9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Θεραπεία Oυλίτιδας

Περιεχόμενα

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ουλών. Γενικά αποτελεί μία από τις πιο συχνές ασθένειες των περιοδοντικών ιστών (ούλων). Συνήθως εμφανίζεται απότομα και αφορά ένα ή και περισσότερα δόντια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας;

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα. Τα πιο συνήθη από αυτά είναι:

  1. Ούλα που έχουν οίδημα (πρησμένα ούλα).
  2. Ούλα με έντονο κόκκινο ή και μωβ χρώμα.
  3. Ούλα που πονάνε στην επαφή π.χ. με οδοντόβουρτσα ή με το δάχτυλο.
  4. Αιμορραγία ούλων έπειτα από βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, ακόμη και από μόνα τους.
  5. Χαλίτωση (κακή αναπνοή).

Πώς προκαλείται η ουλίτιδα;

Η οξεία ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από τους παρακάτω παράγοντες:

1) Παράγοντες που σχετίζονται με το επίπεδο της στοματικής υγιεινής:

Από παραμελημένη στοματική υγιεινή (όταν δεν βουρτσίζουμε σωστά και τακτικά τα δόντια και τα ούλα μας).

Έτσι αναπτύσσεται η οδοντική πλάκα, η οποία κατόπιν σκληραίνει και γίνεται πέτρα, στη συνέχεια ξανασχηματίζεται πλάκα πάνω στην πέτρα η οποία σκληραίνει και γίνεται δεύτερο στρώμα πέτρας και αυτό συνεχίζεται μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ παχιά πέτρα και μια μεγάλη φλεγμονή στα ούλα.

2) Παράγοντες που δεν σχετίζονται με το επίπεδο της στοματικής υγιεινής:

  • Tραυματική σύγκλειση (όταν κάποιο δόντι βρίσκει με τον ανταγωνιστή του νωρίτερα από τα υπόλοιπα δόντια κατά την σύγκλειση).
  • Κακή χρήση της οδοντόβουρτσας, του οδοντικού νήματος ή της οδοντογλυφίδας, με αποτέλεσμα το μηχανικό τραυματισμό των ούλων.
  • Προσθετικές εργασίες (σφραγίσματαγέφυρεςστεφάνες), οι οποίες λόγω λανθασμένης κατασκευής συγκρατούν τροφές ανάμεσα από τα δόντια, δυσκολεύοντας το σωστό βούρτσισμα και την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από δόντια και ούλα.
  • Ουλίτιδα η οποία προέρχεται από έντονα ψυχικές διαταραχές ή σοβαρές ασθένειες π.χ. σακχαρώδης διαβήτης και stress.

Όλα αυτά οδηγούν σε πτώση της άμυνας του οργανισμού και σαν αποτέλεσμα ουλίτιδα.

  • Ουλίτιδα εγκυμοσύνης, θηλασμού.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αυξάνονται τα οιστρογόνα στον οργανισμό της γυναίκας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπεραιμίες και διόγκωση των βλενογόνων του στόματος.

  • Φαρμακευτική ουλίτιδα.

Η χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιεπιληπτικά και άλλα, δημιουργούν υπερπλασίες των ούλων και φλεγμονές.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία της ουλίτιδας;

Η θεραπεία της ουλίτιδας αφορά στην απομάκρυνση της υπο-ουλικής καθώς και της υπερ-ουλικής τρυγιάς, την απομάκρυνση των ιστών που φλεγμαίνουν από τα ούλα, και την απομάκρυνση της οδοντικής πλακάς και των χρωστικών πάνω στα δόντια με την μέθοδο της αεροστίλβωσης (γιαλύσματος). Η θεραπεία γίνεται με την χρήση εργαλείων χειρός και υπερήχων, καθώς και με τη χρήση της πάστας στίλβωσης με μηχανοκίνητα εργαλεία χειρός.

Η στίλβωση μπορεί να γίνει  με ένα ειδικό μηχάνημα αμμοβολής σόδας.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία της ουλίτιδας;

Συνήθως η θεραπεία της οξείας ουλίτιδας ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού, αλλά αν κριθεί χρήσιμο θα χρειαστεί και ένα δεύτερο ή και περισσότερα ραντεβού για τον επανέλεγχο της στοματικής υγιεινής στο οδοντιατρείο, ακολουθώντας πίστα το ελβετικό πρωτόκολλο:

Στο 1ο ραντεβού θα αφαιρεθεί ολόκληρη η υπερ-ουλική τρυγιά και η υπο-ουλική τρυγία. Επιπλέον, θα αφαιρεθούν και οι φλεγμονώδεις ιστοί. Τέλος, θα γίνει αεροστίλβωση με το ειδικό μηχάνημα της ελβετικής εταιρείας EMS, με την οποία θα αφαιρεθεί ολόκληρη η οδοντική πλακά και οι χρωστικές των δοντιών.

Αν όμως χρειάζεται ριζική απόξεση για θεραπεία αρχόμενης περιοδοντίτιδας, μπορεί να απαιτηθούν 2 ή και 4 ραντεβού ανάλογα τη θεραπεία, αν θα πραγματοποιηθεί ανά γνάθο ή ανά τεταρτημόριο.

Θεραπεία Oυλίτιδας: Μετεγχειρητικό στάδιο

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος στα δόντια και τα ούλα μετά από ένα βαθύ καθαρισμό από τον οδοντίατρο, ειδικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ευαισθησίας πριν την επέμβαση.

Η απομάκρυνση των ερεθιστικών παραγόντων μειώνει τη φλεγμονή των ούλων, τα οποία φαίνεται σαν να υποχωρούν, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές διαστάσεις της υφίζησης των ούλων που έχει συντελεστεί λόγω της ουλίτιδας.

Για μερικές ημέρες μετά την θεραπεία τα ούλα μπορεί να είναι ερεθισμένα, ευαίσθητα, και να αιμορραγούν ελαφρά.

Θεραπεία Oυλίτιδας: Τελικό αποτέλεσμα

Θα χρειαστούν μερικές μέρες ή εβδομάδες έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η μορφολογία καθώς και η ευαισθησία των ούλων. Μέσα σε αυτή την περίοδο θα μειωθεί η αιμορραγία στα ούλα του ασθενή όταν τα βουρτσίζει, καθώς και θα υπάρχει αισθητή διαφορά στην κακοσμία του στόματος. Ο ασθενής έπειτα από τη θεραπεία θα αισθάνεται το στόμα του πιο καθαρό, ανάλαφρο και τα δόντια του πιο λευκά.

Συνιστάται να γίνει μια επανεξέταση από τον οδοντίατρο μετά από λίγες εβδομάδες για να εκτιμηθεί ο βαθμός της ίασης των ούλων και της μείωσης του βάθους των θυλάκων (εφόσον υπάρχουν), που αποτελεί και το πιο κρίσιμο κριτήριο για την επιτυχία της θεραπείας μαζί με την μείωση της αιμορραγίας.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.