίνεται να υποχωρούν, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές διαστάσεις τους λόγω της πρότερης διόγκωσής τους από την ουλίτιδα.

Τα ούλα αρχίζουν να παίρνουν το φυσιολογικό ροζ χρώμα.

Για μερικές ημέρες μετά την θεραπεία τα ούλα μπορεί να είναι ερεθισμένα, ευαίσθητα, και να αιμορραγούν ελαφρά.

Το αποτέλεσμα

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αποκατασταθεί πλήρως το φυσιολογικό ροζ χρώμα καθώς και μια μικρή ευαισθησία των ουλών είναι μερικές εβδομάδες. Έπειτα από αυτές τις εβδομάδες θα μειωθεί η αιμορραγία στα ούλα του ασθενή όταν τα βουρτσίζει καθώς και η κακοσμία του στόματος.Ο ασθενής έπειτα από την θεραπεία θα αισθάνεται το στόμα του πιο καθαρό, ανάλαφρο και τα δόντια του πιό λευκά.

Συνιστάται να γίνει μια επανεξέταση από τον οδοντίατρο μετά από λίγες εβδομάδες για να εκτιμηθεί ο βαθμός της ίασης των ούλων και της μείωσης του βάθους των θυλάκων (εφόσον υπάρχουν), που είναι και το κρίσιμο κριτήριο για την επιτυχία της θεραπείας  μαζί με την μείωση της αιμορραγίας.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.